1. Путівник з вітамінів: від лікаря – для підлітків
    Вітаміни Харчування Краса

    Путівник з вітамінів: від лікаря – для підлітків

    У підлітковому віці дуже важливо, щоб організм, що росте і змінюється, отримував усі необхідні для цього поживні речовини. Недостатнє надходження нутрієнтів з їжею може стати на заваді нормальному, здоровому розвитку.

    Якщо ви молоді і прагнете забезпечити організм необхідними йому ресурсами – ця інформація для вас. Якщо ви знаєте підлітка, якому могла б допомогти ця інформація, розповсюдьте її. Ці прості дані допоможуть зробити юному обдаруванню перший крок на шляху здорового, різноманітного та збалансованого харчування.

    Як уникнути авітамінозу

    Основні правила включають:

    • Дотримуйтесь дієти «п'ять разів на день», тобто їжте багато різних фруктів та овочів між сніданком, обідом та вечерею.
    • Вживайте цільнозернові продукти з високим вмістом клітковини.
    • Вибирайте здорові джерела білка, такі як бобові, яйця, риба та нежирне м'ясо.
    • Регулярно споживайте небагато нежирних молочних продуктів.
    • Слід пити багато води.
    • Прагніть до скорочення споживання насичених жирів, солі та цукру.

    Дотримання таких правил гарантує, що ви отримуєте всі потрібні поживні речовини. Ви також можете допомогти всій сім'ї отримати з раціону те, що їм потрібно. Чому б не використовувати наведені вище правила, щоб скласти сімейний план харчування або здоровий обід, який можна взяти з собою в коледж, на роботу, чи в дитячий садок.

     

    Підліткам потрібні ті ж вітаміни та мінерали, що й усім іншим. Але є кілька особливо важливих речовин, які необхідно мати у своєму раціоні, поки ви ростете і проходите період статевого дозрівання, включаючи залізо, кальцій та вітамін D.

    Залізо

    Одним із найважливіших мінералів для дівчаток-підлітків є залізо, особливо під час менструацій. Наявність менструації означає, що у вас регулярно втрачається деяка кількість крові, а отже, з нею і залізо. У більшості молодих жінок це буде щомісяця, якщо ви не приймаєте протизаплідні засоби, що змінюють місячний цикл. Недостатня кількість заліза в раціоні та/або рясні менструації можуть призвести до залізодефіцитної анемії, яка може спричинити втому, нестачу енергії та задишку. Надалі це негативно вплине на травлення та імунну систему. Залізо міститься у багатьох продуктах, включаючи червоне м'ясо, печінку, боби, горіхи, томатний сік та сухофрукти.

    Йод

    Підліткам йод необхідний для підтримки здоров'я мозку і, отже, кращої успішності. Недостатність йоду у молодому організмі може призвести до розладів навчання. Відповідно, його надходження в організм у належних дозах підвищить успішність та гарантує високі оцінки на іспитах – як випускних, так і вступних. Добова норма йоду, необхідна юному організму, становить 120 мкг у віці до 13 років і 150 мкг – від 14 років і більше. Для цього достатньо з'їдати невелику гірку морської капусти або інших харчових водоростей. Якщо така страва – не до смаку, або не має можливості купувати її щодня – можна приймати капсули йоду в кількості 1 шт раз на два дні.

    Кальцій

    Кальцій життєво важливий для здорового розвитку кісток та зубів. У підлітковому віці вам необхідно переконатися, що ви отримуєте достатньо кальцію, щоб продовжувати нормально рости та розвиватися. Недостатнє споживання кальцію в дитинстві може спричинити рахіт, тому це важливий вітамін, який необхідно мати у своєму раціоні.

    Кальцій міститься в молоці, сирі, йогуртах та інших молочних продуктах, а також у зелених листових овочах та рибі, в горіхах та соняшниковому насінні. Якщо ви дотримуєтеся веганської дієти, можливо, вам варто подумати про те, як збільшити споживання кальцію або приймати БАДи з кальцієм.

    Вітамін D

    Вітамін D унікальний, оскільки це важлива поживна речовина, яку наш організм може виробляти під впливом ультрафіолету (тобто сонячного світла). Але за даними від науковців України, близько 85% наших школярів недоотримують вітамін D, такий необхідний для організму, що росте.

    Він міститься в таких харчових продуктах, як жирна риба (лосось, скумбрія та сардини), сир та молоко, яєчні жовтки.

    Нам потрібен вітамін D, тому що він допомагає регулювати кількість кальцію та фосфатів у нашому організмі – вони життєво важливі для здоров'я кісток, зубів, м'язів та сполучної тканини. У підлітків брак вітаміну D може перешкодити нормальному фізичному розвитку.

    Влітку ви зможете отримати весь необхідний вітамін D, проводячи час на сонці. Восени та взимку вам слід подумати про те, щоб їсти більше продуктів, багатих на вітамін D, і щодня приймати БАДи з вітаміном D, що містять як мінімум 400 МО речовини.

    Скільки вітаміну D потрібно підлітку

    Офіційна медицина рекомендує всім дітям і дорослим старше чотирьох років приймати по 10 мікрограмів (400 МО) вітаміну D щодня восени та взимку. Можливо, вам доведеться приймати вітамін D цілий рік, якщо влітку ви проводите більшу частину часу в приміщенні або закриваєте шкіру, коли ви знаходитесь поза домом.

    Чи можна підліткам приймати БАДи

    Будь-хто з тих, хто щосили намагається дотримуватися здорової, різноманітної та збалансованої дієти, може отримати користь від прийому дієтичних доповнень. Практично всі виробники мають у своєму асортименті лінійку товарів для дітей та підлітків. Особливо поширені харчові доповнення з залізом, кальцієм та вітаміном D. Це навіть необхідно, якщо ви відчуваєте, що вам не вистачає цих незамінних вітамінів та мінералів. Перш ніж ви або ваш підліток почнете приймати нові добавки, рекомендується проконсультуватися з вашим терапевтом або фармацевтом.

    Що робити при авітамінозі

    Якщо ви вважаєте, що у вас дефіцит вітамінів або мікроелементів (мінералів), рекомендується поговорити з вашим лікарем. Поки ви чекаєте на зустріч з медичним працівником, ви також можете прочитати наш блог, щоб дізнатися більше про симптоми.

    У разі дефіциту заліза ваш лікар може прописати вам спеціальні таблетки або капсули з тим вмістом заліза, який вам необхідний.

    Загалом, якщо ви замислюєтеся про приймання БАДів, порадьтеся зі своїм терапевтом. Він зможе сказати вам, яку дозу вам безпечно приймати, а також дати кілька корисних рекомендацій щодо вашої дієти та, при необхідності, направити вас до зареєстрованого дієтолога.

    Що, крім нутрієнтів, зміцнює організм підлітка

    Крім здорового харчування та приймання необхідних дієтичних доповнень, підліткам важливо регулярно займатися фізичними вправами. Ви можете допомогти підліткам знайти заняття, які їм подобаються, переглядаючи місцеві групи чи шкільні клуби. Це чудовий спосіб покращити загальний стан здоров'я та самопочуття, а також зустріти нових друзів.

    Такі заняття, як біг, командні види спорту, плавання та танці, також допоможуть підтримувати здорову вагу та відмінну, привабливу фізичну форму.

  2. Справжні причини втрати волосся
    Здоров'я Краса

    Справжні причини втрати волосся

    Коли в організмі щось розлагодилось, цикли росту волосся порушуються, і в результаті цього волосся випадає швидше і вже не відростає, як раніше. Втрата волосся з віком – цілком нормальне явище, тому що з роками ми виробляємо все менше стовбурових клітин, необхідних для формування волосся. Однак, якщо ви помітили, що випадання волосся відбувається протягом короткого періоду часу – кількох місяців – то, схоже, всередині організму відбуваються насторожливі процеси. Волосяні фолікули мають дуже чутливі цикли росту, на які легко впливають порушення в роботі організму. Ми збираємося повідати вам вісім головних причин випадання волосся як у жінок, так і в чоловіків. Але також ми відкриємо для вас деякі способи відвернути цю проблему за допомогою здорового раціону і натуральних засобів.

    1. Гормональний дисбаланс

    Перша та найвідоміша причина — це переважання в організмі андрогенних гормонів, які називають ДГТ. Це призводить до того, що у чоловіків з'являються залисини, у тому числі на потилиці. У жінок в цьому випадку волосся рідшає по всій голові. Гормон ДГТ зв'язується з волосяним фолікулом і змушує його скорочуватися, що придушує його і блокує зростання нового волосся.

    2. Дефіцит цинку

    Мінерал цинк допомагає вашому організму блокувати фермент, що перетворює тестостерон на ДГТ. Якщо в організм не надходить необхідної норми цинку з їжею, або якщо ваш шлунок не засвоює його належним чином, це може бути причиною випадання волосся. Ви можете виправити ситуацію, щодня приймаючи 25 міліграмів бісгліцинату цинку разом з 1 міліграмом міді. Мідь працює в балансі з цинком, а також допомагає запобігти появі сивини.

    3. Поганий кровообіг

    Якщо через недостатній рух крові до шкіри голови не надходить достатньо кисню та поживних речовин, результатом може стати випадання волосся. Це часто трапляється з тими, хто має надмірну вагу, страждає на діабет, резистентність до інсуліну або споживає багато рафінованих вуглеводів та алкоголю. Оксид азоту допомагає розширити кровоносні судини і поліпшити кровообіг у шкірі голови, щоб волосся стало густішим і здоровішим. Ви можете підвищити рівень оксиду азоту, ввівши в раціон кавуновий сік і селеру, займаючись спортом і приймаючи L-аргінін. Підвищення рівня оксиду азоту також допомагає запобігти гормональному дисбалансу, який зазвичай викликає випадання волосся.

    4. Проблеми із травленням

    Щоб виростити здорове волосся, ваш організм використовує різні амінокислоти, мінерали та вітаміни, такі як біотин, мідь, цинк та лізин. Для засвоєння цього будматеріалу потрібна сильна та здорова система травлення. Але якщо ви страждаєте від здуття живота, газів, розладів шлунка, рефлюксу, печії або запалення у товстій кишці – ви, схоже, не засвоюєте більшої частини цих вітамінів і мінералів, що призводить до випадання волосся. Для вирішення проблеми можна задіяти такі засоби, як яблучний оцет (ложка на склянку води), гідрохлорид бетаїну, капсули ферментів травлення та капустяний сік.

    5. Мікробний дисбаланс на шкірі голови

    Malassezia. Так називається вид мікроскопічних грибів, які присутні на шкірі голови і живляться жирами, які вона виробляє. Однак іноді ці мікроби можуть вийти з рівноваги через використання засобів для волосся, які містять агресивні хімічні речовини. Це може викликати надмірне розростання цих грибів, які потім виробляють подразники, що викликають запалення волосяного фолікула, лупу, свербіж та лущення шкіри. Це запалення може блокувати нормальне зростання волосся з фолікула, викликаючи випадання.

