Харчова непереносимість: життя без глютену і лактози

Харчова непереносимість: життя без глютену і лактози

Харчова непереносимість - це порушення, при якому людина не може перетравлювати певний компонент. Після прийому їжі, у неї з'являються неприємні симптоми і відчуття дискомфорту. Незважаючи на те, що існує кілька видів харчової непереносимості, найбільш поширеними є несприйнятливість лактози і глютену. Тим, хто зіткнувся з цією проблемою, можуть допомогти БАДи.

 

Ознаки та тестування непереносимості

Ознаки, які проявляються відразу після вживання не перетравлюваних продуктів, є болі в животі, нудота або метеоризм. При появі таких неприємних відчуттів, необхідно відразу ж звернутися до лікаря для виявлення справжньої проблеми.

Сімейний лікар спочатку буде спостерігати за реакцією організму на конкретні продукти. Потім поставить діагноз або він може направити вас на тестування на приховану непереносимість харчових продуктів. Даний тест показує реакцію білих і червоних кров'яних тілець, тромбоцитів на різні речовини, більше 150 компонентів беруть участь в дослідженні. Необхідно здавати натщесерце, не можна курити, пити алкоголь напередодні і вживати ліки, якщо ви хворі, то тест краще перенести. На основі даного тесту лікарем складається спеціальне дієтичне меню. Досліджуваний веде щоденник харчування, де фіксує, все що він з'їв і записує реакцію організму після споживання.

Алергія - реакція імунної системи

Не засвоєння не завжди є причиною неприємних проблем, іноді зустрічається алергія на певні продукти харчування. У чому відмінності? Алергія впливає на імунну систему, а харчова нестерпність - на кишечник.

Алергія викликається тим, що імунна система реагує на конкретний компонент харчування захисною реакцією. Непереносимість виникає тоді, коли організм втрачає здатність перетравлювати певну поживну речовину. В цьому випадку зазвичай спостерігаються порушення або пошкодження кишкової мікрофлори, відсутність певних ферментів для розщеплення речовин, таким чином їжа не може бути належним чином переварена.

 

Нова тенденція чи необхідність?

Відмова від певних видів їжі стала тенденцією, яка може бути марною, а то і шкідливої для вашого організму. Адже якщо ви виключаєте безліч продуктів харчування це може загрожувати дефіцитом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Наприклад, відмова від борошняних виробів, де міститься глютен, може загрожувати дефіцитом клітковини. Тому, перш ніж виключити продукти і розписати собі дієту, необхідно відвідати лікаря і, можливо, буде потрібно здати аналізи. Якщо дослідження покажуть, що ви не маєте ніяких протипоказань до вживання продуктів, то не слід мучити себе.

Люди ж, які дійсно страждають від нетерпимості, повинні змінити свій раціон і подбати про те, щоб виключити всі небезпечні продукти.

Після візиту до лікаря і визначення діагнозу необхідно також відвідати дієтолога. В ході консультації з дієтологом обговорюється, як правильно змінити харчові звички. Людина дізнається, що дієта - це не завжди несмачні і пісні страви, йому допоможуть дізнатися смачні і корисні рецепти. Також навчать правильно купувати, розпізнавати на упаковці, чи міститься певний поживний компонент.

 

Целіакія і часткова непереносимість

Глютен міститься у всіх сортах пшениці, ячменю або жита, зустрічатися в основному в борошняних і кондитерських виробах, випічці, хлібові і так далі. Якщо ваш організм не здатний перетравлювати глютен, ставиться діагноз (виключно лікарем) целіакія - нездатність засвоювати даний білок. В цьому випадку єдиний вихід - безглютенова дієта. Однак у деяких спостерігається часткова непереносимість, при якій можна виключити борошняні вироби, наприклад, на рік, а потім знову включити в раціон і спостерігати за реакцією. Також можна вдатися до прийому БАДів. Дослідження показують, що спеціальні ферменти можуть допомогти перетравлювати глютен.

 

Ферменти, що покращують перетравлення глютену

Ферменти використовуються для розщеплення харчових інгредієнтів на більш дрібні мікроелементи. Потім організм може використовувати їх для створення і управління клітинною активністю. Однак, якщо нашому організму не вистачає необхідних ферментів, це ускладнює перетравлення більш складних речовин. Такою їжею є глютен, який при поганому перетравленні може бути токсичним для нас.

Були проведені наукові дослідження про дію ферментів з розщеплення глютену на більш дрібні, нешкідливі і легко засвоювані частки. Доведено, що використання природних ферментів сприяє цілеспрямованому і високоефективному розподілу молекул глютену. В результаті були створені біологічно активні добавки, які розроблені безпосередньо для людей з непереносимістю цього білка. Механізм дії на подив простий, вітаміни містять ферменти, які можуть розщеплювати глютен на окремі олігопептиди і амінокислоти. Таким чином, вони набагато краще засвоюються людиною, ніж складний білок.

У нас на сайті VitaWorld ми пропонуємо такі ферменти від американських виробників:

  1. GlutenEase, Extra Strength від компанії Enzymedica, всього 30 капсул, необхідно приймати по 1 під час трапези або за рекомендацією лікаря.
  2. Gluten Rescue від виробника Doctor's Best, всього 60 капсул, також приймати по 1 під час прийому їжі або за призначенням лікаря, дієтолога, нутриціології.

 

Непереносимість лактози - всесвітня проблема

Даний вигляд не засвоєння зустрічається набагато частіше ніж глютенова непереносимість. Згідно незалежним дослідженням, понад 60% людей погано реагують на молочні продукти. У Європі в середньому 25%, а в Африці - 95%.

Неприємні прояви непереносимості лактози - це в основному нудота, метеоризм або головні болі, дискомфорт в животі.

Скрутне засвоєння молочного цукру відбувається через низьку продукції або повну відсутності самого ферменту лактази, він виробляється клітинами тонкого кишечнику. Що примітно, виробництво цього ферменту знижується з віком, чим старша людина, тим імовірніше можуть виникнути проблеми з переварюванням молочних продуктів. Тому немовлята найкраще підготовлені до споживання молока.

 

Чи можуть добавки запобігти проблемам при вживанні молочного цукру?

Якщо у вас є проблеми з переварюванням молочних продуктів, є рішення - прийом лактази у вигляді харчових добавок, що допоможе розщепити лактозу. Перед прийомом рекомендуємо звернутися до дієтолога або лікаря на консультацію. Добавки зможуть допомогти насолоджуватися молочними продуктами без будь-яких неприємних проблем.

У нас на сайті представлені якісні ферменти для перетравлення лактози від американських виробників:

  1. Jarro-Zymes Plus від Jarrow Formulas у вигляді капсул, які також можна приймати веганам і вегетаріанцям, запийте водою під час прийому їжі 1 капсулу.
  2. Lactase Enzyme Formula, Nature's Way - 100 капсул, які необхідно приймати перед прийомом молочних продуктів від 1 до 3 капсул.
  3. Lactase Enzyme 9000 FCC ALU від бренду Natural Factors, в добавці 60 порцій, приймайте по 1 капсулі перед їжею або згідно з вказівками лікаря.

 

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top