12 ознак гормонального дисбалансу у чоловіка

Ми не лише опишемо симптоми, які сигналізують про цю проблему, а й розглянемо, як її можна виправити.

1. Горб на шиї

Жировий прошарок, що виступає на задній частині шиї, може бути ознакою того, що в організмі забагато кортизолу, гормону стресу. Тривалий стрес і кортизол змушують напружувати плечі та горбитися. Це призводить до того, що хребет вигинається, а тіло утворює так званий буйволів горб, щоб захистити його. Проблеми можна позбутися, виконуючи вправи на розтяжку і зменшивши стрес.

2. Гінекомастія

Чоловічий організм виробляє тестостерон, який допомагає зберегти м'язи та зміцнити тіло. Однак при низькому рівні тестостерону або високому рівні естрогену може початися формування жіночої тканини молочної залози. Тоді тканина під соском стає твердішою, а груди починають провисати. Вживання алкоголю, нездорової їжі та дефіцит цинку найчастіше є причиною такого гормонального дисбалансу.

3. Локальне випадіння волосся

До 80% чоловіків на якомусь етапі свого життя стикаються з облисінням, коли лінія росту волосся відступає назад або починає рідшати на маківці голови. Випадіння волосся спричинене високим рівнем гормону ДГТ у крові та вживанням рафінованих вуглеводів. Щоденне приймання цинку та відмова від рафінованих вуглеводів можуть допомогти збалансувати цей гормон та запобігти подальшому випаданню волосся.

4. Високий кров'яний тиск

Гіпертензія також є ознакою гормонального дисбалансу і зазвичай спричинена високим рівнем кортизолу або ангіотензину. Це гормони, які звужують кровоносні судини, змушуючи серце працювати сильніше. Зниження стресу, відмова від алкоголю, приймання калію та магнію, а також чаю з гібіскусу та меліси — все це може допомогти природним чином збалансувати ці гормони та швидко повернути в норму тиск крові.

5. Знижене лібідо

Якщо у чоловіка еректильна дисфункція або у послабилось лібідо – цілком імовірно, що впав рівень тестостерону. Це відбувається, коли ми стаємо старшими, але ситуація може посилюватися хронічним стресом, алкоголем, вживанням соєвих продуктів, цукру та рафінованих вуглеводів. Адже всі вони можуть підвищити рівень естрогену та знизити рівень тестостерону. Гліцинат цинку, порошок макарути або споживання устриць допоможуть повернути лібідо в норму.

6. Пробудження серед ночі

Якщо ви часто прокидаєтеся між 2-3 годиною ночі, і виявляєте, що ваш розум застряг у режимі вирішення проблем, у вас високий рівень кортизолу, гормону стресу. Його можна зменшити, приймаючи вітамін B1, ашваганду, медитуючи і лягаючи спати раніше, щоб допомогти скинути циркадний ритм, тобто біологічний годинник.

7. Часте сечовипускання

Немає потреби ходити в туалет більше двох разів за ніч, якщо ви не випили багато води перед сном. Якщо сечовий міхур не випорожнюється повністю, доводиться часто ходити в туалет або ви страждаєте від підтікання сечі – можливо, у вас збільшення простати, яке дуже часто зустрічається у людей старше 50 років, але може виникнути у будь-якому віці. Цей стан зазвичай спричинений накопиченням анаболічних гормонів, таких як ДГТ, естроген та інсулін. Періодичне голодування та низьковуглеводна дієта, а також щоденне споживання гарбузового насіння або гарбузової олії можуть допомогти зменшити простату.

8. Скупчення шкірних міток

Якщо на вашому тілі, особливо навколо складок, утворюється нове скупчення шкірних міток, можливо, у вас занадто багато інсуліну через високий рівень цукру в крові. Це дуже поширена ознака переддіабету. При дієті з низьким вмістом вуглеводів тканини шкіри з часом починають природно відпадати, коли рівень інсуліну повертається до норми.

9. Худі сідниці та стегна

Якщо у чоловіка починає рости великий круглий живіт, але сідниці та стегна зменшуються, ця проблема також спричинена високим рівнем кортизолу, гормону стресу, або це може бути побічним ефектом тривалого прийому стероїдних препаратів. Додатковий кортизол у крові перетворює м'язи на цукор, а потім тіло перетворює його на жир у печінці. Знову ж таки, рівень кортизолу можна знизити, зменшивши рівень стресу, використовуючи адаптогенні трави та підвищуючи рівень вітаміну D.

