1. Коли найкраще приймати омега-3
    Харчування Здоров'я

    Коли найкраще приймати омега-3

    Немає кращого часу доби для приймання дієтичних доповнень з риб'ячого жиру. Однак наявні дані свідчать про те, що людина засвоює жирні кислоти омега-3 більш ефективно, якщо приймає їх з їжею, яка містить дієтичні жири. Про це йдеться у дослідженні науковців зі дослідницької лабораторії Midwest Biomedical Research, що в штаті Іллінойс.

    Риб'ячий жир є основним джерелом жирних кислот омега-3, які мають низку корисних і цілющих властивостей для здоров'я людини. У цій статті ми пояснимо, коли слід приймати риб'ячий жир, як його приймати, в яких дозах, а також висвітимо корисні для здоров'я властивості та можливі побічні ефекти.

    В який час найкраще приймати омега-3

    Не буде якоїсь особливої користі від вживання риб'ячого жиру у певний час доби. Однак рекомендується приймати капсули омега-3 з їжею, що містить дієтичні жири. Дослідження, проведене у 2019 році, показало, що приймання концентрату омега-3 з жирною їжею збільшує біодоступність речовини, полегшуючи засвоєння її організмом. Понад те, попереднє дослідження 2015 року показало, що вживання кислот омега-3 зі знежиреною їжею знижує всмоктування їх.

    Як приймати

    Найкраще приймати капсули з риб'ячим жиром під час їжі, запиваючи їх водою. Якщо людина зазвичай не їсть багато жирів за сніданком, вона може почекати до обіду або вечері, перш ніж приймати препарат. Дехто зазнають побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту при вживанні риб'ячого жиру. У такому разі може виявитися корисним розділити риб'ячий жир на дві дози і приймати їх у різний час дня.

    Дозування

    Дослідники виявили, що важко визначити оптимальну кількість жирних кислот омега-3, яку необхідно отримувати на день. Американська кардіологічна асоціація рекомендує дорослим приймати від 500 до 1000 міліграмів омега-3 на день. Однак інші країни та організації рекомендують інші дози.

    Управління харчових доповнень (ODS) зауважило, що хоча для деяких типів омега-3 не існує офіційної рекомендованої дози, альфа-ліноленова кислота (АЛК) є винятком. У цій таблиці показано рекомендовані щоденні дози залежно від віку та статі:

    Вік

    Споживання АЛК у грамах (г)

    До 12 місяців

    0,5

    1-3 роки

    0,7

    4-8 років

    0,9

    Чоловіки віком від 9 до 13 років

    1.2

    Жінки віком 9–13 років

    1.0

    Чоловіки від 14 років та старші

    1,6

    Жінки від 14 років та старші

    1.1

    Під час вагітності

    1,4

    Під час грудного вигодовування

    1.3

    Кількість АЛК у добавках омега-3 може залежати від типу препарату і виробника. Прочитайте етикетку продукту, щоб визначити скільки речовини міститься в ньому.

    Вплив на здоров'я

    Жирні кислоти омега-3 можуть позитивно впливати на здоров'я людини різними способами. Дослідження його переваг продовжуються, але є свідчення того, що вони здатні:

    • знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, деменції та інших порушень когнітивних функцій;
    • покращити здоров'я малюків і трохи збільшити вагу при народженні;
    • знизити ризик вікової макулярної дегенерації, що призводить до втрати зору;
    • захистити здоров'я серця та знизити рівень тригліцеридів;
    • зменшити симптоми ревматоїдного артриту.

    Однак багато досліджень про користь омега-3 для здоров'я зосереджено на отриманні цих жирних кислот з риби та морепродуктів, а не з капсул з риб'ячим жиром. Якщо людина думає про вживання риб'ячого жиру задля поліпшення стану здоров'я, їй слід спочатку поговорити з лікарем.

    Далі наведено конкретні стани, за яких підвищене споживання омега-3 може принести користь.

    Серцево-судинні захворювання

    Згідно з оглядом 2015 року, є деякі докази того, що споживання жирних кислот омега-3 може допомогти в запобанні або взяти під контроль серцевосудинні захворювання. Жирні кислоти омега-3 можуть допомогти знизити рівень тригліцеридів у крові та знизити ризик смерті через серцево-судинну аномалію.

    Жирні кислоти омега-3 також можуть мати антиаритмічну дію, тобто допомагають серцю людини битися рівно. Вплив жирних кислот на аритмію може значно знизити ризик фатальних шлуночкових аритмій.

    Однак пізніші дослідження показують, що вживання омега-3 не дає гарантії запобігання несприятливим наслідкам серцево-судинних захворювань. Є також деякі докази того, що приймання статинів одночасно з БАДами жирних кислот омега-3 може знизити їхню захисну дію на серцево-судинні захворювання.

    Науковцям ще належить провести додаткові дослідження кислот омега-3 та зв'язки їх із профілактикою або лікуванням серцево-судинних захворювань.

    Запалення

    Деякі дослідження показали, що високе споживання омега-3 може зменшити ризик смертності від запаленнєвих захворювань.

    Деякі також виявили, що жирні кислоти корисні для людей з хворобою Крона та виразковим колітом, двома типами запалень кишківника. Однак немає клінічно значущих доказів того, чи допомагають жирні кислоти омега-3 запобігти рецидивам у людей із цими захворюваннями.

    Рак товстої кишки

    Декілька досліджень in vitro показують, що жирні кислоти омега-3 впливають на стовбурові клітини колоректального раку (CCSC). Клітини CCSC мають тривалий період життя і можуть самооновлюватися, що призводить до пухлин товстої кишки. CCSC може призвести до рецидиву раку та стійкості до хіміотерапії. Жирні кислоти омега-3 можуть зупинити розростання CCSC та знизити їхню стійкість до хіміотерапії.

    Рак простати

    Жирні кислоти омега-3 можуть мати кілька позитивних ефектів щодо онкологічних проблем простати, хоча дослідження з цього приводу є неоднозначними. Деякі з них показали, що вживання риби або жирних кислот омега-3 знижує ризик розвитку раку простати, у тому числі агресивних форм. У той же час інші дослідження показують, що від їх вживання немає явної користі для запобігання раку простати.

    Побічні ефекти

    Побічні ефекти БАДів із риб'ячим жиром зазвичай легкі. Вони включають:

    • неприємний присмак;
    • неприємний запах з рота;
    • біль у голові;
    • печію;
    • нудоту;
    • діарею;
    • піт із неприємним запахом.

    Крім того, БАДи омега-3 можуть негативно взаємодіяти з ліками, що впливають на згортання крові.

    Людям слід зв'язатися зі своїм лікарем, щоб переконатися, що їм безпечно приймати ці БАДи.

    Короткий підсумок

    1. Деякі дані свідчать про те, що приймання БАдів омега-3 з жирною їжею може підвищити їхнє всмоктування в кишківнику. В результаті є сенс приймати риб'ячий жир на обід чи вечерю. Однак для цього немає правильного або неправильного часу.
    2. Завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж розпочинати приймання нового БАДу.
    3. Якщо у людини виникають побічні ефекти, то їй може бути корисно розділити дозу на дві частини.
  2. Путівник з вітамінів: від лікаря – для підлітків
    Вітаміни Харчування Краса

    Путівник з вітамінів: від лікаря – для підлітків

    У підлітковому віці дуже важливо, щоб організм, що росте і змінюється, отримував усі необхідні для цього поживні речовини. Недостатнє надходження нутрієнтів з їжею може стати на заваді нормальному, здоровому розвитку.

    Якщо ви молоді і прагнете забезпечити організм необхідними йому ресурсами – ця інформація для вас. Якщо ви знаєте підлітка, якому могла б допомогти ця інформація, розповсюдьте її. Ці прості дані допоможуть зробити юному обдаруванню перший крок на шляху здорового, різноманітного та збалансованого харчування.

    Як уникнути авітамінозу

    Основні правила включають:

    • Дотримуйтесь дієти «п'ять разів на день», тобто їжте багато різних фруктів та овочів між сніданком, обідом та вечерею.
    • Вживайте цільнозернові продукти з високим вмістом клітковини.
    • Вибирайте здорові джерела білка, такі як бобові, яйця, риба та нежирне м'ясо.
    • Регулярно споживайте небагато нежирних молочних продуктів.
    • Слід пити багато води.
    • Прагніть до скорочення споживання насичених жирів, солі та цукру.

    Дотримання таких правил гарантує, що ви отримуєте всі потрібні поживні речовини. Ви також можете допомогти всій сім'ї отримати з раціону те, що їм потрібно. Чому б не використовувати наведені вище правила, щоб скласти сімейний план харчування або здоровий обід, який можна взяти з собою в коледж, на роботу, чи в дитячий садок.

     

    Підліткам потрібні ті ж вітаміни та мінерали, що й усім іншим. Але є кілька особливо важливих речовин, які необхідно мати у своєму раціоні, поки ви ростете і проходите період статевого дозрівання, включаючи залізо, кальцій та вітамін D.

    Залізо

    Одним із найважливіших мінералів для дівчаток-підлітків є залізо, особливо під час менструацій. Наявність менструації означає, що у вас регулярно втрачається деяка кількість крові, а отже, з нею і залізо. У більшості молодих жінок це буде щомісяця, якщо ви не приймаєте протизаплідні засоби, що змінюють місячний цикл. Недостатня кількість заліза в раціоні та/або рясні менструації можуть призвести до залізодефіцитної анемії, яка може спричинити втому, нестачу енергії та задишку. Надалі це негативно вплине на травлення та імунну систему. Залізо міститься у багатьох продуктах, включаючи червоне м'ясо, печінку, боби, горіхи, томатний сік та сухофрукти.

    Йод

    Підліткам йод необхідний для підтримки здоров'я мозку і, отже, кращої успішності. Недостатність йоду у молодому організмі може призвести до розладів навчання. Відповідно, його надходження в організм у належних дозах підвищить успішність та гарантує високі оцінки на іспитах – як випускних, так і вступних. Добова норма йоду, необхідна юному організму, становить 120 мкг у віці до 13 років і 150 мкг – від 14 років і більше. Для цього достатньо з'їдати невелику гірку морської капусти або інших харчових водоростей. Якщо така страва – не до смаку, або не має можливості купувати її щодня – можна приймати капсули йоду в кількості 1 шт раз на два дні.

    Кальцій

    Кальцій життєво важливий для здорового розвитку кісток та зубів. У підлітковому віці вам необхідно переконатися, що ви отримуєте достатньо кальцію, щоб продовжувати нормально рости та розвиватися. Недостатнє споживання кальцію в дитинстві може спричинити рахіт, тому це важливий вітамін, який необхідно мати у своєму раціоні.

    Кальцій міститься в молоці, сирі, йогуртах та інших молочних продуктах, а також у зелених листових овочах та рибі, в горіхах та соняшниковому насінні. Якщо ви дотримуєтеся веганської дієти, можливо, вам варто подумати про те, як збільшити споживання кальцію або приймати БАДи з кальцієм.

    Вітамін D

    Вітамін D унікальний, оскільки це важлива поживна речовина, яку наш організм може виробляти під впливом ультрафіолету (тобто сонячного світла). Але за даними від науковців України, близько 85% наших школярів недоотримують вітамін D, такий необхідний для організму, що росте.

    Він міститься в таких харчових продуктах, як жирна риба (лосось, скумбрія та сардини), сир та молоко, яєчні жовтки.

