Варикоз – як уникнути, і як здолати

Існує безліч вітамінних, мінеральних та трав'яних засобів проти варикозу вен на ногах. Але щоб не потрапити в число тих, хто скаржиться, що жодне з них просто не допомогло, варто знати трохи більше про саме захворювання, його ознаки та причини, щоб уникнути помилок, допущених цими людьми при лікуванні цього недугу.

 

Що таке вени

У вашому оточенні обов'язково знайдуться люди, для яких поняття "судини", "артерії" та "вени" – абсолютні синоніми. Але артерія – це судина, що несе збагачену киснем кров у різні куточки нашого тіла. А вена – це судина, якою кров повертається до серця від наших рук, ніг та інших органів. Здорова вена має форму максимально наближену до прямої лінії. А у вени, ураженої варикозом, порушується робота клапанів, вона змінює розмір та деформується. Кров тепер тисне убік, що підвищує ризик інсульту.

 

Ознаки варикозу

Дуже важливо запобігти розвитку захворювання, розпізнати його на першій стадії. Показатися лікарю для дослідження ваших підозр слід вже тоді, коли з'явилися перші симптоми. До них належать:

  • відчуття тяжкості та болю в ногах;
  • відчуття печіння, ритмічної пульсації;
  • набряки та судоми ніг;
  • поява обрисів вен, що виступають над поверхнею шкіри, "венні зірочки";
  • безпричинна хронічна втома;
  • свербіння по лінії пролягання вени.

 

Причини варикозу

Як ми вже знаємо, серце не перекачує кров по венах. Для того, щоб посилати кров назад до серця, венам потрібні м'язи. І якщо вони слабкі, якщо людина не піддає себе фізичним навантаженням, вона має більше ризику отримати варикозне розширення вен.

 

Серед інших причин варикозу – вагітність. Плід, що розвивається, своєю масою перекриває, перетискає деякі вени, по суті, порушуючи кровообіг. І приблизно так само діє на судини зайва вага.

 

Ще одна причина варикозу – проблеми з естрогеном. "Зірочки" на ногах і роздуті вени – це побічний ефект цього стану. Естроген як гормон розширює вени та послаблює клапани, що суттєво підвищує ймовірність варикозу.

 

Але для "зірочок" все трохи цікавіше. Цей симптом може виникнути при надмірному вживанні синтетичного, штучного вітаміну С. Аскорбінова кислота – це лише одна грань складного комплексу, яким є вітамін С. І вживаючи її в непомірних кількостях, людина позбавляє себе інших складових цього комплексу, необхідних для здоров'я вен. Та найголовніша загроза – штучний, неякісний вітамін С. Він виготовляється з крохмалю та сірчаної кислоти. Купуйте тільки натуральні концентрати або черпайте вітамін С зі здорової їжі.

 

Потужний фактор проти варикозу

Щоб уникнути варикозного розширення вен, слід піддавати м'язи ніг фізичним навантаженням. Виходьте на піші прогулянки, займайтеся велоспортом – тут допоможе як велосипед, так і велотренажер. Це зміцнить не тільки вени і м'язи, а й серце, допоможе запобігти безлічі інших захворювань різних органів і навіть систем.

 

Дехто на ці поради скаже "мені вже пізно, мої пошкоджені вени слід берегти від навантажень". Це так, якщо у вас при варикозі зберігається надмірна вага. Але просто берегти в даному випадку недостатньо – адже ви позбавляєте себе руху, здорового та повноцінного життя. При запущених формах варикозу не варто зволікати з операцією. Пошкоджені вени видаляються, після чого їхні функції візьмуть на себе інші, здоровіші вени. Ви повернетеся до активного способу життя і не допустите розвитку цього неприємного захворювання.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top