Вісім продуктів, які псують вашу шкіру

Зазвичай людина із проблемами шкіри йде до дерматолога, який ставить діагноз і призначає типове лікування… Це може бути стероїдний крем або щось проти запалення, і т. д. Але всім нам варто знати про деякі речі, які ми самі пускаємо всередину, щоб вони викликали проблеми шкіри. Знати, щоб уникнути. Адже при порушенні біохімії або гормонів слід звернути увагу на те, що потрапляє всередину вас, а не зосереджуватися на зовнішніх проявах внутрішніх порушень.

 

Знежирені продукти

50% ваших клітин, особливо у шкірі, складаються з насичених жирів. Нам так часто вчили уникати насичених жирів, що ми замінюємо їх іншими типами або переходимо на знежирення. Але це – вірний спосіб зробити вашу шкіру дуже хворою. Насичені жири можна вживати в їжу, якщо ви не додаєте до них супутні продукти, такі як цукор тощо. Крім того, в жирі є всі жиророзчинні вітаміни, дійсно важливі для вашої шкіри. Це вітамін A, є вітамін D, дуже важливий протизапальний вітамін E, важливий антиоксидант, вітаміни K.

 

Солодкі ласощі

Якщо ваша шкіра страждає від прищів, і ви хочете позбутися їх – позбудьтеся спершу цукру. Тому що він підвищує рівень інсуліну, а той піднімає рівень андрогенів, які збільшують ваші сальні залози, через які і виникає акне. Не їжте і не пийте цукор. І йдеться не лише про газовані напої, а й про фруктові соки – це просто чистий цукор. Вони пастеризовані, тобто стерилізовані, але це якраз є рівносильно всілякій «…-колі». Діабетик має багато проблем зі шкірою не тільки на обличчі, але й по всьому тілу, особливо в нижній частині ніг. Такі люди мають ці маленькі чорні і сині плями. Вони можуть мати проблему з пігментацією в області шиї, у складках під пахвами. І в них частіше зустрічається синдром полікістозних яєчників, у них більше прищів і частіше з'являються папіломи через окислення, пов’язаного з високим рівнем цукру.

 

Злаки та алкоголь

Дехто не погодиться: «Але цільнозернові продукти корисні для шкіри». Яка частина цього зерна корисна для шкіри? Це глютен, що викликає проблеми з кишківником, які потім створюють всілякі біди з вашою шкірою: псоріаз, екзему і навіть аутоімунні захворювання. У цих злаках є лектини, не кажучи вже про те, що вони перетворюються на цукор у крові, що створює інші мороки. По-друге, зернові також багаті на жирні кислоти Омега-6. Ці кислоти викликають запалення, тому вони шкідливі для шкіри та кишківника. Ваша шкіра і справді є дзеркалом вашої печінки. Якщо у вас погана шкіра, то, скоріш за все, з вашою печінкою не все гаразд. І, до речі, алкоголь роблять із зерна.

 

Рослинні олії та жири

Термін звучить так, ніби ви берете рослини, вичавлюєте їх і отримуєте корисні олії. Але в суті своїй це олії з зернового або іншого насіння. Серед них: кукурудзяна олія, соєва, рапсова і олія з насіння бавовни. Вам ніхто не скаже правди про те, наскільки погано вони оброблені. Вони містять речовини-розчинники, що, як і злаки, викликають запалення вашої шкіри. Це тому, що вони пригнічують жирні кислоти Омега-3, які вам потрібні як протизапальний засіб. Коли мова піде про важливу їжу для вашої шкіри, будуть згадуватись продукти з високим вмістом жирних кислот Омега-3. Але якщо ви одночасно споживаєте Омега-6, вони починають конкурувати між собою. В таких умовах ваш організм не поглинатиме Омега-3.

 