    6. Сильний стрес

    Багато людей втрачають волосся також і через високий рівень кортизолу, гормону стресу. Це може бути викликано сильним або ж тривалим психічним емоційним стресом. Серед другорядних факторів – приймання стероїдних препаратів, менопауза, тяжкі захворювання або недостатній сон. Кортизол порушує нормальний цикл росту волосся, переводячи фолікули у фазу бездіяльності, і волосся зрештою випадає.

    7. Дірявий кишківник

    Це офіційна назва поширеного синдрому. Він пов'язаний з пошкодженням стінок кишківника, що призводить до потрапляння токсинів у кров. Це викликає запалення у всьому організмі і може призвести до того, що ваша імунна система почне атакувати волосяні фолікули. Цей стан можна вилікувати, вживаючи L-глютамін, капустяний сік, пробіотики та уникаючи продуктів, що викликають подразнення, таких як глютен, зернові та молочні продукти.

    8. Проблеми із щитоподібною залозою

    Якщо ваше волосся раптово стало рідшати рівномірно по всій шкірі голови, це може вказувати на тироїдні проблеми. Рекомендується здати аналіз крові, щоб визначити проблеми щитоподібної залози та разом з лікарем визначити оптимальний курс її усунення.

    Як зупинити випадання волосся і зробити його густішим

    Тепер, коли ви розумієте, що викликає випадання волосся, розгляньмо сім природних способів зберегти волосся і зробити його густішим.

    1. Збагачена нутрієнтами дієта. Регулярно споживайте продукти, багаті на цинк, йод і селен. Включіть у раціон яловичу печінку, гарбузове насіння, молюсків, устриць, бразильські горіхи, морські водорості та морську сіль. Ці мінерали допомагають збалансувати гормони, підтримують синтез білка та поділ клітин у волосяному фолікулі.
    2. Розмаринова олія. Тричі на тиждень вечорами масажуйте шкіру голови з олією розмарину впродовж 10-15 хвилин і залиште на ніч, а вранці промийте волосся м'яким шампунем. Олія розмарину вбирається в шкіру голови та в коріння волосся і природним чином блокує редуктазу та ДГТ – гормон, який зазвичай викликає випадання волосся. Також можна використовувати свіжий розмарин у кулінарії та в напоях.
    3. Кровообіг. Поліпшіть кровообіг шкіри голови, підвищивши рівень оксиду азоту. Для цього їжте ягоди (вітамін C), отримуйте нітрати з руколи, буряків та селери, пийте зелений чай і їжте зелену м'якоть кавуна. Займайтеся принаймні двічі на тиждень кардіотренуванням, щоб ще більше покращити кровообіг.
    4. Білок. Оскільки ваше волосся складається з білка, дайте вашому організму сировину, необхідну для створення нових здорових пасм, включаючи лізин, метіонін, цистеїн, аргінін і тирозин. Найкращими природними джерелами цих амінокислот є яйця, яловича печінка, молюски, червоне м'ясо та сир.
    5. Догляд за волоссям. Придбайте насадку для душу, яка містить фільтр для затримки фтору з водопровідної води. У деяких людей фтор може послабити щитоподібну залозу та викликати випадання волосся. Перейдіть на шампунь і кондиціонер без сульфатів, оскільки вони руйнують кератин у волоссі.
    6. Травлення. Зміцніть свій шлунок і його здатність засвоювати поживні речовини, вживаючи ферментовані продукти, такі як квашена капуста, кімчі, кефір і солоні огірки. Вони допомагають засвоювати більше мінералів та амінокислот, щоб поповнити запаси стовбурових клітин у дермальному сосочку біля кореня волосяного фолікула.
    7. Доповніть раціон нутрієнтами. Приймайте дієтичні доповнення раціону, які допоможуть скоротити фазу випадання волосся та прискорити фазу їх росту. Це такі нутрієнти як вітамін D3, олія печінки тріски, бісгліцинат цинку, L-аргінін та харчові дріжджі.
  3. Колаген: найважливіше, що слід знати
    Харчування Здоров'я Краса

    Колаген: найважливіше, що слід знати

    Колаген — це, за великим рахунком, різновид білка, з якого складається близько третини нашого тіла. Назва походить від грецького слова "кола", що означає "клей", оскільки він скріплює, наприклад, суглоби, шкіру та сполучні тканини. У сьогоднішній статті ми розглянемо 16 фактів про функції та користь колагену, а також назвемо харчові джерела, які допоможуть вам збільшити його кількість у своєму організмі.

    1. Здоров'я шкіри

    Продукти та страви, багаті на колаген, такі як кістковий бульйон, допомагають формувати в шкірі еластин та інші сполучні тканини. Вони покликані запобігти провисанню шкіри та зберігають її пружною та гладкою з віком. Адже з роками ми схильні втрачати колаген, тому приймаючи його як дієтичні доповнення, або вживаючи певні харчові продукти, ми безперечно запобігаємо млявості шкіри та утворенню зморшок.

    2. Здоров'я суглобів

    Колаген – це основний структурний білок в організмі, з якого складаються суглоби, хрящі, сухожилля, зв'язки та сполучні тканини. Було доведено, що щоденне вживання цього продукту швидко зменшує біль у суглобах, зміцнює хрящі та зменшує запалення в організмі.

    3. Продуктивність сну

    Багато дорослих страждають від проблем зі сном через те, що їм раптом стає дуже гаряче вночі. Колаген містить амінокислоту гліцин, що допомагає підтримувати ідеальну прохолодну температуру тіла. Це допомагає швидше заснути і вгамувати обтяжливі думки.

    4. Здоров'я мозку

    Споживання продуктів, багатих на колаген, таких як кістковий бульйон або желатин, допомагає захистити мозок від хвороб Альцгеймера, Паркінсона та інших нейродегенеративних захворювань. Присутній у них особливий колаген запобігає відкладенню амілоїду в нейронах, утворюючи захисний бар'єр.

    5. Ріст м'язів

    Якщо ви намагаєтеся наростити м'язову масу і регулярно займаєтеся спортом, споживання продуктів-джерел колагену може сприяти швидшому росту м'язів та відновленню після тренувань. Амінокислоти, що містяться в колагені, постачають сировину для побудови м'язової тканини, особливо колаген типу 1 та типу 2.

    6. Ріст волосся

    Організму властиво використовувати амінокислоти з колагену для побудови одного з найміцніших типів білків – білок волосся, який називають кератином. Він сприяє росту сильного та здорового волосся за рахунок зміцнення шкірної тканини, що оточує як волосяний фолікул, так і корінь.

    7. Здоров'я печінки

    Однією з найбільш значних переваг колагену є його дивовижний вплив на печінку. Гліцин та амінокислота, присутні в колагені, допомагають виробляти жовч. Ця рідина дозволяє вашому організму розщеплювати жир і засвоювати більше жиророзчинних вітамінів та інших поживних речовин із їжі.

    8. Детоксикація

    В наш час ми зазнаємо впливу багатьох видів токсинів з навколишнього середовища, а також пестицидів, алкоголю та інших речовин, які завдають шкоди організму. Колаген допомагає очистити печінку та вивести з організму ці шкідливі хімічні речовини. Це сприяє покращенню рівня цукру в крові, гормонального балансу та загального самопочуття.

    9. Гормональний баланс

    У великого відсотка дорослих спостерігається високий рівень естрогену, що призводить до збільшення ваги та гормонального дисбалансу. Колаген допомагає модулювати рівень естрогену в організмі, особливо у жінок.

    10. Здоров'я кишківника

    Продукти, багаті на колаген, такі як бульйон з кісток великої рогатої худоби, використовувалися протягом тисячоліть для підтримки травлення, оскільки вони зміцнюють слизову оболонку кишківника. Амінокислоти колагену беруть участь у побудові стінок кишківника та товстої кишки. Це допомагає боротися із синдромом дірявого кишківника, виразковим колітом, синдромом подразненого кишківника та хворобою Крона.

    11. Імунітет

    Підтримуючи здоров'я кишківника, колаген допомагає вирощувати корисні бактерії, які називають пробіотиками. Вони становлять 70% імунної системи та сприяють засвоєнню більшої кількості поживних речовин із продуктів, які ви споживаєте. Це робить вас більш стійким до інфекцій та вікових захворювань.

    12. Целюліт

    Ця неприємність часто зустрічається на стегнах та сідницях як у жінок, так і у чоловіків. Це відбувається, коли сполучні тканини руйнуються, внаслідок чого шкіра втрачає природний пружний тонус. Препарати з колагеном та кістковий бульйон зменшують целюліт і відновлюють пружність шкіри, особливо у поєднанні з вправами для ніг, такими як присідання.

    13. Здоров'я нігтів

    Якщо ви страждаєте на ламкість нігтів, вам слід подумати про те, щоб включити в свій раціон більше колагену. Оскільки це структурний білок, він стимулює ріст більш сильних та здорових нігтів, які з меншою ймовірністю ламаються та розшаровуються. Вони також стануть рівнішими, блискучими та здоровими.

    14. Тиск крові

    Стінки кровоносних судин та артерій складаються з колагену, який з віком руйнується. Споживання колагену допомагає зменшити їх запалення та покращити кровообіг. Це стабілізовує кров'яний тиск та допомагає захиститися від серцевих захворювань. Вам також знадобиться багато вітаміну C та антиоксидантів із овочів для підтримки нормального кровотоку.

    15. Джерела колагену

    Щоб допомогти вашому організму виробляти більше колагену, слід вживати продукти, які допомагають забезпечити його сирими амінокислотами, необхідними для вироблення колагену. До них належать кістковий бульйон, курятина, молюски, яловичина, гриби, масло та желатин. Якщо ви прагнете за допомогою колагену підвищити пружність та покращити загальний стан шкіри – ознайомтеся з нашою статтею Колаген для підтяжки шкіри: видобуваємо з їжі.

    16. Добавки

    Ви можете приймати колаген у порошкоподібній формі або у капсулах. Дехто наполегливо рекомендує порошкоподібну форму з органічних тканин тваринного походження (кістки, шкіра, хрящі), оскільки це найкорисніші джерела колагену. Порошок можна додавати в рецепти багатьох страв, включаючи супи, картоплю фрі та страви з локшини. Ви також можете просто пити його як чай, або змішати з міцною кавою.

     

    Отже, колаген є надзвичайно важливим білком, зокрема при зціленні та захисті людського організму від наслідків старіння. Історично люди завжди вживали кістковий бульйон у поживних рагу, що забезпечувало організм такими необхідними йому колагеном та амінокислотами. Вживання кісткового бульйону та тваринних білків відіграло ключову роль в еволюції людини, особливо у розвитку та зміцненні людських рук.

