1. Користь для здоров'я вітаміну K2
    Спорт Вітаміни Харчування

    Користь для здоров'я вітаміну K2

    Він ще відомий як менакінон. Багато людей відчувають його дефіцит, що призводить до проблем з рівнем кальцію в організмі. K2 природно міститься в ферментованих продуктах і продуктах тваринного походження, але його також можна придбати як БАД. У сьогоднішній статті ми назвемо всі сторони вітаміну K2, корисні для здоров'я, пояснимо, як він діє в організмі, і як ви можете отримати його зі свого раціону.

    1. Зміцнення кісток. Вітамін K2 відіграє дуже важливу роль у метаболізмі кальцію в організмі, основного мінералу, що міститься в кістках та зубах. K2 транспортує кальцій у кістки та зуби, що зміцнює їх. Ця його властивість необхідна людям з остеопорозом, остеопенією чи переламами кісток.
    2. Здоров'я серця. Надходження в організм більшої кількості K2 з їжею або з БАДами добре допомагає у зміцненні серця та серцево-судинної системи. Він ефективно усуває небажані відкладення кальцію з м'яких тканин і переміщує їх у кістки та зуби, де вони й мають працювати. Він також усуває бляшки з артерій та кровоносних судин, дозволяючи крові вільно текти природним шляхом. Рекомендується тим, хто страждає на такі захворювання, як ішемічна хвороба серця або інші серцево-судинні проблеми.
    3. Рівні енергії. Невеликі енергетичні заводи у ваших клітинах називаються мітохондріями. Вони використовують кальцій та інші мінерали для вироблення енергії в організмі. K2 допомагає мітохондріям використовувати кальцій для підвищення рівня енергії. K2 також допомагає покращити припливи крові до серця та від нього, покращуючи серцевий викид. Простіше кажучи, це означає, що у вас буде набагато вищий рівень енергії і ви зможете тренуватися довше з більшою витривалістю.
    4. Здоров'я суглобів. Тим, хто страждає на артрит або проблеми з суглобами, також буде корисне приймання вітаміну K2, оскільки він допомагає видалити надлишки відкладень кальцію, які можуть викликати запалення в суглобах. K2 прибере кальцій ззовні суглоба і перемістить його в синовіальну рідину, де він зміцнюватиме суглоб.
    5. Камені у нирках. Найбільш поширеною формою каменів у нирках є камені з оксалату кальцію, які утворюються в результаті поганого перетравлення продуктів з високим вмістом оксалатів або жирів. Споживання вітаміну K2 допомагає запобігти утворенню каменів у нирках, а також розщеплює та видаляє їх. У цьому випадку незайвим буде пиття великої кількості води та вживання цитрату калію.
    6. Міцні зуби. Як і у разі кісток та суглобів, K2 переносить відкладення кальцію в зуби. Це зміцнить їх і знизить можливість утворення карієсу, а з віком вони стануть сильнішими. Це особливо корисно для тих, хто вживає дуже багато цукру. Ви також помітите, що зуби стали чистішими, оскільки K2 допомагає запобігти утворенню нальоту на них.
    7. Здоров'я очей. Ті, хто страждає від поганого зору, дегенерацієї жовтої плями, катаракти чи інших проблем очей, зазвичай мають ці проблеми через окислювальний стрес в органах зору. Кальцій накопичується у цих маленьких м'язах, у нервах та рогівці, що може призвести до ще більшого пошкодження ока. Приймання K2 та здорової їжі, багатої на ретинол (вітамін A), допоможе відновити тканини ока.
    8. Побічна дія антибіотиків. Якщо ви приймали багато антибіотиків, серцевих препаратів та антацидів, то, цілком імовірно, у вас є дефіцит вітаміну K2. Ці препарати викликають побічні ефекти, які заважають вам засвоювати жиророзчинні вітаміни, такі як K1 та K2. Ви можете покращити засвоєння K2, приймаючи очищені жовчні солі або капсули яблучного оцту.
    9. Нанобактерії. Існують певні нанобактерії, які спричиняють різні проблеми зі здоров'ям. Вони пов'язані з утворенням каменів та з такими станами, як полікістоз нирок, захворювання періодонту, ревматоїдний артрит та простатит. Ці крихітні бактерії захищають себе невеликою оболонкою із кальцію. Вітамін K2 допоможе зруйнувати захисні оболонки, щоб ваша імунна система могла знищити ці патогени та запобігти зазначеним проблемам зі здоров'ям.
    10. Дихання. Багато людей страждають на кальцифікацію м'яких тканин легень, бронхів і носових пазух. Це пов’язано з такими захворюваннями, як астма, і може викликати сильний кашель, особливо у нічний час. Надлишок кальцію викликає слабкість тканин і призводить до набряку та запалення невеликих трубок за носом. Вітамін K2 допомагає регулювати рівень кальцію та зменшувати запалення у цих органах.

     

    Як бачимо, вітамін K2 відіграє важливу роль у мобілізації кальцію та його правильному використанні в організмі. На жаль, багато людей зазнають його дефіциту, оскільки вони не їдять достатньої кількості K1 з листової зелені або мають проблеми з його засвоєнням через споживання великої кількості нездорової їжі.

    K2 у їжі та в БАДах

    Ми рекомендуємо щодня приймати вітамін K2 у формі МК-7. Це натуральний сорт, який швидко підвищить вашу енергію та життєві сили. Ви також можете отримати вітамін K2 з таких продуктів, як гусяча печінка, яєчні жовтки, домашня олія та тверді сири. Його висока концентрація міститься в ферментованій їжі з Японії, яка називається натто, але вона має сильний смак і дуже рідко зустрічається в Європі. До речі, якщо ви приймаєте добавку вітаміну D, дуже важливо приймати і K2. Вживання вітаміну D може занадто сильно підвищити рівень кальцію в організмі, що може призвести до утворення бляшок у м'яких тканинах. K2 працює з D3 для мобілізації додаткового кальцію, тому завжди вживайте їх разом. Найкращою комбінацією буде 10 000 МО вітаміну D3 та 100 мкг вітаміну K2 типу МК-7.

  2. Навіщо нам електроліти
    Спорт Здоров'я Краса

    Навіщо нам електроліти

    Електроліти – це електрично заряджені мінерали, які потрібні вашому організму для його правильного функціонування. До них відносяться натрій, калій, магній, фосфат, кальцій та хлорид. Перелічені мінерали є важливими будівельними блоками для нервової системи, мозку, м'язів, системи травлення, імунітету та багато іншого. Їх можна купити у вигляді капсул і таблеток, а можна отримувати з їжі – у такому вигляді вони легше засвояться організмом. Нижче ми зібрали найціннішу інформацію про шість продуктів із найвищим вмістом кожного з цих електролітів і пояснимо, які електроліти бувають в природі і в нашому організмі, а також – в яких продуктах вони містяться в найбільшій кількості.

    1. Натрій

    Це основний мінерал, що міститься в солі, він дуже важливий для здоров'я організму. У крові натрій бере участь у підтримці правильного балансу рідини та у транспортуванні глюкоз . Цей електроліт важливий для м'язових скорочень, передачі нервових імпульсів і надходження поживних речовин у клітини. Основними природними джерелами натрію є морська сіль, кам'яна сіль, селера, буряк та молоко. Важливо, що більшість людей не відчувають дефіциту натрію, оскільки його додають майже у всі комерційні продукти і як підсилювач смаку, і як консервант. Однак вживання завеликої кількості води може призвести до розчинення та "вимивання" натрію з організму і викликати небезпечний для життя стан, відомий як гіпонатріємія. Щоб цього не сталося, ті люди, які п'ють занадто багато води, завжди додають до неї трохи морської солі, зовсім трішки.

    2. Калій

    Великий відсоток населення Землі відчуває дефіцит калію, життєво важливого електроліту, що працює разом із натрієм. Натрієво-калієві насоси, розташовані в наших клітинах, використовують обидва ці електроліти для вироблення електричної енергії в нервах і м'язах. Натрій важливий для запобігання таким станам, як низький кров'яний тиск, інсульт та втрата кісткової маси. Він також допомагає м'язам рости більшими, дозволяючи більшій кількості поживних речовин проникати у їхні клітини. Калій також бере участь у захисті нирок та зміцненні шлунка. Найкращими харчовими джерелами калію є тунець, авокадо, мангольд, квасоля, листя буряків, гарбуз, брюссельська та китайська (бок-чий) капуста.

    3. Магній

    Магній є кофактором, який активує понад 300 різних ферментів в організмі. Він використовується невеликими енергетичними фабриками у ваших клітинах, які називаються мітохондріями, для регулювання енергії у всьому організмі. Цей електроліт важливий для того, щоб уникнути запорів, прискореного серцебиття, високого кров'яного тиску, м'язових спазмів, миготливої аритмії, мігрені, болю в спині, інсулінорезистентності і це далеко не повний список! Магній допомагає м'язам і тілу розслабитися, заспокоюючи нервову систему та запобігаючи судомам та спазмам у м'язах. Найкращими харчовими джерелами магнію є темні листові зелені овочі (як то шпинат), а також насіння гарбуза, мангольд, кунжут, кіноа, соняшникове насіння, кеш'ю і зелень буряків. А серед БАДів найбільш біодоступними видами цього незамінного електроліту є гліцинат і глюконат магнію.

    4. Кальцій

    Цей мінерал – сильний електроліт, який використовується для росту, відновлення та зміцнення зубів і кісток. Він використовується і в мозку для активації гормонів сну, таких як триптофан, щоб допомогти відновити організм у нічний час. Кальцій також важливий для того, щоб ми могли уникнути м'язових судом, високого рівня холестерину, пухлин, тромбів, ламкості нігтів, руйнування зубів, втрати кісткової маси, нервових скорочень, "смикання" м'язів. Найкращі харчові джерела багаті на кальцій – це сардини, насіння кунжуту, фосфатний сир, зелень ріпи, шпинат, капуста та інші овочі. Більшість людей отримують достатню кількість кальцію з їжею, проте іноді організм не може використовувати його належним чином через такі стани, як гіпопаратиреоз, пошкодження нирок, проблеми з кислотністю шлунка або дефіцит вітаміну D. Ви можете допомогти своєму організму мобілізувати кальцій, щодня вживаючи вітаміни D3 і K2 із здорової їжі або харчових доповнень.

