Про найважливіший електроліт в організмі

Електроліти – це мікроелементи, які проводять електричні імпульси у тілі. До них належать калій, магній, кальцій, а також натрій та хлор. Якщо сіль розчинити у воді, вона роз'єднається на два елементи – хлор та натрій, і ця рідина проводитиме електричний струм.

 

Добова норма калію

Але серед названих речовин калій – єдиний електроліт, затребуваний організмом у найбільших кількостях – від 4,7 до 6 г щодня. Це незрівнянно багато порівняно з іншими мікроелементами, добова норма яких обчислюється всього лиш десятками мікрограмів. Щоб заповнити цю потребу в калії, людина повинна з'їдати по 10 порцій салату щодня, або ж харчуватися самими устрицями.

 

Функції калію-електроліту

Які ж функції калію? У нашому організмі є те, що називається "натрієво-калієвим насосом". Він вбудований у маленький білок, з'єднаний з одним ферментом, що лежить на поверхні клітини. У нашому організмі – десятки мільйонів цих крихітних помп. Вони виробляють електрику, яка допомагає речовинам – нутрієнтам, глюкозі, амінокислотам та мікроелементам – проходити через клітину. І третина споживаної нами їжі перетворюється на енергію для забезпечення роботи цих насосів.

 

Дещо інший насос за участю калію розташувався у шлунку. Його функція – допомагати виробляти шлунковий сік, необхідний для травлення. І схожі "пристрої" можна знайти в м'язах та в нервовій системі. Останній споживає близько 60% калорій, які надходять в організм.

 

Калій незамінний для створення подібних "насосів", які роздають клітинам електричні заряди. Завдяки ним речовини можуть входити і виходити з клітини, створюючи енергію. Фактично вся ваша енергія, необхідна для обміну речовин, частково перебуває під контролем цих маленьких насосів. Загальний рівень вашої енергійності, скорочення м'язів та водний баланс також контролюється ними. Кальцій транспортується у м'язи калієм. Дефіцит калію для цих насосів є причиною того, що кальцій не надходить у м'язи, і вони не розслабляються – виникають спазми та втома м'язів. Ось чому іноді для відновлення дефіциту кальцію слід вживати не кальцій, а саме калій.

 

Ознаки дефіциту калію

З їжею калій отримати дуже важко – для цього слід споживати величезну кількість овочів, як ми вже знаємо. При дефіциті калію виникає низка симптомів:

  • Втома (через низький електричний заряд у клітинах);
  • Судоми та слабкість у м'язах;
  • Аритмія та інші проблеми серцебиття;
  • Стрибки артеріального тиску;
  • Набряки ніг через затримку рідини;
  • Закрепи через нестачу шлункового соку.

 

Причини дефіциту калію

Перша з них – неналежне, обмежене харчування. На другому місці – блювота і діарея. Також при операційних втручаннях калій різко падає, як і при інших сильних стресах. Ось чому після операції пацієнтові ставлять крапельницю з калієм. Стрес надниркових залоз також входить у першу десятку причин нестачі калію, оскільки він просто виводиться із сечею.

 

Далі у списку – цукор… Річ у тім, що інсулін – це гормон, який допомагає засвоювати нутрієнти, зокрема калій. Він виступає як "вмикач" насоса, що допомагає цьому засвоєнню. І, вживаючи калій, можна зменшити потребу в інсуліні. Але, споживанням надміру цукру, ми виснажуємо інсулін.

 

При нестачі калію підвищується кров'яний тиск. Лікарі прописують сечогінне, щоб знизити тиск, але забувають прописати і калій. І із сечею вимиваються залишки калію, викликаючи його дефіцит.

 

Закривають список зловживання солоним та алкоголем.

 

Калій в якості БАДів

Найбільшою популярністю останні тижні і навіть місяці може похизуватися препарат Potassium від авторитетного виробника Natures Plus. Калій представлений тут у вигляді комплексу амінокислот сої. Приписи – вже названі нами симптоми нестачі цього мікроелемента: захворювання серцево-судинної системи, аритмія, порушення пам'яті та уваги, занепад сил та розлади нервової системи.

 

Компанія Now Foods втілила поєднання калію та йоду в препараті Potassium Plus Iodine. Крім зазначених мікроелементів до його складу включено не менш важливий електроліт натрій. Завдяки цьому розширився і спектр дії препарату. Виробник рекомендує його при проблемах зі щитоподібною залозою, гормональних збоях, ослабленому імунітеті, простудних захворюваннях та кашлі.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top