  4. Дієта для жіночого гормонального балансу
    Харчування Здоров'я Краса

    Дієта для жіночого гормонального балансу

    Я свідчить статистика, понад 80% жінок страждають від наслідків гормонального дисбалансу, причому багато хто навіть не усвідомлює цього. Наприклад, жінка з низьким рівнем естрогену може страждати від сухості шкіри, депресії, нічної пітливості, безсоння, низького лібідо, затуманення свідомості або сухості піхви. У той час як жінка, в якої забагато естрогену, може мати хворобливі груди, кісти яєчників, анемію, ПМС та болі у стегнах і ногах. Гормони – це хімічні посланці, які контролюють роботу клітин та органів у вашому організмі. Різними залозами, що становлять ендокринну систему, в організмі виробляється понад 50 різних гормонів. Однак ці залози дуже чутливі і можуть викликати гормональний дисбаланс, якщо ви піддаєтеся:

    • стресу,
    • впливу токсинів із навколишнього середовища,
    • тривалого приймання ліків та протизаплідних таблеток,
    • якщо ви не отримуєте потрібні поживні речовини з їжі, це теж може погіршити ситуацію, і залози боротимуться за правильне функціонування, викликаючи подальші гормональні проблеми.

    Але ж все можна виправити! У цій статті ми представимо 12 продуктів, які допоможуть запобігти гормональному дисбалансу в жінок. Ці продукти допоможуть збалансувати гормони, підтримуючи залози, які контролюють їх.

    Ця інформація пізнавальна й корисна, але за наявності серйозних проблем зі здоров'ям – проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

    1. Морські водорості

    Вони містять концентровану кількість йоду – мікроелементу, який лікує щитоподібну залозу, балансує рівень естрогену та допомагає позбавитися від затуманення мозку у будь-якому віці. Існує багато різновидів водоростей: ламінарії, вакамі, комбу, ірландський морський мох, норі та фуку – і це лише деякі з них. Морські водорості відмінно підходять для вагітних та жінок у постменопаузі, оскільки вони містять у 10 разів більше кальцію, ніж молоко, допомагаючи підтримувати здоров'я кісток та зубів. Вони також багаті на інші мікроелементи, такі як цинк і селен, які життєво важливі для гормонального здоров'я. За бажання ви можете приймати ламінарії у формі капсул.

    2. Кориця

    Якщо у вас рясні менструації, можна їсти певні спеції та трави, щоб зменшити біль і спазми. Кора цейлонської кориці – духмяна спеція, яка зменшує сильну кровотечу, нормалізуючи кровообіг. Також рекомендують імбир, який зменшує біль під час менструації за рахунок зниження рівня простагландинів.

    3. Авокадо

    Номер 3 – це добре відомий суперпродукт. Якщо у вас регулярно виникає прагнення до цукру, особливо після їжі, цілком імовірно, що у вас в крові забагато інсуліну, що може зашкодити гіпофізу в мозку та вплинути на всю ендокринну систему. Занадто велика кількість інсуліну змушує вас набирати вагу, відчувати втому після їжі і може призвести до серцевих нападів та діабету, якщо його не зупинити. Однак авокадо є одним із найбагатших джерел калію та мононенасичених жирів, які знижують потребу в інсуліні. Їх вживання часто допомагає регулювати роботу яєчників та підтримувати стабільність показників крові. Це, у свою чергу, допомагає зменшити стрес і змусити вас відчувати себе спокійнішим і зосередженим протягом дня.

    4. Петрушка

    Організм поглинає безліч небезпечних токсинів із навколишнього середовища, таких як пестициди, важкі метали та викиди в атмосферу. Їх називають ендокринними руйнівниками, які виводять гормони з рівноваги та є дуже небезпечними для вашого здоров'я. Вживання петрушки та інших зелених трав часто допомагає вивести ці хімічні речовини з печінки, тим самим допомагаючи збалансувати гормональний фон.

    5. Волоські горіхи

    Ці надзвичайно корисні плоди підтримують баланс жіночих гормонів, оскільки містять велику кількість йоду та селену. Селен є ключовою поживною речовиною, що запобігає розвитку зобу та набряку щитоподібної залози. Фактично, горіхи волоські, горіхи макадамія, мигдаль і бразильські горіхи багаті на вітамін E , який може зменшити симптоми менопаузи, такі як припливи, прискорене серцебиття і безсоння. Щоденне вживання невеликої жмені різних горіхів дуже корисне для організму, але дотримуйтесь помірності в них, оскільки вони містять велику кількість калорій.

    6. Яблучний оцет

    Випивайте столову ложку яблучного оцту у склянці води перед їжею. Цей напій зміцнить шлунок, допомагаючи розщеплювати їжу та засвоювати більше поживних речовин для гормонального здоров'я. Яблучний оцет підтримує здоровий обмін речовин та стимулює виділення ферментів та жовчі для кращого травлення. Він також дуже корисний для зменшення ГЕРХ та кислотного рефлюксу, які часто зустрічаються у жінок за 35 років.

    7. Морська риба

    Наступними продуктами, які слід вживати якомога частіше, є лосось та сардини. Жирна риба, подібна до цієї, багата на EPA і DHA – кислоти омега-3, найбільш важливі і незамінні для людського організму. Ці активні речовини є сировиною, необхідною для побудови гормонів та тканин залоз. Вони також мають протизапальну дію, що допомагає їм активно балансувати гормони шляхом усунення запалень і набряків. Замініть рафіновані вуглеводи у своєму раціоні жирною рибою, і незабаром ви почнете помічати позитивні зміни у своєму здоров'ї та життєвому тонусі.

    8. Бурякове бадилля

    Скоріш за все, ви про це не знали, але листя буряка є одним із найкращих джерел калію у світі. Цей мінерал природно лікує печінку і жовчний міхур. Почніть їсти суміш листової зелені з включенням бурякового листя кожен день, щоб допомогти жовчному міхуру виробляти жовч. Ця речовина допоможе вам розщепити жирні кислоти, перетворити гормони щитоподібної залози і запобігти набряканню кісточок і ступень.

    9. Паростки броколі

    Чи знали ви, що можна проростити насіння броколі вдома і вже за три дні отримати один із найпотужніших суперпродуктів на планеті, готовий до вживання? Не дивуйтеся, але паростки броколі та цвітної капусти містять у 100 разів більше сульфорафану, ніж повністю вирощені овочі. Ця потужна сполука виводить токсини шкідливих хімічних речовин із печінки та організму, запобігаючи гормональному дисбалансу, особливо під час місячного циклу, вагітності чи менопаузи. Дослідження показують, що сульфорафан може запобігти поширенню клітин раку молочної залози. Також було показано, що він лікує гастрит та інфекції Helicobacter Pylori.

    10. Кава та зелений чай

    Якщо ви не будете обережні, вживання завеликої кількості кави може призвести до надмірної стимуляції нервів, викликаючи дратівливість, стрес, надмірне мислення та занепокоєння. Однак, якщо ви споживаєте невелику кількість кави без кофеїну щодня, він справді може забезпечити організм бором. Бор – це мікроелемент, який необхідний для балансування естрогену та позбавлення від депресії та занепокоєння. Зелений чай, з іншого боку, є одним із найкращих напоїв для захисту організму від токсинів та підтримки печінки в балансі гормонів. Чай багатий на хлорофіл і сполуки EGCG, які очищують кров. Ви також можете придбати капсули зеленого чаю, якщо вам не подобається смак напою.

    11. Харчові дріжджі

    Якщо ви страждаєте від постійного галопу думок у мозку, забудькуватості чи занепокоєння, тоді вам допоможуть харчові дріжджі. Не хвилюйтеся, це не той тип дріжджів, який використовується для випікання хліба, і він не може спричинити дріжджову інфекцію у вашому організмі, оскільки він деактивований. Харчові дріжджі насправді мають горіховий смак і багаті на вітаміни групи B, які підтримують нервову систему. Харчові дріжджі також врівноважують гормон стресу, який називають кортизолом, і можуть полегшити синдром неспокійних ніг. Вживання цього продукту допомагає вашому організму перетворювати їжу в енергію та зменшує резистентність до інсуліну, що знижує ймовірність потягу до нездорової їжі та цукру. З'їдайте 2 столові ложки щодня, змішавши їх із йогуртом, або посипаючи ними салати чи суп.

    12. Олія вечірньої примули

    Це потужний балансувальник гормонального фону. Якщо у вас якийсь гормональний дисбаланс, то щоденне приймання олії примули вечірньої може змінити ситуацію. Ця олія містить унікальну гамма-ліноленову жирну кислоту. Було доведено, що регулярне вживання цього засобу покращує ріст волосся за рахунок балансування ключових гормонів. Будучи потужним протизапальним засобом, вона також чудово допомагає позбутися болю та скутості в суглобах, особливо якщо у вас менопауза або рясні менструації.

    Гормональний баланс та стиль життя

    Але чому відбувається гормональний дисбаланс? Багато в чому це пов'язано із сучасним способом життя.

    • Ми всі дуже зайняті, і тому нам зручніше їсти розфасовані продукти, перероблені зерно та цукор – щоб просто підтримувати високий рівень енергії. На жаль, згодом у людей із таким раціоном часто розвивається дефіцит нутрієнтів, бо вони просто їдять неправильну їжу. Це з часом послаблює залози.
    • Психічний стрес, фінансові проблеми та занепокоєння також можуть викликати навантаження на надниркові залози, що виробляють все більше кортизолу, і це виводить із рівноваги всю ендокринну систему.
    • Під час менопаузи наднирковим залозам доводиться брати на себе функції яєчників, тому, якщо вони перегоріли, в цей період у вас буде більше припливів, нічної пітливості та потенційної сухості піхви.

    Як жінці налагодити гормональний фон

    1. Щодня здійснюйте спокійні прогулянки на природі близько 45 хвилин на день у місцях, де багато дерев та рослин.
    2. Ефірні ароматичні олії, що виділяються в повітря, допомагають заспокоїти надниркові залози і доставити більше кисню, допомагаючи позбутися стресу, який застряг усередині вашого тіла.
    3. ГМО-продукти мають сильний негативний вплив на ваші гормони і викликають їх дисбаланс. Таким чином, соєва, бавовняна, канолова, кукурудзяна олії та овочеві пасти викликають сильне запалення залоз і можуть викликати серйозні порушення гормонального фону. Тож почніть виключати їх зі свого раціону і замість них вживати більш корисні жири, наприклад, оливкову олію Extra Virgin.
    4. Органічні листові зелені овочі сімейства хрестоцвітих є одними з найкращих продуктів на планеті, коли йдеться про баланс гормонів, тому що вони насичені мінералами та фітонутрієнтами, які лікують залози і, отже, балансують гормони у всій ендокринній системі.
  5. Колаген для схуднення: що ви робили неправильно
    Харчування Краса

    Колаген для схуднення: що ви робили неправильно

    Колаген і справді є чудовим інструментом, що допомагає досягти зниження ваги, але ви, скоріш за все, використовуєте його неправильно. Це може призвести до прямо протилежного результату: посилити голод, потяг до непотрібних калорій, що зрештою призведе до збільшення ваги. Та якщо застосувати правильний спосіб, він може допомогти запобігти "під'їданям", зменшити потяг до цукру і допоможе вам скинути зайві кілограми. Отже, сьогодні ми розповідаємо про найбільшу помилку щодо колагену, якої припускається більшість людей. А також про те, як правильно використовувати його.