    5. Фосфат

    Ще один дуже важливий мінерал. Він надходить в організм із їжею у вигляді фосфору. Вже потім організм поєднує його з киснем, і так утворюється фосфат. Далі цей електроліт використовується як сировина для утворення АТФ, основної енергетичної валюти у клітинах вашого тіла. Він також використовується для формування мембран клітин та працює з іншими електролітами для відновлення кісток та зубів. Крім того фосфат допомагає м'язам скорочуватися, покращує роботу нервів і важливий для запобігання болю в суглобах, скутості, втомі та ламкості кісток. Кращими харчовими джерелами фосфору є морські гребінці, сардини, гарбузове насіння, тріска, тунець, лосось, креветки, гриби та індичка. Зверніть увагу: багато людей отримують занадто багато фосфору через вживання темних газованих напоїв та нездорової їжі. Надлишок цієї речовини може призвести до пошкодження нирок, серця та крихкості кісток.

    6. Хлорид

    Останнім електролітом є хлорид, який використовується для підтримки належного об'єму крові, її нормального тиску та підтримує баланс рівня рН в рідинах організму. Більшість хлориду, що ми споживаємо, надходить із солі, яка хімічно відома як хлорид натрію і є сполучною ланкою між цими двома електролітами. На жаль, сучасні дієти з низьким вмістом солі можуть спричинити дефіцит цього електроліту, що може призвести до низького рівня вуглекислого газу в крові. Найкращими харчовими джерелами хлоридів є морська сіль, морські водорості, помідори, салат, селера та оливки.

     

    Тепер ви знаєте, чому кожен із цих шести електролітів життєво важливий для здорового функціонування організму. Якщо ви дотримуєтеся здорової збалансованої дієти з великою кількістю овочів, але, як і раніше, страждаєте від описаних проблем, то, скоріш за все, у вас знижена кислотність шлунка. Вам потрібен сильний кислотний шлунок із низьким pH, щоб правильно засвоювати мінерали. На жаль, з віком ми схильні втрачати шлункову кислоту, що заважає нам засвоювати достатню кількість поживних речовин. Щоб зміцнити шлунок, приймайте столову ложку яблучного оцту в склянці води перед їжею або, альтернативно, ви можете приймати його у формі капсул. Це допомагає зміцнити шлунок, щоб він засвоював більше мінералів-електролітів, і природно лікував кислотний рефлюкс, запори та здуття живота. Ми також рекомендуємо бетаїну гідрохлорид – БАД, який теж допомагає зміцнити шлунок і тим самим допомогти вам засвоювати мінерали. І не забувайте про важливість вітамінів D3 і K2 для процесу засвоєння мінералів та інших нутрієнтів.

  3. Рівень холестерину важливий для… сексу!
    Спорт Здоров'я

    Рівень холестерину важливий для… сексу!

    Правда ж, ви й не уявляли, що холестерин необхідний для сексуальної функції? Ви вже знаєте, що він має і «хороші» сторони, і «погані». Ми пропонуємо витратити кілька хвилин, щоб дізнатися щось нове про хорошу його сторону.

     

    Гормони

    Холестерин бере участь у синтезі тестостерону та естрогену у жінок, тобто для вироблення тестостерону необхідний холестерин. Він є частиною синтезу тестостерону та естрогену, тому холестерин потрібен нам для того, щоб виробляти гормони. І якщо у вас дуже низький рівень холестерину, то зрештою у вас буде низький рівень статевих гормонів. По суті, це означає, що і секс у вас може бути такої ж якості. У вас повинен бути оптимальний рівень гормонів, які відповідають за статевий потяг та функціонування статевих органів, для того, щоб підтримувати природну взаємодію чоловіка та жінки.

    Статеві клітини

    Ще одна річ, на яку можуть вплинути статеві гормони — це лібідо, статевий потяг. Холестерин – це не просто гвинтик у метаболічному процесі, він бере участь і в багатьох інших процесах. Другий за важливістю – це флюїдність, або плинність клітинних мембран. Плинність клітинної мембрани (CMF) – це параметр, що описує свободу руху білків та жирів усередині мембран. Тому, якщо у вас кількість холестерину в нормі, ви теж будете в порядку, тому що клітинні мембрани одержують достатньо холестерину для оптимального функціонування.

     

    Одна з таких клітин – сперматозоїд. І якщо рівень холестерину хороший, у чоловіків будуть вироблятися хороші клітини, ми маємо на увазі хорошу сперму. Всі ми, напевно, хоч раз бачили якийсь науковий фільм або ілюстративне відео, як випущена сперма прямує до яєчників і забезпечує запліднення яйцеклітини. І всі ми зрозуміли як мінімум одне – для цього сперматозоїд повинен плисти! А той факт, що клітина в принципі може плавати, пояснюється тим, що вона має гнучку мембрану, в цьому весь сенс. І ця гнучкість чи плинність клітин забезпечується тим, що у мембранах міститься холестерин. Без холестерину сперматозоїди, яєчники та інші клітини неспроможні мати хорошої мембрани.

     

    Тож, якщо ваш рівень холестерину не в нормі, цілком ймовірно, що клітинна мембрана не функціонуватиме належним чином, і у вас не буде потягу до протилежної статі, повноцінного лібідо, не буде правильно працювати дітородна функція. Тому – якщо у вас низьке лібідо і немає бажання робити те, що колись дуже хотілося, вам слід перевірити рівень холестерину.

    Вплив на нутрієнти

    Наступна важлива річ, яку ми збираємося розглянути: роль холестерину у виробленні та функціонуванні деяких інших корисних речовин, включаючи вітамін D і те, що більшість людей називають CoQ-10 або коензимом Q10. Обидві ці поживні речовини – і вітамін, і кофермент – важливі для організму. Особливо, коли ви говорите про Q10 – він бере участь у виробництві енергії. Він просто необхідний для того, щоб у чоловіків і в жінок була енергія, необхідна для активного статевого життя, для повноцінності сексуальної функції організму. Коензим Q10 виробляється разом із холестерином. Його виробляють ті ж ферменти, які беруть участь і в процесі утворення холестерину.

     

    Обом статям для повноцінної сексуальної взаємодії потрібна енергія. Нам необхідна енергія, особливо чоловікам, потрібна витривалість і не тільки для сексу. Відтак, якщо ви не можете довго працювати фізично, тренуватися до сьомого поту, цілком імовірно, що ваші клітинні мембрани не функціонують належним чином, і ви не виробляєте достатньої кількості ферменту CoQ10, який допомагає вам стати сильнішим, виносити більш інтенсивні тренування.

     

    Рецептори вітаміну D було виявлено також і в статевих органах, а це означає, що якщо у вас достатньо вітаміну D, ваші сексуальні можливості також покращаться. А крім того – холестерин бере участь також і в виробленні вітаміну D. Це жиророзчинний вітамін, тому для його синтезу потрібен холестерин. Таким чином, підбиваємо підсумок: холестерин важливий для вітаміну D і коензиму Q10, а також для підвищення рівня енергії. Ваша витривалість потребує всіх цих поживних речовин.

    Рівень холестерину – важлива «золота середина»

    Отже, холестерин – це дуже добре, але іноді він стає шкідливим. Коли його рівень стає занадто високим, він пригнічує вашу сексуальну активність. Іноді ми – і чоловіки, і жінки – їмо шкідливу їжу, а іноді з'їдаємо більше, ніж нам треба. На жаль, це робить холестерин шкідливим, тому що тепер спостерігається його надлишок. Занадто багато холестерину – шкідливо для вашої сексуальної активності. Його надлишок діє прямо протилежно на сексуальний потяг і сексуальну спроможність – для обох статей.

    Холестерин впливає на відчуття

    Давайте перейдемо до наступного пункту нашого порядку денного, і це ще одна важлива у статевому аспекті річ – нейротрансмітери. Холестерин, крім усього описаного, бере участь і в ефективній комунікації в мозку. Це важливий компонент вашого емоційного стану після сексу. І те, що змушує вас почуватися добре – це те, що ми називаємо нейротрансмітерами: дофамін та серотонін. Це хімічні речовини, які вивільняються у вашому мозку та повідомляють у певні його частини, наскільки вам добре. Таким чином, саме ці хімічні речовини змушують вас почуватися вище хмар, коли ви кохаєтеся.

     

    І дофамін, і серотонін залежить від холестерину. Щоб хімічні речовини могли зв'язатися з частинами мозку, вони мають бути покриті холестерином. Знову ж таки, холестерин — це щось на зразок ковдри, що оточує більшість нейронів головного мозку, які відповідають за зв'язок.

     

    Близько мозкової 25% речовини насправді є холестерином. Тобто, близько чверті клітин складаються з холестерину, і коли його рівень не на висоті, то навіть якщо вам було добре, ви цього не відчуєте. Ось чому деякі люди не прагнуть більше цим займатися – тому що вони цього не відчувають. Їхньому мозку бракує холестерину, необхідного нейронам для комунікації та повідомлення один одному про те, що ми почуваємося добре.

     

    У жінок це пов'язано з досягненням оргазму. Якщо жінка досягла цієї точки, це означає, що передавачі у її мозку вивільняють цю субстанцію щастя, задоволеності. Саме тоді жінка може сказати: "О, сьогодні я досягла цього". Це означає, що холестерин у її мозку функціонує нормально. Але якщо його низький рівень, буде дуже важко досягти оргазму.

