Амінокислоти спортсменам і не тільки їм

Амінокислоти спортсменам і не тільки їм

Амінокислоти являють собою групу органічних хімічних сполук, що входять до складу білків, тобто з'єднань, які необхідні нашому організму для правильного функціонування, а також є відмінним джерелом енергії. Давайте розберемо докладніше, що таке амінокислоти, які типи існують і навіщо вони нам потрібні?

Вчені-хіміки розділили амінокислоти на два типи, в залежності від того, як вони з'являються в тілі.

Незамінні амінокислоти

До незамінних належать ті, які людський організм не здатний виробляти. Ми отримуємо їх завдяки їжі і вітамінним добавкам. З 20 амінокислот 10 є незамінними: фенілаланін, лізин, метіонін, ізолейцин, гістидин, лейцин, триптофан, треонін, валін і аргінін.

Замінні амінокислоти

Замінні - всього їх 10, їх синтезувати наше тіло здатне самостійно. Мають велике значення, тому що вони здатні генерувати білки, необхідні для правильного функціонування всіх процесів у нашому тілі. До них відносяться: пролін, гліцин, тирозин, серин, глутамін, глутамінова і аспарагінова кислота, цистеїн, аспарагін і аланін.

Що таке амінокислота?

Організм може використовувати 22 амінокислоти, їх набагато більше, але не всі вони корисні для живих істот. Ці 22 речовини, безсумнівно, потрібні, особливо спортсменам. Ви повинні включити в раціон дані речовини разом з фруктами і овочами або БАДами.

Амінокислоти тісно пов'язані з білками, ліпідами, вуглеводами. Коли ми їмо правильну їжу, то до нас в організм потрапляють всі необхідні мікроелементи. Вони всмоктуються в кишечнику і розподіляються на молекули. Потім вони потрапляють в печінку через кровообіг і знову утворюють білки. Такий процес є регулярним і циклічним.

Амінокислоти - чому вони так важливі?

Організм людини не може функціонувати без амінокислот, в тому числі і без білків. Ці сполуки мають такий позитивний вплив:

  • Вони здатні будувати нові і регенерувати старі клітини і тканини.
  • Впливають на правильний перебіг деяких процесів, тобто дозволяють рости і розвиватися клітинам, регулюють процеси, що відповідають за імунну систему, прискорюють загоєння ран.
  • Є частиною лімфи і молока, що використовується для годування дітей.
  • Виробляють антитіла, є частиною ферментів, які відповідають за правильний перебіг біохімічних процесів в організмі.
  • Допомагають регулювати кров'яний тиск і підтримувати кислотно-лужний баланс.
  • Транспортують деякі вітаміни і поживні речовини.
  • Є відомим і головним джерелом енергії.

Чим небезпечний дефіцит і чи часто він зустрічається?

Недолік амінокислот в раціоні може мати неприємні наслідки, такі як розлади шлунка, депресії або затримки росту у дітей. Існують і інші фактори, які можуть призвести до того, що організм не буде отримувати необхідні йому амінокислоти, такі як інфекції, травми, стрес або вживання алкоголю, куріння.

Щоб позбутися від нестачі, рекомендується вживати в їжу такі продукти як мигдаль, кеш'ю м'ясо, молочні продукти, риба, яйця, печінку, сочевицю. Необхідно виключити часте вживання алкоголю, куріння і швидке харчування, так як це може бути шкідливо для здоров'я, а краще адаптуватися до здорового способу життя.

Одним з популярних аналізів, який зазвичай проводять для перевірки рівня амінокислот в організмі, є дослідження плазми. Для цього у пацієнта беруть кров, це можна зробити в будь-якій приватній клініці України. Однак якщо Ви активно займаєтеся спортом, Вам абсолютно точно необхідний додатковий потік амінокислот для відновлення м'язів і поліпшення своїх результатів. Рекомендуємо подивитися різні добавки на нашому сайті в розділі «Амінокислоти», де представлені товари з Америки, Канади і Європи. Величезний асортимент, відмінна ціна і якість!

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top