Чому Омега-3 – це незамінна речовина

Жирні кислоти омега-3 є винятково важливими поживними речовинами, які необхідні для здоров'я людини. Багатьом людям не вистачає цих речовин, що призводить до запалень та інших проблем зі здоров'ям. Організм не може виробляти омега-3 самостійно, і саме з цієї причини ці кислоти називаються незамінними. Нам доводиться отримувати їх тільки з продуктів або з харчових БАДів.

 

Але чим же вони такі важливі? Ми беремо на себе відповідальність стверджувати, що з цієї статті ви дізнаєтеся про всю користь жирних кислот омега-3 для здоров'я, про те, як вони працюють в організмі, і як ви можете отримати їх більше з їжі.

1. Здоров'я мозку

DHA, одна з кислот омега-3, використовується як сировина для побудови структури мозку та його клітин. Було доведено, що включення більшої кількості цього продукту до раціону покращує рівень концентрації, прояснює думки та знижує ризик вікової деменції.

2. Депресія

Якщо ви страждаєте на хронічну депресію або інші розлади настрою, то щоденне вживання омега-3 здатне допомогти. Дослідження показують, що жирні кислоти омега-3 допомагають покращити хімію мозку та здоров'я нервів, регулюючи серотонін та інші нейротрансмітери у ньому.

3. Стрес

Дослідники довели, що приймання риб'ячого жиру як джерела омега-3 зменшує проблеми, пов'язані зі стресом і тривожністю. EPA, друга із трьох основних кислот омега-3, допомагає мозку регулювати реакцію на стрес, створюючи відчуття спокою. Вона покращує здоров'я надниркових залоз, знижуючи рівень кортизолу – гормону стресу.

4. Здоров'я серця

Добре відомо, що вживання більшої кількості омега-3 допомагає зміцнити серце та судини. Зменшується запалення в артеріях та кровоносних судинах, забезпечується нормальний потік крові до серця та від нього. Це допомагає серцю перекачувати багату на кисень кров по всьому тілу і тримати кров'яний тиск під контролем.

5. Здоров'я очей

Три основні типи жирних кислот омега-3 називаються DHA, EPA та ALA. Усі три підтримують здоров'я очей, особливо у дітей, що ростуть. Але й у похилому віці регулярне вживання омега-3 знижує ризик дегенерації жовтої плями, проблем із зором та катаракти. Також було доведено, що кислоти омега-3 допомагають зволожити очі людям із синдромом сухих очей.

6. Здоров'я суглобів

Багато людей регулярно приймають риб'ячий жир для полегшення болю в суглобах та артриту. Жири омега-3 мають протизапальну дію і можуть зменшити набряки тканин та суглобів. Регулярне вживання БАДів з риб'ячим жиром також може захистити суглоби та зменшити їх жорсткість за рахунок збільшення кровотоку по всьому тілу.

7. Запалення

Багато людей страждають на хронічне запалення, яке пов'язане з ожирінням, діабетом, депресією, хворобами серця та синдромом подразненого кишківника. Споживання протизапальних продуктів, багатих на жирні кислоти омега-3, таких як риб'ячий жир, лосось і сардини, може допомогти в лікуванні цих проблем. Ці жири також допомагають організму засвоювати поживні речовини з корисних овочів, таких як капуста або броколі.

8. Імунітет

Якщо ви часто хворієте на застуду або грип, то вживання якісних БАДів з вмістом омега-3 – необхідний. Ці речовини підтримують ваш імунітет у його боротьбі зі шкідливими вірусами, бактеріями та іншими патогенами з навколишнього середовища. DHA допомагає підвищити активність лейкоцитів, захищаючи організм від загарбників.

9. Здоров'я шкіри

Шкіра – найбільший орган людського тіла, і їй необхідно багато омега-3 для створення міцних клітинних стінок. Омега-3 допомагають зволожувати шкіру і запобігати почервонінню, сухості або свербінню шкіри, як, наприклад, при дерматиті. Також вони захищають шкіру від сонячних променів та зменшують запалення, борючись із прищами та вуграми.

10. Вагітність

Омега-3 необхідні для раннього зростання та розвитку, а також підтримують здоров'я матері під час вагітності. Дослідження показують, що матері, які приймають БАДи з омега-3, покращують інтелект своїх дітей та здоров'я їхніх очей. Вагітність – це тяжке навантаження для організму, тому в цей час необхідно споживати багаті на поживні речовини продукти, такі як риба, спіймана в дикій природі.