    Нам потрібен вітамін D, тому що він допомагає регулювати кількість кальцію та фосфатів у нашому організмі – вони життєво важливі для здоров'я кісток, зубів, м'язів та сполучної тканини. У підлітків брак вітаміну D може перешкодити нормальному фізичному розвитку.

    Влітку ви зможете отримати весь необхідний вітамін D, проводячи час на сонці. Восени та взимку вам слід подумати про те, щоб їсти більше продуктів, багатих на вітамін D, і щодня приймати БАДи з вітаміном D, що містять як мінімум 400 МО речовини.

    Скільки вітаміну D потрібно підлітку

    Офіційна медицина рекомендує всім дітям і дорослим старше чотирьох років приймати по 10 мікрограмів (400 МО) вітаміну D щодня восени та взимку. Можливо, вам доведеться приймати вітамін D цілий рік, якщо влітку ви проводите більшу частину часу в приміщенні або закриваєте шкіру, коли ви знаходитесь поза домом.

    Чи можна підліткам приймати БАДи

    Будь-хто з тих, хто щосили намагається дотримуватися здорової, різноманітної та збалансованої дієти, може отримати користь від прийому дієтичних доповнень. Практично всі виробники мають у своєму асортименті лінійку товарів для дітей та підлітків. Особливо поширені харчові доповнення з залізом, кальцієм та вітаміном D. Це навіть необхідно, якщо ви відчуваєте, що вам не вистачає цих незамінних вітамінів та мінералів. Перш ніж ви або ваш підліток почнете приймати нові добавки, рекомендується проконсультуватися з вашим терапевтом або фармацевтом.

    Що робити при авітамінозі

    Якщо ви вважаєте, що у вас дефіцит вітамінів або мікроелементів (мінералів), рекомендується поговорити з вашим лікарем. Поки ви чекаєте на зустріч з медичним працівником, ви також можете прочитати наш блог, щоб дізнатися більше про симптоми.

    У разі дефіциту заліза ваш лікар може прописати вам спеціальні таблетки або капсули з тим вмістом заліза, який вам необхідний.

    Загалом, якщо ви замислюєтеся про приймання БАДів, порадьтеся зі своїм терапевтом. Він зможе сказати вам, яку дозу вам безпечно приймати, а також дати кілька корисних рекомендацій щодо вашої дієти та, при необхідності, направити вас до зареєстрованого дієтолога.

    Що, крім нутрієнтів, зміцнює організм підлітка

    Крім здорового харчування та приймання необхідних дієтичних доповнень, підліткам важливо регулярно займатися фізичними вправами. Ви можете допомогти підліткам знайти заняття, які їм подобаються, переглядаючи місцеві групи чи шкільні клуби. Це чудовий спосіб покращити загальний стан здоров'я та самопочуття, а також зустріти нових друзів.

    Такі заняття, як біг, командні види спорту, плавання та танці, також допоможуть підтримувати здорову вагу та відмінну, привабливу фізичну форму.

  3. Колаген: найважливіше, що слід знати
    Харчування Здоров'я Краса

    Колаген: найважливіше, що слід знати

    Колаген — це, за великим рахунком, різновид білка, з якого складається близько третини нашого тіла. Назва походить від грецького слова "кола", що означає "клей", оскільки він скріплює, наприклад, суглоби, шкіру та сполучні тканини. У сьогоднішній статті ми розглянемо 16 фактів про функції та користь колагену, а також назвемо харчові джерела, які допоможуть вам збільшити його кількість у своєму організмі.

    1. Здоров'я шкіри

    Продукти та страви, багаті на колаген, такі як кістковий бульйон, допомагають формувати в шкірі еластин та інші сполучні тканини. Вони покликані запобігти провисанню шкіри та зберігають її пружною та гладкою з віком. Адже з роками ми схильні втрачати колаген, тому приймаючи його як дієтичні доповнення, або вживаючи певні харчові продукти, ми безперечно запобігаємо млявості шкіри та утворенню зморшок.

    2. Здоров'я суглобів

    Колаген – це основний структурний білок в організмі, з якого складаються суглоби, хрящі, сухожилля, зв'язки та сполучні тканини. Було доведено, що щоденне вживання цього продукту швидко зменшує біль у суглобах, зміцнює хрящі та зменшує запалення в організмі.

    3. Продуктивність сну

    Багато дорослих страждають від проблем зі сном через те, що їм раптом стає дуже гаряче вночі. Колаген містить амінокислоту гліцин, що допомагає підтримувати ідеальну прохолодну температуру тіла. Це допомагає швидше заснути і вгамувати обтяжливі думки.

    4. Здоров'я мозку

    Споживання продуктів, багатих на колаген, таких як кістковий бульйон або желатин, допомагає захистити мозок від хвороб Альцгеймера, Паркінсона та інших нейродегенеративних захворювань. Присутній у них особливий колаген запобігає відкладенню амілоїду в нейронах, утворюючи захисний бар'єр.

    5. Ріст м'язів

    Якщо ви намагаєтеся наростити м'язову масу і регулярно займаєтеся спортом, споживання продуктів-джерел колагену може сприяти швидшому росту м'язів та відновленню після тренувань. Амінокислоти, що містяться в колагені, постачають сировину для побудови м'язової тканини, особливо колаген типу 1 та типу 2.

    6. Ріст волосся

    Організму властиво використовувати амінокислоти з колагену для побудови одного з найміцніших типів білків – білок волосся, який називають кератином. Він сприяє росту сильного та здорового волосся за рахунок зміцнення шкірної тканини, що оточує як волосяний фолікул, так і корінь.

    7. Здоров'я печінки

    Однією з найбільш значних переваг колагену є його дивовижний вплив на печінку. Гліцин та амінокислота, присутні в колагені, допомагають виробляти жовч. Ця рідина дозволяє вашому організму розщеплювати жир і засвоювати більше жиророзчинних вітамінів та інших поживних речовин із їжі.

    8. Детоксикація

    В наш час ми зазнаємо впливу багатьох видів токсинів з навколишнього середовища, а також пестицидів, алкоголю та інших речовин, які завдають шкоди організму. Колаген допомагає очистити печінку та вивести з організму ці шкідливі хімічні речовини. Це сприяє покращенню рівня цукру в крові, гормонального балансу та загального самопочуття.

    9. Гормональний баланс

    У великого відсотка дорослих спостерігається високий рівень естрогену, що призводить до збільшення ваги та гормонального дисбалансу. Колаген допомагає модулювати рівень естрогену в організмі, особливо у жінок.

    10. Здоров'я кишківника

    Продукти, багаті на колаген, такі як бульйон з кісток великої рогатої худоби, використовувалися протягом тисячоліть для підтримки травлення, оскільки вони зміцнюють слизову оболонку кишківника. Амінокислоти колагену беруть участь у побудові стінок кишківника та товстої кишки. Це допомагає боротися із синдромом дірявого кишківника, виразковим колітом, синдромом подразненого кишківника та хворобою Крона.

    11. Імунітет

    Підтримуючи здоров'я кишківника, колаген допомагає вирощувати корисні бактерії, які називають пробіотиками. Вони становлять 70% імунної системи та сприяють засвоєнню більшої кількості поживних речовин із продуктів, які ви споживаєте. Це робить вас більш стійким до інфекцій та вікових захворювань.

    12. Целюліт

    Ця неприємність часто зустрічається на стегнах та сідницях як у жінок, так і у чоловіків. Це відбувається, коли сполучні тканини руйнуються, внаслідок чого шкіра втрачає природний пружний тонус. Препарати з колагеном та кістковий бульйон зменшують целюліт і відновлюють пружність шкіри, особливо у поєднанні з вправами для ніг, такими як присідання.

    13. Здоров'я нігтів

    Якщо ви страждаєте на ламкість нігтів, вам слід подумати про те, щоб включити в свій раціон більше колагену. Оскільки це структурний білок, він стимулює ріст більш сильних та здорових нігтів, які з меншою ймовірністю ламаються та розшаровуються. Вони також стануть рівнішими, блискучими та здоровими.

    14. Тиск крові

    Стінки кровоносних судин та артерій складаються з колагену, який з віком руйнується. Споживання колагену допомагає зменшити їх запалення та покращити кровообіг. Це стабілізовує кров'яний тиск та допомагає захиститися від серцевих захворювань. Вам також знадобиться багато вітаміну C та антиоксидантів із овочів для підтримки нормального кровотоку.

    15. Джерела колагену

    Щоб допомогти вашому організму виробляти більше колагену, слід вживати продукти, які допомагають забезпечити його сирими амінокислотами, необхідними для вироблення колагену. До них належать кістковий бульйон, курятина, молюски, яловичина, гриби, масло та желатин. Якщо ви прагнете за допомогою колагену підвищити пружність та покращити загальний стан шкіри – ознайомтеся з нашою статтею Колаген для підтяжки шкіри: видобуваємо з їжі.

    16. Добавки

    Ви можете приймати колаген у порошкоподібній формі або у капсулах. Дехто наполегливо рекомендує порошкоподібну форму з органічних тканин тваринного походження (кістки, шкіра, хрящі), оскільки це найкорисніші джерела колагену. Порошок можна додавати в рецепти багатьох страв, включаючи супи, картоплю фрі та страви з локшини. Ви також можете просто пити його як чай, або змішати з міцною кавою.

     

    Отже, колаген є надзвичайно важливим білком, зокрема при зціленні та захисті людського організму від наслідків старіння. Історично люди завжди вживали кістковий бульйон у поживних рагу, що забезпечувало організм такими необхідними йому колагеном та амінокислотами. Вживання кісткового бульйону та тваринних білків відіграло ключову роль в еволюції людини, особливо у розвитку та зміцненні людських рук.

  4. Чому Омега-3 – це незамінна речовина
    Харчування Здоров'я

    Чому Омега-3 – це незамінна речовина

    Жирні кислоти омега-3 є винятково важливими поживними речовинами, які необхідні для здоров'я людини. Багатьом людям не вистачає цих речовин, що призводить до запалень та інших проблем зі здоров'ям. Організм не може виробляти омега-3 самостійно, і саме з цієї причини ці кислоти називаються незамінними. Нам доводиться отримувати їх тільки з продуктів або з харчових БАДів.

     

    Але чим же вони такі важливі? Ми беремо на себе відповідальність стверджувати, що з цієї статті ви дізнаєтеся про всю користь жирних кислот омега-3 для здоров'я, про те, як вони працюють в організмі, і як ви можете отримати їх більше з їжі.

    1. Здоров'я мозку

    DHA, одна з кислот омега-3, використовується як сировина для побудови структури мозку та його клітин. Було доведено, що включення більшої кількості цього продукту до раціону покращує рівень концентрації, прояснює думки та знижує ризик вікової деменції.

    2. Депресія

    Якщо ви страждаєте на хронічну депресію або інші розлади настрою, то щоденне вживання омега-3 здатне допомогти. Дослідження показують, що жирні кислоти омега-3 допомагають покращити хімію мозку та здоров'я нервів, регулюючи серотонін та інші нейротрансмітери у ньому.

    3. Стрес

    Дослідники довели, що приймання риб'ячого жиру як джерела омега-3 зменшує проблеми, пов'язані зі стресом і тривожністю. EPA, друга із трьох основних кислот омега-3, допомагає мозку регулювати реакцію на стрес, створюючи відчуття спокою. Вона покращує здоров'я надниркових залоз, знижуючи рівень кортизолу – гормону стресу.

