Не боріться з депресією, долайте її причини

Існує така гіпотеза, що депресія – це просто хімічний дисбаланс у мозку, пов'язаний з серотоніном («гормоном щастя»). Насправді ж немає жодних доказів того, що це твердження має право на існування, це лише теорія. Ніщо не доводить, що підвищення чи зниження рівня серотоніну в мозку будь-яким чином впливає на депресію.

 

Антидепресанти ЗЗС

Селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) є ліками, що блокують зворотне всмоктування серотоніну, тому в мозку його залишиться більше. Але дослідження СІЗЗС показали, що ці антидепресанти практично не відрізняються ні від реальних ліків, ні від плацебо при лікуванні депресії. Водночас вони мають цілий пакет побічних ефектів, включаючи ризик суїцидальних думок і вчинків. А крім того, є і серйозні побічні ефекти, пов'язані зі статевою системою. Йдеться про відсутність оргазму, причиною чого є втрата чутливості інтимних частин тіла, а також еректильна дисфункція та передчасна еякуляція.

 

Є дослідження, які показали, що саме високий, а не низький рівень серотоніну викликає депресію. А в інших експериментах, де його намагалися знизити, не виявилося зв'язку між депресією та зниженням рівня серотоніну.

 

Альтернатива антидепресантам

Отже, щодо лікування депресії фармацевтичними препаратами, всім дійсно потрібно подумати двічі, а то й більше разів, щоб оцінити всі ризики, а також зрозуміти механізм того, що відбувається після вживання препаратів для маніпуляції нейротрансмітерами. Нейротрансмітери – це комунікаційні часточки, які передаються від одного нейрона до іншого, дуже схоже на гормони, які працюють у вашій крові. Тим не менш, нейротрансмітери працюють в нервовій системі, створюють різні ефекти, і їх досить багато. Але коли людина намагається штучно маніпулювати ними, вона тим самим порушує зв'язок усередині нейронів.

 

Що ж протиставити антидепресантам? Можна просто усунути причини депресії, і про це ми збираємося вам розповісти нижче. Але спершу – про зв'язок між ними та виникненням депресії.

 

Про те, як виникає депресія

Коли ми говоримо про депресію – це вона викликає проблеми з тілом чи проблеми організму викликають її? Первинна курка, чи яйце? І те, й інше, тому що при стресовій події людина може пережити тяжку втрату і впасти в депресію, яка серйозно вплине на її здоров'я. Але з іншого боку, у вас можуть бути певні проблеми та недоліки фізичного здоров'я, через які у вас немає настрою, вади харчування та інші негаразди – вони можуть викликати депресію.

 

Найсильніші причини депресії

Загалом є чотири основні речі, які, по одинці чи разом, є фізичною причиною депресії людини.

 

Безсоння

Воно збільшує ризик виникнення депресії вдесятеро, тобто на 1000%. Коли людина не може спати, у неї виникають проблеми з нейротрансмітером під назвою ацетилхолін. Це нейромедіатор, яким керує блукаючий нерв. А блукаючий нерв займається протидією стресу, оскільки він є частиною парасимпатичної нервової системи, яка також відповідає за відпочинок і травлення. Саме тому при дефіциті ацетилхоліну виникають проблеми із переварюванням їжі. Ви не можете виробляти соляну кислоту, ви не можете виділяти жовч та ферменти, а перистальтика (прохідність через травний тракт) загальмована. Таким чином, ацетилхолін дуже важливий для травлення, але не менш важливий і для відпочинку.

 

Є кілька речей, які можуть допомогти підвищити рівень нейромедіатора ацетилхоліну: достатня кількість вітамінів B1 і B5, вітаміну D3 (10 000 МО перед сном) і холіну. Продуктами з найвищим вмістом холіну є яєчні жовтки, яловича печінка та жирна риба. І ще одна річ, яка також може допомогти збільшити рівень ацетилхоліну – це магній. У разі боротьби з безсонням – найкращим варіантом буде треонат магнію, який проникає через гематоенцефалічний бар'єр і може значно допомогти нашому нейротрансмітеру.

