До вищих фітнес-результатів

Це правда, що нам слід споживати більше білка, коли ми прагнемо наростити м'язи. Але чому це не завжди працює? Чому в тих, хто вживає його в достатній кількості, трапляються дефіцити тих чи інших амінокислот?

 

Якщо ви вперто займаєтеся в тренажерному залі в прагненні досконалої фігури, вам буде цікаво і корисно дізнатися про фактори нарощування м'язів, не пов'язані з надходженням білка в організм. Він, безумовно, важливий, але не менш важливо одержувати певні амінокислоти.

 

До єдиної думки науковці все ще не дійшли, але в середному людині потрібно 1 г білка на 1 кг ваги. Саме білка, а не продуктів, які містять білок. Так, наприклад, 100 г стейку містять лише 25 г білка. А якщо людина посилено набирає м'язову масу, вона повинна споживати близько 2 г білка на кожний кілограм власної ваги.

 

Але мова піде не про сам білок, а про синтез м'язового білка як такого. Наше тіло не запасається білком, і якщо з'їсти зайвий білок, він перетвориться на глюкозу. Це спричинює ризик зростання інсулінорезистентності. Як вона впливає на м'язи? Важливо розуміти, що інсулін необхідний для засвоєння організмом амінокислот. Тому, що вища інсулінорезистентність, то менше білка отримують ваші м'язи.

 

Зазвичай інсулінорезистентність викликається надлишком у раціоні вуглеводів, але може бути викликана і надмірною кількістю білка. Щоб усунути інсулінорезистентність, потрібна низьковуглеводна дієта і потрібно їсти рідше.

 

Багато хто припускається помилки, вважаючи, що при тренуваннях потрібно постійно приймати білок. До, після і навіть під час занять. Але всі ці порошки, напої та батончики часто дають зворотний ефект. Часті споживання їжі підвищують рівень інсуліну, а отже викликають інсулінорезистентність. І це лише один із побічних ефектів такого підходу у справі накачування м'язів.

 

Наші постійні читачі вже знають, наскільки необхідним є гормон росту у відновленні організму, підтримці молодості та наборі м'язової маси. Голодування підвищує вироблення гормону росту. Це відбувається завдяки тому, що голодування знижує рівень глюкози у крові, яка часто блокує гормон росту.

 

Для росту м'язів також необхідний тестостерон, не менше, ніж самі тренування. Щоб підвищити рівень його присутності в організмі, слід уникати дефіциту цинку. Цей мікроелемент ми поповнюємо завдяки червоному м'ясу, молюскам та іншим морепродуктам. Нестача цинку в організмі викликається, як правило, надлишком марних вуглеводів та цукру, а також стресом. Друге, що стоїть на дорозі між тестостероном та округлими м'язами – надлишок естрогену. Він виникає через вживання соєвих продуктів та зловживання пивом.

 

Отже, амінокислоти потрібні при нарощуванні м'язової маси. Але не варто очікувати, що з ними все гаразд в організмі, якщо людина дотримується дієти зі мізерним вмістом амінокислот. Його дуже мало міститься у рослинному білку, на який роблять ставку вегетаріанці. Там точно відсутній лейцин – потужний стимулятор зростання м'язів. Його слід очікувати від споживання м'яса, риби, яєць та молокопродуктів.

 

Ми вже згадували про стрес? Крім висмоктування з організму цинку, цей стан підвищує рівень гормону кортизолу. Це потужний катаболік, протилежність анаболіку – він руйнує, а не створює. Коли стрес переростає у стан хронічного, першими від кортизолу постраждають м'язи стегон. Потім сідничні, які кортизол перетворить на цукор, який потім стане жиром на талії.

 

Щоб в організмі були в порядку амінокислоти та білок, потрібно підтримувати мікрофлору, що створює їх. Якщо ви були змушені вживати антибіотики, ваші м'язи, швидше за все, втратили в обсязі, адже антибіотики вбили не лише шкідливі бактерії у хворому органі, а й корисні мікроорганізми у системі травлення. Відновити мікрофлору в цьому випадку допоможуть продукти з пробіотиками: квашена капуста, йогурти та інші ферментовані продукти.

 

Часто людина не може досягти відчутних результатів у наборі м'язової маси через проблеми з кислотою в шлунку. Вона потрібна, щоб розщепити білок, необхідний для створення м'язів. Людина їсть досить білка, але через порушену кислотність він не розщеплюється на амінокислоти. Щоб відновити кислотність шлунку, слід вживати бетаїну гідрохлорид.

 

Проблеми з розщепленням іноді виникають і через брак ферментів підшлункової залози та тонкого кишківника. Це значно знижує здатність організму засвоювати білок. У цьому випадку варто виправити положення за допомогою амінокислот.

 

І насамкінець: вибираючи білок для нарощування м'язів, пам'ятайте, що вони – не механізми, а живі, природні тканини. І білок їм потрібен не очищений штучний, а натуральний, природний. Нехай це буде м'ясо з жирами, птиця зі шкіркою та молоко натурального походження.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top