Перероблений білок

Йдеться про ізоляти соєвого білка або гідролізований соєвий білок. Якщо задати пошук у Google, ви знайдете безліч тверджень про те, що це нібито добре для шкіри! Але безліч лікарів, які знають про цю тему не з чуток, наведуть безліч прикладів пацієнтів, які захопилися соєвими дієтами. Це раціони, в яких білок ізольований, і ви споживаєте щось ненатуральне. Можливо, що багаторазово перероблений рослинний білок із наднизьким вмістом жиру може допомогти людині трохи схуднути. Але люди, коли худнуть, мають не дуже привабливий вигляд: сохне шкіра, волосся, вони здаються старшими. Для виготовлення продуктів із переробленого протеїну використовують білки дуже низької якості, наприклад соєвий. Це низькоякісний, не надто біодоступний білок. Можливо, це корисно для певних тварин, таких як коні, їм потрібно якнайбільше білка – будь-якого. Але, на відміну від нас, коні, корови, вівці та кози – не м'ясоїдні. І тому, коли люди починають вживати цей оброблений протеїновий порошок, виникають побічні ефекти: здуття живота, проблеми зі шкірою, алергії шкіри, більу голові, розлад шлунка, затримка рідини, ожиріння, а також діабет. Для міцного здоров'я слід вживати якісний натуральний білок, такий як яйця, риба, морепродукти, м'ясо трав'яної відгодівлі тощо. Наприклад, яйця, особливо жовток, дійсно багаті на вітамін А, це бездоганне джерело білка.

 

Молоко та порошок сироваткового протеїну

Чому? Тому що молоко призначене для вирощування тварин. І коли ви вживаєте його або молокопродукти, ці гормони можуть впливати на сальну залозу і викликати у вас проблеми з акне. Тож молоко теж може викликати проблеми.

 

Продукти з низьким вмістом антиоксидантів

Припустімо, ви їсте білий хліб, або напівфабрикати, або іншу нездорову їжу. Все це позбавлене антиоксидантів. Антиоксиданти присутні у продуктах, які зазвичай називають здоровою їжею: в овочах, у м'ясі трав'яної відгодівлі і т. д. Все це захищає шкіру від пошкоджень зовнішніми факторами, такими як сонячна радіація, забруднення з навколишнього середовища і навіть вживання цукру. Коли ви знаходитесь на сонці і у вас недостатньо антиоксидантів, ви можете наразитися на ризик захворіти на рак шкіри і дрібніші неприємності.

 

Продукти, що руйнують кишкову флору

У цій категорії перше місце посідають штучні підсолоджувачі. За ними йдуть стерильні продукти, такі як продукти в пакетах, консерви, пастеризовані соки та інше, рафіновані продукти, супи в пакетиках тощо. Одним словом, продукти, що довго зберігаються. Коли ви знищуєте кишкову флору, на вас чекає розацеа. Це червоні плями на щоках (як фото), які дуже псують вигляд. Адже, ваша мікрофлора, її мікроорганізми живуть на клітковині. І тому різноманітність рослинної їжі – наприклад, салати, у поєднанні з білком – було б чудовою комбінацією для здоров'я вашої шкіри. Різноманітність овочів у вашому салаті підвищує різноманітність бактерій, необхідних для бездоганного зовнішнього вигляду. А якщо у вашому раціоні присутній тільки знежирений, оброблений протеїновий порошок на олії, і ви думаєте, що він корисний для вашої шкіри… подумайте ще раз.

 

Що потрібно вашій шкірі

Шкіра добре почувається при більшій кількості жиру, меншій кількості цукру, при поживних речовинах з великою кількістю фітонутрієнтів. І є ще кілька речей, які справді допоможуть вашій шкірі:

 

  • Піст. При періодичній строгій дієті збільшується аутофагія: вона очищає старі пошкоджені клітини вашого тіла і омолоджує шкіру та інші тканини організму;
  • Голодування збільшує різноманітність вашого мікробіому;
  • Сонце корисне для шкіри, якщо ваш раціон не позбавлений антиоксидантів. Під сонячним промінням виробляється вітамін D, необхідний і для самої шкіри. І якщо ви коли-небудь бачили людей, які не засмагають, то пригадаєте, що їхня шкіра не має здорового вигляду;
  • Олія печінки тріски. У ній є не тільки вітамін A, необхідний для шкіри, але й Омега-3 та вітамін D разом узяті. У риб'ячому жирі немає вітаміну A, лише Омега-3;
  • Уникайте стресу чи боріться з ним. Часто у людей виникають проблеми зі шкірою лише тому, що вони перебувають у хронічному стресі. Тож робіть усе можливе, щоб усунути стрес, якщо не вдається протистояти йому;
  • Фізичні навантаження та вправи допоможуть вам зняти більшу частину накопиченого стресу;
  • Відмовляйтеся від куріння та алкоголю. У курців та людей, які регулярно п'ють алкоголь – хоча б навіть вино – шкіра старішає раніше!

 

Все це має дати вам хорошу відправну точку, щоб дійсно мати здорову, гладку шкіру, щоб ви не маскували різні проблеми зі шкірою, або ж не опинилися в кабінеті дерматолога.

 

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top