Нові факти про користь вітаміну K

Вітамін К – це групова назва жиророзчинних вітамінів (К1, К2 та К3).

Вітамін К1 (філлохінон) - це натуральна форма вітаміну К, яку ми отримуємо завдяки рослинній їжі, також її часто додають до складу біологічно активних добавок. Дана форма необхідна для запобігання внутрішнім або зовнішнім кровотечам.

Вітамін К2 (менахінон) – утворюється в товстому кишечнику, бактеріальною флорою. Він міститься в їжі тваринного походження та заброджених продуктах. Вважається, що вітамін K2 має менш корисний ефект, ніж філлохінон і є додатком до нього. Але менахінон часто використовується з вітаміном D3 для підтримки серцево-судинної системи та кісткових тканин.

Вітамін К3 (менадіон) - це синтетична речовина, яка є токсичною і не використовується як харчова добавка для заповнення нестачі вітаміну K.

Навіщо вітамін К?

Його основне завдання – це регуляція згортання крові, контроль функцій печінки та засвоєння кальцію. Однак не варто забувати, що він дуже важливий для якості та розвитку кісток. Вітамін K захищає нирки та кровоносні судини, може запобігти накопиченню «поганого» холестерину (ЛПНЩ).

Дефіцит вітаміну К загрожує надмірною кровотечею, наприклад, з носа, через травми, навіть незначні, під час менструації. Зниження рівня вітаміну К в організмі пов'язаний з нижчою щільністю кісток та зі збільшенням ризику переломів. Також зростає ризик серцево-судинних захворювань. Симптоми нестачі вітаміну К включають: поява гематом, екхімозів, кровотеч слизових.

Дослідження New Edith Cowan University (ECU)

Австралійський державний університет Едіт Ковен провів дослідження, що продемонструвало значне зниження, на 34%, ризику серцево-судинних хвороб у людей, які отримують у своєму раціоні достатню кількість вітаміну К.

Було вивчено дані 50 000 осіб за 23 роки, які взяли участь у датському наглядовому дослідженні «Diet, Cancer and Health». Головним завданням було з'ясувати, чи залежить ризик серцево-судинних захворювань, у тому числі й атеросклерозу, від вмісту вітаміну К у раціоні.

Атеросклероз – це одне з найпоширеніших хронічних захворювань, що впливає на артерії. Атеросклеротична бляшка утворюється з холестерину у стінці судини. Ці бляшки звужують прохід судини, уповільнюючи кровотік. В особливо небезпечних випадках можуть повністю блокувати кровообіг, викликають утворення тромбів (склеювання тромбоцитів).

 

Головною причиною смертності у світі є серцево-судинні захворювання, причому ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) попереджає, що тенденція до цього зростає з кожним роком.

 

В результаті вивчених даних було виявлено, що люди, які найбільше вживали вітамін К1, рідше на 21% госпіталізувалися з діагнозами серцевих хвороб, пов'язаних з атеросклерозом. . Люди, що харчувалися продуктами, які включали багату кількість вітаміну K2 - на 14% менше.

Цей результат відзначається на всіх видах захворювань серця, взаємозалежних з атеросклерозом, особливо ЗПА - групи захворювань, що характеризуються враженням периферичного артеріального русла (34%).

Провідний автор дослідження лікар Nicola Bondonno вважає, що вживання підвищеного дозування вітаміну К може допомогти профілактувати кальцифікацію судин, яка є фактором, що спричиняє серцево-судинні захворювання. Також лікар додала, що в наступному етапі експерименту буде детальніше розглянуто менахінон, його корисні властивості та джерела.

Де придбати вітамін К?

Відмінним джерелом вітаміну К є не лише продукти, а й БАДи. Вони забезпечать денну норму цієї речовини, але не вживайте добавки безконтрольно. Краще зверніться до лікаря та дотримуйтесь рекомендацій, вказаних в інструкції від виробника.

Для тих, кому необхідно підібрати біодобавку вітаміну К, ми створили невеликий список найбільш ходових товарів:

  1. Vitamin K2 As MK-7 Doctor's Best 100 Мкг
  2. Vitamin K1 100 мкг Bluebonnet Nutrition
  3. Vitamin K2 100 Mkg Now Foods
  4. Most Active Form Of Vitamin K2, Jarrow Formulas
  5. Organic Vitamin K2 120mcg Source Of Life Garden Natures Plus
  6. Vitamin K2 Thorne Research Liquid

Ознайомтеся з особливостями кожного, а у разі виникнення питань – дзвоніть нам за консультацією або пишіть у чаті. Наші фахівці мають багаторічний досвід та підберуть для вас найкращий варіант!

 

Джерело: Edith Cowan University (ECU)

 

Источник: Edith Cowan University (ECU).

← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top