     

    Найбільша помилка, пов'язана з колагеном, полягає в тому, що його використовують як основне джерело білка. Коли люди готують смузі або пудинги з чиа, вони використовують порошок колагену. Вони бачать на етикетці кількість: 10 або 20 г білка, і думають, що задовольняють свої потреби в ньому, просто додаючи в страви.

     

    Але виявляється, що колаген не той білок. Він не є повноцінним білком і це дуже важливо. Тому що високоякісні, повноцінні джерела білка насправді є найважливішими макронутрієнтами, коли йдеться про рекомбінацію тіла, особливо якщо ви не хочете втрачати м'язову масу, втрачати кісткову масу або зменшувати свій метаболізм, поки худнете. Повноцінний білок допомагає підтримувати м'язову масу, кістки та метаболізм у той час, як ви позбавляєтеся зайвих кілограмів. І вам потрібна певна кількість кожен день, щоб отримати користь від білка. Кожна людина має певні потреби.

     

    Та якщо ви заміните колагеном 10 або 20 г повноцінних білків, ви побачите негативні наслідки недостатнього споживання білка. Не отримуючи щоденної достатньої кількості білка із повноцінних джерел, організм почне витягувати необхідний йому білок з м'язової маси. Так, спочатку ви все помітите зниження ваги, але це відбуватиметься за рахунок м'язів!

     

    Наступним ефектом буде зниження швидкості метаболізму. Це означає, що вам постійно доводиться їсти все менше, щоб досягти зниження ваги, а це збільшує резистентність до інсуліну. Організм не справляється з вуглеводами, тому він не тільки споживатиме недостатньо білка і замінюватиме його колагеном, що призведе до зниження метаболізму, але плюс до того ви не зможете їсти більше крохмалистих продуктів. Якщо все робити правильно, слід вживати колаген паралельно з повноцінним білком, і це дійсно може бути відмінним інструментом. В іншому випадку ви отримаєте всі ці негативні наслідки.

     

    Щоб досягти мети зі зниження ваги з використанням колагену, дуже важливо переконатися, що ви завжди поєднуєте колаген з повноцінним білком, а не використовуєте його замість білка. Таким чином, повноцінні білки надходитимуть із різних джерел, таких як грецький йогурт, яйця, яловичина, курка, свинина, риба і навіть сир. Дослідження показали, що коли ви об'єднуєте білки, подібні до тих, які містяться в складі колагену, він дійсно ефективний для зменшення почуття голоду і потягу до їжі. Що в кінцевому підсумку дозволяє організму не їсти так багато. Це робить його ефективним інструментом для схуднення, тому що ви отримуєте всю користь білка для зниження ваги, плюс ви отримуєте від колагену додаткові переваги ситості. А це означає, що досягти вашої мети зниження ваги буде набагато простіше, тому що ви рідше відчуватимете голод, або не відчуватимете взагалі.

     

    Зараз більшість людей отримують колаген з БАДів, або з білків, багатих на нього. Це, наприклад, м'ясо, яке слід готувати на повільному вогні. Так ви щодня отримуватимете істотний приплив колагену разом з повноцінним білком. А якщо ви використовуєте колаген у вигляді порошку і додаєте його в смузі, то просто переконайтеся, що на додаток до колагену, який ви використовуєте, ви також з'їдаєте порцію повноцінного білка з будь-якого іншого джерела. У грецький йогурт чи будь-який коктейль додавайте протеїновий порошок без цукру. А якщо збираєтеся використати колаген, додайте не більше однієї ложки.

     

    Скоріш за все, у вас виникло цілком логічне питання: чи допустиме вживання великої кількості білка, особливо якщо комбінувати колаген із повноцінним білком? Не хвилюйтеся. Якщо ви не з'їдаєте 100 г повноцінного білка при кожному споживанні їжі, ви все одно перебуваєте нижче порога надлишку білка. А якщо ви використовуєте кістковий бульйон (деякі люди люблять пити його гарячим напоєм), це абсолютно нормально. Але не розглядайте його як заміну білка, а як додаток до їжі. Таким чином, ви можете додати теплий кістковий бульйон до курячого салату, або приготувати яловичину тушковану на кістковому бульйоні. З цим досить легко працювати, якщо ви не розглядаєте кістковий бульйон як саму їжу, а як додаток до страв.

  6. Колаген для підтягнення шкіри: отримуймо з їжі!
    Харчування Краса

    Колаген для підтягнення шкіри: отримуймо з їжі!

    Колаген – дуже важливий білок, що становить від 25% до 35% людського тіла. Організм використовує його для збереження молодості та здоров'я шкіри. Колаген також є будівельним матеріалом для зубів, сухожиль, волосся, артерій, хрящів, шкіри, лімфи та клітинних сіток у внутрішніх органах. На жаль, більшість людей втрачають колаген, оскільки ми схильні їсти занадто багато нездорової їжі та цукру, що пошкоджують його. Старіння та дефіцит вітамінів також можуть призвести до зниження в організмі рівня колагену. Але існує низка чарівних продуктів, які підвищують вироблення власного колагену в організмі. Регулярне їх вживання уповільнить процес старіння та захистить організм від зморшок, випадання волосся, слабкості суглобів та ушкоджень органів.

    1. Кістковий бульйон. Це на сьогоднішній день найкраще джерело колагену, яке ви можете споживати. Кістки варять протягом тривалого часу, до кількох годин, внаслідок чого у воду виділяється колаген, який перетворюється на желатин. Коли ми споживаємо його, організм розщеплює його назад на колаген і використовує його для формування клітин, тканин, волосся, шкіри тощо.
    2. Ожина. Ягоди темного кольору, подібні до цих, містять велику кількість пігментів, званих антоціанами. Вони допомагають швидко збільшити вироблення колагену в організмі. Ягоди особливо багаті на поживні речовини, які покращують здоров'я та сяяння шкіри. Вони також зменшують розвиток зморшок.
    3. Устриці. Ці молюски багаті на мінерали, особливо на цинк і мідь. Вони активують білки та молекули, необхідні для синтезу або виробництва колагену в організмі. Цинк, зокрема, активує колагеназу, яка дозволяє вашим клітинам реконструювати колаген.
    4. Яловичина. Ми рекомендуємо їсти яловичину трав'яної відгодівлі (домашню) не рідше двох разів на тиждень. Вона складається з незамінних амінокислот, які організм не може виробляти самостійно. Вона також містить замінні амінокислоти, які використовуються для створення колагену. Крім того, яловичина містить мідь, яка допомагає організму виробляти колаген.
    5. Яйця. Яєчні білки містять дві основні амінокислоти, що входять до складу колагену. Вони називаються гліцин та пролін. А жовтки багаті на корисні жири і вітамін D, який допомагає оновлюватися шкірі, кісткам і м'язам. Обов'язково купуйте органічні яйця від курей, вирощених на пасовищах.
    6. Лосось, виловлений у дикій природі, багатий на вітамін А в його активній формі, званій ретинолом. Вітамін A активує гени, які запускають вироблення колагену. Це особливо важливо для створення м'якої, зволоженої та еластичної шкіри.
    7. Козиний сир. Це ще одне багате джерело вітаміну A, яке прискорює вироблення колагену. Організму також необхідні і насичені жири для його вироблення, тому сир, вершкове масло та жирна риба є відмінними джерелами.
    8. Броколі. Багато людей мають дефіцит вітаміну C, оскільки вони не споживають достатньої кількості овочів. Якщо вам його не вистачає, ваше тіло не може засвоювати та використовувати колаген із продуктів, які ви їсте. Броколі – одне з найкращих джерел вітаміну C, яке також діє як антиоксидант. Антиоксиданти захищають шкіру від ушкодження вільними радикалами.
    9. Плоди шипшини. Ці невеликі плоди добре відомі тим, що покращують здоров'я шкіри, волосся та нігтів. 6 плодів шипшини забезпечують 132% денної норми вітаміну С, що рекомендується медициною. Ми рекомендуємо використовувати їх як доповнення до меню для захисту шкіри, особливо з віком.
    10. Яблучний оцет. Ті, хто страждає на розлад шлунка, газоутворення або кислотний рефлюкс, часто мають знижену кислотність шлунка. Якщо у вас низька кислотність, ви не зможете перетравлювати колаген. Склянка води з двома столовими ложками сирого яблучного оцту зміцнює шлунок та дозволяє засвоювати більше поживних речовин.
    11. Вершкове масло. Шкіра та сполучні тканини організму складаються з білків та жирів. Тому насичені жири і білки використовуються для вироблення колагену в організмі. Масло з молока корів, яких годують травою (а не комбікормами), є чудовою сировиною для створення колагену. Воно також багате на вітамін А, який активує вироблення колагену на генетичному рівні.
    12. Мінеральна вода. Щоденне вживання мінеральної води хорошої якості може допомогти організму виробляти сполучні тканини. Ми рекомендуємо використовувати бренди, які дістають воду із вулканічних підземних джерел. Вони багаті мікроелементами, які є сировиною для побудови тканин і клітин.
    13. Малина. Ще одне джерело антоціанів, вітаміну С та антиоксидантів для швидкого вироблення колагену. Додайте невелику жменю у свій обід щодня, щоб зміцнити імунну систему та підвищити рівень енергії.
    14. Насіння соняшника. Вітамін E також є дуже важливим будівельним матеріалом для колагену, особливо для жінок під час менопаузи. Соняшникове насіння є одним із найбагатших джерел цієї речовини: 35 мг на 100 г насіння. Вітамін E захищає шкіру від старіння, сонячних опіків, окиснення та рубцювання. Він також підтримує гормони гіпофізу.
    15. Оливкова олія. Часто її називають найкориснішим жиром землі. Немає сумнівів у тому, що оливкова олія дуже добре впливає на організм. Вона багата на вітамін E для поліпшення здоров'я шкіри та вироблення колагену. Вона також зменшує запалення в організмі, що природно уповільнює старіння.
    16. Желатин. І останнє, але не менш важливе: желатин можна використовувати для підвищення рівня колагену в організмі. Його витягають із кісток тварин так само, як кістковий бульйон. Він поставляється у порошкоподібній формі або у вигляді желатинового листя, з нього можна приготувати смачні желе. Ви можете додати ароматизатор та гарячу воду, щоб приготувати десерт з дуже низьким вмістом калорій.

