12 ознак того, що ваші нирки працюють неправильно

Вам уже доводилося чути, як та чи інша людина з вашого оточення опинилась у лікарні з серйозним діагнозом нирок. Звучать такі страшні назви як пієлонефрит, ниркова недостатність, гідронефроз, нефропатія і таке інше. Але чи був шанс у людини розпізнати захворювання на ранніх стадіях та запобігти госпіталізації? Найімовірніше, так, якби вона володіла інформацією, яку ми викладаємо нижче.

Ознаки неправильної роботи нирок

  1. Металевий присмак. Коли нирки через їх ушкодження не фільтрують кров належним чином, у ній починають накопичуватися токсини, що спричиняє металевий присмак у роті. Це одна з ранніх ознак захворювання нирок, про яку всім нам слід знати.
  2. Запах аміаку в диханні. Ваша печінка виробляє білок під назвою сечовина, який відфільтровується нирками і надає сечі запаху аміаку. Та якщо у вас пошкоджені нирки, сечовина може потрапляти в кров і розщеплюватись слиною, викликаючи неприємний запах аміаку з рота.
  3. Нічні позиви до сечовипускання. Щодня ваші нирки фільтрують 180 літрів крові (!) і переробляють рідину, щоб підтримувати ідеальний баланс в організмі. Однак, якщо у вас є якісь проблеми з нирками, організм намагатиметься вивести більше рідини протягом ночі, що призведе до частих походів у туалет. Зазвичай це викликано резистентністю до інсуліну та високим рівнем цукру у крові.
  4. Піниста сеча. Якщо ваші нирки серйозно пошкоджені, вони, як правило, перестають правильно фільтрувати білки, такі як альбумін, і ті починають просочуватися в сечу, що змушує її пінитися і пузиритися при сечовипусканні.
  5. Надмірна набряклість. При захворюванні нирок в організмі людини стається затримка рідини та набряки рук, ніг, ступнів і навіть обличчя. Зазвичай це починається навколо очей, викликаючи появу темних кіл і «мішків» під очима. Набряклість зазвичай є результатом високого рівня цукру в крові та вживання дуже великої кількості рафінованих вуглеводів, що ушкоджує фільтраційні елементи нирок.
  6. Нігті повністю білі. Якщо ваші нігті втратили рожевий відтінок і повністю побілішали, це може бути серйозною ознакою того, що ви втрачаєте із сечею білок альбумін через пошкоджені нирки. Але ця особливість також може бути викликана проблемами з печінкою та серцем, тому, якщо у вас є ця ознака, зверніться до лікаря.

Ця стаття є інформативною і корисною, але якщо ви знайшли в ній вже не один знайомий вам симптом, проконсультуйтеся з лікарем.

  1. Синдром неспокійних ніг. Коли у вас проблеми з нирками, ваш організм використовує більше вітаміну B1 щоб впоратися з окислювальним стресом і підвищеним рівнем цукру в крові. Іноді це може викликати проблеми з нервовими імпульсами в ногах, викликаючи занепокоєння в ногах і подразнююча електричне відчуття, що пробігає ними, зазвичай вночі або під час засинання.
  2. Неприязнь до білка. З появою захворювання нирок люди починають відчувати відразу до того, щоб їсти м'ясо чи білок. Ниркам дуже важко впоратися з великою кількістю білка, тому цей прояв – ні що інше, як спосіб вашого організму захистити їх від подальшого ушкодження. Деякі люди також зазнають втрати м'язової маси та ваги в результаті відрази до білка.
  3. Опухлий великий палець ноги. Подагра великого пальця ноги та інших суглобів виникає, коли нирки не фільтрують сечову кислоту належним чином. Ця слабкість нирок зазвичай успадковується генетично від батьків, а це означає, що у вас більш високий ризик розвитку захворювання нирок або утворення каменів у них. Вживання хоча б 1,5 літрів води на день і продуктів, багатих на магній, може допомогти запобігти подальшим проблемам з нирками.
  4. Біль у спині. Деякі люди зазнають одностороннього болю в спині біля пошкодженої нирки. Зазвичай це схоже на відчуття пульсації чи хворобливості під грудною клітиною. Це викликано утворенням у нирках великих, заповнених рідиною кіст – стан, відомий як полікістоз нирок.
  5. Рецидивні інфекції сечовивідних шляхів. Запалення нирок послаблює імунну відповідь організму на інфекції, що може призвести до виникнення бактеріальних інфекцій у нирках, сечовому міхурі та сечовивідних шляхах. Якщо ви хворієте на ці інфекції досить часто, вам, можливо, доведеться підтримати свої нирки, випиваючи більше води і використовуючи природний антибіотик, такий як олія дикого орегано.
  6. Сверблячка шкіри. Продукти та токсини можуть накопичуватися у шкірі, якщо нирки не фільтрують їх належним чином. Наслідком такої дисфункції буде сильна сверблячка. Це частіше трапляється у пацієнтів із занедбаним захворюванням нирок.

Якщо ви відчуваєте суміш цих симптомів, зверніться до лікаря, щоб зробити тест ШКФ і визначити, чи правильно функціонують ваші нирки.

Як покращити здоров'я нирок

Якщо у вас проблеми з нирками на ранній стадії, ви можете зробити певні кроки, щоб допомогти ниркам відновитися і щоб захистити їх від подальшого пошкодження.

  • Здорове харчування. Основною причиною пошкодження нирок зазвичай є високий рівень цукру в крові, спричинений переддіабетом або діабетом. Тож почніть відмовлятися від рафінованих продуктів у пакетах, коробках чи банках, та почніть готувати собі здорову їжу вдома. Їжте більше органічних та некрохмалистих овочів, таких як броколі, брюссельська капуста, перець, помідори, селера, цвітна капуста, авокадо та спаржа.
  • Спіруліна. Ви також можете почати щодня приймати БАДи, які містять спіруліна. Це водорості, багаті на різні поживні речовини, які допомагають підтримувати нирки. Спіруліна також дуже корисна при проблемах із нирками на пізній стадії, оскільки вона може допомогти знизити токсичність сечі та запобігти анемії, яка є частим побічним ефектом ушкодження нирок.
  • Гідратація. Пийте від півтора до двох літрів якісної мінеральної води щодня, щоб допомогти ниркам вивести токсини та збалансувати рідини в організмі. Також слід відмовитися від вживання алкоголю, оскільки це ушкоджує нефрони у нирках та призводить до інтоксикації.
  • Астрагал. Декілька капсул астрагалу також можна приймати щодня для покращення функції нирок. Цей стародавній китайський засіб насправді використовувався протягом тисячоліть, допомагаючи покращити кровотік та швидкість фільтрації нирок.
  • Підлужування сечі. Коли нирки не працюють належним чином, у них можуть накопичуватись продукти життєдіяльності, такі як сечова кислота та щавлева кислота, що призводить до більш високого ризику розвитку каменів у нирках, а також до подагри. На ранніх стадіях захворювання нирок ви можете допомогти організму нейтралізувати ці кислоти, споживаючи більше магнію та калію. Однак на більш пізніх стадіях захворювання вам може знадобитися обмежити вживання цих мінералів, якщо нирки занадто пошкоджені, тому поговоріть про це зі своїм лікарем для отримання додаткової інформації.
  • Лимонний сік та яблучний оцет. Свіжий лимонний сік залийте холодною водою і пийте щодня. Цитрати лимона допомагають ниркам виводити сечову кислоту. За бажання ви також можете додати у воду трохи сирого яблучного оцту, оскільки він теж допомагає позбутися подагри та сприяти оздоровленню нирок.
← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top