Дієта для жіночого гормонального балансу

Я свідчить статистика, понад 80% жінок страждають від наслідків гормонального дисбалансу, причому багато хто навіть не усвідомлює цього. Наприклад, жінка з низьким рівнем естрогену може страждати від сухості шкіри, депресії, нічної пітливості, безсоння, низького лібідо, затуманення свідомості або сухості піхви. У той час як жінка, в якої забагато естрогену, може мати хворобливі груди, кісти яєчників, анемію, ПМС та болі у стегнах і ногах. Гормони – це хімічні посланці, які контролюють роботу клітин та органів у вашому організмі. Різними залозами, що становлять ендокринну систему, в організмі виробляється понад 50 різних гормонів. Однак ці залози дуже чутливі і можуть викликати гормональний дисбаланс, якщо ви піддаєтеся:

  • стресу,
  • впливу токсинів із навколишнього середовища,
  • тривалого приймання ліків та протизаплідних таблеток,
  • якщо ви не отримуєте потрібні поживні речовини з їжі, це теж може погіршити ситуацію, і залози боротимуться за правильне функціонування, викликаючи подальші гормональні проблеми.

Але ж все можна виправити! У цій статті ми представимо 12 продуктів, які допоможуть запобігти гормональному дисбалансу в жінок. Ці продукти допоможуть збалансувати гормони, підтримуючи залози, які контролюють їх.

Ця інформація пізнавальна й корисна, але за наявності серйозних проблем зі здоров'ям – проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

1. Морські водорості

Вони містять концентровану кількість йоду – мікроелементу, який лікує щитоподібну залозу, балансує рівень естрогену та допомагає позбавитися від затуманення мозку у будь-якому віці. Існує багато різновидів водоростей: ламінарії, вакамі, комбу, ірландський морський мох, норі та фуку – і це лише деякі з них. Морські водорості відмінно підходять для вагітних та жінок у постменопаузі, оскільки вони містять у 10 разів більше кальцію, ніж молоко, допомагаючи підтримувати здоров'я кісток та зубів. Вони також багаті на інші мікроелементи, такі як цинк і селен, які життєво важливі для гормонального здоров'я. За бажання ви можете приймати ламінарії у формі капсул.

2. Кориця

Якщо у вас рясні менструації, можна їсти певні спеції та трави, щоб зменшити біль і спазми. Кора цейлонської кориці – духмяна спеція, яка зменшує сильну кровотечу, нормалізуючи кровообіг. Також рекомендують імбир, який зменшує біль під час менструації за рахунок зниження рівня простагландинів.

3. Авокадо

Номер 3 – це добре відомий суперпродукт. Якщо у вас регулярно виникає прагнення до цукру, особливо після їжі, цілком імовірно, що у вас в крові забагато інсуліну, що може зашкодити гіпофізу в мозку та вплинути на всю ендокринну систему. Занадто велика кількість інсуліну змушує вас набирати вагу, відчувати втому після їжі і може призвести до серцевих нападів та діабету, якщо його не зупинити. Однак авокадо є одним із найбагатших джерел калію та мононенасичених жирів, які знижують потребу в інсуліні. Їх вживання часто допомагає регулювати роботу яєчників та підтримувати стабільність показників крові. Це, у свою чергу, допомагає зменшити стрес і змусити вас відчувати себе спокійнішим і зосередженим протягом дня.

4. Петрушка

Організм поглинає безліч небезпечних токсинів із навколишнього середовища, таких як пестициди, важкі метали та викиди в атмосферу. Їх називають ендокринними руйнівниками, які виводять гормони з рівноваги та є дуже небезпечними для вашого здоров'я. Вживання петрушки та інших зелених трав часто допомагає вивести ці хімічні речовини з печінки, тим самим допомагаючи збалансувати гормональний фон.

5. Волоські горіхи

Ці надзвичайно корисні плоди підтримують баланс жіночих гормонів, оскільки містять велику кількість йоду та селену. Селен є ключовою поживною речовиною, що запобігає розвитку зобу та набряку щитоподібної залози. Фактично, горіхи волоські, горіхи макадамія, мигдаль і бразильські горіхи багаті на вітамін E , який може зменшити симптоми менопаузи, такі як припливи, прискорене серцебиття і безсоння. Щоденне вживання невеликої жмені різних горіхів дуже корисне для організму, але дотримуйтесь помірності в них, оскільки вони містять велику кількість калорій.

6. Яблучний оцет

Випивайте столову ложку яблучного оцту у склянці води перед їжею. Цей напій зміцнить шлунок, допомагаючи розщеплювати їжу та засвоювати більше поживних речовин для гормонального здоров'я. Яблучний оцет підтримує здоровий обмін речовин та стимулює виділення ферментів та жовчі для кращого травлення. Він також дуже корисний для зменшення ГЕРХ та кислотного рефлюксу, які часто зустрічаються у жінок за 35 років.

7. Морська риба

Наступними продуктами, які слід вживати якомога частіше, є лосось та сардини. Жирна риба, подібна до цієї, багата на EPA і DHA – кислоти омега-3, найбільш важливі і незамінні для людського організму. Ці активні речовини є сировиною, необхідною для побудови гормонів та тканин залоз. Вони також мають протизапальну дію, що допомагає їм активно балансувати гормони шляхом усунення запалень і набряків. Замініть рафіновані вуглеводи у своєму раціоні жирною рибою, і незабаром ви почнете помічати позитивні зміни у своєму здоров'ї та життєвому тонусі.