    Як бачимо, є багато продуктів, які можна їсти, щоб збільшити вироблення колагену в організмі. Часте вживання їх зменшить розвиток зморшок, які є формою провисання шкіри. Ці продукти покращують еластичність шкіри і регулюють вироблення шкірного сала, завдяки чому вона має вигляд молодший і яскравіший. Якщо ваша шкіра для вас найважливіша, постарайтеся з'їдати жменю насіння та горіхів щодня, щоб підвищити рівень вітаміну Е. Вам також слід уникати продуктів кінцевого глікування, якщо хочете зберегти молодість тіла. Вони походять з білків та перегрітих жирів, змішаних із цукром. Уникайте, наприклад, реберець барбекю, смажених у фритюрі пончиків, не зловживайте морозивом. Вони утворюють липкі білки, які викликають швидке та прогресуюче старіння. Якщо вам видалили жовчний міхур, ми рекомендуємо щодня приймати доповнення з бичачою жовчю. Це допоможе організму засвоювати жири, необхідні для вироблення колагену.

  7. Омега-3 для жінок: вплив на красу та материнство
    Здоров'я Краса

    Омега-3 для жінок: вплив на красу та материнство

    Про користь цього ключового нутрієнта для жіночої зовнішності ми попросили розповісти жінку, яка є досить компетентною у цьому питанні: Деймон Джонс, доктор натуропатії зі США.

    Жирні кислоти омега-3 є критично важливими для жіночого тіла. Вони важливі для нашої шкіри, для волосся, важливі для наших жіночих гормонів: зокрема, для гормону стресу кортизолу, а також для надниркових залоз, які виробляють його.

     

    Жирні кислоти омега-3 є незамінними жирними кислотами, а це означає, що організм не виробляє ці речовини, а отримує їх лише з продуктів, які ми споживаємо. Жирні кислоти омега-3 дуже важливі, тому що нам потрібен баланс усіх жирних кислот: омега-3, омега-6 та омега-9, які можуть бути вам знайомі як три найважливіші жирні кислоти. Ми отримуємо багато жирних кислот омега-6 з більшості продуктів, які їмо, але ми не отримуємо стільки ж омега-3, і тут нам потрібен баланс. Були оцінки, коли ми дивилися на раціони людей 200, 300, 400 років тому. Раніше ми мали баланс жирних кислот омега-6 і омега-3 приблизно один до одного. Але сьогодні через продукти, які ми їмо, вони надходять у наш організм у співвідношенні приблизно 20 до одного.

     

    Як нам почати досягати цього балансу: потрібно зосередитися на вживанні продуктів, що містять жирні кислоти омега-3, наприклад, на сардинах, тунці або лососі, які є звичайною їжею для людей. Далі йдуть волоські горіхи, авокадо, лляна олія, яка являє собою жир, отриманий із рослин. Саме вони містять омега-3, і коли ми включаємо ці продукти у свій раціон, ми починаємо відновлювати баланс жирних кислот омега-3 й омега-6. Причина, через яку це важливо, полягає в тому, що ми використовуємо їх для наших, як я вже сказала, жіночих гормонів, нашої шкіри, що дуже важливо для жінок. Люди постійно приходять зі скаргами: "у мене висипання, висип" або подібні проблеми, і тому "я не відчуваю себе такою красивою і такою сексуальною, я почуваюся не такою привабливою, не такою ж упевненою, як раніше, коли моя шкіра світилася". Отже, ми хочемо почуватися молодшими, і спосіб, яким цього можна досягти, полягає в балансі гормонів, особливо тих, які походять з холестерину. Вони надзвичайно важливі: надходячи з наших надниркових залоз, кортизол (гормон стресу) може перейти в жіночі гормони, і між ними існує конкуренція. Тому ми маємо переконатися, що у нас є і омега-3, і омега-6, що ми отримуємо їх у рівній кількості. Все це необхідно для того, щоб ми могли долати стрес нашої повсякденної діяльності, ми хочемо бути впевнені, що наші жіночі гормони збалансовані, і тоді наше тіло буде збалансовано в цілому. Тож важливо переконатися, що ми отримуємо всі незамінні жирні кислоти, а не лише омега-6. Для цього слід вживати хороші, важливі олії, слід уникати смаженої їжі, трансжирів або насичених жирів, які є свого роду поганими оліями, які забирають корисні жири, такі важливі для нашого організму.

     

    Але чи можна приймати омега-3 вагітним жінкам, і як ці кислоти вплинуть на організм майбутньої матері та на її плід? На наші запитання відповідає доктор Йіпін Хан, професорка мікробіології із Нью-Йорка.

    Моя лабораторія вивчає механізм патогенезу поширеної бактерії ротової порожнини, компонента утворення зубного нальоту. Ці мікроби можуть поширюватися з ротової порожнини в інші частини тіла і викликати захворювання. Ми вважаємо, що ці бактерії відіграють значну роль в ускладненнях вагітності, оскільки вони широко поширені під час вагітності через гормональні зміни. Вагітні жінки мають більше цих бактерій, а тому, коли вони чистять зуби, і ясна кровоточать, це дає можливість бактеріям потрапити в кровообіг. Ми показали, що якщо бактерії потрапляють у кровотік, вони можуть колонізувати плаценту та викликати реакції запалення, що призводить до загибелі плода.

     

    У цьому дослідженні ми з'ясували, що запалення виникає з материнських ендотеліальних клітин. Так як це гематогенна інфекція, бактерії спочатку вступають у контакт з ендотеліальними клітинами, що вистилають кровоносні судини, і стимулюють в них реакції запалення. Тож, виходить, якщо ми заблокуємо ці запальні реакції, плід буде захищений. Тому ми шукали безпечний терапевтичний метод для запобігання запаленню. Проблема в тому, що відомі нам протизапальні засоби є небезпечними для вживання вагітними жінками для профілактичної терапії. Тому ми шукали безпечні, безрецептурні засоби і спробували жирні кислоти омега-3. Ми забезпечували вагітних риб'ячим жиром як джерелом жирних кислот омега-3. І ми виявили, що це харчове доповнення дуже ефективно пригнічує запалення плаценти, спричинене бактеріями, та знижує смертність як плода, так і новонародженого. Тому ми вважаємо, що омега-3 може мати вирішальний вплив.

    ВАЖЛИВО: Перед вживанням під час вагітності будь-якого препарату, навіть не лікарського, слід проконсультуватися зі своїм лікарем.

     

  8. Нутрієнт №1 для жінок і чоловіків під 60
    Здоров'я Краса

    Нутрієнт №1 для жінок і чоловіків під 60

    Так, саме "нутрієнт", а не "вітамін" чи "мінерал", а оскільки він містить у собі три поживні речовини, необхідні організму в середньому (зрілому) віці.

     

    З початком шостого десятиліття життя ви почнете помічати зміни у своєму тілі, наприклад, посилення болю в кістках та суглобах. У вас може виникнути більше захворювань через ослаблену імунну систему, особливо взимку. Ваша шкіра рано чи пізно почне втрачати колаген та еластичність. Ви можете відчувати холод трохи сильніше, а крім того – будете помічати, що зосередитись вам стало значно складніше. Існує ряд харчових доповнень, які слід приймати, коли вам виповниться 50. Але багато хто був би щасливий, щоб достатньо було прийняти одну на день. І такий нутрієнт існує теж. Він перевершує всі інші у боротьбі з побічними явищами старіння, і це – натуральна олія печінки тріски (cod liver oil).

    Що міститься в олії печінки тріски

    Це одна з найбільш поживних рідин у світі, яку обережно витягують із риб'ячої печінки, а потім готують на пару. Цю золотисту рідину часто називають еліксиром життя, оскільки вона містить концентровану кількість:

    • натурального вітаміну D,
    • вітаміну A в активній формі, званій ретинолом,
    • та жирних кислот омега-3

    У чому унікальність олії печінки тріски

    Але чому ці речовини такі важливі для тих, кому за 50?

    Вітамін D

    Наш нутрієнт містить саме активну форму вітаміну D, відому як D3. Це і справді найважливіша поживна речовина з усіх, що впливає майже на кожну тканину та орган в організмі. Вона незамінна для здоров'я мозку, допомагає краще спати ночами, запобігає занепокоєнню, депресії та поганому настрою, а також допомагає клітинам взаємодіяти, зменшуючи ризик розвитку вікової деменції. Більше того, вітамін D також допоможе запобігти крихкості кісток і слабкості з віком, допомагаючи організму засвоювати більше кальцію в тонкому кишечнику. Вітамін D також прискорює вироблення лейкоцитів, чим сприяє захисту організму від вірусів та інших типів патогенів.

    Омега-3

    Жирні кислоти омега-3 добре вивчені. Вони показали, що здатні зменшувати запалення та діють як природне знеболювальне, особливо проти болів у кістках чи суглобах. Вони також підтримують синовіальну рідину між суглобами, допомагаючи зберігати їх змащеними, і, відповідно, рухливими з віком. Кислота DHA, основний активний компонент комплексу омега-3, також допомагає відновлювати пошкоджені тканини в організмі. Вона захищає ДНК у ваших мітохондріях, знижуючи ризик розвитку раку, підтримує почуття бадьорості та енергійності, а також бере участь у формуванні структури мозку та нервової системи. На жаль, однією з основних причин смерті людей віком від 50 років є хвороби серця. Омега-3 в олії печінки тріски, допомагає підтримувати слизову оболонку артерій і кровоносних судин, зберігаючи їх еластичність, знижуючи ризик серцевого нападу, утворення тромбу або інсульту.

    Ретинол

    Як уже було сказано, олія печінки тріски містить саме активну форму вітаміну А, звану ретинолом. Важливо знати, що її можна отримати лише з продуктів тваринного походження. Тип вітаміну A, який ви отримуєте з рослин, називається бета-каротином, і, на жаль, він погано перетворюється на активну форму, прийнятну для організму. Ретинол має властивість зберігатися в печінці живих істот, тому олія печінки тріски є відмінним її джерелом. Споживання більшої кількості ретинолу може допомогти знизити ризик виникнення вікових проблем із зором, таких як дегенерація жовтої плями, катаракта та сухість очей. Спільно вітаміном D і кислотами омега-3 вітамін А справляє потужний вплив на збереження молодості шкіри, оскільки він знижує запалення і підтримує оновлення клітин шкіри, допомагаючи зберегти її природне сяйво і зменшуючи кількість втрат колагену з віком. Крім того, вітамін А допомагає організму виробляти тиреотропний гормон, який підтримує температуру тіла стабільною та запобігає посиленню почуття холоду з віком. І, нарешті, ретинол змащує шлунок, запобігаючи розладу, закрепам та іншим проблемам із травленням, які мають тенденцію виникати з віком.

    Як вибрати олію печінки тріски

    Дуже важливо пам'ятати, що більшість БАДів з печінки тріски, що продаються в магазинах, піддаються пастеризації за високих температур, що може зруйнувати деякі з їхніх делікатних, але важливих поживних речовин. Часто до такого продукту додають синтетичний вітамін А, але це не справжня його форма, яку можна знайти в природі. Більшість таких доповнень гіркі, і їх приймання практично не приносить жодної користі. Ось чому дуже важливо вибирати натуральну олію печінки тріски, дбайливо оброблену і нерафіновану. На жаль, вони зазвичай мають вищу ціну, але це питання якості. Якщо ви дійсно хочете почати приймати цей препарат, вибирайте той, що створений із скандинавської чи ісландської сировини.

