Інтуїтивне харчування як природний спосіб схуднути і контролювати вагу

Інтуїтивне харчування як природний спосіб схуднути і контролювати вагу

Сучасна людина оточена усіма благами, але, з іншого боку, схильна до величезного стресу. Тому така фізіологічна потреба, як прийом їжі, стала для нас особливим ритуалом отримання задоволення, або, навпаки, джерелом стресу. Все більше людей на нашій планеті страждають симптомами ожиріння, причин може бути маса: генетична схильність, відсутність активності, неправильні харчові звички і так далі. Це змушує багатьох вдаватися до найсуворіших дієт, по типу інтервального голодування, в спробі наздогнати ідеали краси з обкладинок журналів. Проблема полягає в тому, що дані обмеження дадуть лише короткочасний результат, посилять стрес і можуть нашкодити вашому здоров'ю. А "Ідол", який на фото, насправді недосяжний, оскільки знаходиться під тонами ретуші.

Що таке інтуїтивне харчування?

Ще в 70-х роках 20 століття психолог Тейма Вейлер відкрила клініку для жінок, де практикувався раціональний підхід, який відкидав дієти і заборони, в той же час просувалося практичне ставлення до їжі. Пізніше даний вид харчування почав практикуватися і іншими психологами, дієтологами, активістами. Таким чином психоаналітик і феміністка Сюзі Орбах опублікувала в 1978 році знаменитий роман «Fat is a Feminist Issue» (Жир - це феміністська тема), де автор закликала відмовитися від дієт і полюбити себе.

З 2005 року публікуються маси досліджень з доведеними фактами про ефективність даної методики. Наприклад, Стівен Хоукс оприлюднив власну доповідь про те, що схуд завдяки intuitive eating на 22 кілограми.

Отже, що таке інтуїтивне харчування? Це підхід до харчування, який передбачає задоволення потреб організму за його власними бажаннями, тобто якщо ви відчуваєте голод природний, це при якому бурчить в животі, псується настрій і течуть слинки, то тільки в цьому випадку ви вживаєте їжу. Також існує голод емоційний, коли нам нудно і хочеться щось пожувати, коли ми відчуваємо смуток, стрес ітд. Саме він приводить до набору зайвих калорій і як наслідок викликає надмірну вагу, а також жир.

Кому може допомогти?

ІХ підходить всім тим, хто хоче схуднути, поліпшити рельєф тіла, полегшити роботу шлунково-кишкового тракту. Його великою перевагою є те, що втрачені кілограми не повернуться, як після інших дієт, оскільки ви втрачаєте вагу без стресу для організму і помірно за часом. Але якщо ви страждаєте від надмірної ваги, маєте травні розлади, наприклад, анорексія, булімія, вам необхідно звернутися до дієтолога і в першу чергу до психолога. Тому що дані проблеми пов'язані з вашим ментальним здоров'ям, і вже потім з фізичним. Дієтолог допоможе вам вибрати правильний метод лікування, в тому числі в таких випадках застосовується інтуїтивне харчування, але під суворим наглядом лікарів.

Основні принципи інтуїтивного харчування

1. Прийміть і полюбіть себе.

Перед вами стоїть довгий шлях змін, IХ - це перш за все спосіб позбутися від стресу, налагодити свої відносини з їжею, навчитися відчувати своє тіло, прийняти себе, а потім вже схуднути. Прийміть себе для того, щоб позбутися від почуття обтяження і постарайтеся сприймати даний тип раціону як метод самопізнання і вдосконалення. Знайдіть свою власною унікальну красу і насолоджуйтеся нею.

2. Перестаньте себе контролювати і картати

Не рахуйте калорії і забудьте про те, що їжа шкідлива або жирна, будь-які обмеження призведуть до зриву або стресу. Краще скористайтеся методикою "Я з'їм це пізніше", якщо ви чогось дуже хочете перекусити, пообіцяйте собі це з'їсти завтра в обід і так можна відкладати на потім або ж, набагато краще дозволити собі, наприклад, бургер раз в тиждень і не мучити себе стражданнями, а просто насолодитися.

3. Почуйте свій організм.

Вам необхідно орієнтуватися виключно на природний голод і приймати їжу, коли ваш організм бажає поповнити запаси. Не переїдайте і не залишайтеся голодними, для цього можна робити короткі паузи під час трапези. Пізніше у вас виробиться звичка їсти потрібну тілу кількість.

  1. Змініть ставлення до їжі

Їжа - це просто їжа, не винагороджуйте себе за заслуги і не заїдайте стрес, ставтеся до цього дійства як до задоволення фізіологічних потреб. Перейдіть на цікаві хобі, закоханість, спорт, подорожі, читання - абсолютно все, що вас радує. Ставтеся по-філософськи, їжте без поспіху, в приємній атмосфері, розслабившись, відчуваючи всю палітру смаків.

  1. Займайтеся приємними вправами.

Фізична активність повинна бути присутньою у вашому розпорядку дня, але, якщо вас обтяжують походи в зал, замініть їх на ранкову пробіжку, якусь частину шляху з роботи до дому і навпаки пройдіть пішки. Спробуйте танці, запишіться в басейн, займайтеся самостійно вдома йогою.

Наш інтернет-магазин Vita World також пропонує натуральні комплекси для травлення і добавки для контролю ваги, які ви можете придбати за рекомендацією вашого сімейного лікаря.

Пам'ятайте, що результат залежить тільки від вас, якщо запастися терпінням і витримкою - все обов'язково вийде!

← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top