Чи достатньо в вас глутатіону?

Ми не випадково поставили знак питання в кінці заголовка. Нам справді важливо, чи знаєте ви рівень цієї речовини у своєму організмі. А може, варто запитати, чи знаєте ви загалом, що це таке? І чому це так потрібно нашому тілу?

Що таке глутатіон

Ця сполука відома як головний антиоксидант організму, і її виробляє печінка. Він діє по всьому тілу, захищаючи клітини та ДНК від пошкодження вільними радикалами. Він також допомагає розщеплювати шкідливі токсини, які організм перетворює на безпечні водорозчинні частинки, щоб вони могли виводитися з тіла природними шляхами.

Ризики нестачі глутатіону

На жаль, з віком наш організм виробляє все менше і менше цієї речовини, а це може призвести до швидшого старіння шкіри, оскільки головний антиоксидант необхідний для захисту від ультрафіолетових променів сонця. Крім того, при його дефіциті у людини більше шансів захворіти на жирову хворобу печінки, а ризик раку стає більш високим, оскільки ваша мітохондріальна ДНК може бути ослаблена. Також існує більш високий ризик захворювань головного мозку, таких як хвороби Альцгеймера та Паркінсона, ослаблення імунної системи та більш високий ризик проблем із серцем.

Як підвищити рівень глутатіону в організмі

Але не варто лякатися. Ви ж не маєте сумнівів, що науці відомо багато способів підняти глутатіон, щоб покращити загальний стан здоров'я та знизити ці ризики. І саме про ці способи та засоби ми розповімо вам у сьогоднішній статті. Наведена в ній інформація буде цікавою і корисною, але якщо у вас є якісь проблеми зі здоров'ям – поговоріть про них зі своїм лікарем.

N-ацетилцистеїн (NAC)

Один із найпростіших і найкращих способів підвищити рівень глутатіону – приймати по 600 мг N-ацетилцистеїну щодня. NAC багатий цистеїном та амінокислотами, які ваша печінка використовує як сировину для створення глутатіону. Багато хто приймає його, щоб відновити пошкоджену печінку, здолати захворювання легень та вивести важкі метали з організму. Це один із найбільш ефективних способів заповнити рівень глутатіону після будь-якого захворювання.

Цибулинні овочі

Коли ви поглинаєте токсини, такі як алкоголь, кукурудза, сироп, або ж деякі лікарські препарати, глутатіон допомагає вашій печінці розщеплювати їх і виводити з організму, перш ніж вони зможуть завдати вам шкоди. Однак, якщо ви споживаєте занадто багато цих токсинів, печінка може перевантажитися і почне запалюватися, що вже буде захворюванням. Ви можете допомогти своїй печінці у виробленні більшої кількості глутатіону, просто вживаючи в їжу більше цибулинних культур, таких як цибуля, часник, цибуля-шалот, цибуля-пор та цибуля-трибулька. Ці овочі багаті сполуками сірки, які перетворюються на глутатіон. Вони також містять інші флавоноїди, які можуть посилити антиоксидантну систему організму.

Кістковий бульйон

Усього два-три покоління тому наші пращури завжди вживали тушковані кістки тварин та кістковий бульйон. Колаген та мінерали з кісткового бульйону справді зіграли роль в еволюції людини, зокрема, розвинувши та зміцнивши кістки наших рук. Однак ви, можливо, не знаєте, що кістковий бульйон також сповнений гліцину та проліну. Це амінокислоти, які необхідні для вироблення глутатіону у печінці. Тому, коли ви хворі, отримали травму або перебуваєте у стані стресу, вживання кісткового бульйону допомагає вашому організму одужати та поповнити запаси глутатіону. Тож почніть готувати собі курячі кістки на малому вогні і додайте трохи цибулі та часнику, щоб отримати смачну домашню їжу для очищення печінки.

Аеробні вправи

Якщо у вас навколо живота накопичився жир і вже почав набувати форми горщика, то, скоріш за все, у вас настало ожиріння печінки, і катастрофічно впав рівень глутатіону. Було доведено, що регулярні фізичні вправи на чистому повітрі, як-от високоінтенсивні інтервальні тренування, зміцнюють антиоксидантну мережу в усьому організмі. Саме це – найкоротший шлях до виведення жиру з печінки та зниження ваги. Однак перетренованість може виснажити рівень глутатіону, тому краще виконувати короткі інтервальні тренування високої інтенсивності. Хорошим неалегоричним прикладом може бути спринт, а не марафон.