    Дозування олії печінки тріски

    Рекомендується приймати від 1 до 2 чайних ложок високоякісної олії печінки тріски щодня, особливо людям старше 50 років. В якості альтернативи можна приймати його у вигляді желатинових капсул, проте вони, як правило, дорожчі, і вам потрібно їх більше, щоб відповідати дозуванням від 1 до 2 чайних ложок. Обов'язково уникайте дешевих капсул, оскільки вони містять синтетичний вітамін А, який може бути шкідливим для вашої печінки. Потім, приймаючи цю потужну живильну рідину протягом 1-2 тижнів, ви можете помітити зміни у своєму загальному стані здоров'я. Наприклад, ваша шкіра почне набувати більш природного сяйва молодості. Ви помітите менше болю поряд з іншими перевагами, про які було згадано вище.

    Альтернативи

    Якщо ви не можете придбати олію печінки тріски хорошої якості, розгляньте можливість використання замість неї олії антарктичного криля або риб'ячого жиру. Олія криля з Антарктики, наприклад, є екологічно чистою червоною рідиною, виготовленою з креветки, і крім омега-3, вона також містить потужний антиоксидант під назвою астаксантин. За деякими даними, він у 6000 разів ефективніший за вітамін С у боротьбі з вільними радикалами та запаленнями, що робить його ідеальним для людей старших за 50. Також немає жодної шкоди в щоденному прийманні і олії печінки тріски, і капсул з олією криля, якщо ви прагнете запастися цими антивіковими поживними речовинами.

    Інші нутрієнти, що уповільнюють старіння

    Якщо БАДи занадто дорогі, або ви намагаєтеся знизити витрати, цілком доступною альтернативою можуть бути сардини, консервовані у воді з морською сіллю, для щоденного вживання. Уникайте брендів, у яких використовуються олії чи томатний соус, оскільки в банках вони часто бувають низької якості. Сардини, як і риб'ячий жир, є відмінним джерелом жирів омега-3, вітаміну A і вітаміну D. Вони також мають додаткову перевагу, що полягає у вмісті кальцію, який може засвоюватися і зміцнювати ваші кістки, зуби, а також прискорювати енергетичний обмін. Деякі інші потужні продукти омолодження включають:

    • чорницю, багату червоним веритролом,
    • яйця, які містять усі амінокислоти, здатні зберегти ваші м'язи сильними з віком,
    • яловичу печінку, яка дуже схожа складом на риб'ячий жир,
    • гриби, що містять ерготіонеїн, потужну поживну речовину, що уповільнює старіння.

    Не полінуйтеся поряд з вживанням олії печінки тріски включити до раціону перелічені продукти для поліпшення загального стану здоров'я після досягнення 50-річного віку.

  9. Роль і дефіцит вітаміну D в жіночому організмі
    Вітаміни Краса

    Роль і дефіцит вітаміну D в жіночому організмі

    Про важливість вітаміну D та небезпеки його дефіциту для здоров'я жінки розповідає доктор Раджешварі Редді – акушер-гінеколог та лапароскопічний хірург з Індії.

    Добова потреба у вітаміні D

    Цей жиророзчинний стероїдний гормон синтезується у шкірі під впливом сонячного світла. Щоденна потреба людини у ньому становить близько 2000 міжнародних одиниць (МО). Ідея добової дози полягає у тому, щоб вона підтримала належну, здорову концентрацію цього нутрієнту у крові. З цієї причини ми намагаємося давати добову дозу від 1000 до 2000 міжнародних одиниць на день залежно від рівня вітаміну D3. В ідеалі в крові має бути близько 30 нанограмів (mL).

    Роль вітаміну D для жінки

    Ця поживна речовина є важливою для підтримки здоров'я кісток і зубів, а також для зміцнення імунної системи. Крім того – сприяє кишковій абсорбції кальцію та фосфору, тим самим допомагаючи підтримувати в крові адекватний рівень цих мінералів. У вагітних вітамін D знижує ризик абортів та сприяє розвитку мозку плода. Під час вагітності покриття потреби плода у вітаміні D повністю залежить від матері. Таким чином, дуже важливо підтримувати досить високий рівень вітаміну D у майбутньої матері. Для жінок похилого віку це не менш важливо, оскільки вони дуже схильні до остеопорозу в період постменопаузи.

    Ризики дефіциту вітаміну D у жінок

    Дефіцит даного нутрієнта призводить до крихкості кісток, м'язових болів (у тому числі гострих), хронічної втоми і млявості, м'язових судом, слабкості, загальних болів у тілі, тугорухливості суглобів. Нестача вітаміну D також спричиняє безпліддю у молодих жінок. У вагітних підвищується ризик пре еклампсії – передчасних пологів, а матерів з дефіцитом спостерігається висока частота гестаційного діабету. Збільшується ймовірність інфекцій статевих шляхів, підвищується ризик серцевих нападів, інсультів та підвищеного артеріального тиску.

    Причини дефіциту вітаміну D

    Найдоступніше джерело вітаміну D – сонячне проміння. Тому для мешканців різних куточків планети ми рекомендуємо перебувати на сонці від 15 до 30 хвилин на день з 10:00 до 16:00. Але останнім часом ми спостерігаємо дефіцит вітаміну D

    1. через недостатність перебування на сонці, викликану тривалим сидінням на робочому місці, в приміщенні. А у дівчаток, окрім недостатньо тривалих ігор під сонцем, існують й інші причини дефіциту вітаміну D. У тому числі надмірне використання щільних матеріалів в одязі, що повністю покриває шкіру. Спроби зловити сонячні промені в офісі, наприклад, сидячи біля вікна або під час кермування, не дуже допомагають, оскільки скло блокує ультрафіолетове світло.
    2. Дефіцит вітаміну D також може виникнути через його відсутність у дієті.
    3. Але найчастіше жінка все ж отримує його з продуктами, але кишківник погано засвоює нутрієнт із їжі. Так трапляється через запальні або будь-які інші стани кишківника, які порушують нормальне засвоєння речовин. Вітамін D в основному засвоюється в першій частині кишківника – в тонкій – тому дуже важливо, щоб ця частина була в здоровому стані.
    4. І, звичайно ж, неправильне засвоєння жирів теж стоїть у списку причин дефіциту цього жиророзчинного вітаміну – адже він засвоюється разом із жиром.
    5. Люди, які не їдять яйця, молоко, рибу або дотримуються суворої дієти, також піддаються високому ризику нестачі вітаміну D.
    6. Люди з ожирінням теж схильні до ризику дефіциту, оскільки вітамін D накопичується в надлишковій жировій тканині і не доступний для використання в організмі, коли він необхідний.

    Харчові джерела вітаміну D

    Багатими носіями нутрієнта в раціоні людини є яєчний жовток, сир, печінка, гриби, збагачене молоко, збагачені злаки, лосось та риб'ячий жир. Оскільки вітамін D є жиророзчинним вітаміном, його завжди слід приймати після рясної їжі або з невеликою кількістю жиру, що сприяє кращому засвоєнню.

    Чи буває передозування?

    Це трапляється вкрай рідко, але надлишок вітаміну D також шкідливий для здоров'я, оскільки призводить до інтоксикації, гіперкальціємії (кальцифікація кісток та суглобів), затвердіння кровоносних судин, відкладення кальцію в нирках та легенях. Також можуть статися прискорене серцебиття та втрата ваги. Іншими побічними ефектами можуть бути втрата апетиту, сухість у роті, металевий присмак у роті, іноді закрепи чи діарея. Тому я порадила б: ніколи не приймати вітамін D без консультації лікаря або без спостереження. Я бачу, що багато людей просто безмірно приймають вітамін D, а потім приходять до нас із токсичністю. Отже дефіцит так само поганий, як і надлишок.

     

    Таким чином, підтримування правильного рівня вітаміну D у крові дуже важливе для здоров'я опорно-рухового апарату та міцної імунної системи. Тому щоразу, коли виникає якась інфекція, чи то вірусна, чи будь-яка інша, ми в наші дні доповнюємо всіх вітаміном D. Це необхідно для зміцнення як імунної системи, так і кісток, і м'язів. Тож моя порада: крім вітамінних доповнень, знаходьте час, щоб вийти на вулицю і позасмагати просто неба. Це найкращий спосіб підтримати рівень вітаміну D на оптимальній висоті.

    Доктор Раджешварі Редді Ті

  10. Навіщо нам електроліти
    Спорт Здоров'я Краса

    Навіщо нам електроліти

    Електроліти – це електрично заряджені мінерали, які потрібні вашому організму для його правильного функціонування. До них відносяться натрій, калій, магній, фосфат, кальцій та хлорид. Перелічені мінерали є важливими будівельними блоками для нервової системи, мозку, м'язів, системи травлення, імунітету та багато іншого. Їх можна купити у вигляді капсул і таблеток, а можна отримувати з їжі – у такому вигляді вони легше засвояться організмом. Нижче ми зібрали найціннішу інформацію про шість продуктів із найвищим вмістом кожного з цих електролітів і пояснимо, які електроліти бувають в природі і в нашому організмі, а також – в яких продуктах вони містяться в найбільшій кількості.

    1. Натрій

    Це основний мінерал, що міститься в солі, він дуже важливий для здоров'я організму. У крові натрій бере участь у підтримці правильного балансу рідини та у транспортуванні глюкоз . Цей електроліт важливий для м'язових скорочень, передачі нервових імпульсів і надходження поживних речовин у клітини. Основними природними джерелами натрію є морська сіль, кам'яна сіль, селера, буряк та молоко. Важливо, що більшість людей не відчувають дефіциту натрію, оскільки його додають майже у всі комерційні продукти і як підсилювач смаку, і як консервант. Однак вживання завеликої кількості води може призвести до розчинення та "вимивання" натрію з організму і викликати небезпечний для життя стан, відомий як гіпонатріємія. Щоб цього не сталося, ті люди, які п'ють занадто багато води, завжди додають до неї трохи морської солі, зовсім трішки.

    2. Калій

    Великий відсоток населення Землі відчуває дефіцит калію, життєво важливого електроліту, що працює разом із натрієм. Натрієво-калієві насоси, розташовані в наших клітинах, використовують обидва ці електроліти для вироблення електричної енергії в нервах і м'язах. Натрій важливий для запобігання таким станам, як низький кров'яний тиск, інсульт та втрата кісткової маси. Він також допомагає м'язам рости більшими, дозволяючи більшій кількості поживних речовин проникати у їхні клітини. Калій також бере участь у захисті нирок та зміцненні шлунка. Найкращими харчовими джерелами калію є тунець, авокадо, мангольд, квасоля, листя буряків, гарбуз, брюссельська та китайська (бок-чий) капуста.