    4. Здоров'я серця

    Добре відомо, що вживання більшої кількості омега-3 допомагає зміцнити серце та судини. Зменшується запалення в артеріях та кровоносних судинах, забезпечується нормальний потік крові до серця та від нього. Це допомагає серцю перекачувати багату на кисень кров по всьому тілу і тримати кров'яний тиск під контролем.

    5. Здоров'я очей

    Три основні типи жирних кислот омега-3 називаються DHA, EPA та ALA. Усі три підтримують здоров'я очей, особливо у дітей, що ростуть. Але й у похилому віці регулярне вживання омега-3 знижує ризик дегенерації жовтої плями, проблем із зором та катаракти. Також було доведено, що кислоти омега-3 допомагають зволожити очі людям із синдромом сухих очей.

    6. Здоров'я суглобів

    Багато людей регулярно приймають риб'ячий жир для полегшення болю в суглобах та артриту. Жири омега-3 мають протизапальну дію і можуть зменшити набряки тканин та суглобів. Регулярне вживання БАДів з риб'ячим жиром також може захистити суглоби та зменшити їх жорсткість за рахунок збільшення кровотоку по всьому тілу.

    7. Запалення

    Багато людей страждають на хронічне запалення, яке пов'язане з ожирінням, діабетом, депресією, хворобами серця та синдромом подразненого кишківника. Споживання протизапальних продуктів, багатих на жирні кислоти омега-3, таких як риб'ячий жир, лосось і сардини, може допомогти в лікуванні цих проблем. Ці жири також допомагають організму засвоювати поживні речовини з корисних овочів, таких як капуста або броколі.

    8. Імунітет

    Якщо ви часто хворієте на застуду або грип, то вживання якісних БАДів з вмістом омега-3 – необхідний. Ці речовини підтримують ваш імунітет у його боротьбі зі шкідливими вірусами, бактеріями та іншими патогенами з навколишнього середовища. DHA допомагає підвищити активність лейкоцитів, захищаючи організм від загарбників.

    9. Здоров'я шкіри

    Шкіра – найбільший орган людського тіла, і їй необхідно багато омега-3 для створення міцних клітинних стінок. Омега-3 допомагають зволожувати шкіру і запобігати почервонінню, сухості або свербінню шкіри, як, наприклад, при дерматиті. Також вони захищають шкіру від сонячних променів та зменшують запалення, борючись із прищами та вуграми.

    10. Вагітність

    Омега-3 необхідні для раннього зростання та розвитку, а також підтримують здоров'я матері під час вагітності. Дослідження показують, що матері, які приймають БАДи з омега-3, покращують інтелект своїх дітей та здоров'я їхніх очей. Вагітність – це тяжке навантаження для організму, тому в цей час необхідно споживати багаті на поживні речовини продукти, такі як риба, спіймана в дикій природі.

    11. Діабет

    Якщо ви страждаєте на діабет, переддіабет або ожиріння, регулярно вживайте олію печінки тріски. Омега-3, що містяться в ньому, зменшують запалення в клітинах організму і допомагають їм засвоювати інсулін і цукор. Вони ефективно знижують резистентність до інсуліну і допомагає звернути назад діабет 2 типу.

    12. Зниження ваги

    Тим, хто намагається позбавитися зайвих кілограмів, слід додати до свого раціону жирні кислоти омега-3. Риб'ячий жир, зокрема, може допомогти прискорити втрату ваги, дозволяючи вашому організму використати власні жирові запаси для отримання енергії. Омега-3 підтримують здоров'я підшлункової залози при виробленні інсуліну та допомагають спалювати жир. Вживання в їжу продуктів, багатих на омега-3, таких як дикий лосось і анчоуси, добре допомагає людям схуднути.

    13. Здоров'я печінки

    Багато людей страждають на жирову хворобу печінки, особливо ті, у кого надмірна вага в області живота. Було доведено, що БАДи з риб'ячим жиром покращують функцію печінки та допомагають їй природно видаляти жир з печінки.

    14. Функція легень

    Тим, хто страждає на астму, бронхіт, задишку, ХОЗЛ та інші проблеми дихання, слід вживати продукти, багаті жирними кислотами омега-3. Вони зменшують запалення у тканинах легень та горла, а також допомагають насичувати організм киснем для полегшення дихання.

    15. Менструальний біль

    Якщо ви жінка, яка страждає на тяжкі менструації і менструальні болі вищі середнього рівня, вам може знадобитися більше омега-3. Вони допомагають природним чином полегшити біль, а також допомагають крові текти більш вільно. Ми також рекомендуємо приймати вітамін B12 і споживати більше овочів сімейства хрестоцвітих, щоб збалансувати жіночі гормони.

    16. Здоров'я кісток

    Жирні кислоти омега-3 покращують міцність кісток, збільшуючи кількість кальцію, що зберігається в них. Це знижує ризик остеопорозу та переломів кісток з віком. Ми також рекомендуємо вживати продукти, багаті на вітамін D і вітамін K2 для подальшого зміцнення кісток.

    17. Загоєння ран

    Науковці довели, що риб'ячий жир можна наносити місцево на порізи та рани, щоб прискорити процес загоєння. Омега-3 та вітамін А, які містяться в ньому, допомагають дуже швидко відновити структуру шкіри та зменшити запалення.

    18. Зростання волосся

    Підтримуючи здоров'я залоз у чоловіків та жінок, омега-3 можуть знизити ризик випадання волосся з віком. Омега-3 підтримують здоров'я печінки, яка регулює вироблення статевих гормонів, таких як естроген та тестостерон, що, у свою чергу, захищає волосся. Дослідження довели, що кислоти омега-3 можуть прискорювати ріст волосся.

    19. СДУГ

    Сьогодні все більше дітей страждають на синдром дефіциту уваги та гіперактивності. Омега-3 дуже важливі для здоров'я мозку і тому допомагають дітям з СДУГ. БАДи з риб'ячим жиром можуть покращити поведінкові проблеми у дітей, включаючи гіперактивність, брак уважності, агресію та імпульсивність.

    20. Типи

    DHA та EPA містяться в основному в продуктах тваринного походження, таких як жирна риба та яловича печінка. Третій тип, ALA, міститься в основному в рослинах, таких як насіння льону та волоські горіхи. Організму належить перетворити ALA на DHA та EPA, проте це непросто. Тому важливо отримувати омега-3 тваринного походження, наприклад, з молюсків. Якщо ви вегетаріанець або веган, вам, можливо, доведеться приймати добавки з морськими водоростями.

     

    Як бачите, регулярне вживання жирних кислот омега-3 дає безліч переваг. Кращими харчовими джерелами є риб'ячий жир, лосось, виловлений у дикій природі, сардини, олія криля, анчоуси, насіння льону та волоські горіхи. Жирні кислоти омега-3 є жиророзчинними поживними речовинами, а це означає, що вам знадобиться сильна система травлення, щоб їх засвоювати. Якщо ви страждаєте на кислотний рефлюкс, печію або вам видалили жовчний міхур, то вашому шлунку буде важко перетравлювати омега-3. Щоб подолати це, рекомендується вживати столову ложку сирого оцту яблучного в склянці води перед їжею. Це допоможе зміцнити шлунок у засвоєнні жиророзчинних поживних речовин. Якщо вам видалили жовчний міхур, вам потрібно щодня приймати препарат з бичачою жовчю, щоб допомогти печінці розщеплювати жир.

  5. Чи достатньо в вас глутатіону?
    Харчування Здоров'я

    Чи достатньо в вас глутатіону?

    Ми не випадково поставили знак питання в кінці заголовка. Нам справді важливо, чи знаєте ви рівень цієї речовини у своєму організмі. А може, варто запитати, чи знаєте ви загалом, що це таке? І чому це так потрібно нашому тілу?

    Що таке глутатіон

    Ця сполука відома як головний антиоксидант організму, і її виробляє печінка. Він діє по всьому тілу, захищаючи клітини та ДНК від пошкодження вільними радикалами. Він також допомагає розщеплювати шкідливі токсини, які організм перетворює на безпечні водорозчинні частинки, щоб вони могли виводитися з тіла природними шляхами.

    Ризики нестачі глутатіону

    На жаль, з віком наш організм виробляє все менше і менше цієї речовини, а це може призвести до швидшого старіння шкіри, оскільки головний антиоксидант необхідний для захисту від ультрафіолетових променів сонця. Крім того, при його дефіциті у людини більше шансів захворіти на жирову хворобу печінки, а ризик раку стає більш високим, оскільки ваша мітохондріальна ДНК може бути ослаблена. Також існує більш високий ризик захворювань головного мозку, таких як хвороби Альцгеймера та Паркінсона, ослаблення імунної системи та більш високий ризик проблем із серцем.

    Як підвищити рівень глутатіону в організмі

    Але не варто лякатися. Ви ж не маєте сумнівів, що науці відомо багато способів підняти глутатіон, щоб покращити загальний стан здоров'я та знизити ці ризики. І саме про ці способи та засоби ми розповімо вам у сьогоднішній статті. Наведена в ній інформація буде цікавою і корисною, але якщо у вас є якісь проблеми зі здоров'ям – поговоріть про них зі своїм лікарем.

    N-ацетилцистеїн (NAC)

    Один із найпростіших і найкращих способів підвищити рівень глутатіону – приймати по 600 мг N-ацетилцистеїну щодня. NAC багатий цистеїном та амінокислотами, які ваша печінка використовує як сировину для створення глутатіону. Багато хто приймає його, щоб відновити пошкоджену печінку, здолати захворювання легень та вивести важкі метали з організму. Це один із найбільш ефективних способів заповнити рівень глутатіону після будь-якого захворювання.

    Цибулинні овочі

    Коли ви поглинаєте токсини, такі як алкоголь, кукурудза, сироп, або ж деякі лікарські препарати, глутатіон допомагає вашій печінці розщеплювати їх і виводити з організму, перш ніж вони зможуть завдати вам шкоди. Однак, якщо ви споживаєте занадто багато цих токсинів, печінка може перевантажитися і почне запалюватися, що вже буде захворюванням. Ви можете допомогти своїй печінці у виробленні більшої кількості глутатіону, просто вживаючи в їжу більше цибулинних культур, таких як цибуля, часник, цибуля-шалот, цибуля-пор та цибуля-трибулька. Ці овочі багаті сполуками сірки, які перетворюються на глутатіон. Вони також містять інші флавоноїди, які можуть посилити антиоксидантну систему організму.

    Кістковий бульйон

    Усього два-три покоління тому наші пращури завжди вживали тушковані кістки тварин та кістковий бульйон. Колаген та мінерали з кісткового бульйону справді зіграли роль в еволюції людини, зокрема, розвинувши та зміцнивши кістки наших рук. Однак ви, можливо, не знаєте, що кістковий бульйон також сповнений гліцину та проліну. Це амінокислоти, які необхідні для вироблення глутатіону у печінці. Тому, коли ви хворі, отримали травму або перебуваєте у стані стресу, вживання кісткового бульйону допомагає вашому організму одужати та поповнити запаси глутатіону. Тож почніть готувати собі курячі кістки на малому вогні і додайте трохи цибулі та часнику, щоб отримати смачну домашню їжу для очищення печінки.

    Аеробні вправи

    Якщо у вас навколо живота накопичився жир і вже почав набувати форми горщика, то, скоріш за все, у вас настало ожиріння печінки, і катастрофічно впав рівень глутатіону. Було доведено, що регулярні фізичні вправи на чистому повітрі, як-от високоінтенсивні інтервальні тренування, зміцнюють антиоксидантну мережу в усьому організмі. Саме це – найкоротший шлях до виведення жиру з печінки та зниження ваги. Однак перетренованість може виснажити рівень глутатіону, тому краще виконувати короткі інтервальні тренування високої інтенсивності. Хорошим неалегоричним прикладом може бути спринт, а не марафон.