    Холестерин важливий для сексу

    Хтось колись сказав, що ми ходячий хімічний суп. Це дуже вірно щодо нашого тіла. Хімічні речовини, які рухаються в шалених кількостях і швидкостях, плюс тригери, які змушують усе працювати і взагалі бути таким, яким воно має бути. Отже, ми безперечно ходячий хімічний суп. Всі жінки, яких ви знаєте, дуже емоційні. Емоції мають хімічну природу, тому чоловік, якому важлива його жінка, повинен турбуватися про те, щоб хімічні речовини його супутниці були в нормі, включаючи холестерин. Ця турбота включає правильне харчування, активний спосіб життя та забезпечення безхмарного психічного, емоційного здоров'я.

     

    Ця інформація важлива і для чоловіків і для жінок, але, все-таки, в першу чергу, для жінок, тому що у них вплив хімічних речовин проявляється значно виразніше, ніж у чоловіків.

     

    Отже, ми всі погоджуємося з тим, що холестерин корисний, але – до тих пір, поки він у межах норми.

  4. Достатньо 11 хвилин на день!
    Спорт Здоров'я

    Достатньо 11 хвилин на день!

    Малорухливий спосіб життя є реальною причиною всіх видів захворювань. Але все, що вам треба – це зовсім небагато вправ, і вони принесуть відчутну користь для здоров'я. Йдеться про зниження ризику деяких захворювань та збільшення тривалості життя. Виявляється, вам не потрібно до втрати свідомості виснажувати себе в тренажерних залах: для підтримки здоров'я достатньо лише коротких вправ. Тому, сподіваємося, ця інформація надихне вас почати регулярно займатися будь-яким видом фізичної активності. Тому що фізичні вправи — найпотужніші природні ліки для подовження життя та боротьби із хворобами.

     

    Спробуйте скористатися нашими рекомендаціями і ви побачите, як з вами почнуть відбуватися неймовірні, величні речі. Ви розширите, зробите гнучкішим свій метаболізм, піднімете свій рівень здоров'я до певних висот. Навіть якщо ви курите, якщо у вас хронічна хвороба, діабет, надмірна вага або високий кров'яний тиск – регулярно займаючись спортом, ви зрушите ці речі з усталеної точки.

     

    Статистика користі фізичних вправ

    Доведено, що ходьба тривалістю лише дві-три години на тиждень може знизити рівень смертності на 20%. В іншому дослідженні йшлося, що заняття спортом по 11 хвилин на день знижують рівень смертності на 10%. Ось ще один результат дослідження, яке називається "Енергійний спосіб життя з періодичними фізичними вправами". Виконуючи лише 3-4 підходи інтенсивних вправ приблизно по хвилині кожен, ви можете знизити рівень смертності на 40%. Тепер, якщо ви збільшите кількість таких коротких, інтенсивних тренувань тривалістю в одну хвилину до одинадцятої протягом дня, то це, як було підраховано, знизить ризик серцево-судинних захворювань на 65% та ризик раку на 50%. Це показники, досягнення яких варте всього лиш коротких вправ.

     

    Наприклад, ви можете вийти з квартири на сходову клітину свого будинку і просто побігати вгору і вниз сходами протягом хвилини. Якщо є можливість повторювати те саме на роботі – робіть це. Потім повертайтеся на робоче місце та повторіть навантаження через одну годину. Це можуть бути будь-які вправи високої інтенсивності. Це може бути просто однохвилинна перерва на відтискання від підлоги. Це досить просто. Будь-хто може виконати хвилинне тренування, але тепер ви знаєте, що досить просто робити це постійно – 11 разів на день.

     

    Інше дослідження показало, що тренування від 10 до 59 хвилин щотижня – лише один раз на тиждень! - Можуть знизити вашу смертність на 18%. Що поєднує ці дослідження? Знову і знову вони доводять, що не потрібно багато вправ, щоби покращити своє здоров'я.

     

    Як змінюється організм під час вправ

    Коли ви тренуєтеся, ви робите багато цікавих змін усередині свого тіла, особливо з мітохондріями – енергетичною фабрикою вашого організму. Ви збільшуєте розмір та кількість мітохондрій, від стану яких залежить більшість захворювань, включаючи рак. Тому щоразу, коли ви зміцнюєте свої мітохондрії, ви все далі і далі відсуваєте від себе ці захворювання.

     

    Ще одна річ, яку варто рекомендувати: якщо ви маєте можливість – прогуляйтеся після споживання їжі. Якщо ви з'їли вуглеводи під час обіду, ви маєте шанс спалити цей цукор, який негативно впливає на вас, бо потім він не згорить. І це один зі способів, за допомогою якого спортсмени уникають затримки в організмі великої кількості зайвих вуглеводів.

     

    Різноманітність вправ, які пропонує фітнес, дійсно захищає ваше тіло, а розвиток фізичної форми також покращує вашу чутливість до інсуліну. Таким чином, якщо у вас була резистентність до інсуліну, розвиток більшого резерву фізичної підготовки може значно поліпшити рівень цукру в крові. Якщо ви боретеся, наприклад, з підвищеним рівнем цукру в крові, коли ви прокидаєтеся, то один із способів протистояти цьому – просто нарощувати свій фітнес-резерв.

     

    Знайдіть свій тип вправ

    Дуже важливо знайти якийсь вид фітнес-занять, який вам дійсно подобається, яким ви впевнено займатиметеся, а не відкладатимете на потім.

     

    Наприклад, вам подобається велоспорт, біг, або лазіння канатом – це відмінні тренування. Але вам не обов'язково купувати канат і псувати стелю, щоб закріпити його. Існують тренажери, які займаючи небагато місця в приміщенні, дозволять вам імітувати і біг, і велосипед, і лазіння канатом тощо. Кожне заняття на ньому займатиме у вас всього чотири, можливо, п'ять хвилин за підхід, при цьому залишаючись повноцінним тренуванням.

     

    Ще існують елементарні тренажери, які можна використовувати для тренування гнучкості – це не обов'язково висока інтенсивність, а розтяжка. Найпростіший тренажер називається Mobility Stick (жердина рухливості). Він простий і дійсно допомагає привести в рух і розтягнути верхні та нижні кінцівки. Це може значно прибрати з тіла скутість, сонливість та напруження, особливо якщо ви більшу частину дня сидите за столом, якщо цілий день проводите за комп'ютером – це буде дуже корисно. Розрядіть свій робочий день невеликими запланованими вправами, можете використовувати таймер або будильник. І так кілька разів на день. А коли ви можете довести кількість підходів до 11, це буде ідеально.

     

    Інші способи досягти довголіття

    Наш організм постійно зазнає стресу, а вправи знімають його. Вправи – це запланований, контрольований стрес організму, який ви можете додати у свій день. Визначте свою інтенсивність та обсяг вправ.

     

    Ще одна річ, яку ви можете додати до своїх занять спортом – це сауна. Якщо у вас є можливість, якщо ви можете піти кудись посидіти в сауні і робите це хоча б два рази на тиждень, це може принести значну користь.

     

    Якщо ви можете додати періодичне голодування, це принесе не меншу користь для збільшення тривалості вашого життя.

     

    Якщо вам подобається вибиратися на природу, ходити у походи – робіть це регулярно.

     

  5. Не боріться з депресією, долайте її причини
    Спорт Вітаміни Здоров'я

    Не боріться з депресією, долайте її причини

    Існує така гіпотеза, що депресія – це просто хімічний дисбаланс у мозку, пов'язаний з серотоніном («гормоном щастя»). Насправді ж немає жодних доказів того, що це твердження має право на існування, це лише теорія. Ніщо не доводить, що підвищення чи зниження рівня серотоніну в мозку будь-яким чином впливає на депресію.

     

    Антидепресанти ЗЗС

    Селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) є ліками, що блокують зворотне всмоктування серотоніну, тому в мозку його залишиться більше. Але дослідження СІЗЗС показали, що ці антидепресанти практично не відрізняються ні від реальних ліків, ні від плацебо при лікуванні депресії. Водночас вони мають цілий пакет побічних ефектів, включаючи ризик суїцидальних думок і вчинків. А крім того, є і серйозні побічні ефекти, пов'язані зі статевою системою. Йдеться про відсутність оргазму, причиною чого є втрата чутливості інтимних частин тіла, а також еректильна дисфункція та передчасна еякуляція.

     

    Є дослідження, які показали, що саме високий, а не низький рівень серотоніну викликає депресію. А в інших експериментах, де його намагалися знизити, не виявилося зв'язку між депресією та зниженням рівня серотоніну.

     

    Альтернатива антидепресантам

    Отже, щодо лікування депресії фармацевтичними препаратами, всім дійсно потрібно подумати двічі, а то й більше разів, щоб оцінити всі ризики, а також зрозуміти механізм того, що відбувається після вживання препаратів для маніпуляції нейротрансмітерами. Нейротрансмітери – це комунікаційні часточки, які передаються від одного нейрона до іншого, дуже схоже на гормони, які працюють у вашій крові. Тим не менш, нейротрансмітери працюють в нервовій системі, створюють різні ефекти, і їх досить багато. Але коли людина намагається штучно маніпулювати ними, вона тим самим порушує зв'язок усередині нейронів.

     

    Що ж протиставити антидепресантам? Можна просто усунути причини депресії, і про це ми збираємося вам розповісти нижче. Але спершу – про зв'язок між ними та виникненням депресії.

     

    Про те, як виникає депресія

    Коли ми говоримо про депресію – це вона викликає проблеми з тілом чи проблеми організму викликають її? Первинна курка, чи яйце? І те, й інше, тому що при стресовій події людина може пережити тяжку втрату і впасти в депресію, яка серйозно вплине на її здоров'я. Але з іншого боку, у вас можуть бути певні проблеми та недоліки фізичного здоров'я, через які у вас немає настрою, вади харчування та інші негаразди – вони можуть викликати депресію.

     

    Найсильніші причини депресії

    Загалом є чотири основні речі, які, по одинці чи разом, є фізичною причиною депресії людини.

