Як правильно вживати вітамін D

Довідник у формі відповідей на це та інші важливі запитання про найпопулярніший вітамін.

 

В який час доби найкраще вживати вітамін D? Чи прив'язане його вживання до споживання їжі?

Оскільки вітамін D належить до групи жиророзчинних вітамінів, то найбільш раціональним рішенням буде вживати його відразу після їжі, що містить жири. Таким чином речовина швидше і краще засвоїться. Але хай це буде перша половина дня – обід, або сніданок (найкраще). Річ у тім, що вітамін D чинить активну дію на нервову систему, викликаючи перезбудження та безсоння. Найбільш яскраво цей побічний ефект відбивається на дітях.

 

Що не можна вживати із вітаміном D?

Вітамін D може перекреслити дію вітамінів A та E. Якщо ви вживаєте всі три перелічені вітаміни, краще розділити їх вживання в часі. А ось вітаміни A та E цілком "миряться" один з одним, обидва можна зустріти в одному складі мультивітамінних комплексів. А з вітаміном D цілком гармонійно поєднуються кальцій та фосфор, їх навіть рекомендують вживати разом. Це пояснюється тим, що вітамін D сприяє всмоктуванню даних мікроелементів у шлунково-кишковому тракті.

 

Який вітамін D краще – у капсулах чи таблетках?

Нинішні форми випуску цього препарату неймовірно різноманітні! Серед них: таблетки, капсули, краплі, жувальні цукерки і навіть спрей. Дві найпоширеніші форми – таблетки та капсули – відрізняються тим, наскільки скоро розпочнеться засвоєння речовини організмом. Капсула розчиниться за лічені хвилини і випустить нутрієнт у середу шлунка, тоді як розчинення таблетки забирає до 60 хвилин, випускаючи речовину малими дозами.

 

Чи можна вживати вітамін D по 10 000 МО на добу?

2021-го року 220 лікарів з усього світу, більше половини з яких мають професорські та інші наукові ступені, закликали до глобального збільшення вживання вітаміну D. Майже всі зазначили кількість 4 000 МО (міжнародних одиниць), що подвоює "до-ковідну" добову норму. При цьому самі медики для зміцнення власного імунітету вживають набагато більше – по 10 та 20 тисяч МО, розуміючи нешкідливість речовини. Втім, для людей без медичної освіти не рекомендується вживання вітаміну D без медичного спостереження у кількості понад 10 000 МО на добу впродовж шести місяців. Нешкідливою може бути і доза понад 20 000 МО: але експериментальним шляхом було доведено, що для дорослої людини токсичною є щоденна доза 50 000 МО, яка приймається протягом трьох місяців (доктор медицини, кандидат наук Ларі Джонсон, університет медичних наук штату Арканзас (UAMS)).

 

У чому різниця між вітаміном D та D3?

Коли ви чуєте (або читаєте) "вітамін D" – це лише узагальнення нутрієнта, що виконує певну функцію в організмі – регуляція метаболізму кальцію і фосфору. Але якщо поглиблюватися, слід сказати, що є дві форми вітаміну D: эргокальциферол (D2) і холекальциферол (D3). Перший надходить в організм лише через шлунково-кишковий тракт, тоді як D3 має ще один канал надходження: його виробляє шкіра під впливом ультрафіолетових променів. Як препарат вітамін D найчастіше випускається у формі холекальциферолу (D3).

 

Чи правда, що вітамін можна не вживати за сонячної погоди?

Правда лише в тому, що в екваторіальних широтах люди одержують від сонячних променів дозу вітаміну D, порівняну з денною потребою. У більш північних широтах це може бути лише в літні місяці за умови довготривалого перебування під сонцем. Вже в хмарну погоду або в перші осінні дні шкіра не отримує достатнього ультрафіолету, щоб виробляти належну дозу холекальциферолу. Більш того, вітамін D іноді прописують навіть у згаданих південних краях, де сонце активно цілий рік! Чому? Отримати його від сонця – це лише пів справи. Не кожен організм здатний засвоїти вітамін, отриманий у такий спосіб. Дізнатися реальний вміст вітаміну D у вашому організмі можна лише за допомогою лабораторних аналізів.

 

Чи здатен наш організм робити запаси вітаміну D, чи він накопичується в організмі, як і вітамін B?

Накопичується у жировій тканині. Але є нюанс. Розподілившись по всьому об'єму підшкірного жиру, вітамін D, скажімо так, неохоче залишає ці теплі місця, насилу витягується звідти організмом. Саме тому потреба у вітаміні D завжди вища у людей з надлишковою вагою, з ожирінням.

 

Які симптоми браку вітаміну D?

Про дефіцит нутрієнта можуть свідчити такі ознаки:

  1. Проблеми з концентрацією уваги.
  2. Втрата рівноваги (особливо при різкому вставанні), порушення стійкості та координації.
  3. Часта безпричинна втомлюваність.
  4. Поява болю в районі шиї, лопаток, тазу.
  5. Депресії, безпричинна стривоженість.
  6. Сухість та лущення шкіри рук.
  7. Алопеція – випадіння волосся.
  8. Порушення сну: безсоння, "рваний" сон.
  9. Надмірна пітливість.
  10. Погіршення або втрата апетиту.
  11. Головний біль.
  12. Підвищений артеріальний тиск.

 

Чи можна погладшати через брак вітаміну D?

Скажімо так, оскільки вітамін D сприяє перебігу метаболічних процесів в організмі, його нестача уповільнить їх, і це може призвести до появи зайвої ваги.

 

Коли не можна вживати вітамін D?

Протипоказань до вживання вітаміну D зовсім небагато. Насамперед – підвищена чутливість до холекальциферолу, а також гіпервітаміноз – надмірна присутність речовини в організмі; обидва стани зустрічаються вкрай рідко. З реальних же – ниркова недостатність та саркоїдоз (поява гранульом у легенях та їх лімфатичних вузлах, у печінці та серці).

 

Як вітамін D впливає гінекологію?

Вітамін D надає неоціненну допомогу у підтримці репродуктивного здоров'я жінки. Це пояснюється такими його функціями як участь у регулюванні овуляції та підтримка чутливості яєчників до дії гормонів.

 

Які вітаміни можна вживати без аналізів?

Професійний медик не дасть вам відповіді на це питання, не побачивши тих самих результатів аналізів. Але вживання мультивітамінних комплексів – де всі речовини врівноважені – скоріш за все, не завадить.

 

Чи можна замінити вітамін D риб'ячим жиром?

Справді, риб'ячий жир є одним із джерел вітаміну D. Але якщо вітамін D прописаний вам лікарем – не варто експериментувати: з риб'ячого жиру ви не отримаєте тієї концентрації, яка, на думку лікаря, потрібна вам уже зараз.

 

Чи можна одночасно вживати Омега-3 та вітамін D?

Однозначно так. Більше того, обидві речовини фармацевти часто комбінують в одному препараті.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top