    Червоне м'ясо

    Ще один дуже простий спосіб підвищити рівень глутатіону – вживати продукти, які містять його від природи. Яловичина трав'яної відгодівлі є одним із кращих природних джерел глутатіону поряд з кон'югованою лінолевою кислотою (омега-6), яка теж корисна для зниження ваги та покращення загального стану здоров'я. Яловичина також є хорошим джерелом гемового заліза та вітаміну B12, які не менш необхідні для здоров'я печінки та вироблення глутатіону.

    Кефір А2

    Рекомендується щодня вживати невелику порцію кефіру із сирого коров'ячого молока А2, щоб підвищити рівень глутатіону. Дослідження довели, що білок бета-оболонки А2 збільшує концентрацію глутатіону в організмі. Він також постачає корисні бактерії та корисні дріжджі, які можуть допомогти відновити «дірявий» кишківник та покращити травлення. Кефір А2 також є чудовим джерелом сироваткового білка, а крім того цистеїну – будівельного матеріалу, що використовується у виробництві глутатіону.

    Розторопша

    Трава, яку в наших краях зневажать як бур'ян, століттями використовувалася у народній медицині для лікування захворювань печінки. Розторопша містить силімарин – групу молекул, які, як відомо, зміцнюють клітини печінки та підтримують її здатність переробляти глутатіон. Розторопша ще й допомагає покращити кровообіг у ногах, недостатність якого є частим супутником проблем із печінкою. Приймайте 2,5 г насіння розторопші тричі на день, щоб підвищити рівень глутатіону, а також очистити печінку.

    Вітаміни C та E

    Антиоксиданти працюють широкою мережею по всьому тілу, «ремонтуючи» вільні радикали та захищаючи від пошкоджень мітохондрії і ДНК. Коли ваше тіло використовує для цього глутатіон, він окислюється і стає марним. Однак, коли ви приймаєте інші антиоксиданти, такі як вітаміни C та E, вони можуть допомогти відновити глутатіон з його окисленої форми, роблячи його активним. Тому збільшуйте споживання вітамінів C і E, вживаючи в їжу продукти, багаті на хлорофіл – зелений пігмент, що міститься в рослинах. Сік паростків пшениці, квашена капуста, авокадо, свіжа капуста, порошок моринги, зелений чай, хрестоцвіті овочі та салати – найкращі продукти для цього.

    Не зайвим буде згадати, що селен також є сильним антиоксидантом, який допомагає відновлювати глутатіон. Селен можна отримувати, просто з'їдаючи 1-2 бразильські горіхи щодня.

    Інші способи підвищити рівень глутатіону

    • Найчастіше бувайте під прямими сонячними променями, оскільки інфрачервоне світло сонця може стимулювати вироблення мелатоніну, а воно теж збільшує рівень глутатіону.
    • Не зловживайте щоденнимия знеболювальними препаратами, бо вони важко розщеплюються печінкою та призводять до знищення запасів глутатіону. Капсули органічної куркуми забезпечують природне знеболювання, а також підвищують рівень глутатіону, тому краще використовуйте їх.
    • Перестаньте вживати алкоголь, курити і їсти занадто багато оброблених харчових продуктів.
    • Їжте більше продуктів, багатих на антиоксиданти, такі як ягоди, овочі, м'ясо трав'яної відгодівлі, дика риба та натуральна оливкова олія. Це доступний та ефективний спосіб поповнити свою антиоксидантну мережу.

    8 засобів для підвищення рівня глутатіону

    Підсумовуючи, випишемо ті вісім речей, які варто робити, щоб підвищити рівень головного антиоксиданту:

    1. Приймайте щодня по 600 мг N-ацетилцистеїну.
    2. Їжте овочі для постачання сірки в організм.
    3. Пийте кістковий бульйон.
    4. Регулярно виконуйте вправи високої інтенсивності на повітрі.
    5. Їжте червоне м'ясо тварин трав'яної відгодівлі.
    6. Вживайте кефір із коров'ячого молока А2.
    7. Вживайте розторопшу.
    8. Отримуйте більше вітаміну C та Е з цілісних продуктів.
  6. Дієта для жіночого гормонального балансу
    Харчування Здоров'я Краса

    Дієта для жіночого гормонального балансу

    Я свідчить статистика, понад 80% жінок страждають від наслідків гормонального дисбалансу, причому багато хто навіть не усвідомлює цього. Наприклад, жінка з низьким рівнем естрогену може страждати від сухості шкіри, депресії, нічної пітливості, безсоння, низького лібідо, затуманення свідомості або сухості піхви. У той час як жінка, в якої забагато естрогену, може мати хворобливі груди, кісти яєчників, анемію, ПМС та болі у стегнах і ногах. Гормони – це хімічні посланці, які контролюють роботу клітин та органів у вашому організмі. Різними залозами, що становлять ендокринну систему, в організмі виробляється понад 50 різних гормонів. Однак ці залози дуже чутливі і можуть викликати гормональний дисбаланс, якщо ви піддаєтеся:

    • стресу,
    • впливу токсинів із навколишнього середовища,
    • тривалого приймання ліків та протизаплідних таблеток,
    • якщо ви не отримуєте потрібні поживні речовини з їжі, це теж може погіршити ситуацію, і залози боротимуться за правильне функціонування, викликаючи подальші гормональні проблеми.

    Але ж все можна виправити! У цій статті ми представимо 12 продуктів, які допоможуть запобігти гормональному дисбалансу в жінок. Ці продукти допоможуть збалансувати гормони, підтримуючи залози, які контролюють їх.

    Ця інформація пізнавальна й корисна, але за наявності серйозних проблем зі здоров'ям – проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

    1. Морські водорості

    Вони містять концентровану кількість йоду – мікроелементу, який лікує щитоподібну залозу, балансує рівень естрогену та допомагає позбавитися від затуманення мозку у будь-якому віці. Існує багато різновидів водоростей: ламінарії, вакамі, комбу, ірландський морський мох, норі та фуку – і це лише деякі з них. Морські водорості відмінно підходять для вагітних та жінок у постменопаузі, оскільки вони містять у 10 разів більше кальцію, ніж молоко, допомагаючи підтримувати здоров'я кісток та зубів. Вони також багаті на інші мікроелементи, такі як цинк і селен, які життєво важливі для гормонального здоров'я. За бажання ви можете приймати ламінарії у формі капсул.

    2. Кориця

    Якщо у вас рясні менструації, можна їсти певні спеції та трави, щоб зменшити біль і спазми. Кора цейлонської кориці – духмяна спеція, яка зменшує сильну кровотечу, нормалізуючи кровообіг. Також рекомендують імбир, який зменшує біль під час менструації за рахунок зниження рівня простагландинів.

    3. Авокадо

    Номер 3 – це добре відомий суперпродукт. Якщо у вас регулярно виникає прагнення до цукру, особливо після їжі, цілком імовірно, що у вас в крові забагато інсуліну, що може зашкодити гіпофізу в мозку та вплинути на всю ендокринну систему. Занадто велика кількість інсуліну змушує вас набирати вагу, відчувати втому після їжі і може призвести до серцевих нападів та діабету, якщо його не зупинити. Однак авокадо є одним із найбагатших джерел калію та мононенасичених жирів, які знижують потребу в інсуліні. Їх вживання часто допомагає регулювати роботу яєчників та підтримувати стабільність показників крові. Це, у свою чергу, допомагає зменшити стрес і змусити вас відчувати себе спокійнішим і зосередженим протягом дня.

    4. Петрушка

    Організм поглинає безліч небезпечних токсинів із навколишнього середовища, таких як пестициди, важкі метали та викиди в атмосферу. Їх називають ендокринними руйнівниками, які виводять гормони з рівноваги та є дуже небезпечними для вашого здоров'я. Вживання петрушки та інших зелених трав часто допомагає вивести ці хімічні речовини з печінки, тим самим допомагаючи збалансувати гормональний фон.

    5. Волоські горіхи

    Ці надзвичайно корисні плоди підтримують баланс жіночих гормонів, оскільки містять велику кількість йоду та селену. Селен є ключовою поживною речовиною, що запобігає розвитку зобу та набряку щитоподібної залози. Фактично, горіхи волоські, горіхи макадамія, мигдаль і бразильські горіхи багаті на вітамін E , який може зменшити симптоми менопаузи, такі як припливи, прискорене серцебиття і безсоння. Щоденне вживання невеликої жмені різних горіхів дуже корисне для організму, але дотримуйтесь помірності в них, оскільки вони містять велику кількість калорій.

    6. Яблучний оцет

    Випивайте столову ложку яблучного оцту у склянці води перед їжею. Цей напій зміцнить шлунок, допомагаючи розщеплювати їжу та засвоювати більше поживних речовин для гормонального здоров'я. Яблучний оцет підтримує здоровий обмін речовин та стимулює виділення ферментів та жовчі для кращого травлення. Він також дуже корисний для зменшення ГЕРХ та кислотного рефлюксу, які часто зустрічаються у жінок за 35 років.

    7. Морська риба

    Наступними продуктами, які слід вживати якомога частіше, є лосось та сардини. Жирна риба, подібна до цієї, багата на EPA і DHA – кислоти омега-3, найбільш важливі і незамінні для людського організму. Ці активні речовини є сировиною, необхідною для побудови гормонів та тканин залоз. Вони також мають протизапальну дію, що допомагає їм активно балансувати гормони шляхом усунення запалень і набряків. Замініть рафіновані вуглеводи у своєму раціоні жирною рибою, і незабаром ви почнете помічати позитивні зміни у своєму здоров'ї та життєвому тонусі.

    8. Бурякове бадилля

    Скоріш за все, ви про це не знали, але листя буряка є одним із найкращих джерел калію у світі. Цей мінерал природно лікує печінку і жовчний міхур. Почніть їсти суміш листової зелені з включенням бурякового листя кожен день, щоб допомогти жовчному міхуру виробляти жовч. Ця речовина допоможе вам розщепити жирні кислоти, перетворити гормони щитоподібної залози і запобігти набряканню кісточок і ступень.

    9. Паростки броколі

    Чи знали ви, що можна проростити насіння броколі вдома і вже за три дні отримати один із найпотужніших суперпродуктів на планеті, готовий до вживання? Не дивуйтеся, але паростки броколі та цвітної капусти містять у 100 разів більше сульфорафану, ніж повністю вирощені овочі. Ця потужна сполука виводить токсини шкідливих хімічних речовин із печінки та організму, запобігаючи гормональному дисбалансу, особливо під час місячного циклу, вагітності чи менопаузи. Дослідження показують, що сульфорафан може запобігти поширенню клітин раку молочної залози. Також було показано, що він лікує гастрит та інфекції Helicobacter Pylori.

    10. Кава та зелений чай

    Якщо ви не будете обережні, вживання завеликої кількості кави може призвести до надмірної стимуляції нервів, викликаючи дратівливість, стрес, надмірне мислення та занепокоєння. Однак, якщо ви споживаєте невелику кількість кави без кофеїну щодня, він справді може забезпечити організм бором. Бор – це мікроелемент, який необхідний для балансування естрогену та позбавлення від депресії та занепокоєння. Зелений чай, з іншого боку, є одним із найкращих напоїв для захисту організму від токсинів та підтримки печінки в балансі гормонів. Чай багатий на хлорофіл і сполуки EGCG, які очищують кров. Ви також можете придбати капсули зеленого чаю, якщо вам не подобається смак напою.