11. Діабет

Якщо ви страждаєте на діабет, переддіабет або ожиріння, регулярно вживайте олію печінки тріски. Омега-3, що містяться в ньому, зменшують запалення в клітинах організму і допомагають їм засвоювати інсулін і цукор. Вони ефективно знижують резистентність до інсуліну і допомагає звернути назад діабет 2 типу.

12. Зниження ваги

Тим, хто намагається позбавитися зайвих кілограмів, слід додати до свого раціону жирні кислоти омега-3. Риб'ячий жир, зокрема, може допомогти прискорити втрату ваги, дозволяючи вашому організму використати власні жирові запаси для отримання енергії. Омега-3 підтримують здоров'я підшлункової залози при виробленні інсуліну та допомагають спалювати жир. Вживання в їжу продуктів, багатих на омега-3, таких як дикий лосось і анчоуси, добре допомагає людям схуднути.

13. Здоров'я печінки

Багато людей страждають на жирову хворобу печінки, особливо ті, у кого надмірна вага в області живота. Було доведено, що БАДи з риб'ячим жиром покращують функцію печінки та допомагають їй природно видаляти жир з печінки.

14. Функція легень

Тим, хто страждає на астму, бронхіт, задишку, ХОЗЛ та інші проблеми дихання, слід вживати продукти, багаті жирними кислотами омега-3. Вони зменшують запалення у тканинах легень та горла, а також допомагають насичувати організм киснем для полегшення дихання.

15. Менструальний біль

Якщо ви жінка, яка страждає на тяжкі менструації і менструальні болі вищі середнього рівня, вам може знадобитися більше омега-3. Вони допомагають природним чином полегшити біль, а також допомагають крові текти більш вільно. Ми також рекомендуємо приймати вітамін B12 і споживати більше овочів сімейства хрестоцвітих, щоб збалансувати жіночі гормони.

16. Здоров'я кісток

Жирні кислоти омега-3 покращують міцність кісток, збільшуючи кількість кальцію, що зберігається в них. Це знижує ризик остеопорозу та переломів кісток з віком. Ми також рекомендуємо вживати продукти, багаті на вітамін D і вітамін K2 для подальшого зміцнення кісток.

17. Загоєння ран

Науковці довели, що риб'ячий жир можна наносити місцево на порізи та рани, щоб прискорити процес загоєння. Омега-3 та вітамін А, які містяться в ньому, допомагають дуже швидко відновити структуру шкіри та зменшити запалення.

18. Зростання волосся

Підтримуючи здоров'я залоз у чоловіків та жінок, омега-3 можуть знизити ризик випадання волосся з віком. Омега-3 підтримують здоров'я печінки, яка регулює вироблення статевих гормонів, таких як естроген та тестостерон, що, у свою чергу, захищає волосся. Дослідження довели, що кислоти омега-3 можуть прискорювати ріст волосся.

19. СДУГ

Сьогодні все більше дітей страждають на синдром дефіциту уваги та гіперактивності. Омега-3 дуже важливі для здоров'я мозку і тому допомагають дітям з СДУГ. БАДи з риб'ячим жиром можуть покращити поведінкові проблеми у дітей, включаючи гіперактивність, брак уважності, агресію та імпульсивність.

20. Типи

DHA та EPA містяться в основному в продуктах тваринного походження, таких як жирна риба та яловича печінка. Третій тип, ALA, міститься в основному в рослинах, таких як насіння льону та волоські горіхи. Організму належить перетворити ALA на DHA та EPA, проте це непросто. Тому важливо отримувати омега-3 тваринного походження, наприклад, з молюсків. Якщо ви вегетаріанець або веган, вам, можливо, доведеться приймати добавки з морськими водоростями.

 

Як бачите, регулярне вживання жирних кислот омега-3 дає безліч переваг. Кращими харчовими джерелами є риб'ячий жир, лосось, виловлений у дикій природі, сардини, олія криля, анчоуси, насіння льону та волоські горіхи. Жирні кислоти омега-3 є жиророзчинними поживними речовинами, а це означає, що вам знадобиться сильна система травлення, щоб їх засвоювати. Якщо ви страждаєте на кислотний рефлюкс, печію або вам видалили жовчний міхур, то вашому шлунку буде важко перетравлювати омега-3. Щоб подолати це, рекомендується вживати столову ложку сирого оцту яблучного в склянці води перед їжею. Це допоможе зміцнити шлунок у засвоєнні жиророзчинних поживних речовин. Якщо вам видалили жовчний міхур, вам потрібно щодня приймати препарат з бичачою жовчю, щоб допомогти печінці розщеплювати жир.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top