 

Як виходить, що в організмі знижується рівень ацетилхоліну? Одна з найбільших проблем – це дієти з високим вмістом вуглеводів і цукру. Друга – резистентність до інсуліну, яка блокує всі нейротрансмітери, а особливо – ацетилхолін.

 

Хронічна втома

Вона, як правило, є наслідком безсоння, ви швидше будете втомлюватися, якщо у вас безсоння. Хронічна втома може викликати депресію, тому що в людини просто немає енергії. Іншою її причиною може бути дисфункціональність мітохондрій – це наша енергетична фабрика – тому що людині не вистачає коензиму Q10 чи вітаміну B1. Крім того, людина може відчувати хронічну втому, якщо вона має якийсь вірус, наприклад, Епштейна-Барр, з яким стикаються багато людей. Він майже у кожному випадку супроводжується хронічною втомою, через яку людина може впасти у депресію. Вам просто потрібно з'ясувати, чому ви постійно втомлений – бідний раціон? брак сну? вірусна інфекція? Яка дуже часто виникає через наступний пункт:

 

Стрес,

особливо хронічний. Цей стан може реактивувати вірус та викликати синдром хронічної втоми та фіброміалгію. Таким чином, хронічний стрес – ще один важливий фактор, чому люди можуть впасти в депресію, хронічна стимуляція кортизолу, яка викликає безсоння. У багатьох людей, які мають ці віруси, настає ремісія, зазвичай після якоїсь стресової події. Якщо ви відчуваєте хронічний стрес, з'ясуйте, що вас дратує, та розгляньте всі варіанти, які допоможуть за будь-яку ціну покращити ситуацію.

 

Дефіцит поживних речовин

Брак нутрієнтів може викликати депресію. Найбільш небезпечний серед них – дефіцит вітаміну D. Він виникає через брак сонця або недостатню кількість цього нутрієнта в їжі, а також і через стрес, який може виснажити ваш запас вітаміну D. Та в будь-якому випадку цей дефіцит може викликати депресію. В осінні та зимові місяці, коли зведено до мінімуму кількість сонячних променів, які приносять вітамін в наш організм, дуже багато людей страждають від поганого настрою. Тому в цю пору варто вживати щонайменше 10 000 МО щодня. Але якщо у вас не просто поганий настрій (стан), а саме депресія (діагноз), розпитайте у свого лікаря про доцільність вживання від 20 000 до 30 000 МО на день. За кілька днів це спрацює, і ви відчуєте себе набагато краще.

 

Наступним дефіцитом, який може викликати депресію, є дефіцит вітаміну B12. Зазвичай це може статися через те, що людина вживає кислоти, або в неї є запальні проблеми в кишківнику, низька кислотність у шлунку, або вона з якихось причин не споживає продукти тваринного походження.

 

Дефіцит вітаміну B1, який зазвичай виникає через вживання завеликої кількості цукру, кави, чаю, шоколаду. В основному, занадто велика кількість вуглеводів може викликати депресію.

 

Дефіцит магнію. Людина також може страждати на хронічну втому або впадати в депресію через відсутність магнію – палива для вироблення енергії, у неї просто не вистачає сил, і людина почуватиметься дуже пригніченою або виснаженою. Чи можете ви впасти в депресію, якщо у вас багато енергії? Це досить складно.

 

І останнє, що стосується депресії та дефіциту поживних речовин, це жирні кислоти Омега-3. Вони просто необхідні для підтримки стабільного функціонування вашого мозку. І якщо у вас дефіцит цих незамінних кислот, це може спричинити депресію.

 

Малоактивний спосіб життя

Отже, ці чотири фактори надзвичайно важливо виправити. Але є ще один, без виправлення якого все інше може бути марним. Це фізичні вправи, тобто їхня відсутність. Що більше ви займаєтеся спортом, то менше у вас буде депресії. Ви нарощуватимете свої мітохондрії, чим генеруватимете енергію. Це допоможе вам зменшити стрес і допоможе краще спати. Тому не забувайте про фізичні вправи. Можете почати поступово, з малого, і нехай кожен наступний день ви будете робити все більше і більше рухів, все вище і вище піднімати планку фізичних навантажень на свої м'язи.

← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top