    11. Харчові дріжджі

    Якщо ви страждаєте від постійного галопу думок у мозку, забудькуватості чи занепокоєння, тоді вам допоможуть харчові дріжджі. Не хвилюйтеся, це не той тип дріжджів, який використовується для випікання хліба, і він не може спричинити дріжджову інфекцію у вашому організмі, оскільки він деактивований. Харчові дріжджі насправді мають горіховий смак і багаті на вітаміни групи B, які підтримують нервову систему. Харчові дріжджі також врівноважують гормон стресу, який називають кортизолом, і можуть полегшити синдром неспокійних ніг. Вживання цього продукту допомагає вашому організму перетворювати їжу в енергію та зменшує резистентність до інсуліну, що знижує ймовірність потягу до нездорової їжі та цукру. З'їдайте 2 столові ложки щодня, змішавши їх із йогуртом, або посипаючи ними салати чи суп.

    12. Олія вечірньої примули

    Це потужний балансувальник гормонального фону. Якщо у вас якийсь гормональний дисбаланс, то щоденне приймання олії примули вечірньої може змінити ситуацію. Ця олія містить унікальну гамма-ліноленову жирну кислоту. Було доведено, що регулярне вживання цього засобу покращує ріст волосся за рахунок балансування ключових гормонів. Будучи потужним протизапальним засобом, вона також чудово допомагає позбутися болю та скутості в суглобах, особливо якщо у вас менопауза або рясні менструації.

    Гормональний баланс та стиль життя

    Але чому відбувається гормональний дисбаланс? Багато в чому це пов'язано із сучасним способом життя.

    • Ми всі дуже зайняті, і тому нам зручніше їсти розфасовані продукти, перероблені зерно та цукор – щоб просто підтримувати високий рівень енергії. На жаль, згодом у людей із таким раціоном часто розвивається дефіцит нутрієнтів, бо вони просто їдять неправильну їжу. Це з часом послаблює залози.
    • Психічний стрес, фінансові проблеми та занепокоєння також можуть викликати навантаження на надниркові залози, що виробляють все більше кортизолу, і це виводить із рівноваги всю ендокринну систему.
    • Під час менопаузи наднирковим залозам доводиться брати на себе функції яєчників, тому, якщо вони перегоріли, в цей період у вас буде більше припливів, нічної пітливості та потенційної сухості піхви.

    Як жінці налагодити гормональний фон

    1. Щодня здійснюйте спокійні прогулянки на природі близько 45 хвилин на день у місцях, де багато дерев та рослин.
    2. Ефірні ароматичні олії, що виділяються в повітря, допомагають заспокоїти надниркові залози і доставити більше кисню, допомагаючи позбутися стресу, який застряг усередині вашого тіла.
    3. ГМО-продукти мають сильний негативний вплив на ваші гормони і викликають їх дисбаланс. Таким чином, соєва, бавовняна, канолова, кукурудзяна олії та овочеві пасти викликають сильне запалення залоз і можуть викликати серйозні порушення гормонального фону. Тож почніть виключати їх зі свого раціону і замість них вживати більш корисні жири, наприклад, оливкову олію Extra Virgin.
    4. Органічні листові зелені овочі сімейства хрестоцвітих є одними з найкращих продуктів на планеті, коли йдеться про баланс гормонів, тому що вони насичені мінералами та фітонутрієнтами, які лікують залози і, отже, балансують гормони у всій ендокринній системі.
  7. Лише п'ять вітамінів для ясного розуму
    Вітаміни Харчування

    Лише п'ять вітамінів для ясного розуму

    Іноді це трапляється з усіма, але слід насторожитися, якщо симптоми повторюються знову і знову. Ви плутаєтеся в датах, відчуваєте занепокоєння, не можете згадати прізвище письменника, не здатні зосередитися, думки в голові плутаються і обганяють одна одну… Якщо ці та інші ознаки «туманного мозку» спостерігаються вже давно і без «ясних» днів – вам слід розповісти про це лікареві. Можливо, він теж порадить вам нашу першу п'ятірку найефективніших у подібних випадках нутрієнтів.

    1. Холін

    Якщо ви починаєте ставати забудькуватими, не можете зосередитися на читаному і упускаєте фрагменти розмови, якщо відчуваєте, що над вашим розумом нависла густа хмара – можливо, вам бракує важливої хімічної речовини для мозку, званої холіном. Ви можете підвищити його рівень, приймаючи по 250 мг комплексу «Холін + Інозитол» двічі на день: одну капсулу вранці та одну в другій половині дня. Цей препарат допомагає покращити зв'язки між клітинами вашого мозку для поліпшення пам'яті, навчання, концентрації, пильності та мотивації. Ви також можете отримати більше холіну, вживаючи яєчні жовтки, тваринні субпродукти, рибу та чорницю.

    2. Вітамін B1

    Відомий як тіамін, цей нутрієнт необхідний для вироблення енергії в нервах та нейронах вашого мозку. Це дуже важливо, тому що допомагає вашим клітинам засвоювати глюкозу, тобто цукор у крові, для виробництва енергії, завдяки чому ви можете почуватися зарядженими, бадьорими та енергійними. Однак, якщо ви часто відчуваєте втому та кволість, прокидаєтеся рано вночі або відчуваєте тривожність і занепокоєння, можливо, вам необхідно почати приймати вітамін B1. Ви можете зробити це просто з'їдаючи 2-3 столові ложки незбагачених харчових дріжджів щодня, або щодня приймати БАД, що містить 50 мг тіаміну. Важливо відзначити, що цукор, алкоголь і рафіновані вуглеводи можуть знизити рівень вітаміну B1, тому вам, можливо, доведеться скоротити споживання цієї нездорової їжі і почати їсти більше цілісних продуктів, багатих на вітамін B1, таких як насіння соняшника, органічні продукти, свинина, дикий лосось та насіння льону.

    3. Магній

    Ваш мозок використовує велику кількість магнію для формування нових зв'язків між клітинами мозку, щоб ви могли ясно та спокійно мислити. Якщо вам важко зосередитись, запам'ятати або зберегти спогади, розгляньте можливість щоденного прийому капсули, що містить 1000 мг треонату магнію. Це один з найкращих БАДів, яка допомагає заспокоїти перезбуджені нервові імпульси, якщо у вас тривожність чи стрес. Магній також міститься в центральній молекулі хлорофілу, зеленого пігменту, що міститься в рослинах, тому ви можете просто збільшити споживання магнію, з'їдаючи щодня більше листових зелених овочів і салатів. Крім того, магній також може зміцнювати гематоенцефалічний бар'єр, захищаючи мозок від шкідливих токсинів, що надходять із крові.

    4. Олія криля

    Якщо ви тривалий час перебували в стані стресу або їли багато нездорової їжі, такої як солодощі, борошняні або обсмажені на олії продукти, частини вашого мозку можуть почати зменшуватися, особливо в таких областях, як гіпокамп, який відповідає за пам'ять та розуміння речей. І саме тут олія криля може виявитися дуже корисною. Олія антарктичного криля має насичений червоний колір, який обумовлений астаксантином, одним з найпотужніших антиоксидантів, відомих людині, який в 6000 разів сильніший за вітамін С. Це один з небагатьох антиоксидантів, які дійсно можуть долати гематоенцефалічний бар'єр для зцілення вашого мозку, поліпшення пам'яті, пізнання, уваги та обробки інформації. Ви можете приймати до 2000 мг олії антарктичного криля в капсулах щодня. Вона також чудово підходить для захисту серця та артерій, оскільки містить DHA та EPA (кислоти омега-3).

    Як невелика примітка: майте на увазі, що вам не обов'язково всі ці харчові доповнення раціону приймати одночасно. Спробуйте один або два препарати з названих протягом 1–2 тижнів та визначте, як вони вплинуть на ваше мислення та настрій. По можливості намагайтеся отримувати поживні речовини з продуктів харчування та скоротите кількість факторів, які порушують роботу вашого мозку, таких як цукор, олії, алкоголь, куріння та стрес.

    5. Герицій їжаковий

    Цей гриб, відомий також як лев’яча грива, тисячоліттями використовувався у традиційній китайській медицині для покращення загального стану здоров'я. Насправді це один з найкращих засобів на сьогоднішній день, що дозволяє розвіяти "туман у голові" і поліпшити вашу здатність ясно мислити. Герицій їжаковий містить натуральні рослинні хімікати, які можуть стимулювати фактор росту нервів. По суті, він активно допомагає відновлювати пошкоджені клітини мозку та вирощувати нові здорові нерви. Дослідження показують, що ці БАДи можуть покращити пам'ять, когнітивні функції та настрій, а також, будучи адаптогеном, допомагає вашому тілу та мозку адаптуватися до стресу, природно послаблюючи тривожність і депресію. Стандартне дозування становить 500 мг препарату двічі на день або 1000 мг одноразово.

    Здорове травлення для ясного мислення

    І як бонусні доповнення ви також можете розглянути кілька інших корисних речей.

    • Пробіотики. Вісь кишківника і мозку – це нервовий зв'язок між цими двома органами. Для здорового мозку необхідний здоровий кишківник, наповнений корисними бактеріями й іншими мікробами. Збільшення кількості пробіотиків і пребіотиків у вашому раціоні урізноманітнює дружні мікроби, що живуть у вашому кишківнику, і вони допоможуть виробляти в мозку дофамін, серотонін, мелатонін та ацетилхолін.
    • Почніть споживати ферментовані продукти, такі як квашена капуста, кімчі, солоні огірки, кефір та чайний гриб, щоб покращити здоров'я кишківника і, відповідно, мозку.
    • Альтернативно ви можете щодня приймати пробіотичне харчове доповнення, що містить не менше 100 мільярдів колонієутворюючих одиниць. Але переконайтеся, що в списку інгредієнтів є багато різних штамів мікробів, оскільки вам потрібна хороша різноманітність.
    • Крім того, можна збільшити кількість корисних бактерій, вживаючи в їжу дикі культури з числа сирих фруктів, салатів та овочів.

    Інші способи позбутися туману в мозку

    Регулярні аеробні вправи можуть покращити приплив крові та кисню до мозку, допомагаючи підвищити рівень хімічної речовини під назвою BDNF. Вона збільшує кількість клітин головного мозку та допомагає захистити його від деменції та хвороби Альцгеймера.

    Голодування. Вживання всіх щоденних калорій протягом 8-годинного вікна і пиття води тільки в ті години дня, що залишилися, покращує чутливість до інсуліну, допомагаючи мітохондріям – енергетичним фабрикам у вашому мозку – виробляти більше енергії, щоб ви могли мислити більш ясно.

    Білки та жири. З'їдайте 2-4 домашніх яйця на день, щоб забезпечити мозок білком, DHA, холіном, каротиноїдами, вітамінами A, D, E, K та іншими. Риба, така як дикий лосось та сардини, яловича печінка й червоне м'ясо, також є відмінними джерелами сировини, необхідної для структури мозку.

    Ніякого цукру та олії. Рафінований цукор та рослинні олії є одними із найбільш запаленнєвих продуктів, які можуть викликати затуманення свідомості та погіршити пам'ять. Тож почніть відмовлятися від них і їжте більше цілісних продуктів, таких як овочі, горіхи, риба та м'ясо.

    Зелений чай. Припиняйте пити енергетичні напої та обмежте споживання кофеїну, оскільки вони можуть підвищити рівень кортизолу та викликати затуманювання свідомості. Натомість рекомендується випивати 1-2 чашки зеленого чаю щодня. Він забезпечить катехіни, які стимулюють вироблення неотропного фактора мозку та захищають його від окислень та онкологічних проблем.