     

    Безсоння

    Воно збільшує ризик виникнення депресії вдесятеро, тобто на 1000%. Коли людина не може спати, у неї виникають проблеми з нейротрансмітером під назвою ацетилхолін. Це нейромедіатор, яким керує блукаючий нерв. А блукаючий нерв займається протидією стресу, оскільки він є частиною парасимпатичної нервової системи, яка також відповідає за відпочинок і травлення. Саме тому при дефіциті ацетилхоліну виникають проблеми із переварюванням їжі. Ви не можете виробляти соляну кислоту, ви не можете виділяти жовч та ферменти, а перистальтика (прохідність через травний тракт) загальмована. Таким чином, ацетилхолін дуже важливий для травлення, але не менш важливий і для відпочинку.

     

    Є кілька речей, які можуть допомогти підвищити рівень нейромедіатора ацетилхоліну: достатня кількість вітамінів B1 і B5, вітаміну D3 (10 000 МО перед сном) і холіну. Продуктами з найвищим вмістом холіну є яєчні жовтки, яловича печінка та жирна риба. І ще одна річ, яка також може допомогти збільшити рівень ацетилхоліну – це магній. У разі боротьби з безсонням – найкращим варіантом буде треонат магнію, який проникає через гематоенцефалічний бар'єр і може значно допомогти нашому нейротрансмітеру.

     

    Як виходить, що в організмі знижується рівень ацетилхоліну? Одна з найбільших проблем – це дієти з високим вмістом вуглеводів і цукру. Друга – резистентність до інсуліну, яка блокує всі нейротрансмітери, а особливо – ацетилхолін.

     

    Хронічна втома

    Вона, як правило, є наслідком безсоння, ви швидше будете втомлюватися, якщо у вас безсоння. Хронічна втома може викликати депресію, тому що в людини просто немає енергії. Іншою її причиною може бути дисфункціональність мітохондрій – це наша енергетична фабрика – тому що людині не вистачає коензиму Q10 чи вітаміну B1. Крім того, людина може відчувати хронічну втому, якщо вона має якийсь вірус, наприклад, Епштейна-Барр, з яким стикаються багато людей. Він майже у кожному випадку супроводжується хронічною втомою, через яку людина може впасти у депресію. Вам просто потрібно з'ясувати, чому ви постійно втомлений – бідний раціон? брак сну? вірусна інфекція? Яка дуже часто виникає через наступний пункт:

     

    Стрес,

    особливо хронічний. Цей стан може реактивувати вірус та викликати синдром хронічної втоми та фіброміалгію. Таким чином, хронічний стрес – ще один важливий фактор, чому люди можуть впасти в депресію, хронічна стимуляція кортизолу, яка викликає безсоння. У багатьох людей, які мають ці віруси, настає ремісія, зазвичай після якоїсь стресової події. Якщо ви відчуваєте хронічний стрес, з'ясуйте, що вас дратує, та розгляньте всі варіанти, які допоможуть за будь-яку ціну покращити ситуацію.

     

    Дефіцит поживних речовин

    Брак нутрієнтів може викликати депресію. Найбільш небезпечний серед них – дефіцит вітаміну D. Він виникає через брак сонця або недостатню кількість цього нутрієнта в їжі, а також і через стрес, який може виснажити ваш запас вітаміну D. Та в будь-якому випадку цей дефіцит може викликати депресію. В осінні та зимові місяці, коли зведено до мінімуму кількість сонячних променів, які приносять вітамін в наш організм, дуже багато людей страждають від поганого настрою. Тому в цю пору варто вживати щонайменше 10 000 МО щодня. Але якщо у вас не просто поганий настрій (стан), а саме депресія (діагноз), розпитайте у свого лікаря про доцільність вживання від 20 000 до 30 000 МО на день. За кілька днів це спрацює, і ви відчуєте себе набагато краще.

     

    Наступним дефіцитом, який може викликати депресію, є дефіцит вітаміну B12. Зазвичай це може статися через те, що людина вживає кислоти, або в неї є запальні проблеми в кишківнику, низька кислотність у шлунку, або вона з якихось причин не споживає продукти тваринного походження.

     

    Дефіцит вітаміну B1, який зазвичай виникає через вживання завеликої кількості цукру, кави, чаю, шоколаду. В основному, занадто велика кількість вуглеводів може викликати депресію.

     

    Дефіцит магнію. Людина також може страждати на хронічну втому або впадати в депресію через відсутність магнію – палива для вироблення енергії, у неї просто не вистачає сил, і людина почуватиметься дуже пригніченою або виснаженою. Чи можете ви впасти в депресію, якщо у вас багато енергії? Це досить складно.

     

    І останнє, що стосується депресії та дефіциту поживних речовин, це жирні кислоти Омега-3. Вони просто необхідні для підтримки стабільного функціонування вашого мозку. І якщо у вас дефіцит цих незамінних кислот, це може спричинити депресію.

     

    Малоактивний спосіб життя

    Отже, ці чотири фактори надзвичайно важливо виправити. Але є ще один, без виправлення якого все інше може бути марним. Це фізичні вправи, тобто їхня відсутність. Що більше ви займаєтеся спортом, то менше у вас буде депресії. Ви нарощуватимете свої мітохондрії, чим генеруватимете енергію. Це допоможе вам зменшити стрес і допоможе краще спати. Тому не забувайте про фізичні вправи. Можете почати поступово, з малого, і нехай кожен наступний день ви будете робити все більше і більше рухів, все вище і вище піднімати планку фізичних навантажень на свої м'язи.

  6. Червоне м'ясо – бездонна криниця нутрієнтів
    Спорт Вітаміни Харчування Мікроелементи

    Червоне м'ясо – бездонна криниця нутрієнтів

    Якщо попросити медика назвати одну найкращу їжу, яка допоможе зцілитися, відновитись після тренування, стресу, травми, операції тощо, відповіддю буде яловичина. Коли ми говоримо про загальне зцілення та відновлення, м'ясо тварин і особливо червоне м'ясо розташувалося у угорі списку, тому що воно не тільки містить найбільше білка, але й має деякі інші дивовижні властивості.

     

    Помилкові уявлення про тваринний білок

    Чи зустрічали ви хоч одну людину, яка колись мала алергію на м'ясо? Буває алергія на арахіс, яйця, морепродукти, молюски, сою та навіть пшеницю, але не на червоне м'ясо. Існують й інші помилки: мовляв, вам слід їсти менше м'яса, щоб не погладшати. Це твердження – із серії, придуманої супротивниками вживання тваринної їжі: «на зміну клімату впливають корови, тому що вони руйнують озоновий шар»… Це абсолютний абсурд. Але хіба ви вперше зустрічаєте той факт, що якщо мейнстрім каже вам не робити щось, істина буде в протилежному напрямку? Насправді ж дуже складно вилікувати і відновити своє тіло без тваринного білка, особливо червоного м'яса.

     

    Чому червоне м'ясо – цілюще

    Дієтологи часто говорять про яйця, рекомендують їсти не менше, ніж по чотири жовтки на день, і вони не помиляються. Також справедливі й твердження про користь лосося та іншої риби, які теж радять їсти один чи два рази на тиждень. Адже і лосось, і сардини багаті на кислоти Омега-3. Це добре, але в м'ясі яловичини більше білка та багато інших речовин, які допомагають одужати. З усього, що бере участь у процесі загоєння та відновлення, нам потрібні амінокислоти, біодоступний білок (тобто тваринний) і концентрований білок. І якщо порівняти червоне м'ясо з яйцями, у м'ясі буде вдвічі більше амінокислот. У ньому також

    • в 1,5 рази більше заліза,
    • в 2,2 рази більше магнію,
    • в 3,7 рази більше цинку,
    • у 50 разів більше вітаміну B3
    • удвічі більше вітамінів B1 та B12
    • у чотири рази більше вітамінів B6 і K,
    • вп'ятеро більше жирних кислот Омега-3.

     

    Вражає, чи не так? АЛЕ! Йдеться не про промислові ферми. Ми говоримо про яловичину трав'яної відгодівлі. Штучний корм порушує співвідношення кислот Омега-3 та Омега-6.

     

    До речі, яловича печінка містить у 73 рази більше вітаміну A, ніж яйця. При цьому яйця залишаються хорошим джерелом білка: у них є поживна речовина, яка краща, ніж у яловичині – це холін. Крім того, в яйцях вдвічі більше вітаміну B2 і в 12 разів більше фолієвої кислоти, ніж у яловичині.

     

    Які ще корисні речовини містяться в яловичині

    Перша з них – карнітин. Саме він допомагає транспортувати жир у клітини, у їхні мітохондрії, щоб допомогти вам отримати більше енергії. Карнітин дає енергію під час тренування. А максимально швидке транспортування палива в мітохондрії необхідне для загоєння та відновлення тканин. Нам потрібні амінокислоти як сировина не тільки для м'язів, але і для всієї біохімії. Отже, якщо порівняти 100 г червоного м'яса з 100 г яєць, кількість карнитина буде приблизно 150 мг проти 7 мг. Якщо шукати продукт, у якому найбільше карнітину – це баранина. Але яловичина впевнено стоїть на другому місці.

     

    Далі – креатин. Його можна використовувати як паливо для дуже вибухових, інтенсивних вправ, серйозних навантажень. Фізична активність потребує креатину. Ось чому ви бачите багато бодібілдерів, важкоатлетів та людей, які займаються фізичними вправами, які вживають його як харчове доповнення. З усіх продуктів, які можна з'їсти на планеті Земля, червоне м'ясо містить найбільшу кількість креатину. Таким чином, креатин просто дасть вам більше енергії для відновлення після тренувань.

     

    Карнозин – це наступне з'єднання, найкращим джерелом якого є яловичина. Він буферизує pH. Річ у тім, що від молочної кислоти підвищується кислотність у м'язах. І якщо ви тренуєтеся, карнозин допомагає нейтралізувати цю кислоту, дозволяючи вам тренуватися довше, тому що pH порушує частину кисню в м'язах. Таким чином він діє як антиоксидант. І він допоможе не лише відновленню після тренувань, а й оздоровленню всього організму загалом.