    3. Магній

    Магній є кофактором, який активує понад 300 різних ферментів в організмі. Він використовується невеликими енергетичними фабриками у ваших клітинах, які називаються мітохондріями, для регулювання енергії у всьому організмі. Цей електроліт важливий для того, щоб уникнути запорів, прискореного серцебиття, високого кров'яного тиску, м'язових спазмів, миготливої аритмії, мігрені, болю в спині, інсулінорезистентності і це далеко не повний список! Магній допомагає м'язам і тілу розслабитися, заспокоюючи нервову систему та запобігаючи судомам та спазмам у м'язах. Найкращими харчовими джерелами магнію є темні листові зелені овочі (як то шпинат), а також насіння гарбуза, мангольд, кунжут, кіноа, соняшникове насіння, кеш'ю і зелень буряків. А серед БАДів найбільш біодоступними видами цього незамінного електроліту є гліцинат і глюконат магнію.

    4. Кальцій

    Цей мінерал – сильний електроліт, який використовується для росту, відновлення та зміцнення зубів і кісток. Він використовується і в мозку для активації гормонів сну, таких як триптофан, щоб допомогти відновити організм у нічний час. Кальцій також важливий для того, щоб ми могли уникнути м'язових судом, високого рівня холестерину, пухлин, тромбів, ламкості нігтів, руйнування зубів, втрати кісткової маси, нервових скорочень, "смикання" м'язів. Найкращі харчові джерела багаті на кальцій – це сардини, насіння кунжуту, фосфатний сир, зелень ріпи, шпинат, капуста та інші овочі. Більшість людей отримують достатню кількість кальцію з їжею, проте іноді організм не може використовувати його належним чином через такі стани, як гіпопаратиреоз, пошкодження нирок, проблеми з кислотністю шлунка або дефіцит вітаміну D. Ви можете допомогти своєму організму мобілізувати кальцій, щодня вживаючи вітаміни D3 і K2 із здорової їжі або харчових доповнень.

    5. Фосфат

    Ще один дуже важливий мінерал. Він надходить в організм із їжею у вигляді фосфору. Вже потім організм поєднує його з киснем, і так утворюється фосфат. Далі цей електроліт використовується як сировина для утворення АТФ, основної енергетичної валюти у клітинах вашого тіла. Він також використовується для формування мембран клітин та працює з іншими електролітами для відновлення кісток та зубів. Крім того фосфат допомагає м'язам скорочуватися, покращує роботу нервів і важливий для запобігання болю в суглобах, скутості, втомі та ламкості кісток. Кращими харчовими джерелами фосфору є морські гребінці, сардини, гарбузове насіння, тріска, тунець, лосось, креветки, гриби та індичка. Зверніть увагу: багато людей отримують занадто багато фосфору через вживання темних газованих напоїв та нездорової їжі. Надлишок цієї речовини може призвести до пошкодження нирок, серця та крихкості кісток.

    6. Хлорид

    Останнім електролітом є хлорид, який використовується для підтримки належного об'єму крові, її нормального тиску та підтримує баланс рівня рН в рідинах організму. Більшість хлориду, що ми споживаємо, надходить із солі, яка хімічно відома як хлорид натрію і є сполучною ланкою між цими двома електролітами. На жаль, сучасні дієти з низьким вмістом солі можуть спричинити дефіцит цього електроліту, що може призвести до низького рівня вуглекислого газу в крові. Найкращими харчовими джерелами хлоридів є морська сіль, морські водорості, помідори, салат, селера та оливки.

     

    Тепер ви знаєте, чому кожен із цих шести електролітів життєво важливий для здорового функціонування організму. Якщо ви дотримуєтеся здорової збалансованої дієти з великою кількістю овочів, але, як і раніше, страждаєте від описаних проблем, то, скоріш за все, у вас знижена кислотність шлунка. Вам потрібен сильний кислотний шлунок із низьким pH, щоб правильно засвоювати мінерали. На жаль, з віком ми схильні втрачати шлункову кислоту, що заважає нам засвоювати достатню кількість поживних речовин. Щоб зміцнити шлунок, приймайте столову ложку яблучного оцту в склянці води перед їжею або, альтернативно, ви можете приймати його у формі капсул. Це допомагає зміцнити шлунок, щоб він засвоював більше мінералів-електролітів, і природно лікував кислотний рефлюкс, запори та здуття живота. Ми також рекомендуємо бетаїну гідрохлорид – БАД, який теж допомагає зміцнити шлунок і тим самим допомогти вам засвоювати мінерали. І не забувайте про важливість вітамінів D3 і K2 для процесу засвоєння мінералів та інших нутрієнтів.

  11. Що розказують очі про здоров'я організму
    Здоров'я Краса

    Що розказують очі про здоров'я організму

    Ваші очі можуть багато розповісти про ваше тіло, особливо коли вони змінюють зовнішній вигляд, стають сухими, подразненими або червоніють. Наші очі містять понад 1,7 мільйонів нервових волокон і безліч крихітних кровоносних судин, які уражаються одними з перших, коли у вашому організмі щось іде не так. Якщо білки ваших очей мають яскравий блиск, якщо ви можете ясно бачити, і у вас немає набряклості чи темних кіл навколо очей – це показники того, що ви здорові та споживаєте достатньо поживної їжі. Однак якщо у вас пошкоджені кровоносні судини, якщо навколо очей з'явилися набряки, мішки або ви погано бачите у сутінках – можливо, вам бракує певних вітамінів та мінералів, без яких ушкоджуються нерви очей.

    Нижче ми розглянемо 10 найпоширеніших ознак та симптомів, якими ваші очі сигналізують про проблеми в організмі. Але водночас ми пояснюватимемо, як вирішити ці проблеми природним шляхом. Ця інформація призначена лише для освітніх цілей, тому, якщо ви турбуєтеся про своє здоров'я, зверніться до свого лікаря для встановлення правильного діагнозу.

    Налиті кров'ю очі

    Якщо ваші очі здаються налитими кров'ю і з безліччю крихітних червоних вен у білій частині очей, можливо, вам не вистачає вітаміну B2, також відомого як рибофлавін. Ваші очі також можуть дуже сльозитися, може виникати свербіж і чутливість до світла. Зазвичай це відбувається, коли ви їсте забагато продуктів, що містять рафіновані борошно і зернові, такі як хліб, пластівці, випічка, печиво і т.д. Ці зернові продукти виснажують ваш вітамін B2, викликаючи почервоніння очей, як і алкогольні напої. Щоб позбутися від налитих кров'ю очей, відмовтеся від нездорової їжі та їжте яловичину трав'яної відгодівлі, дикого лосося, гриби, мигдаль та яйця, які є щедрими джерелами вітаміну B2.

    Сухість очей

    Сухі очі зазвичай супроводжуються відчуттями тертя, печіння, через що ви відчуваєте необхідність часто їх терти. Іноді навколо очей може утворитися тягучий слиз. Сухість очей виникає, коли маленькі залози всередині сльозових проток не виділяють рідину, що зазвичай призводить до зневоднення та болю в очах. Це класична ознака дефіциту ретинолу, активної форми вітаміну А. Щоб виправити це, скоротіть споживання солодких продуктів, які блокують надходження вітаміну А, і почніть щодня приймати одну чайну ложку нерафінованого риб'ячого жиру – це одне з найбагатших джерел ретинолу.

    Набряклість та темні кола

    Ви часто помічаєте людей, у яких темні кола під очима та набряклість шкіри, що нагадує мішки під чи над очима. У цьому випадку ви можете виглядати дуже втомленим та змученим. Це викликано наявністю в крові надлишку гормону інсуліну через вживання завеликої кількості цукру та рафінованих продуктів. Високий рівень цукру в крові та інсулін змушують шкіру навколо очей накопичувати рідину. Щоб вилікувати ці проблеми, відмовтеся від рафінованих продуктів і почніть їсти продукти, багаті на калій, такі як авокадо, зелені листові овочі, а також гриби.

    Катаракта

    Якщо кришталик вашого ока починає мутнішати і ставати менш прозорим, можливо, у вас розвивається катаракта. Вона починається з мутних плям на прозорому диску вашого ока, які згодом збільшуються, викликаючи нечіткий, затуманений зір і, зрештою, сліпоту. Це відбувається через ушкодження очей вільними радикалами, зазвичай в результаті старіння, а також внаслідок вживання занадто великої кількості рослинних олій, цукру або приймання стероїдних препаратів. Одне з найкращих доповнень від катаракти називається бенфотіамін, яка є жиророзчинною версією вітаміну B1. Цей нутрієнт допомагає зцілити і живити лінзи ваших очей, щоб звернути назад окисне ушкодження. Ви також можете використовувати очні краплі N-ацетилкарнозин, які є одним із найкращих засобів для стримування катаракти.

    Лопнуті кровоносні судини

    Якщо у вас в оці пошкоджена одна кровоносна судина, це зазвичай викликано дефіцитом вітаміну C, а іноді й дефіцитом вітаміну K. Ви отримуєте обидві ці поживні речовини, вживаючи сирі листові зелені овочі, такі як броколі, капуста, салат, цвітна капуста, огірки, селера, авокадо, а також ягоди. Проблема в тому, що якщо вам не вистачає вітаміну C, стінки кровоносних судин починають ставати слабшими, що призводить до їхнього розриву. Також рекомендується перевірити артеріальний тиск, якщо у вас у будь-якому місці тіла часто ушкоджуються кровоносні судини.

    Тремтіння повік

    Якщо верхня або нижня частина повіки починає безконтрольно смикатися, це говорить про те, що ваш організм неправильно використовує запаси кальцію та магнію. Зазвичай це відбувається, коли pH вашої крові стає занадто лужним, що перешкоджає проходженню мінералів до м'язів навколо очей, викликаючи їх спазми та посмикування. Основними причинами цієї проблеми є високий рівень стресу, приймання антацидних таблеток або карбонату кальцію, а також вживання завеликої кількості газованих напоїв. Щоб швидко усунути посмикування, випийте 1 столову ложку яблучного оцту, змішану зі склянкою води. Це допоможе збалансувати pH вашої крові та активувати мінерали, які знімають спазми м'язів повік.

    «Не бачу вночі»

    Куряча сліпота – це стан, при якому ваші очі важко адаптуються до темряви, коли настають сутінки, наприклад, коли ви ведете машину вночі або в місцях з тьмяним освітленням. Це може призвести до того, що ви будете частіше мружитися, щоб краще бачити, і ваш зір може стати розмитим. Це ще одна класична ознака дефіциту ретинолу, активної форми вітаміну А. Щоб виправити це, просто почніть вживати риб'ячий жир, а також бичачу жовч у капсулах, щоб допомогти вашому організму розщепити і засвоїти цю активну форму вітаміну А.

    Запалені повіки

    Блефарит – це стан, коли крихітні залози біля основ вій інфікуються і, внаслідок цього, закупорюються. Це призводить до того, що зовнішні повіки стають червоними, подразненими, сверблячими, опухлими, запаленими і навіть покриваються кіркою. Для лікування цієї інфекції можна використовувати колоїдні срібні краплі – один із найкращих природних антибіотиків у світі для лікування всіх видів інфекцій, у тому числі і кон'юнктивіту.