    Оцет. Вживання столової ложки яблучного оцту перед їжею може покращити чутливість до інсуліну та підвищити рівень кетонів, які живлять клітини вашого мозку.

    Відпочинок. Якщо ви перебуваєте в стані сильного стресу, це може порушити гормональний баланс і підвищити рівень кортизолу, що призведе до затуманеного мозку. Тривалі прогулянки, медитація, читання книг, більше сну, аромотерапія або навіть розслаблююча музика – все це можна використовувати для зниження стресу та покращення когнітивних функцій.

  8. Як покращити вироблення колагену організмом
    Вітаміни Харчування Мікроелементи

    Як покращити вироблення колагену організмом

    З віком наявний в вашому тілі колаген руйнується і організму стає важко виробляти його дедалі більше. Тому важливо знати, які вітаміни вам потрібні для природного підвищення рівня колагену. У цій статті ми використовуємо термін «вітаміни» у більш широкому значенні, включаючи антиоксиданти, амінокислоти та мінерали (мікроелементи). Деякі з них доступні у вигляді БАДів, тоді як інші є в деяких овочах, м'ясі, фруктах та інших натуральних продуктах. Пам’ятайте, що це відео призначене лише для освітніх цілей, тому поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви плануєте приймати БАДи разом із ліками.

    Функції колагену в організмі

    Чи знаєте ви, що таке колаген? Його часто називають «білок молодості», оскільки він добре відомий тим, що зберігає молодими й здоровими шкіру, очі та нігті. Це також основний будівельний матеріал для сполучних тканин зубів, волосся, сухожиль і хрящів, а також інших клітин у внутрішніх органах. Як згадувалося раніше, процес старіння призводить до зменшення кількості колагену, що призводить до провисання шкіри та появи зморшок, а також до послаблення суглобів та зниження сили. Вживання нездорової їжі, алкоголь та дефіцит вітамінів також можуть знизити рівень колагену в організмі.

    Десять вітамінів для вироблення колагену

    Зміна дієти може бути ефективним способом збільшити вироблення колагену в організмі. З урахуванням вищезазначеного, погляньмо на першу поживну речовину в нашому списку.

    Вітамін C

    Щоб боротися з руйнівними наслідками старіння, ви повинні задовольняти щоденну потребу у вітаміні C, вживаючи сирі фрукти та овочі. Одними з найбагатших продуктів, що містять комплекс вітаміну C, є квашена капуста, солодкий перець, листова зелень, цитрусові фрукти та безкрохмальні овочі. Цей антиоксидант допомагає вашому організму синтезувати та виробляти новий колаген, який допоможе відновити пружну та здорову шкіру, зміцнити суглоби та згладити стінки артерій для нормального кровотоку. Якщо ви вирішите приймати БАД, переконайтеся, що це цілісний харчовий концентрат, виготовлений з порошку вишні ацероли, шипшини або каму-каму. Середня доза становить від 200 до 600 міліграмів на день. Обов'язково уникайте дешевих таблеток аскорбінової кислоти, оскільки вони не містять всього комплексу вітаміну C і не матимуть такого ж ефекту.

    Гліцин

    Наступний пункт у нашому списку – гліцин. Колаген – складний білок, що складається з 19 амінокислот. Гліцин є одним із найважливіших з них, оскільки він становить одну третину колагену і допомагає будувати здорові нитки ДНК. Щоб збільшити споживання гліцину, рекомендується вживати кістковий бульйон, желатин та рибу або приймати БАДи – колагенові пептиди. Дослідження показують, що гліцин може також сприяти відновленню після інсульту або серцевого нападу.

    Вітамін A

    Це одна з найважливіших поживних речовин. Коли справа доходить до живлення та загоєння шкіри, немає потужнішого нутрієнта, ніж ретинол, активна форма вітаміну A. Ретинол активує певні гени, які запускають вироблення колагену та беруть участь у боротьбі з подразненнями шкіри, лущеннями та прищами. Найкращим природним джерелом активного вітаміну А є олія печінки тріски, яку слід приймати приблизно по одній чайній ложці на день. Ретинол також міститься в яєчних жовтках домашніх курей, натуральному вершковому маслі, лососі та сирі. Неактивна форма вітаміну A називається бета-каротином і міститься в зелених листових овочах, але ця версія не така ефективна, як ретинол.

    Цинк

    Цей мікроелемент є дуже важливим мінералом, коли йдеться про вироблення колагену, захист нервів з віком та підтримання нормального балансу гормонів. Мільярди людей відчувають дефіцит цинку, оскільки він виснажений у багатьох ґрунтах, на яких ми вирощуємо їжу. Дефіцит цинку може знизити кількість гормону росту – антивікового гормону, який навіть у похилому віці підтримує рівень колагену високим, а м'язи та каркас нашого тіла – сильними. Ви можете приймати щодня 30 мг хелатного цинку або гліцинату цинку. Щоб отримати його природним шляхом з продуктів харчування – устриці є найкращим джерелом поряд з іншими молюсками, червоним м'ясом і гарбузовим насінням.

    Вітамін E

    Ще однією потужною антивіковою поживною речовиною є вітамін E. Під час менопаузи організм жінки, як правило, виробляє все менше гормонів гіпофіза, що спричиняє зморшки, витончення волосся та втрату колагену. Аналогічно і у чоловіків: у міру старіння організму виробляється менше гормонів, що послаблює м'язи та викликає прискорене старіння. Однак додавання більшої кількості вітаміну E у ваш раціон допомагає збалансувати гормони, запобігти появі зморшок, остеопорозу та зробити шкіру гладкою і здоровою. Найкращі БАДи вітаміну E – ті, які виготовлені з пігменту аннатто, ця форма називається токотрієнолами. Токофероли – менш активна форма. Щоб збільшити споживання вітаміну Е, вам також слід подумати про включення до раціону таких продуктів, як оливкова олія першого витиску, мигдаль, соняшникове насіння та авокадо.

    Оцтова кислота

    Якщо ви страждаєте від розладу шлунка, здуття живота, кислотного рефлюксу або ГЕРХ, то ви, скоріш за все, старієте швидше, ніж інші довкола вас. Ці симптоми говорять про те, що середовище вашого шлунка стає лужним, втрачаючи кислотність, і тому ваші продукти не розщеплюються належним чином. Це знижує кількість поживних речовин, які ви можете засвоїти, викликаючи втрату колагену та слабкість у всьому організмі. Найкращий спосіб зміцнити систему травлення – почати випивати одну столову ложку яблучного оцту, розведену в склянці води перед кожним споживанням їжі. Оцтова кислота зміцнює шлунок, що дозволить вам засвоювати жири, білки та вітаміни – сировини, необхідної для синтезу колагену. Якщо людині видалили жовчний міхур, їй рекомендують приймати жовч, щоб допомогти засвоювати жирну їжу.

    Астаксантин

    Чи знаєте ви, що існує безліч антиоксидантів, які більш ефективні у боротьбі зі старінням, ніж вітамін C? Астаксантин – це один з каротиноїдів, який надає яскравого червоного кольору лососю, крилю та креветкам. Було доведено, що його антиоксидантна сила у 6000 разів вища, ніж у вітаміну C, що робить його однією з найкращих у світі сполук проти старіння. Дослідження довели, що вживання астаксантину у вигляді БАДу може допомогти запобігти утворенню зморшок та провисанню шкіри. Також було доведено, що він покращує кровообіг, що збільшує вироблення колагену в клітинах шкіри, підвищує еластичність та запобігає висиханню шкіри. Астаксантин можна приймати у вигляді харчового доповнення, а можна щодня приймати 1000 міліграмів олії антарктичної креветки.

    Пролін

    Як ми згадували раніше, колаген складається з амінокислот, які є його будівельним матеріалом. Пролін – ще один життєво важливий компонент, який допомагає організму синтезувати та виробляти новий колаген для правильної структури та міцності кісток, шкіри, хрящів та кровоносних судин. Пролін міститься в яєчних білках, капусті, грибах та кістковому бульйоні.

    Мідь

    Це ще один мікроелемент, який, як і цинк, підтримує здоров'я мозку та нервової системи. Він також є частиною природного комплексу вітаміну C і сприяє підвищенню еластину у шкірі, роблячи її молодою та здоровою. Ви можете отримувати мідь, вживаючи субпродукти, устриці, гриби та шоколад без цукру. Мідь може запобігти передчасному посивінню волосся і використовується організмом для вироблення важливих нейротрансмітерів у мозку.

    Кремній

    Останнім, але не менш вагомим засобом є кремній. Ви можете приймати його у формі холіну та кремнію. Цей потужний мікроелемент стимулює вироблення колагену першого типу та допомагає уповільнити процес старіння. Хоча вам потрібні лише невеликі кількості, він впливає на підвищення мінералізації кісток, сприяє вирівнюванню тону шкіри і допомагає контролювати кров'яний тиск за рахунок підвищення еластичності артерій.

    Як допомогти організму виробляти колаген

    Спробуйте кілька із цих 10 натуральних вітамінів і подивіться, який із них найкраще підходить вам. Пам'ятайте, що спосіб життя також має велике значення для синтезу колагену. Тому супроводжуйте свої БАДи достатньою кількістю сну (протягом 8-9 годин на добу), низьким рівнем стресу, регулярними фізичними вправами та цільною їжею. Більшість перелічених вітамінів природно містяться в продуктах, які вже є у вашому раціоні, тому ви можете почати з того, що збільшити їх споживання.

  9. Колаген для схуднення: що ви робили неправильно
    Харчування Краса

    Колаген для схуднення: що ви робили неправильно

    Колаген і справді є чудовим інструментом, що допомагає досягти зниження ваги, але ви, скоріш за все, використовуєте його неправильно. Це може призвести до прямо протилежного результату: посилити голод, потяг до непотрібних калорій, що зрештою призведе до збільшення ваги. Та якщо застосувати правильний спосіб, він може допомогти запобігти "під'їданям", зменшити потяг до цукру і допоможе вам скинути зайві кілограми. Отже, сьогодні ми розповідаємо про найбільшу помилку щодо колагену, якої припускається більшість людей. А також про те, як правильно використовувати його.

     

    Найбільша помилка, пов'язана з колагеном, полягає в тому, що його використовують як основне джерело білка. Коли люди готують смузі або пудинги з чиа, вони використовують порошок колагену. Вони бачать на етикетці кількість: 10 або 20 г білка, і думають, що задовольняють свої потреби в ньому, просто додаючи в страви.

     

    Але виявляється, що колаген не той білок. Він не є повноцінним білком і це дуже важливо. Тому що високоякісні, повноцінні джерела білка насправді є найважливішими макронутрієнтами, коли йдеться про рекомбінацію тіла, особливо якщо ви не хочете втрачати м'язову масу, втрачати кісткову масу або зменшувати свій метаболізм, поки худнете. Повноцінний білок допомагає підтримувати м'язову масу, кістки та метаболізм у той час, як ви позбавляєтеся зайвих кілограмів. І вам потрібна певна кількість кожен день, щоб отримати користь від білка. Кожна людина має певні потреби.

     

    Та якщо ви заміните колагеном 10 або 20 г повноцінних білків, ви побачите негативні наслідки недостатнього споживання білка. Не отримуючи щоденної достатньої кількості білка із повноцінних джерел, організм почне витягувати необхідний йому білок з м'язової маси. Так, спочатку ви все помітите зниження ваги, але це відбуватиметься за рахунок м'язів!