     

    Карнозин також зменшує те, що називається AGP, це екстракінцеві продукти глікації, коли молекула цукру зв'язується з молекулою білка та застрягає в організмі. Таким чином, ці AGP закупорюють організм та заважають його функціонуванню. Зазвичай вони є у людини, яка споживає занадто багато цукру. Карнозин допомагає позбутися цих речей, таким чином стаючи свого роду засобом проти старіння. Він дійсно допоможе вам прожити довше.

     

    Наступний – коензим Q10. Це поживна речовина, яка допомагає мітохондріям, де їжа перетворюється на енергію. І найкраще джерело коензиму Q10 – це, звичайно, м'ясні субпродукти, такі як яловича печінка та нирки, але він також міститься і в м'ясі. Q10 також є в рибі, яйцях, але в основному – в субпродуктах.

     

    Якщо ви погано засвоюєте яловичину

    Отже, якщо ви намагаєтеся вилікуватися, відновитися після тренування, будь-якої травми або операції, вам дійсно слід подумати про те, щоб збільшити кількість червоного м'яса в раціоні і їсти його частіше. У гамбургерах чудове те, що в них трохи більше жиру, ніж у деяких пісних шматках стейка. ТАК, м'ясо слід споживати з його жиром.

     

    І є лише дві умови, пов'язані з труднощами перетравлення червоного м'яса. Люди, які не люблять його, зазвичай мають низьку кислотність шлунка. Шлункова кислота завжди втрачається з віком і смак яловичини погіршується. Літні люди справді не можуть її терпіти. Але є одне рішення. Просто вживайте перед їжею від 3 до 5 капсул/таблеток бетаїну гідрохлориду. Вам не обов'язково вживати його завжди. Але протримайтеся місяць і у вас почне підвищуватись кислотність у шлунку. Ви почнете краще перетравлювати яловичину, розщеплювати її і почуватися краще. Паралельно в минуле підуть гази, розлад шлунка, кислотний рефлюкс, ГЕРХ. Це ознаки зниженої кислотності шлунка. Тому замість того, щоб уникати вживання м'яса, просто поверніть шлунку його здатність перетравлювати.

     

    І останній момент. Існує певне генетичне захворювання, при якому людям важко позбутися заліза, у них воно накопичується. І якщо це ви, то можливо червоне м'ясо – не для вас. Вам підходять дичина, курятина, яйця та інші джерела білка з меншою кількістю заліза. А ось решті рекомендується червоне м'ясо. Навіть якщо у жінки менструальний цикл, і вона втрачає багато крові, яловичина буде найкращим способом виправити це. Тому що така ситуація часто викликає легку анемію, а червоне м'ясо містить залізо та вітамін B12 у їх найкращих формах.

     

    Сподіваємося, що ви отримали більш ніж достатньо інформації, щоб почати регулярно споживати червоне м'ясо і з часом побачити, наскільки це допомогло вам.

  7. Харчова сода і її альтернативи
    Спорт Здоров'я Краса

    Харчова сода і її альтернативи

    Сьогодні ми розповімо вам про користь та ризики вживання харчової соди, тобто карбонату натрію (NaHCO3). Про те, скільки можна її вживати, у яких випадках, які побічні ефекти можуть виникнути, і чим безпечнішим можна замінити те, що насправді покликане бути кулінарним інгредієнтом.

     

    Які функції виконує карбонат натрію в нашому організмі

    Якщо ви не знали, наше тіло, виявляється, саме виробляє цю речовину. Її, завдяки гормонам тонкої кишки, виробляє підшлункова залоза під час надходження кислоти зі шлунка.

     

    У шлунку перебуває кисла суміш, її водневий показник (рН) коливається від 1 до 3. Далі вона проходить в тонку кишку, де рН повинен зрости до шести або семи, часом навіть до 7,5. Якщо ви не знали, пояснимо: що менше значення рН, то кислішим є середовище. І на даному етапі дуже важливо нейтралізувати шлункову кислоту – від 1 або 3 знизити до 7 (до нейтрального середовища). Якщо не знизити кислотність, ми ризикуємо отримати сильне подразнення або запалення тонкої кишки. І саме карбонат натрію, вироблений підшлунковою залозою, сприяє цій нейтралізації. Чому це так важливо? Тому що більшість ферментів, необхідних травленню, активуються при значно вищому водневому показнику.

     

    Про користь соди

    Зазирнімо у шлунок. Пепсин – це дуже сильний ензим (фермент), який розщеплює білки. Він активується, коли значення pH становить від 1 до 1,5. Йому потрібна дуже сильна кислота у шлунку. Але іншим ферментам, що надходять із підшлункової залози в тонку кишку, для їх роботи необхідний більш лужний рН. Наприклад, пепсину потрібен рН від 7,5 до 8. Якщо у вас немає бікарбонатів, щоб компенсувати рН, і в тонку кишку надходить занадто багато кислоти, ферменти не можуть працювати, вони марні. Навіть ферменту підшлункової залози, який розщеплює жири, потрібен рН близько восьми. Як бачимо, знижена кислотність у правильному місці вкрай важлива для травлення, особливо якщо йдеться про ферменти.

     

    Отже, рН у тілі різний у різних місцях. Але не лише підшлункова залоза виробляє бікарбонати. Їх також виробляють маленькі трубочки, що з'єднують печінку з жовчним міхуром – жовчні протоки. Але якщо є проблеми із підшлунковою залозою – виробляється недостатньо ферментів. Так буває рідко, адже ресурс підшлункової залози для створення ферментів величезний. Але якщо вже так сталося – лікування при дефіциті ферментів полягає у ... вірно, у вживанні ферментів. Але при цьому рідко вживають або взагалі не вживають бікарбонати. І ось людина ковтає ці ферменти і не замислюється: а що їх активує? Адже в тонкій кишці немає потрібного лужного рН, тому що підшлункова виснажена і не виділяє бікарбонати, які їх (ферменти) активують. Тобто, якщо ви вживаєте ферменти, слід паралельно вживати харчову соду, щоб допомогти їм активуватися.

     

    З содою будьте обережні

    Отже, користь харчової соди полягає в тому, що вона здатна допомогти травленню, активуючи ферменти. Вживати її слід у кількості від чверті до половини чайної ложки, розчинивши у воді. Вона може бути корисною в деяких випадках, таких як кислотний рефлюкс або печія, за умови, якщо не вживати її дуже часто і протягом тривалого часу. Адже якщо пити її тижнями та місяцями, це призведе до інших проблем. Зазвичай причина печії та кислотного рефлюксу – брак кислоти, а не її надлишок. Ось чому серед побічних ефектів тривалого вживання харчової соди – здуття живота, гази і навіть так званий кислотний відскік, коли тіло виробляє надлишок кислоти, намагаючись компенсувати її нестачу.

     

    Отже, пити соду час від часу, при кислотному рефлюксі – це нормально, якщо ви при цьому усуваєте його причину, нестачу кислоти. Але набагато краще приймати спеціальний засіб – це бетаїну гідрохлорид. Також більш щадним до травного тракту є яблучний оцет (ложка на склянку води). Але, скажімо, у людини гастрит, або навіть виразка шлунка. І від бетаїну або яблучного оцту буде страшне подразнення. У цьому випадку можна випити харчової соди, щоб досягти полегшення.

     

    Невідомі властивості соди

    Ще одна цікава корисна властивість пов'язана з покращенням спортивних результатів. Так – трохи підвищується витривалість. Адже при тренуваннях, особливо інтенсивних, виробляється молочна кислота. Через це змінюється рН певних тканин тіла. Молочна кислота блокує кисень, і в певний момент тренування ви доходите до точки, коли не в змозі більше продовжувати, до межі можливостей. Та згідно з декількома цікавими дослідженнями, якщо пити харчову соду за 90 хвилин до інтенсивного тренування, це може покращити ваші результати, оскільки сода нейтралізує цю кислоту, і у вас буде більше кисню.

     

    Але це ще не все. Харчова сода робить ще дещо. При її розпаді утворюється вода і CO2 – вуглекислий газ – який дозволяє кисню надходити в тіло. У СО2 є корисна властивість, протиракова. Вчені-дослідники відзначили значне зниження кількості випадків метастазування під час експериментів на тваринах. З чим це пов'язано? Якщо порівняти нормальну і ракову клітину в плані рН, ми побачимо, що зовні ракова клітина значно кисліша, ніж нормальна. Але всередині вона виявиться більш лужною, ніж нормальна. Якщо зменшити, ніби нейтралізувати рН, то потенційно можна не допустити розростання пухлини. І все це знаходиться в кінці ланцюжка подій, тобто, це свого роду наслідки ланцюгової реакції, яка починається з пошкодження мітохондрії, після чого киснева машина не може працювати, тіло перемикається на інший механізм отримання палива, а нормальна клітина перетворюється на ракову, яка є, так би мовити, запасною системою отримання палива. Тобто, вживаючи харчову соду, ви не впливаєте на первинну причину раку в мітохондрії. Але сода може підвищити рівень СО2, який дозволяє кисню проникати глибше в тканини. Виходить, що СО2 це не просто відходи, а необхідність для кисню. Дані про зв'язок вуглекислого газу і раку, вказують на те, що є терапії, здатні зупинити зростання пухлини просто за допомогою СО2 – продукту розпаду соди.

     

    Харчова сода цікава ще й тим, що нею обробляють шкіру задля зменшення висипу чи деяких шкірних алергій. Для цього приймають гарячу ванну, в якій попередньо розчиняють півсклянки соди.

     

    Також вона добре допомагає при проблемах із носовими пазухами. А для цього в чайнику, заповненому під носик, розчиняють чверть чайної ложки харчової соди та пучку морської солі. Якщо вдихати в пазухи випари, це може значною мірою зменшити подразнення пазух. Це скоріше промивання пазух носа.