    Очний ячмінь

    Якщо у вас виросла невелика болісна шишка на внутрішній або зовнішній стороні століття, то, швидше за все, це ячмінь, який також може бути наповнений жовтим гноєм. Зазвичай вони виникають у людей, які їдять занадто багато солодкої їжі, що робить їхню імунну систему дуже повільною і млявою. Природні бактерії, які вже живуть навколо ваших очей, можуть заразити фолікул або залозу, викликаючи утворення ячменю. Щоб виправити це, використовуйте теплий компрес, який допоможе зменшити запалення у цих прищах, скоротіть споживання цукру та дайте їм можливість загоїтися природним шляхом.

    Світлочутливість

    Рогівка – це частина ока, що пропускає світло. У міру посилення яскравості світла зіниця змінює форму, розширюючись чи стискаючись, пропускаючи більше чи менше світла, щоб ви могли бачити чітко й у кольорі. Однак, якщо ви починаєте бачити ореоли навколо предметів і виявляєте, що стаєте чутливими до яскравого світла, це означає, що нерви, пов'язані з вашими очима, пошкоджуються, зазвичай, через брак вітаміну B1, а також решту комплексу вітамінів B. Щоденне вживання двох столових ложок харчових дріжджових пластівців – відмінний спосіб підвищити рівень вітамінів А і B1. Вони допоможуть захистити нерви, які контролюють реакцію ваших очей на світло.

    Поліпшення здоров'я очей

    Якщо ви зайшли в себе будь-які симптоми, описані вище, вам, імовірно, захочеться дізнатися, які кроки ви можете зробити, щоб покращити здоров'я своїх очей та зору в цілому у довгостроковій перспективі.

    1. Щодня їжте продукти, багаті на ретинолом, такі як домашні яйця та яловичина, масло печінки тріски, яловича печінка, а також дику рибу, таку як лосось, сардини, оселедець та молюски. Активна форма вітаміну А у цих продуктах допомагає змащувати очі здоровими сльозами, а також допомагає бачити в умовах низького освітлення.
    2. Застосуйте програмний фільтр синього світла на телефоні, комп'ютері та планшеті. Сучасні екрани містять світлодіоди, які випромінюють синє світло, шкідливе для сітківки. Синє світло – це коротка, але високоенергетична хвиля, яка може спричинити фотохімічне пошкодження та подразнення очей.
    3. Відмовтеся від нездорової їжі та їжте продукти, багаті каротиноїдами, відомі як лютеїн та зеаксантин, такі як шпинат, мангольд, капуста, фісташки, петрушка, яєчні жовтки, а також перець. Каротиноїди – це антиоксиданти, які захистять ваші очі від окисного ушкодження, старіння та високого рівня цукру в крові.
    4. Випивайте не менше 1 літра мінеральної води щодня, щоб уникнути зневоднення. Цей дуже простий крок допоможе вам виробити більше здорових сліз, які покривають поверхню вашого ока та захищають його від суворого довкілля.
    5. Повністю відмовтеся від рослинних олій, таких як соєва, рапсова, соняшникова, бавовняна і т. д. Ці олії викликають сильне запалення і пов'язані з дегенерацією жовтої плями.
    6. Розгляньте періодичне голодування, коли ви з'їдаєте всі свої калорії за 4 години, а потім голодуєте протягом 20 годин. Це запускає аутофагію – процес, коли ваше тіло починає переробляти пошкоджені тканини, щоб створювати нові здорові часточки. І, до речі, це найкращий спосіб розчинити мушки, які можуть спотворити ваш зір. Голодування також допомагає нормалізувати рівень цукру в крові, додатково захищаючи очі від окислення.

    Якщо ви вирішите слідувати цим 6 крокам, то виявите, що здоров'я ваших очей з часом покращується, і ви також можете бути впевнені, що з віком знижується ризик дегенерації жовтої плями та інших захворювань очей.

  12. Властивості та джерела вітаміну B3
    Вітаміни Краса

    Властивості та джерела вітаміну B3

    Цей водорозчинний вітамін, також відомий як ніацин, або ж нікотинова кислота – найважливіша поживна речовина, яка використовується для підтримки здорової шкіри, здоров'я мозку та для виробництва енергії. Він також діє як антиоксидант, який захищає вашу ДНК – генетичний матеріал, що міститься усередині кожної клітини організму. У сьогоднішній статті ми висвітлимо 16 фактів про вітамін B3, пояснимо, як він діє в організмі і як ви можете отримати його зі свого раціону.

    1. Здоров'я мозку

    Вітамін B3 відіграє важливу роль у підтримці функціонування мозку. Він працює з багатьма іншими коферментами, виробляючи енергію у клітинах вашого мозку. Ті, у кого дефіцит B3 або ж ніацину, можуть страждати на шизофренію, СДВГ і більш високий ризик хвороби Альцгеймера.

    2. Рівні холестерину

    Люди з дефіцитом B3 можуть мати більш високий рівень холестерину ЛПНГ ("поганий" холестерин) та нижчий рівень холестерину ЛПВГ ("хроший"). Це може бути ризиком для людей із проблемами серця чи гіпертонією. B3 можна приймати у великій кількості для лікування високого рівня холестерину.

    3. Здоров'я шкіри

    Поширеним симптомом дефіциту B3 є кропив'янка або висипання при виході на сонце. B3 допомагає захистити клітини шкіри від сонячних променів та запобігти реакції на ультрафіолетове випромінювання. Приймання ніацинаміду відмінно вирішує цю проблему.

    4. Пелагра

    Ті, хто страждають на пелагру, також відчувають дефіцит вітаміну B3. Зазвичай це викликано вживанням завеликої кількості рафінованих продуктів чи продуктів із кукурудзи. БАДи з ніацином вже давно використовується для вирішення цієї проблеми.

    5. Виробництво енергії

    Усі вітаміни групи B відіграють роль перетворення їжі в енергію, звану АТФ. Вітамін B3 працює з іншими вітамінами групи В, допомагаючи клітинам засвоювати білки, вуглеводи та жири для виробництва палива для організму.

    6. ДНК

    Ніацин або вітамін B3 відіграє роль у передачі сигналів, що посилаються клітинами, а також у створенні та відновленні ДНК. Крім того, він діє як антиоксидант, захищаючи вашу ДНК від пошкодження та окислення вільними радикалами.

    7. Діабет

    Якщо ви страждаєте на діабет, ваші клітини мають виражену резистентність до інсуліну. Вітаміни групи B, включаючи ніацин, можуть покращити чутливість до інсуліну. Це допоможе вашим клітинам засвоювати більше палива та поживних речовин, що сприяє запобіганню довгостроковій шкоді від цього захворювання.

    8. Пам'ять

    Як ми згадували раніше, вітаміни групи B відіграють вирішальну роль у підтримці здоров'я і мозку та нервів. Якщо ви страждаєте на забудькуватість, проблеми з пам'яттю або депресію, приймання більшої кількості вітаміну B3 може допомогти. Ми рекомендуємо щодня приймати щонайменше 2 столові ложки харчових дріжджів, щоб отримати необхідні вітаміни групи В.

    9. Артрит

    Деякі дослідження показують, що вживання ніацину може допомогти полегшити симптоми остеоартриту. Зменшуючи запалення, B3 допомагає покращити рухливість суглобів та знизити потребу у протизапальних препаратах. Проте необхідні додаткові дослідження ще тривають.

    10. Зниження рівня тригліцеридів

    Приймання БАДів із вітаміном B3 у високих дозах може знизити рівень тригліцеридів на 20-50%. Це може допомогти тим, хто намагається схуднути, особливо у поєднанні з низьковуглеводною дієтою, такою як кето.

    11. Сон

    Нещодавні дослідження показали, що ніацин також відіграє роль в керуванні рівнем стресу та в покращенні якості сну. Отримання більшої кількості цієї речовини зі здорових продуктів, таких як домашнє м'ясо, домашні молочні продукти, риба та яйця, може дійсно покращити ваш сон і природним чином боротися з безсонням.

    12. Ріст волосся

    Цей водорозчинний вітамін поряд з іншими вітамінами групи B відіграє важливу роль у підтримці росту волосся. Він допомагає транспортувати кров та кисень до шкіри голови та волосяних фолікулів, живлячи та захищаючи волосся для його кращого росту.

    13. Здоров'я та стан губ

    Якщо у вас потріскалися губи, це може бути пов'язано з браком в організмі різних поживних речовин, наприклад, вітаміну А або цинку. Однак найчастіше це дефіцит вітаміну В2 або В3. Ці поживні речовини відіграють роль у захисті губ від розтріскування, посилюючи приплив крові до їхніх клітин.

    14. Причини дефіциту

    Багато людей відчувають дефіцит вітаміну B3 та інших вітамінів групи B, тому що вони споживають дуже багато рафінованих продуктів. Кукурудза, рафіновані вуглеводи, цукор, рис та алкоголь можуть знизити рівень B3. Крім того, якщо ви страждаєте на хворобу Крона або інші розлади травлення, можливо, ви не засвоюєте достатньо вітаміну B3, який надходить з їжею. Крім того, якщо ви регулярно приймаєте антациди, вони нейтралізують шлункову кислоту, що призводить до дефіциту B3. В цьому разі вам також буде складно перетравлювати білок, мінерали та багато інших поживних речовин. Ми рекомендуємо замінити ці ліки травними ферментами високої якості у поєднанні з жовчними солями та яблучним оцтом. Вони природним шляхом вирішують проблеми кислотного рефлюксу та допомагають засвоювати більше поживних речовин.

    15. Джерела вітаміну B3

    Найкращими природними джерелами є всі види печінки, грудка домашньої курки, тунець, лосось, індичка, анчоуси та яйця.

    16. БАДи

    Ви можете не побоюватися приймати ніацин або ніацинамід у великій кількості. Деякі види ніацину викликають почервоніння шкіри, що не несе загрози, проте, якщо забажаєте, ви можете вживати ніацин, що не викликає почервоніння. Причина, через яку це відбувається, полягає в тому, що ніацин діє як судинорозширювальний засіб. Ми рекомендуємо отримувати вітамін B3 з харчових дріжджів, оскільки це одне з найкращих джерел комплексу B, які зустрічаються у природі.

    Підводячи риску

    Отже, вітамін B3 є неймовірно важливою поживною речовиною, коли йдеться про здоров'я мозку, шкіри та підтримку всього організму. Не забувайте отримувати поживні речовини зі здорових продуктів, оскільки вони містять комплекс нутрієнтів, які взаємодіють в організмі. Ніацин не чутливий до тепла, тому ці продукти можна варити й запікати, не боячись зруйнувати їх, проте цей вітамін водорозчинний і може втрачати кончентрацію у воді при приготуванні їжі.

Back to Top