     

    Наступним ефектом буде зниження швидкості метаболізму. Це означає, що вам постійно доводиться їсти все менше, щоб досягти зниження ваги, а це збільшує резистентність до інсуліну. Організм не справляється з вуглеводами, тому він не тільки споживатиме недостатньо білка і замінюватиме його колагеном, що призведе до зниження метаболізму, але плюс до того ви не зможете їсти більше крохмалистих продуктів. Якщо все робити правильно, слід вживати колаген паралельно з повноцінним білком, і це дійсно може бути відмінним інструментом. В іншому випадку ви отримаєте всі ці негативні наслідки.

     

    Щоб досягти мети зі зниження ваги з використанням колагену, дуже важливо переконатися, що ви завжди поєднуєте колаген з повноцінним білком, а не використовуєте його замість білка. Таким чином, повноцінні білки надходитимуть із різних джерел, таких як грецький йогурт, яйця, яловичина, курка, свинина, риба і навіть сир. Дослідження показали, що коли ви об'єднуєте білки, подібні до тих, які містяться в складі колагену, він дійсно ефективний для зменшення почуття голоду і потягу до їжі. Що в кінцевому підсумку дозволяє організму не їсти так багато. Це робить його ефективним інструментом для схуднення, тому що ви отримуєте всю користь білка для зниження ваги, плюс ви отримуєте від колагену додаткові переваги ситості. А це означає, що досягти вашої мети зниження ваги буде набагато простіше, тому що ви рідше відчуватимете голод, або не відчуватимете взагалі.

     

    Зараз більшість людей отримують колаген з БАДів, або з білків, багатих на нього. Це, наприклад, м'ясо, яке слід готувати на повільному вогні. Так ви щодня отримуватимете істотний приплив колагену разом з повноцінним білком. А якщо ви використовуєте колаген у вигляді порошку і додаєте його в смузі, то просто переконайтеся, що на додаток до колагену, який ви використовуєте, ви також з'їдаєте порцію повноцінного білка з будь-якого іншого джерела. У грецький йогурт чи будь-який коктейль додавайте протеїновий порошок без цукру. А якщо збираєтеся використати колаген, додайте не більше однієї ложки.

     

    Скоріш за все, у вас виникло цілком логічне питання: чи допустиме вживання великої кількості білка, особливо якщо комбінувати колаген із повноцінним білком? Не хвилюйтеся. Якщо ви не з'їдаєте 100 г повноцінного білка при кожному споживанні їжі, ви все одно перебуваєте нижче порога надлишку білка. А якщо ви використовуєте кістковий бульйон (деякі люди люблять пити його гарячим напоєм), це абсолютно нормально. Але не розглядайте його як заміну білка, а як додаток до їжі. Таким чином, ви можете додати теплий кістковий бульйон до курячого салату, або приготувати яловичину тушковану на кістковому бульйоні. З цим досить легко працювати, якщо ви не розглядаєте кістковий бульйон як саму їжу, а як додаток до страв.

  10. Колаген для підтягнення шкіри: отримуймо з їжі!
    Харчування Краса

    Колаген для підтягнення шкіри: отримуймо з їжі!

    Колаген – дуже важливий білок, що становить від 25% до 35% людського тіла. Організм використовує його для збереження молодості та здоров'я шкіри. Колаген також є будівельним матеріалом для зубів, сухожиль, волосся, артерій, хрящів, шкіри, лімфи та клітинних сіток у внутрішніх органах. На жаль, більшість людей втрачають колаген, оскільки ми схильні їсти занадто багато нездорової їжі та цукру, що пошкоджують його. Старіння та дефіцит вітамінів також можуть призвести до зниження в організмі рівня колагену. Але існує низка чарівних продуктів, які підвищують вироблення власного колагену в організмі. Регулярне їх вживання уповільнить процес старіння та захистить організм від зморшок, випадання волосся, слабкості суглобів та ушкоджень органів.

    1. Кістковий бульйон. Це на сьогоднішній день найкраще джерело колагену, яке ви можете споживати. Кістки варять протягом тривалого часу, до кількох годин, внаслідок чого у воду виділяється колаген, який перетворюється на желатин. Коли ми споживаємо його, організм розщеплює його назад на колаген і використовує його для формування клітин, тканин, волосся, шкіри тощо.
    2. Ожина. Ягоди темного кольору, подібні до цих, містять велику кількість пігментів, званих антоціанами. Вони допомагають швидко збільшити вироблення колагену в організмі. Ягоди особливо багаті на поживні речовини, які покращують здоров'я та сяяння шкіри. Вони також зменшують розвиток зморшок.
    3. Устриці. Ці молюски багаті на мінерали, особливо на цинк і мідь. Вони активують білки та молекули, необхідні для синтезу або виробництва колагену в організмі. Цинк, зокрема, активує колагеназу, яка дозволяє вашим клітинам реконструювати колаген.
    4. Яловичина. Ми рекомендуємо їсти яловичину трав'яної відгодівлі (домашню) не рідше двох разів на тиждень. Вона складається з незамінних амінокислот, які організм не може виробляти самостійно. Вона також містить замінні амінокислоти, які використовуються для створення колагену. Крім того, яловичина містить мідь, яка допомагає організму виробляти колаген.
    5. Яйця. Яєчні білки містять дві основні амінокислоти, що входять до складу колагену. Вони називаються гліцин та пролін. А жовтки багаті на корисні жири і вітамін D, який допомагає оновлюватися шкірі, кісткам і м'язам. Обов'язково купуйте органічні яйця від курей, вирощених на пасовищах.
    6. Лосось, виловлений у дикій природі, багатий на вітамін А в його активній формі, званій ретинолом. Вітамін A активує гени, які запускають вироблення колагену. Це особливо важливо для створення м'якої, зволоженої та еластичної шкіри.
    7. Козиний сир. Це ще одне багате джерело вітаміну A, яке прискорює вироблення колагену. Організму також необхідні і насичені жири для його вироблення, тому сир, вершкове масло та жирна риба є відмінними джерелами.
    8. Броколі. Багато людей мають дефіцит вітаміну C, оскільки вони не споживають достатньої кількості овочів. Якщо вам його не вистачає, ваше тіло не може засвоювати та використовувати колаген із продуктів, які ви їсте. Броколі – одне з найкращих джерел вітаміну C, яке також діє як антиоксидант. Антиоксиданти захищають шкіру від ушкодження вільними радикалами.
    9. Плоди шипшини. Ці невеликі плоди добре відомі тим, що покращують здоров'я шкіри, волосся та нігтів. 6 плодів шипшини забезпечують 132% денної норми вітаміну С, що рекомендується медициною. Ми рекомендуємо використовувати їх як доповнення до меню для захисту шкіри, особливо з віком.
    10. Яблучний оцет. Ті, хто страждає на розлад шлунка, газоутворення або кислотний рефлюкс, часто мають знижену кислотність шлунка. Якщо у вас низька кислотність, ви не зможете перетравлювати колаген. Склянка води з двома столовими ложками сирого яблучного оцту зміцнює шлунок та дозволяє засвоювати більше поживних речовин.
    11. Вершкове масло. Шкіра та сполучні тканини організму складаються з білків та жирів. Тому насичені жири і білки використовуються для вироблення колагену в організмі. Масло з молока корів, яких годують травою (а не комбікормами), є чудовою сировиною для створення колагену. Воно також багате на вітамін А, який активує вироблення колагену на генетичному рівні.
    12. Мінеральна вода. Щоденне вживання мінеральної води хорошої якості може допомогти організму виробляти сполучні тканини. Ми рекомендуємо використовувати бренди, які дістають воду із вулканічних підземних джерел. Вони багаті мікроелементами, які є сировиною для побудови тканин і клітин.
    13. Малина. Ще одне джерело антоціанів, вітаміну С та антиоксидантів для швидкого вироблення колагену. Додайте невелику жменю у свій обід щодня, щоб зміцнити імунну систему та підвищити рівень енергії.
    14. Насіння соняшника. Вітамін E також є дуже важливим будівельним матеріалом для колагену, особливо для жінок під час менопаузи. Соняшникове насіння є одним із найбагатших джерел цієї речовини: 35 мг на 100 г насіння. Вітамін E захищає шкіру від старіння, сонячних опіків, окиснення та рубцювання. Він також підтримує гормони гіпофізу.
    15. Оливкова олія. Часто її називають найкориснішим жиром землі. Немає сумнівів у тому, що оливкова олія дуже добре впливає на організм. Вона багата на вітамін E для поліпшення здоров'я шкіри та вироблення колагену. Вона також зменшує запалення в організмі, що природно уповільнює старіння.
    16. Желатин. І останнє, але не менш важливе: желатин можна використовувати для підвищення рівня колагену в організмі. Його витягають із кісток тварин так само, як кістковий бульйон. Він поставляється у порошкоподібній формі або у вигляді желатинового листя, з нього можна приготувати смачні желе. Ви можете додати ароматизатор та гарячу воду, щоб приготувати десерт з дуже низьким вмістом калорій.

    Як бачимо, є багато продуктів, які можна їсти, щоб збільшити вироблення колагену в організмі. Часте вживання їх зменшить розвиток зморшок, які є формою провисання шкіри. Ці продукти покращують еластичність шкіри і регулюють вироблення шкірного сала, завдяки чому вона має вигляд молодший і яскравіший. Якщо ваша шкіра для вас найважливіша, постарайтеся з'їдати жменю насіння та горіхів щодня, щоб підвищити рівень вітаміну Е. Вам також слід уникати продуктів кінцевого глікування, якщо хочете зберегти молодість тіла. Вони походять з білків та перегрітих жирів, змішаних із цукром. Уникайте, наприклад, реберець барбекю, смажених у фритюрі пончиків, не зловживайте морозивом. Вони утворюють липкі білки, які викликають швидке та прогресуюче старіння. Якщо вам видалили жовчний міхур, ми рекомендуємо щодня приймати доповнення з бичачою жовчю. Це допоможе організму засвоювати жири, необхідні для вироблення колагену.

  11. Продукти, корисні для щитоподібної залози
    Харчування Здоров'я

    Продукти, корисні для щитоподібної залози

    У цій статті ми представимо вам перелік продуктів, корисних при гіпотиреозі. Це захворювання, при якому у людини спостерігається знижена функція щитоподібної залози, тобто вона не виробляє достатньо гормонів для вдоволення потреб організму. Найбільш поширеною причиною гіпотиреозу є надлишок естрогену в організмі, що призводить до уповільнення роботи щитоподібної залози. Вживання згаданих нижче продуктів зміцнить залозу і допоможе звернути назад цей стан.