     

    І остання корисна властивість харчової соди (хоча ця ситуація – саме з тих, коли її треба приймати час від часу, а не постійно, не кожен день). Сода допомагає знизити ризик нападів подагри. Адже можна блокувати утворення кристалів сечової кислоти, якщо просто трохи підвищити рН тіла. Вам треба відстежувати рН своєї сечі і живати харчову соду, поки рН не підвищиться десь до семи замість, скажімо, п'яти.

  8. Три фактори для міцного здоров'я і довгого життя
    Спорт Здоров'я

    Три фактори для міцного здоров'я і довгого життя

    Ми багато і докладно писали про те, чим корисні дієти та голодування. Але сьогодні ми обговоримо три додаткові дуже сильні чинники, які покращують здоров'я, сон, роботу мозку та подовжують життя. Одна з функцій цих трьох факторів називається горметичний ефект (гормезис). Так називають штучне створення стресу у невеликій дозі, щоб викликати адаптацію до певних умов.

    Контрастність двох факторів

    Перші два фактори з трьох – це поєднання, або чергування двох речей холоду і тепла. Дещо подібне давно практикується у медицині і називається контрастною терапією. Він дуже ефективний для нормалізації кровообігу, викликаючи розширення та звуження судин. Але, як виявилося, це також зміцнює зв'язок між частинами тіла. Все, що може підвищити зв'язок в організмі, приносить надзвичайну користь.

     

    Існує два типи білків, що беруть участь у терапії високими і, відповідно, низькими температурами. Білки, пов'язані з теплом, називаються білками теплового шоку. Вони активуються в сауні, в джакузі, під гарячим душем та чим завгодно гарячим. Крім того, вони стимулюються жаром самого тіла. Але є й інші речі, здатні стимулювати ці білки: голодування, дієта з обмеженням калорій, деякі фітохімікати в рослинах, гіпоксія (наприклад, тренування на висотах) і навіть дихання через ніс. При активації білків теплового шоку різко посилюється здатність до відновлення, регенерації. Скажімо, після травми чи навіть після тренування. Поліпшується імунітет, знижується стрес, безперечно підвищується якість нічного сну, подовжується життя. Більше того, це може запобігти розвитку деяких видів раку!

     

    Тепер переходимо до холоду. Є білки шоку холодом, і вони працюють трохи інакше. Як очевидно з назви, їх стимулює холод. Це може бути холодний душ або пірнання у сніг. Деякі дослідження показали, що активація цих білків теж знижує ризик раку, а також допомагає худнути завдяки стимуляції бурого жиру і посиленню метаболізму. Цим не може похизуватися терапія жаром – мабуть тому, що вона комфортніша. І третя перевага холодотерапії – вона відмінно допомагає налагодити цикли сну, ймовірно, тим, що покращує роботу мозку. Поліпшуються також когнітивні функції, настрій, енергія і так звана парасимпатична нервова система, що відповідає за відпочинок, відновлення, регенерацію. Одночасно притишується симпатична нервова система, пов'язана з кортизолом та адреналіном. Якщо їх поєднувати, і теплова, і холодова терапії зміцнюють імунітет, хоча на перщих порах самі викликають у нього стрес. Коли ви зануритеся у ванну з водою в 10 градусів, вам доведеться контролювати дихання і нагадувати тілу, що ви в безпеці, що ви не впали у ставок і не провалилися під лід, що в будь-який момент можна опинитися в теплі. Поєднання холоду та тепла дуже корисне для відновлення після тренувань, це допомагає від болю та від усього, що пов'язано з мозком. Загалом, поєднання тепла та холоду дає величезну користь.

     

    Фізичний фактор

    Отже, ми трохи поговорили про терапію холодом та теплом. Тепер поговоримо про третій фактор, найпотужніший. Це спринт, швидкий біг. Спринт – незмінна частина високоінтенсивного тренування, яке рекомендують медики. При спринті задіяні всі м'язи організму. Рекомендують бігати спринтом по 10 секунд. Починати можна з кількох підходів упродовж дня. Оптимально ж – по сім разів на день. Сімдесят секунд це трохи більше однієї хвилини тренувань, але це дає колосальну користь. Спринт узгоджується з улаштуванням нашого тіла, відколи людині доводилося тікати від тигра, чи наздоганяти тварину заради їжі. Більшість користі від спринту приходить через добу-дві після тренування, а не під час процесу, тому що жир не спалюється.

     

    Але після цього високоінтенсивного, нетривалого зусилля ви виявите, що у вас побільшало нічного гормону росту. А це допоможе худнути. А також це корисно для багатьох інших органів, особливо для серця та внутрішньої частини судин.

     

    У нашому тілі є певні часточки, які виробляються м'язами, вони називаються міокінами. Вони приносять різний ефект, що залежить від типу вправ. Один із ефектів – збільшення росту м'язів, тобто м'язової маси. І коли ви біжите спринтом, ви сприяєте зростанню м'язів. Ще вони збільшують виробництво бурого жиру, що посилює метаболізм, допомагаючи худнути. Вправи вибухового типу стимулюють волокна, що швидко скорочуються, що безпосередньо протидіє процесу старіння і захворюванням на саркопенію – це вікова втрата м'язової маси.

     

    Спринт корисний для мозку, оскільки покращує пам'ять, зібраність, концентрацію уваги, енергію, відмінно покращує сон та загальний настрій. Якщо ви в депресії або у вас тривожність – займіться спринтом.

     

    Під час бігу накопичується продукт розпаду – лактат, він же «молочна кислота». Якщо ви біжите, затамувавши подих, спалюється глюкоза, адже ми говоримо лише про 10, 15, або про 20 секунд. Якщо у вас хворі суглоби або ви у похилому віці – почніть із повільного темпу. Може, навіть на велотренажері. Головне – дотриматися принципу дуже високої інтенсивності.

     

    Можна поєднувати цю техніку з силовими тренуваннями та різноманітними вправами на розтяжку. Розтяжки позбавляють рубцевої тканини.

     

    Три фактори + голодування

    Отже, поєднання цих трьох факторів може бути дуже корисним доповненням до системи здорового харчування з інтервальним голодуванням. Це найпотужніший природний спосіб лікування тих, які ми можемо застосувати. Якщо замислитись над тим, що може зрівнятися з ефектом від цих факторів, то ми прийдемо до висновку, що ніякі ліки, ніяка терапія не дає і близько нічого подібного. Застосовуйте хоча б один, якщо всі три не можете – це краще ніж нічого. Але сукупний ефект від усіх трьох факторів допоможе вам прожити довге життя із завидним здоров'ям.

  9. Вісім продуктів, які псують вашу шкіру
    Спорт Харчування Здоров'я Краса

    Вісім продуктів, які псують вашу шкіру

    Зазвичай людина із проблемами шкіри йде до дерматолога, який ставить діагноз і призначає типове лікування… Це може бути стероїдний крем або щось проти запалення, і т. д. Але всім нам варто знати про деякі речі, які ми самі пускаємо всередину, щоб вони викликали проблеми шкіри. Знати, щоб уникнути. Адже при порушенні біохімії або гормонів слід звернути увагу на те, що потрапляє всередину вас, а не зосереджуватися на зовнішніх проявах внутрішніх порушень.

     

    Знежирені продукти

    50% ваших клітин, особливо у шкірі, складаються з насичених жирів. Нам так часто вчили уникати насичених жирів, що ми замінюємо їх іншими типами або переходимо на знежирення. Але це – вірний спосіб зробити вашу шкіру дуже хворою. Насичені жири можна вживати в їжу, якщо ви не додаєте до них супутні продукти, такі як цукор тощо. Крім того, в жирі є всі жиророзчинні вітаміни, дійсно важливі для вашої шкіри. Це вітамін A, є вітамін D, дуже важливий протизапальний вітамін E, важливий антиоксидант, вітаміни K.

     

    Солодкі ласощі

    Якщо ваша шкіра страждає від прищів, і ви хочете позбутися їх – позбудьтеся спершу цукру. Тому що він підвищує рівень інсуліну, а той піднімає рівень андрогенів, які збільшують ваші сальні залози, через які і виникає акне. Не їжте і не пийте цукор. І йдеться не лише про газовані напої, а й про фруктові соки – це просто чистий цукор. Вони пастеризовані, тобто стерилізовані, але це якраз є рівносильно всілякій «…-колі». Діабетик має багато проблем зі шкірою не тільки на обличчі, але й по всьому тілу, особливо в нижній частині ніг. Такі люди мають ці маленькі чорні і сині плями. Вони можуть мати проблему з пігментацією в області шиї, у складках під пахвами. І в них частіше зустрічається синдром полікістозних яєчників, у них більше прищів і частіше з'являються папіломи через окислення, пов’язаного з високим рівнем цукру.

     

    Злаки та алкоголь

    Дехто не погодиться: «Але цільнозернові продукти корисні для шкіри». Яка частина цього зерна корисна для шкіри? Це глютен, що викликає проблеми з кишківником, які потім створюють всілякі біди з вашою шкірою: псоріаз, екзему і навіть аутоімунні захворювання. У цих злаках є лектини, не кажучи вже про те, що вони перетворюються на цукор у крові, що створює інші мороки. По-друге, зернові також багаті на жирні кислоти Омега-6. Ці кислоти викликають запалення, тому вони шкідливі для шкіри та кишківника. Ваша шкіра і справді є дзеркалом вашої печінки. Якщо у вас погана шкіра, то, скоріш за все, з вашою печінкою не все гаразд. І, до речі, алкоголь роблять із зерна.

     

    Рослинні олії та жири

    Термін звучить так, ніби ви берете рослини, вичавлюєте їх і отримуєте корисні олії. Але в суті своїй це олії з зернового або іншого насіння. Серед них: кукурудзяна олія, соєва, рапсова і олія з насіння бавовни. Вам ніхто не скаже правди про те, наскільки погано вони оброблені. Вони містять речовини-розчинники, що, як і злаки, викликають запалення вашої шкіри. Це тому, що вони пригнічують жирні кислоти Омега-3, які вам потрібні як протизапальний засіб. Коли мова піде про важливу їжу для вашої шкіри, будуть згадуватись продукти з високим вмістом жирних кислот Омега-3. Але якщо ви одночасно споживаєте Омега-6, вони починають конкурувати між собою. В таких умовах ваш організм не поглинатиме Омега-3.