Червоне м'ясо

Ще один дуже простий спосіб підвищити рівень глутатіону – вживати продукти, які містять його від природи. Яловичина трав'яної відгодівлі є одним із кращих природних джерел глутатіону поряд з кон'югованою лінолевою кислотою (омега-6), яка теж корисна для зниження ваги та покращення загального стану здоров'я. Яловичина також є хорошим джерелом гемового заліза та вітаміну B12, які не менш необхідні для здоров'я печінки та вироблення глутатіону.

Кефір А2

Рекомендується щодня вживати невелику порцію кефіру із сирого коров'ячого молока А2, щоб підвищити рівень глутатіону. Дослідження довели, що білок бета-оболонки А2 збільшує концентрацію глутатіону в організмі. Він також постачає корисні бактерії та корисні дріжджі, які можуть допомогти відновити «дірявий» кишківник та покращити травлення. Кефір А2 також є чудовим джерелом сироваткового білка, а крім того цистеїну – будівельного матеріалу, що використовується у виробництві глутатіону.

Розторопша

Трава, яку в наших краях зневажать як бур'ян, століттями використовувалася у народній медицині для лікування захворювань печінки. Розторопша містить силімарин – групу молекул, які, як відомо, зміцнюють клітини печінки та підтримують її здатність переробляти глутатіон. Розторопша ще й допомагає покращити кровообіг у ногах, недостатність якого є частим супутником проблем із печінкою. Приймайте 2,5 г насіння розторопші тричі на день, щоб підвищити рівень глутатіону, а також очистити печінку.

Вітаміни C та E

Антиоксиданти працюють широкою мережею по всьому тілу, «ремонтуючи» вільні радикали та захищаючи від пошкоджень мітохондрії і ДНК. Коли ваше тіло використовує для цього глутатіон, він окислюється і стає марним. Однак, коли ви приймаєте інші антиоксиданти, такі як вітаміни C та E, вони можуть допомогти відновити глутатіон з його окисленої форми, роблячи його активним. Тому збільшуйте споживання вітамінів C і E, вживаючи в їжу продукти, багаті на хлорофіл – зелений пігмент, що міститься в рослинах. Сік паростків пшениці, квашена капуста, авокадо, свіжа капуста, порошок моринги, зелений чай, хрестоцвіті овочі та салати – найкращі продукти для цього.

Не зайвим буде згадати, що селен також є сильним антиоксидантом, який допомагає відновлювати глутатіон. Селен можна отримувати, просто з'їдаючи 1-2 бразильські горіхи щодня.

Інші способи підвищити рівень глутатіону

  • Найчастіше бувайте під прямими сонячними променями, оскільки інфрачервоне світло сонця може стимулювати вироблення мелатоніну, а воно теж збільшує рівень глутатіону.
  • Не зловживайте щоденнимия знеболювальними препаратами, бо вони важко розщеплюються печінкою та призводять до знищення запасів глутатіону. Капсули органічної куркуми забезпечують природне знеболювання, а також підвищують рівень глутатіону, тому краще використовуйте їх.
  • Перестаньте вживати алкоголь, курити і їсти занадто багато оброблених харчових продуктів.
  • Їжте більше продуктів, багатих на антиоксиданти, такі як ягоди, овочі, м'ясо трав'яної відгодівлі, дика риба та натуральна оливкова олія. Це доступний та ефективний спосіб поповнити свою антиоксидантну мережу.

8 засобів для підвищення рівня глутатіону

Підсумовуючи, випишемо ті вісім речей, які варто робити, щоб підвищити рівень головного антиоксиданту:

  1. Приймайте щодня по 600 мг N-ацетилцистеїну.
  2. Їжте овочі для постачання сірки в організм.
  3. Пийте кістковий бульйон.
  4. Регулярно виконуйте вправи високої інтенсивності на повітрі.
  5. Їжте червоне м'ясо тварин трав'яної відгодівлі.
  6. Вживайте кефір із коров'ячого молока А2.
  7. Вживайте розторопшу.
  8. Отримуйте більше вітаміну C та Е з цілісних продуктів.
← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top