Все, що ви не знали про магній

Це дуже популярний мікроелемент, і ті, хто стежать за рівнем нутрієнтів і загалом за своїм здоров'ям, знають, що він корисний. Але чим саме? Які його функції і яка роль є найважливішою? Яка форма магнію краще? І чи не залишилося поза спектром знань чогось, що виявиться надзвичайно важливим для вашого організму? Перевірмо разом!

 

Найвідоміші функції магнію

Скоріш за все, вам відомі хоча б кілька з перелічених нижче "обов'язків" магнію в нашому організмі. Але настав час дізнатися більш розгорнутий список. Отже, магній:

  • Знімає судоми ніг;
  • Допомагає заспокоїтися/розслабитись – вийти зі стресу;
  • Допомагає заснути;
  • Має протизапальні властивості, проти болів у м'язах можна вживати магній;
  • Нормалізовує рівень цукру в крові;
  • Є електролітом, який підтримує серцевий ритм;
  • Разом з кальцієм зміцнює кістки та м'язи;
  • Сприяє виробництву енергії – якщо в організмі недостатньо магнію, ви відчуваєте втому;
  • Захищає судини. Забезпечує підтримку їхнього внутрішнього шару, який називається ендотелієм. Магній потрібен, щоб виробляти певні сполуки, що підтримують тонус судин. Він допомагає їм зберігати еластичність, запобігає появі бляшок, тромбів та згустків.

 

Магній на варті серця та судин

З розгорнутості останнього пункту ми робимо висновок, що найважливіша функція магнію – захист від серцево-судинних захворювань. Раціон із достатньою кількістю магнію може знизити ризик гіпертонії – підвищення тиску крові. Але якщо просто вживати магній і при цьому споживати безліч вуглеводів та цукру, він не дасть ефекту.

 

Ознаки дефіциту магнію

При серйозній недостатності магнію з'являються:

  • депресія,
  • апатія,
  • серйозні судоми та посмикування м'язів, конвульсії
  • слабкість та втома.

 

Причини дефіциту магнію

І якщо вам знайомі викладені вище симптоми – не дивуйтеся: скоріш за все, ви теж входите в ті 66% населення Землі, які не отримують мінімальної необхідної дози магнію зі свого раціону. Виявляється, рівень магнію за останні 15 років постійно падає: і в ґрунті, і в рослинах, і у тварин, що вигодовуються на цих рослинах. І, як не гірко, 80% магнію втрачаються під час обробки харчової сировини! А щодо рафінованих харчових продуктів з наших супермаркетів – навіть не намагайтеся знайти там хоч краплю магнію.

 

Джерела магнію

Звідки черпати магній? Цей елемент знаходиться у центрі молекули хлорофілу. Усі пам'ятають зі школи, що це зелений пігмент рослин. Він відповідає за процес під назвою "фотосинтез". Це коли рослини беруть світло та вуглекислий газ і перетворюють його на енергію, паливо, вуглеводи. І в процесі фотосинтезу як побічний продукт виділяється кисень. Це для рослин він побічний, правда ж?

Але чи достатньо хлорофілу ми отримуємо з їжею? Звичайна людина їсть по півтори склянки овочів на день. Але щоб отримати магній, нам потрібно значно більше. Авжеж, ми можемо отримувати магній із зерна, але там забагато вуглеводів. Тому одне з найкращих джерел магнію – це листова зелень, а також все, де є хлорофіл.

Після зелені за багатством магнієм вишикувалися:

  • Свіже м'ясо;
  • Більшість горіхів (фундук, кеш'ю) та насіння (особливо, з гарбуза);
  • Морська риба та морепродукти;
  • Свіжі ягоди та сухофрукти
  • і, звичайно ж, капсули – як із чистим магнієм, так і у складі мінеральних комплексів.

 

Який магній вибрати

Якщо вживати магній як харчовий додаток, вам слід знати, що є деякі його форми, яких краще уникати. Не варто купувати оксид та гідроксид, а також карбонат та сульфат магнію.

А ось форми, яким слід віддати перевагу:

  • Цитрат магнію. Він легко засвоюється і допомагає від м'язового та головного болю. Але якщо його випити занадто багато, він має проносний ефект.
  • Ще одна чудова форма магнію – треонат. Він добре впливає на мозок та когнітивні функції. Один із його мінусів це його солідна ціна.
  • Неможливо залишити без уваги гліцинат магнію. Часто люди запитують, чи відрізняються гліцинат і бісгліцинат магнію. Відповідь тут проста – відмінностей немає, це одна форма, яка легко засвоюється. Допомагає від судом, підтримує нормальний рівень цукру в крові. Допомагає розслабитись при стресі, і у неї немає проносного ефекту, як у багатьох інших форм. Амінокислота, яка використовується для утворення цієї сполуки – гліцин – корисна сама собою. Вона допомагає заснути і виспатись, зменшує денну сонливість та сприяє розслабленню.
  • Далі – оротат магнію. Він корисний спортсменам, підвищує енергію. Але він теж дорого коштує. Якщо ви спортсмен, то слід обрати його.
  • Потім іде таурат магнію, він добре регулює цукор в крові. Якщо у вас діабет, то для вас він підійде найкраще.
  • І, нарешті, малат магнію, який дуже добре допомагає при фіброміалгії.

Поставши перед вибором, віддайте перевагу одній із зазначених форм незамінного для нашого організму магнію.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top