     

    Перероблений білок

    Йдеться про ізоляти соєвого білка або гідролізований соєвий білок. Якщо задати пошук у Google, ви знайдете безліч тверджень про те, що це нібито добре для шкіри! Але безліч лікарів, які знають про цю тему не з чуток, наведуть безліч прикладів пацієнтів, які захопилися соєвими дієтами. Це раціони, в яких білок ізольований, і ви споживаєте щось ненатуральне. Можливо, що багаторазово перероблений рослинний білок із наднизьким вмістом жиру може допомогти людині трохи схуднути. Але люди, коли худнуть, мають не дуже привабливий вигляд: сохне шкіра, волосся, вони здаються старшими. Для виготовлення продуктів із переробленого протеїну використовують білки дуже низької якості, наприклад соєвий. Це низькоякісний, не надто біодоступний білок. Можливо, це корисно для певних тварин, таких як коні, їм потрібно якнайбільше білка – будь-якого. Але, на відміну від нас, коні, корови, вівці та кози – не м'ясоїдні. І тому, коли люди починають вживати цей оброблений протеїновий порошок, виникають побічні ефекти: здуття живота, проблеми зі шкірою, алергії шкіри, більу голові, розлад шлунка, затримка рідини, ожиріння, а також діабет. Для міцного здоров'я слід вживати якісний натуральний білок, такий як яйця, риба, морепродукти, м'ясо трав'яної відгодівлі тощо. Наприклад, яйця, особливо жовток, дійсно багаті на вітамін А, це бездоганне джерело білка.

     

    Молоко та порошок сироваткового протеїну

    Чому? Тому що молоко призначене для вирощування тварин. І коли ви вживаєте його або молокопродукти, ці гормони можуть впливати на сальну залозу і викликати у вас проблеми з акне. Тож молоко теж може викликати проблеми.

     

    Продукти з низьким вмістом антиоксидантів

    Припустімо, ви їсте білий хліб, або напівфабрикати, або іншу нездорову їжу. Все це позбавлене антиоксидантів. Антиоксиданти присутні у продуктах, які зазвичай називають здоровою їжею: в овочах, у м'ясі трав'яної відгодівлі і т. д. Все це захищає шкіру від пошкоджень зовнішніми факторами, такими як сонячна радіація, забруднення з навколишнього середовища і навіть вживання цукру. Коли ви знаходитесь на сонці і у вас недостатньо антиоксидантів, ви можете наразитися на ризик захворіти на рак шкіри і дрібніші неприємності.

     

    Продукти, що руйнують кишкову флору

    У цій категорії перше місце посідають штучні підсолоджувачі. За ними йдуть стерильні продукти, такі як продукти в пакетах, консерви, пастеризовані соки та інше, рафіновані продукти, супи в пакетиках тощо. Одним словом, продукти, що довго зберігаються. Коли ви знищуєте кишкову флору, на вас чекає розацеа. Це червоні плями на щоках (як фото), які дуже псують вигляд. Адже, ваша мікрофлора, її мікроорганізми живуть на клітковині. І тому різноманітність рослинної їжі – наприклад, салати, у поєднанні з білком – було б чудовою комбінацією для здоров'я вашої шкіри. Різноманітність овочів у вашому салаті підвищує різноманітність бактерій, необхідних для бездоганного зовнішнього вигляду. А якщо у вашому раціоні присутній тільки знежирений, оброблений протеїновий порошок на олії, і ви думаєте, що він корисний для вашої шкіри… подумайте ще раз.

     

    Що потрібно вашій шкірі

    Шкіра добре почувається при більшій кількості жиру, меншій кількості цукру, при поживних речовинах з великою кількістю фітонутрієнтів. І є ще кілька речей, які справді допоможуть вашій шкірі:

     

    • Піст. При періодичній строгій дієті збільшується аутофагія: вона очищає старі пошкоджені клітини вашого тіла і омолоджує шкіру та інші тканини організму;
    • Голодування збільшує різноманітність вашого мікробіому;
    • Сонце корисне для шкіри, якщо ваш раціон не позбавлений антиоксидантів. Під сонячним промінням виробляється вітамін D, необхідний і для самої шкіри. І якщо ви коли-небудь бачили людей, які не засмагають, то пригадаєте, що їхня шкіра не має здорового вигляду;
    • Олія печінки тріски. У ній є не тільки вітамін A, необхідний для шкіри, але й Омега-3 та вітамін D разом узяті. У риб'ячому жирі немає вітаміну A, лише Омега-3;
    • Уникайте стресу чи боріться з ним. Часто у людей виникають проблеми зі шкірою лише тому, що вони перебувають у хронічному стресі. Тож робіть усе можливе, щоб усунути стрес, якщо не вдається протистояти йому;
    • Фізичні навантаження та вправи допоможуть вам зняти більшу частину накопиченого стресу;
    • Відмовляйтеся від куріння та алкоголю. У курців та людей, які регулярно п'ють алкоголь – хоча б навіть вино – шкіра старішає раніше!

     

    Все це має дати вам хорошу відправну точку, щоб дійсно мати здорову, гладку шкіру, щоб ви не маскували різні проблеми зі шкірою, або ж не опинилися в кабінеті дерматолога.

     

  10. До вищих фітнес-результатів
    Спорт Харчування

    До вищих фітнес-результатів

    Це правда, що нам слід споживати більше білка, коли ми прагнемо наростити м'язи. Але чому це не завжди працює? Чому в тих, хто вживає його в достатній кількості, трапляються дефіцити тих чи інших амінокислот?

     

    Якщо ви вперто займаєтеся в тренажерному залі в прагненні досконалої фігури, вам буде цікаво і корисно дізнатися про фактори нарощування м'язів, не пов'язані з надходженням білка в організм. Він, безумовно, важливий, але не менш важливо одержувати певні амінокислоти.

     

    До єдиної думки науковці все ще не дійшли, але в середному людині потрібно 1 г білка на 1 кг ваги. Саме білка, а не продуктів, які містять білок. Так, наприклад, 100 г стейку містять лише 25 г білка. А якщо людина посилено набирає м'язову масу, вона повинна споживати близько 2 г білка на кожний кілограм власної ваги.

     

    Але мова піде не про сам білок, а про синтез м'язового білка як такого. Наше тіло не запасається білком, і якщо з'їсти зайвий білок, він перетвориться на глюкозу. Це спричинює ризик зростання інсулінорезистентності. Як вона впливає на м'язи? Важливо розуміти, що інсулін необхідний для засвоєння організмом амінокислот. Тому, що вища інсулінорезистентність, то менше білка отримують ваші м'язи.

     

    Зазвичай інсулінорезистентність викликається надлишком у раціоні вуглеводів, але може бути викликана і надмірною кількістю білка. Щоб усунути інсулінорезистентність, потрібна низьковуглеводна дієта і потрібно їсти рідше.

     

    Багато хто припускається помилки, вважаючи, що при тренуваннях потрібно постійно приймати білок. До, після і навіть під час занять. Але всі ці порошки, напої та батончики часто дають зворотний ефект. Часті споживання їжі підвищують рівень інсуліну, а отже викликають інсулінорезистентність. І це лише один із побічних ефектів такого підходу у справі накачування м'язів.

     

    Наші постійні читачі вже знають, наскільки необхідним є гормон росту у відновленні організму, підтримці молодості та наборі м'язової маси. Голодування підвищує вироблення гормону росту. Це відбувається завдяки тому, що голодування знижує рівень глюкози у крові, яка часто блокує гормон росту.

     

    Для росту м'язів також необхідний тестостерон, не менше, ніж самі тренування. Щоб підвищити рівень його присутності в організмі, слід уникати дефіциту цинку. Цей мікроелемент ми поповнюємо завдяки червоному м'ясу, молюскам та іншим морепродуктам. Нестача цинку в організмі викликається, як правило, надлишком марних вуглеводів та цукру, а також стресом. Друге, що стоїть на дорозі між тестостероном та округлими м'язами – надлишок естрогену. Він виникає через вживання соєвих продуктів та зловживання пивом.

     

    Отже, амінокислоти потрібні при нарощуванні м'язової маси. Але не варто очікувати, що з ними все гаразд в організмі, якщо людина дотримується дієти зі мізерним вмістом амінокислот. Його дуже мало міститься у рослинному білку, на який роблять ставку вегетаріанці. Там точно відсутній лейцин – потужний стимулятор зростання м'язів. Його слід очікувати від споживання м'яса, риби, яєць та молокопродуктів.

     

    Ми вже згадували про стрес? Крім висмоктування з організму цинку, цей стан підвищує рівень гормону кортизолу. Це потужний катаболік, протилежність анаболіку – він руйнує, а не створює. Коли стрес переростає у стан хронічного, першими від кортизолу постраждають м'язи стегон. Потім сідничні, які кортизол перетворить на цукор, який потім стане жиром на талії.

     

    Щоб в організмі були в порядку амінокислоти та білок, потрібно підтримувати мікрофлору, що створює їх. Якщо ви були змушені вживати антибіотики, ваші м'язи, швидше за все, втратили в обсязі, адже антибіотики вбили не лише шкідливі бактерії у хворому органі, а й корисні мікроорганізми у системі травлення. Відновити мікрофлору в цьому випадку допоможуть продукти з пробіотиками: квашена капуста, йогурти та інші ферментовані продукти.

     

    Часто людина не може досягти відчутних результатів у наборі м'язової маси через проблеми з кислотою в шлунку. Вона потрібна, щоб розщепити білок, необхідний для створення м'язів. Людина їсть досить білка, але через порушену кислотність він не розщеплюється на амінокислоти. Щоб відновити кислотність шлунку, слід вживати бетаїну гідрохлорид.