10. Випуклі покручені вени

Фіолетові, сині, опуклі або скручені вени, що з'являються під поверхнею шкіри, називаються варикозним розширенням. Це відбувається коли вени стають дуже слабкими, а клапани втрачають тонус і перестають працювати належним чином, тому кров починає повертатися у вену. Зазвичай так відбувається внаслідок підвищення рівня естрадіолу – однієї з форм естрогену – через надмірну вагу або ожиріння печінки. Може знадобитися операція для лікування деяких варикозних вен, але можна не допустити погіршення становища, якщо використовувати добавки з кінського каштану для покращення кровообігу та знизити рівень естрогену, який їх спричиняє.

11. Потяг до цукру

Якщо ви добре поїли, але потім відчуваєте потяг до чогось солодкого, схоже, що у вас з'явилася резистентність до інсуліну, при якому глюкоза не надходить у ваші клітини належним чином. Це змушує вас хотіти солодкого, щоб доставити паливо у ваші клітини. Інсулінорезистентність може врешті призвести до переддіабету та діабету, якщо ви продовжите регулярно їсти солодке. Інтервальне голодування, низьковуглеводна дієта та вживання хрому можуть допомогти звернути назад резистентність до інсуліну.

12. Припливи

Ознакою низького рівня тестостерону є припливи – коли шкіра на обличчі та шиї стає гарячою та почервонілою. Зазвичай це спричинено захворюванням печінки, через яке тестостерон блокується так званим глобуліном, що зв'язує статеві гормони. Їжте більше хрестоцвітих овочів, приймайте холін і цинк, щоб очистити печінку, дотримуючись при цьому низьковуглеводної дієти і періодично голодуючи.

Як відновити баланс чоловічих гормонів

Є кілька простих правил життя, щоб природним чином збалансувати чоловічі гормони.

  • Допомагайте своїй печінці виводити з організму хімічні речовини, що руйнують гормони, щодня споживаючи більше органічних овочів сімейства хрестоцвітих, таких рукола, редиска, броколі, брюссельська капуста, цвітна тощо. Ці овочі постачають фітонутрієнти, які допомагають вашій печінці збалансувати ваші гормони.
  • Приймайте щодня гліцинат або піколінат цинку, щоб підтримувати високий рівень тестостерону. Цинк безпосередньо підтримує залози, стимулюючи вироблення вільного тестостерону та запобігаючи його замкненню в печінці.
  • Вам також слід подумати про схуднення. Жирові клітини виробляють естроген, тож що більше надмірної ваги, то сильніше падає рівень тестостерону, і ви починаєте втрачати м'язову масу і набирати більше жиру. Дотримання плану періодичного голодування та відмова від рафінованих вуглеводів, борошняного, нездорової їжі та алкоголю автоматично спричинять втрату ваги.
  • Короткі інтенсивні тренування, що супроводжуються відновленням, допомагають підвищити рівень тестостерону та гормону росту. Це допоможе вам наростити більше м'язів та зберегти існуючі м'язи.
  • У ті дні, коли ви не виконуєте інтенсивні вправи, робіть повільні прогулянки на свіжому повітрі без мобільного телефону та інших пристроїв. Постарайтеся побути наодинці з природою, подихайте свіжим повітрям і наповніть свій організм киснем. Ефірні олії, що виділяються рослинами в повітря, допомагають заспокоїти надниркові залози, знизити рівень кортизолу і зменшити навантаження на організм і нервову систему.
  • Їжте червоне м'ясо. Воно містить цинк, амінокислоти та лінолеву кислоту, які допомагають підтримувати ідеальний гормональний баланс у чоловіків. Однак переконайтеся, що ви вибираєте високоякісну яловичину трав'яної відгодівлі, а не звичайну.
  • Менше молочного. Багато чоловіків чутливі до пролактину та інших гормонів, що містяться в молоці, сирі, вершках тощо. Він може посилити збільшення простати та викликати подальший гормональний дисбаланс. Тому спробуйте відмовитися від молочних продуктів на тиждень і зверніть увагу, чи ви помітите якісь зміни у своєму тілі та самопочутті.
  • Спати більше. З віком чоловікам стає тяжче виспатися через високий рівень кортизолу, спричиненого стресом. Лягайте спати на годину раніше, вимкнувши всі види світла, відкрийте вікно, щоб впустити свіже повітря і постарайтеся спати довше. Сон життєво важливий для відновлення залоз головного мозку, таких як гіпофіз та гіпоталамус, та допомагає збалансувати всі гормони в організмі.
  • Ви також можете допомогти гормональному балансу, зменшивши запалення в організмі. Олія антарктичного криля – чудовий спосіб досягнення цієї мети, як і вживання омега-3 з дикого лосося, сардин, скумбрії та печінки тріски.
← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top