8. Бурякове бадилля

Скоріш за все, ви про це не знали, але листя буряка є одним із найкращих джерел калію у світі. Цей мінерал природно лікує печінку і жовчний міхур. Почніть їсти суміш листової зелені з включенням бурякового листя кожен день, щоб допомогти жовчному міхуру виробляти жовч. Ця речовина допоможе вам розщепити жирні кислоти, перетворити гормони щитоподібної залози і запобігти набряканню кісточок і ступень.

9. Паростки броколі

Чи знали ви, що можна проростити насіння броколі вдома і вже за три дні отримати один із найпотужніших суперпродуктів на планеті, готовий до вживання? Не дивуйтеся, але паростки броколі та цвітної капусти містять у 100 разів більше сульфорафану, ніж повністю вирощені овочі. Ця потужна сполука виводить токсини шкідливих хімічних речовин із печінки та організму, запобігаючи гормональному дисбалансу, особливо під час місячного циклу, вагітності чи менопаузи. Дослідження показують, що сульфорафан може запобігти поширенню клітин раку молочної залози. Також було показано, що він лікує гастрит та інфекції Helicobacter Pylori.

10. Кава та зелений чай

Якщо ви не будете обережні, вживання завеликої кількості кави може призвести до надмірної стимуляції нервів, викликаючи дратівливість, стрес, надмірне мислення та занепокоєння. Однак, якщо ви споживаєте невелику кількість кави без кофеїну щодня, він справді може забезпечити організм бором. Бор – це мікроелемент, який необхідний для балансування естрогену та позбавлення від депресії та занепокоєння. Зелений чай, з іншого боку, є одним із найкращих напоїв для захисту організму від токсинів та підтримки печінки в балансі гормонів. Чай багатий на хлорофіл і сполуки EGCG, які очищують кров. Ви також можете придбати капсули зеленого чаю, якщо вам не подобається смак напою.

11. Харчові дріжджі

Якщо ви страждаєте від постійного галопу думок у мозку, забудькуватості чи занепокоєння, тоді вам допоможуть харчові дріжджі. Не хвилюйтеся, це не той тип дріжджів, який використовується для випікання хліба, і він не може спричинити дріжджову інфекцію у вашому організмі, оскільки він деактивований. Харчові дріжджі насправді мають горіховий смак і багаті на вітаміни групи B, які підтримують нервову систему. Харчові дріжджі також врівноважують гормон стресу, який називають кортизолом, і можуть полегшити синдром неспокійних ніг. Вживання цього продукту допомагає вашому організму перетворювати їжу в енергію та зменшує резистентність до інсуліну, що знижує ймовірність потягу до нездорової їжі та цукру. З'їдайте 2 столові ложки щодня, змішавши їх із йогуртом, або посипаючи ними салати чи суп.

12. Олія вечірньої примули

Це потужний балансувальник гормонального фону. Якщо у вас якийсь гормональний дисбаланс, то щоденне приймання олії примули вечірньої може змінити ситуацію. Ця олія містить унікальну гамма-ліноленову жирну кислоту. Було доведено, що регулярне вживання цього засобу покращує ріст волосся за рахунок балансування ключових гормонів. Будучи потужним протизапальним засобом, вона також чудово допомагає позбутися болю та скутості в суглобах, особливо якщо у вас менопауза або рясні менструації.

Гормональний баланс та стиль життя

Але чому відбувається гормональний дисбаланс? Багато в чому це пов'язано із сучасним способом життя.

  • Ми всі дуже зайняті, і тому нам зручніше їсти розфасовані продукти, перероблені зерно та цукор – щоб просто підтримувати високий рівень енергії. На жаль, згодом у людей із таким раціоном часто розвивається дефіцит нутрієнтів, бо вони просто їдять неправильну їжу. Це з часом послаблює залози.
  • Психічний стрес, фінансові проблеми та занепокоєння також можуть викликати навантаження на надниркові залози, що виробляють все більше кортизолу, і це виводить із рівноваги всю ендокринну систему.
  • Під час менопаузи наднирковим залозам доводиться брати на себе функції яєчників, тому, якщо вони перегоріли, в цей період у вас буде більше припливів, нічної пітливості та потенційної сухості піхви.

Як жінці налагодити гормональний фон

  1. Щодня здійснюйте спокійні прогулянки на природі близько 45 хвилин на день у місцях, де багато дерев та рослин.
  2. Ефірні ароматичні олії, що виділяються в повітря, допомагають заспокоїти надниркові залози і доставити більше кисню, допомагаючи позбутися стресу, який застряг усередині вашого тіла.
  3. ГМО-продукти мають сильний негативний вплив на ваші гормони і викликають їх дисбаланс. Таким чином, соєва, бавовняна, канолова, кукурудзяна олії та овочеві пасти викликають сильне запалення залоз і можуть викликати серйозні порушення гормонального фону. Тож почніть виключати їх зі свого раціону і замість них вживати більш корисні жири, наприклад, оливкову олію Extra Virgin.
  4. Органічні листові зелені овочі сімейства хрестоцвітих є одними з найкращих продуктів на планеті, коли йдеться про баланс гормонів, тому що вони насичені мінералами та фітонутрієнтами, які лікують залози і, отже, балансують гормони у всій ендокринній системі.
← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top