    1. Морські водорості. Це одне з найкращих природних джерел йоду – найважливішого мінералу, що використовується для вироблення гормонів щитоподібної залози. Багато людей відчувають дефіцит йоду через надмірну експлуатацію і, як наслідок, виснаження ґрунту, тому вживайте морські водорості, щоб заповнити цей недолік.
    2. Горіхи. Знижена функція щитоподібної залози потребує присутності більшої кількості селену в раціоні. І, наприклад, бразильські горіхи є чудовим джерелом селену, який використовується щитоподібною залозою, коли вона перетворює гормон Т4 на його активну форму, звану Т3.
    3. Яблучний оцет. Випивайте столову ложку яблучного оцту в склянці води при кожному споживанні їжі. Це може допомогти покращити здоров'я жовчного міхура, який разом зі щитоподібною залозою перетворює гормони. Цей напій знімає навантаження із залози, полегшує її роботу.
    4. Квашена капуста. Це різновид ферментованої капусти, яка допомагає заселити кишківник пробіотиками, також відомими як "корисні бактерії". Вони допомагають регулювати імунну систему та не дають їй атакувати власну щитоподібну залозу. Вони також виводять токсини з печінки, що сприяє гормональному балансу.
    5. Капуста. Багато дієтологів дають неправильні поради, рекомендуючи пацієнтам з малоактивною щитоподібною залозою уникати листових зелених овочів сімейства хрестоцвітих. Насправді ж вони надто важливі для відновлення функції щитоподібної залози та лікування основних її проблем. Капуста – одне з найбагатших джерел поживних речовин на планеті, і ми рекомендуємо їсти її, найкраще за все – приготовлену на пару.
    6. Гриби. Коли в організмі дуже багато естрогену, щитоподібна залоза відключається і стає малоактивною. Вживання в їжу шиїтакі, кріміні, портобелло та печериць може запобігти високому рівню естрогену в організмі. Вони допомагають збалансувати гормони та відновити активність щитоподібної залози.
    7. ДІМ (диіндолілметан). Ви можете придбати капсули з препаратом, відомим як "дім". Це концентрована форма індолу з овочів сімейства хрестоцвітих, яка допомагає покращити здоров'я щитоподібної залози та гормональне здоров'я вцілому. Рекомендується приймати капсули DIM разом із морськими водоростями для максимально швидкого одужання.
    8. Лосось, виловлений в дикій природі, є багатим на поживні речовини продуктом з високим вмістом жирних кислот омега-3. Вони допомагають зменшити запалення в організмі та підтримують імунну систему. Лосось також є чудовим джерелом йоду та селену для вироблення гормонів щитоподібної залози.
    9. Норі. Це ще один смачний морепродукт, багатий на йод, що підтримує роботу щитоподібної залози. Він містить також велику кількість інших мікроелементів. Морські овочі рекомендується їсти 3 рази на тиждень, щоб підвищити рівень йоду.
    10. Курятина та яловичина. Селен – друга за важливістю поживна речовина, необхідна для метаболізму щитоподібної залози. Вживання в їжу пташиного м'яса, такого як курка, індичка, а також яловичини може підвищити рівень селену. Їжте жирні продукти, наприклад, темне (червоне) м'ясо, оскільки воно містить жиророзчинні поживні речовини, необхідні організму.
    11. Криль. Маленькі морські жителі, також відомі в Європі як креветки, дуже корисні для щитоподібної залози. Вони багаті на селен, необхідний для вироблення гормонів щитоподібної залози. Вони також багаті на кислоти омега-3, які зменшують запалення і покращують роботу ендокринної системи.
    12. Чорниця. У тих, хто має проблеми зі щитоподібною залозою, зазвичай спостерігається окислювальний стрес, викликаний вільними радикалами в організмі. Чорниця є багатим джерелом антиоксидантів, які борються із вільними радикалами та здатні захистити залозу від подальшого пошкодження.
    13. Корінь кропиви дводомної. Це заспокійлива рослина, яку можна приймати свіжою, сушеною або в капсулах. Вона допомагає заспокоїти організм та знизити рівень "гормону стресу" – кортизолу. Тривалий стрес може призвести до проблем зі "щитовидною", тому вжийте заходів прямо зараз, щоб заспокоїти розум і цим оздоровити тіло.
    14. Кокосова олія. Смажені у фритюрі продукти завдають серйозної шкоди печінці, що також може вплинути на щитоподібну залозу. Перейдіть зі звичайної кулінарної олії на кокосову олію першого витиску. Воно містить тригліцериди, які знімають навантаження з печінки, дозволяючи їй допомогати щитоподібній залозі у перетворенні гормонів.
    15. Петрушка. З навколишнього середовища організм поглинає безліч небезпечних токсинів, таких як пестициди, важкі метали та забруднюючі речовини. Їх називають ендокринними руйнівниками, які виводять гормони з рівноваги і є дуже небезпечними для вашого здоров'я. Петрушка допомагає вивести токсини з печінки і збалансувати гормони.
    16. Гарбузове насіння. Люди з гіпотиреозом часто мають дефіцит цинку, оскільки гормони "щитовидки" допомагають організму засвоювати цей важливий мінерал. Насіння гарбуза допоможе повернути цинк в організм, що дозволить водночас лікувати щитоподібну залозу іншими продуктами.

    Отже, тепер ви знайомі з тими із продуктів, які можна їсти, щоб вилікувати гіпертиреоз природним шляхом. Пам'ятайте, що основною причиною ненаправленого порушення функції щитоподібної залози є занадто багато естрогену в організмі, особливо якщо ви жінка, яка відчуває рясні менструації, судоми або болючість грудей. Припиніть їсти розфасовані продукти, особливо від дієтичних компаній. Вони збагачені соєвим білком, інгредієнтом низької якості, який є основною причиною багатьох проблем зі щитоподібною залозою. Низькокалорійні дієти уповільнюють обмін речовин та можуть ще більше уповільнити роботу щитоподібної залози. Натомість регулярно їжте цілісні продукти і отримуйте саме натуральні жири. Просто відмовтеся від солодкої їжі, і незабаром ви вже почуватиметесь краще. Вживайте морепродукти та морські овочі, багаті на йод, тричі на тиждень, щоб збільшити в організмі присутність цього важливого мінералу для здоров'я щитоподібної залози. Він також допоможе очистити печінку та збалансувати рівень естрогену.

  12. Користь для здоров'я вітаміну K2
    Спорт Вітаміни Харчування

    Користь для здоров'я вітаміну K2

    Він ще відомий як менакінон. Багато людей відчувають його дефіцит, що призводить до проблем з рівнем кальцію в організмі. K2 природно міститься в ферментованих продуктах і продуктах тваринного походження, але його також можна придбати як БАД. У сьогоднішній статті ми назвемо всі сторони вітаміну K2, корисні для здоров'я, пояснимо, як він діє в організмі, і як ви можете отримати його зі свого раціону.

    1. Зміцнення кісток. Вітамін K2 відіграє дуже важливу роль у метаболізмі кальцію в організмі, основного мінералу, що міститься в кістках та зубах. K2 транспортує кальцій у кістки та зуби, що зміцнює їх. Ця його властивість необхідна людям з остеопорозом, остеопенією чи переламами кісток.
    2. Здоров'я серця. Надходження в організм більшої кількості K2 з їжею або з БАДами добре допомагає у зміцненні серця та серцево-судинної системи. Він ефективно усуває небажані відкладення кальцію з м'яких тканин і переміщує їх у кістки та зуби, де вони й мають працювати. Він також усуває бляшки з артерій та кровоносних судин, дозволяючи крові вільно текти природним шляхом. Рекомендується тим, хто страждає на такі захворювання, як ішемічна хвороба серця або інші серцево-судинні проблеми.
    3. Рівні енергії. Невеликі енергетичні заводи у ваших клітинах називаються мітохондріями. Вони використовують кальцій та інші мінерали для вироблення енергії в організмі. K2 допомагає мітохондріям використовувати кальцій для підвищення рівня енергії. K2 також допомагає покращити припливи крові до серця та від нього, покращуючи серцевий викид. Простіше кажучи, це означає, що у вас буде набагато вищий рівень енергії і ви зможете тренуватися довше з більшою витривалістю.
    4. Здоров'я суглобів. Тим, хто страждає на артрит або проблеми з суглобами, також буде корисне приймання вітаміну K2, оскільки він допомагає видалити надлишки відкладень кальцію, які можуть викликати запалення в суглобах. K2 прибере кальцій ззовні суглоба і перемістить його в синовіальну рідину, де він зміцнюватиме суглоб.
    5. Камені у нирках. Найбільш поширеною формою каменів у нирках є камені з оксалату кальцію, які утворюються в результаті поганого перетравлення продуктів з високим вмістом оксалатів або жирів. Споживання вітаміну K2 допомагає запобігти утворенню каменів у нирках, а також розщеплює та видаляє їх. У цьому випадку незайвим буде пиття великої кількості води та вживання цитрату калію.
    6. Міцні зуби. Як і у разі кісток та суглобів, K2 переносить відкладення кальцію в зуби. Це зміцнить їх і знизить можливість утворення карієсу, а з віком вони стануть сильнішими. Це особливо корисно для тих, хто вживає дуже багато цукру. Ви також помітите, що зуби стали чистішими, оскільки K2 допомагає запобігти утворенню нальоту на них.
    7. Здоров'я очей. Ті, хто страждає від поганого зору, дегенерацієї жовтої плями, катаракти чи інших проблем очей, зазвичай мають ці проблеми через окислювальний стрес в органах зору. Кальцій накопичується у цих маленьких м'язах, у нервах та рогівці, що може призвести до ще більшого пошкодження ока. Приймання K2 та здорової їжі, багатої на ретинол (вітамін A), допоможе відновити тканини ока.
    8. Побічна дія антибіотиків. Якщо ви приймали багато антибіотиків, серцевих препаратів та антацидів, то, цілком імовірно, у вас є дефіцит вітаміну K2. Ці препарати викликають побічні ефекти, які заважають вам засвоювати жиророзчинні вітаміни, такі як K1 та K2. Ви можете покращити засвоєння K2, приймаючи очищені жовчні солі або капсули яблучного оцту.
    9. Нанобактерії. Існують певні нанобактерії, які спричиняють різні проблеми зі здоров'ям. Вони пов'язані з утворенням каменів та з такими станами, як полікістоз нирок, захворювання періодонту, ревматоїдний артрит та простатит. Ці крихітні бактерії захищають себе невеликою оболонкою із кальцію. Вітамін K2 допоможе зруйнувати захисні оболонки, щоб ваша імунна система могла знищити ці патогени та запобігти зазначеним проблемам зі здоров'ям.
    10. Дихання. Багато людей страждають на кальцифікацію м'яких тканин легень, бронхів і носових пазух. Це пов’язано з такими захворюваннями, як астма, і може викликати сильний кашель, особливо у нічний час. Надлишок кальцію викликає слабкість тканин і призводить до набряку та запалення невеликих трубок за носом. Вітамін K2 допомагає регулювати рівень кальцію та зменшувати запалення у цих органах.

     

    Як бачимо, вітамін K2 відіграє важливу роль у мобілізації кальцію та його правильному використанні в організмі. На жаль, багато людей зазнають його дефіциту, оскільки вони не їдять достатньої кількості K1 з листової зелені або мають проблеми з його засвоєнням через споживання великої кількості нездорової їжі.

    K2 у їжі та в БАДах

    Ми рекомендуємо щодня приймати вітамін K2 у формі МК-7. Це натуральний сорт, який швидко підвищить вашу енергію та життєві сили. Ви також можете отримати вітамін K2 з таких продуктів, як гусяча печінка, яєчні жовтки, домашня олія та тверді сири. Його висока концентрація міститься в ферментованій їжі з Японії, яка називається натто, але вона має сильний смак і дуже рідко зустрічається в Європі. До речі, якщо ви приймаєте добавку вітаміну D, дуже важливо приймати і K2. Вживання вітаміну D може занадто сильно підвищити рівень кальцію в організмі, що може призвести до утворення бляшок у м'яких тканинах. K2 працює з D3 для мобілізації додаткового кальцію, тому завжди вживайте їх разом. Найкращою комбінацією буде 10 000 МО вітаміну D3 та 100 мкг вітаміну K2 типу МК-7.

Back to Top