     

    Проблеми з розщепленням іноді виникають і через брак ферментів підшлункової залози та тонкого кишківника. Це значно знижує здатність організму засвоювати білок. У цьому випадку варто виправити положення за допомогою амінокислот.

     

    І насамкінець: вибираючи білок для нарощування м'язів, пам'ятайте, що вони – не механізми, а живі, природні тканини. І білок їм потрібен не очищений штучний, а натуральний, природний. Нехай це буде м'ясо з жирами, птиця зі шкіркою та молоко натурального походження.

  11. Варикоз – як уникнути, і як здолати
    Спорт Вітаміни Здоров'я Краса

    Варикоз – як уникнути, і як здолати

    Існує безліч вітамінних, мінеральних та трав'яних засобів проти варикозу вен на ногах. Але щоб не потрапити в число тих, хто скаржиться, що жодне з них просто не допомогло, варто знати трохи більше про саме захворювання, його ознаки та причини, щоб уникнути помилок, допущених цими людьми при лікуванні цього недугу.

     

    Що таке вени

    У вашому оточенні обов'язково знайдуться люди, для яких поняття "судини", "артерії" та "вени" – абсолютні синоніми. Але артерія – це судина, що несе збагачену киснем кров у різні куточки нашого тіла. А вена – це судина, якою кров повертається до серця від наших рук, ніг та інших органів. Здорова вена має форму максимально наближену до прямої лінії. А у вени, ураженої варикозом, порушується робота клапанів, вона змінює розмір та деформується. Кров тепер тисне убік, що підвищує ризик інсульту.

     

    Ознаки варикозу

    Дуже важливо запобігти розвитку захворювання, розпізнати його на першій стадії. Показатися лікарю для дослідження ваших підозр слід вже тоді, коли з'явилися перші симптоми. До них належать:

    • відчуття тяжкості та болю в ногах;
    • відчуття печіння, ритмічної пульсації;
    • набряки та судоми ніг;
    • поява обрисів вен, що виступають над поверхнею шкіри, "венні зірочки";
    • безпричинна хронічна втома;
    • свербіння по лінії пролягання вени.

     

    Причини варикозу

    Як ми вже знаємо, серце не перекачує кров по венах. Для того, щоб посилати кров назад до серця, венам потрібні м'язи. І якщо вони слабкі, якщо людина не піддає себе фізичним навантаженням, вона має більше ризику отримати варикозне розширення вен.

     

    Серед інших причин варикозу – вагітність. Плід, що розвивається, своєю масою перекриває, перетискає деякі вени, по суті, порушуючи кровообіг. І приблизно так само діє на судини зайва вага.

     

    Ще одна причина варикозу – проблеми з естрогеном. "Зірочки" на ногах і роздуті вени – це побічний ефект цього стану. Естроген як гормон розширює вени та послаблює клапани, що суттєво підвищує ймовірність варикозу.

     

    Але для "зірочок" все трохи цікавіше. Цей симптом може виникнути при надмірному вживанні синтетичного, штучного вітаміну С. Аскорбінова кислота – це лише одна грань складного комплексу, яким є вітамін С. І вживаючи її в непомірних кількостях, людина позбавляє себе інших складових цього комплексу, необхідних для здоров'я вен. Та найголовніша загроза – штучний, неякісний вітамін С. Він виготовляється з крохмалю та сірчаної кислоти. Купуйте тільки натуральні концентрати або черпайте вітамін С зі здорової їжі.

     

    Потужний фактор проти варикозу

    Щоб уникнути варикозного розширення вен, слід піддавати м'язи ніг фізичним навантаженням. Виходьте на піші прогулянки, займайтеся велоспортом – тут допоможе як велосипед, так і велотренажер. Це зміцнить не тільки вени і м'язи, а й серце, допоможе запобігти безлічі інших захворювань різних органів і навіть систем.

     

    Дехто на ці поради скаже "мені вже пізно, мої пошкоджені вени слід берегти від навантажень". Це так, якщо у вас при варикозі зберігається надмірна вага. Але просто берегти в даному випадку недостатньо – адже ви позбавляєте себе руху, здорового та повноцінного життя. При запущених формах варикозу не варто зволікати з операцією. Пошкоджені вени видаляються, після чого їхні функції візьмуть на себе інші, здоровіші вени. Ви повернетеся до активного способу життя і не допустите розвитку цього неприємного захворювання.

  12. Як правильно набрати м'язову масу
    Спорт Харчування Краса

    Як правильно набрати м'язову масу

    Якщо ви вирішили вдосконалити своє тіло, вам слід дізнатися про це якомога більше, адже й менш серйозні процеси вимагають дотримання певних інструкцій. Ази ви вже, напевно, вивчили, і тепер час опанувати тонкощі питання.

     

    Для початку розберемося, яких помилок ви можете припуститися, беручись за накопичення м'язової маси. Багато хто помиляється в елементарних механізмах цього процесу, і тому їхні успіхи не варті заздрощів.

     

    Помилка №1

    "Для набору м'язової маси потрібно якомога більше вуглеводів". Інсулін дійсно допомагає росту м'язів, і вуглеводи таки стимулюють вироблення інсуліну. Що більше вуглеводів ми їмо, то більше виробляємо інсуліну і більше м'язової маси набираємо. Але проблема в тому, що коли вуглеводів занадто багато, тіло не може використовувати інсулін. То скільки ж вуглеводів нам потрібно? Чи бувають у принципі незамінні вуглеводи? Насправді ні. Щоб зрозуміти вуглеводи, потрібно добре розуміти цукор у крові. Його нормальна кількість – приблизно одна чайна ложка цукру на весь об'єм крові. Тож цукру нам багато не потрібно. Більше того, організм може перетворювати на цукор їстівний білок. Але в середньому люди з'їдають від 20 до 30 чайних ложок цукру щодня, це у 27 разів більше, ніж необхідно. І в результаті виробляється величезна кількість інсуліну, але в клітини він потрапити не може, м'язи не можуть його отримати і тому не ростуть. Звідси проблеми з набором м'язової маси на високовуглеводних дієтах. У чому рішення? Найкращий спосіб уникнути подібних труднощів – споживати достатньо жирів. Але пам'ятайте, що жирів не повинно бути багато, коли багато вуглеводів, тому що це викликає сплеск інсуліну, і весь спожитий жир піде "в запас", тобто, під шкіру. Слід забути теорії про те, що потрібно стимулювати інсулін. Натомість належить зрозуміти, що вся справа в білку "mTOR". Він транспортує анаболіки в організмі, що дозволяє нам нарощувати м'язи.

     

    Помилка №2

    "Потрібно якнайбільше білка, тому що з нього складаються м'язи". Логічно, але є нюанс. Наш організм переробляє білок, використовує його дуже ощадливо. Організму не потрібно багато білка. А якщо дотримуватись інтервального голодування, у вас значно підвищується вміст гормону росту, головного зберігача білка. У середньому людині потрібно від 85 до 170 г високоякісного білка на кожне споживання їжі. Що буде, якщо в кілька разів перевищити цю норму? По-перше, це вводить організм у глюконеогенез, коли зайвий білок перетворюється на цукор, а той у результаті запасається організмом у вигляді жиру. Крім того, надлишок білка може негативно позначитися на нирках.

     

    Помилка №3

    "При нарощуванні м'язів тіло спалює більше жиру". Це зовсім не так. Збільшення м'язової маси дозволить спалювати більше калорій, але потрібно добре розуміти, які калорії ми спалюємо. Чи це калорії жиру, чи калорії запасеного цукру. Є багато людей, у яких великі м'язи, але вони не мають статури. Тому ми постаємо перед питанням, як спалювати саме калорії жиру, а не лише калорії цукру. Відповідь є такою: потрібно привчити організм використовувати жир в якості палива. Для цього потрібна жирова адаптація, вона відбувається, коли тіло починає формувати мітохондріальну структуру. Це здатність клітин використовувати жир як джерело палива.

     

    Отже, якщо у вас багато м'язів, це зовсім не означає, що ваше тіло спалюватиме жир, м'язи не поглинають жир, це помилка, жир не зникає у м'язах. Жир потрібно задіяти, необхідно привчити тіло використовувати жир як паливо. Для цього потрібні кардіонавантаження і потрібний кофеїн. Щоб навчити тіло використовувати жир, наявність м'язів допоможе вам, але все одно потрібно харчуватися правильно, інакше ви просто спалюватимете калорії, іншими словами, з'їдати власні м'язи. Організм чудово вміє отримувати енергію найефективнішим на даний момент чином. Тобто якщо виявиться, що тілу потрібно спалювати цукор, воно й просто спалюватиме цукор. А коли цукор закінчиться, воно розщеплювати білок, одержуючи цукор через глюконеогенез. Тому потрібні і тренування, і техніка інтервального голодування. Це найшвидший спосіб навчити тіло використовувати жир  якості палива, тому що варіантів не залишається. Саме цього ми й хочемо досягти. Нехай тіло усвідомить: "Мені нічого не залишається, крім як використовувати жир як паливо". І, однин раз "пізнавши смак жиру", тіло продовжує працювати на ньому, йому подобається. А ваше завдання – допомагати йому, споживаючи більше жиру й менше вуглеводів.

     

    Вітаміни для м'язів

    Що ще потрібно м'язам, щоб рости в об'ємі? Найважливіші з нутрієнтів – це амінокислоти, електроліти, вітаміни (насамперед, B6 та B12) та мікроелементи, в першу чергу, магній. Крім того, в раціоні мають бути присутніми риб'ячий жир (Омега-3) і допоміжні ферменти для раціонального засвоєння і правильного розподілу отриманих поживних речовин. Тільки найнеобхідніше, без зайвих дрібниць, ми зібрали для вас у розділі "Вітаміни для м'язів".

Сторінка
Back to Top