Вітамін D – це нутрієнт, унікальний за ефективністю

Ця поживна речовина унікальна з багатьох причин. По-перше, тому, що організм її виробляє самостійно, коли ультрафіолетові промені сонця контактують із нашою шкірою. По-друге, вітамін D – це сильний гормон, який контролює нашу імунну систему. По-третє, тому що він здатний переміщувати мікроелементи в організмі людини.

 

Але це лише три факти з як мінімум двадцяти «тому що», які доводять, що вітамін D – це справді унікальний і, отже, незамінний нутрієнт. Готуйтеся зустрічати нашу переконливу «двадцятку».

1. Здорові кістки

Вітамін D транспортує у кістки мінерали: кальцій, фосфор та інші. Цим він зміцнює кісткову тканину та знижує ймовірність її вигину, тріщин та переломів. Рахіт, викривлення ніг та остеоартрит є причиною низького рівня вітаміну D в організмі.

2. Імунітет

Вітамін D – це найважливіший вітамін для підтримки імунної системи, яка бореться з вірусами, патогенами та хворобами. Кожна клітина організму має рецептор вітаміну D і контролює понад 229 генів. Вітамін D також допомагає цинку проникати у клітини, захищаючи їх від інфекцій.

3. Постава

Якщо ви працюєте в офісі або часто сидите, у вас може зіпсуватися постава, що нерідко призводить до болю. Вітамін D допомагає стабілізувати поставу та зменшити збитки, спричинені сутулістю. Він робить це, доставляючи важливі мінерали у м'язи та суглоби. Це також зменшує розгойдування під час ходьби.

4. Ріст м'язів

При нарощуванні м'язової маси вітамін D сприяє її збільшенню та розвитку. Він допомагає м'язам правильно скорочуватися і дуже корисний для бодібілдерів і тих, хто займається спортивними змаганнями. Він робить ваші м'язи сильними та здатними витримувати більшу вагу.

5. Здоров'я мозку

Дослідження довели, що вітамін D може зменшити запалення у структурі мозку та допомогти захистити нейрони. Дефіцит цього нутрієнта в організмі викликає депресії, сезонні апатії та шизофренію у дорослих. Тому взимку регулярне вживання БАДів D3 дійсно допоможе покращити роботу мозку.

6. Здоров'я легень

Вітамін D є попередником важливих гормонів, таких як кортизол. У правильних кількостях кортизол зменшує запалення у легенях та зміцнює їх проти респіраторних захворювань та вірусів. Він також допомагає зменшити симптоми астми, бронхіту чи ускладненого дихання.

7. Артеріальний тиск

Низький рівень вітаміну D може спричинити високий кров'яний тиск – гіпертонію. Це може збільшити ризик серцевих нападів та інсульту. Щоденне прийманння нутрієнта допоможе зменшити кров'яний тиск природним шляхом, що забезпечує правильну циркуляцію поживних речовин в організмі.

8. Аутоімунні захворювання

Багато людей на планеті страждають на аутоімунні захворювання. Вони виникають через те, що імунітет іноді помилково розпізнає свої клітини як сторонні, і починає боротьбу з ними. Вітамін D є імуномодулятором, він допомагає збалансувати імунну систему та запобігти атаки організму зсередини.

9. Здоров'я шкіри

Доведено, що приймання вітаміну D допомагає тим, хто страждає на екзему, псоріаз і передчасне старіння шкіри. В організмі він взаємодіє з вітамінами A та E, створюючи здорові клітини шкіри та запобігаючи почервонінню й подразненню.

10. Полегшення болю

Багато людей з віком страждають від хронічних болів у суглобах, у скелетних м'язах та інших органах. Вітамін D – це натуральне знеболювальне, яке знижує біль природним шляхом, регулюючи рівень кальцію в організмі. Вітаміни D і K2 працюють разом, забираючи надлишки кальцію з крові, м'яких тканин, суглобів та передаючи його в кістки, де йому належить бути.

11. Запалення

Вітамін D допомагає наднирковим залозам виробляти важливі стероїдні гормони. Вони важливі для зменшення запалення в організмі. Це може допомогти зменшити збитки, спричинені старінням та окисленням.

12. Апное уві сні

Якщо ви вживаєте харчові доповнення вітаміну D, краще приймати їх вранці. Це допоможе відновити цикл сну та краще спати ночами. У такий спосіб ви позбавитеся апное уві сні і станете легше дихати вночі.

13. Здоров'я зубів

Допомагаючи мобілізувати кальцій в організмі, вітамін D зміцнює зуби та знижує ризик виникнення карієсу. Вам також слід уникати солодких продуктів, оскільки вони впливають на pH ротової порожнини, що також може викликати карієс і захворювання ясен.

14. Сонячне світло

Наш організм виробляє вітамін D, коли шкіра контактує із сонцем. Ультрафіолетові промені проникають у шкіру і перетворюються на вітамін D завдяки ферментам печінки та нирок. За 20 хвилин перебування на сонці в організмі може утворитися близько 35 000 міжнародних одиниць вітаміну D.

15. Зимові місяці

На жаль, жителі Північної півкулі не отримують від сонця достатньої кількості вітаміну D в зимовий час, оскільки тривалість світлового дня коротка, а 99% тіла закрито від тих мізерних сонячних променів зимовим одягом.

16. Дефіцит

Понад 1 мільярд людей у всьому світі відчувають нестачу вітаміну D через щойно згадану проблему. Однак дефіцит може бути і в тих випадках, коли людина має ушкодження печінки або нирок, ожиріння або генетичну проблему поліморфізму. Щоб подолати це, слід регулярно приймати БАДи.

17. Добавки

Рекомендується приймати 30 000 міжнародних одиниць вітаміну D3 щодня разом із 300 мікрограмами вітаміну K2. Дуже важливо приймати їх одночасно, оскільки вони працюють напарниками, переміщуючи кальцій із неправильних місць і поміщаючи його в кістки, де він необхідний.

18. D3 та K2

Дотримання здорового режиму дня та вживання цих нутрієнтів допоможе підтримувати рівень вітаміну D на високому рівні та запобігти багатьом вищезгаданим проблемам зі здоров'ям. Завжди вибирайте вітамін K2 у формі «MK-7», а не «MK-4», оскільки це найкорисніша версія.

19. Джерела їжі

Ми також отримуємо невелику кількість вітаміну D із жирної риби, такої як лосось, скумбрія, оселедець та сардини, а також із червоного м'яса та яєць. Однак ці кількості занадто малі для задоволення ваших щоденних потреб.

20. Всмоктування

Тим, у кого видалили жовчний міхур, хто має захворювання печінки або проблеми із травленням, буде складно засвоювати вітамін D із БАДів та їжі. Щоденне вживання бичачої жовчі або очищених солей жовчних кислот допоможе засвоїти і його, і багато інших жиророзчинних поживних речовин.

 

Пам'ятайте, що вітаміни взаємодіють в організмі з іншими нутрієнтами, тому всі вони повинні бути присутніми у вашій їжі. Для цього дотримуйтесь здорової дієти – багатої на поживні продукти.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top