Червоне м'ясо – бездонна криниця нутрієнтів

Якщо попросити медика назвати одну найкращу їжу, яка допоможе зцілитися, відновитись після тренування, стресу, травми, операції тощо, відповіддю буде яловичина. Коли ми говоримо про загальне зцілення та відновлення, м'ясо тварин і особливо червоне м'ясо розташувалося у угорі списку, тому що воно не тільки містить найбільше білка, але й має деякі інші дивовижні властивості.

 

Помилкові уявлення про тваринний білок

Чи зустрічали ви хоч одну людину, яка колись мала алергію на м'ясо? Буває алергія на арахіс, яйця, морепродукти, молюски, сою та навіть пшеницю, але не на червоне м'ясо. Існують й інші помилки: мовляв, вам слід їсти менше м'яса, щоб не погладшати. Це твердження – із серії, придуманої супротивниками вживання тваринної їжі: «на зміну клімату впливають корови, тому що вони руйнують озоновий шар»… Це абсолютний абсурд. Але хіба ви вперше зустрічаєте той факт, що якщо мейнстрім каже вам не робити щось, істина буде в протилежному напрямку? Насправді ж дуже складно вилікувати і відновити своє тіло без тваринного білка, особливо червоного м'яса.

 

Чому червоне м'ясо – цілюще

Дієтологи часто говорять про яйця, рекомендують їсти не менше, ніж по чотири жовтки на день, і вони не помиляються. Також справедливі й твердження про користь лосося та іншої риби, які теж радять їсти один чи два рази на тиждень. Адже і лосось, і сардини багаті на кислоти Омега-3. Це добре, але в м'ясі яловичини більше білка та багато інших речовин, які допомагають одужати. З усього, що бере участь у процесі загоєння та відновлення, нам потрібні амінокислоти, біодоступний білок (тобто тваринний) і концентрований білок. І якщо порівняти червоне м'ясо з яйцями, у м'ясі буде вдвічі більше амінокислот. У ньому також

  • в 1,5 рази більше заліза,
  • в 2,2 рази більше магнію,
  • в 3,7 рази більше цинку,
  • у 50 разів більше вітаміну B3
  • удвічі більше вітамінів B1 та B12
  • у чотири рази більше вітамінів B6 і K,
  • вп'ятеро більше жирних кислот Омега-3.

 

Вражає, чи не так? АЛЕ! Йдеться не про промислові ферми. Ми говоримо про яловичину трав'яної відгодівлі. Штучний корм порушує співвідношення кислот Омега-3 та Омега-6.

 

До речі, яловича печінка містить у 73 рази більше вітаміну A, ніж яйця. При цьому яйця залишаються хорошим джерелом білка: у них є поживна речовина, яка краща, ніж у яловичині – це холін. Крім того, в яйцях вдвічі більше вітаміну B2 і в 12 разів більше фолієвої кислоти, ніж у яловичині.

 

Які ще корисні речовини містяться в яловичині

Перша з них – карнітин. Саме він допомагає транспортувати жир у клітини, у їхні мітохондрії, щоб допомогти вам отримати більше енергії. Карнітин дає енергію під час тренування. А максимально швидке транспортування палива в мітохондрії необхідне для загоєння та відновлення тканин. Нам потрібні амінокислоти як сировина не тільки для м'язів, але і для всієї біохімії. Отже, якщо порівняти 100 г червоного м'яса з 100 г яєць, кількість карнитина буде приблизно 150 мг проти 7 мг. Якщо шукати продукт, у якому найбільше карнітину – це баранина. Але яловичина впевнено стоїть на другому місці.

 

Далі – креатин. Його можна використовувати як паливо для дуже вибухових, інтенсивних вправ, серйозних навантажень. Фізична активність потребує креатину. Ось чому ви бачите багато бодібілдерів, важкоатлетів та людей, які займаються фізичними вправами, які вживають його як харчове доповнення. З усіх продуктів, які можна з'їсти на планеті Земля, червоне м'ясо містить найбільшу кількість креатину. Таким чином, креатин просто дасть вам більше енергії для відновлення після тренувань.

 

Карнозин – це наступне з'єднання, найкращим джерелом якого є яловичина. Він буферизує pH. Річ у тім, що від молочної кислоти підвищується кислотність у м'язах. І якщо ви тренуєтеся, карнозин допомагає нейтралізувати цю кислоту, дозволяючи вам тренуватися довше, тому що pH порушує частину кисню в м'язах. Таким чином він діє як антиоксидант. І він допоможе не лише відновленню після тренувань, а й оздоровленню всього організму загалом.

 

Карнозин також зменшує те, що називається AGP, це екстракінцеві продукти глікації, коли молекула цукру зв'язується з молекулою білка та застрягає в організмі. Таким чином, ці AGP закупорюють організм та заважають його функціонуванню. Зазвичай вони є у людини, яка споживає занадто багато цукру. Карнозин допомагає позбутися цих речей, таким чином стаючи свого роду засобом проти старіння. Він дійсно допоможе вам прожити довше.

 

Наступний – коензим Q10. Це поживна речовина, яка допомагає мітохондріям, де їжа перетворюється на енергію. І найкраще джерело коензиму Q10 – це, звичайно, м'ясні субпродукти, такі як яловича печінка та нирки, але він також міститься і в м'ясі. Q10 також є в рибі, яйцях, але в основному – в субпродуктах.

 

Якщо ви погано засвоюєте яловичину

Отже, якщо ви намагаєтеся вилікуватися, відновитися після тренування, будь-якої травми або операції, вам дійсно слід подумати про те, щоб збільшити кількість червоного м'яса в раціоні і їсти його частіше. У гамбургерах чудове те, що в них трохи більше жиру, ніж у деяких пісних шматках стейка. ТАК, м'ясо слід споживати з його жиром.

 

І є лише дві умови, пов'язані з труднощами перетравлення червоного м'яса. Люди, які не люблять його, зазвичай мають низьку кислотність шлунка. Шлункова кислота завжди втрачається з віком і смак яловичини погіршується. Літні люди справді не можуть її терпіти. Але є одне рішення. Просто вживайте перед їжею від 3 до 5 капсул/таблеток бетаїну гідрохлориду. Вам не обов'язково вживати його завжди. Але протримайтеся місяць і у вас почне підвищуватись кислотність у шлунку. Ви почнете краще перетравлювати яловичину, розщеплювати її і почуватися краще. Паралельно в минуле підуть гази, розлад шлунка, кислотний рефлюкс, ГЕРХ. Це ознаки зниженої кислотності шлунка. Тому замість того, щоб уникати вживання м'яса, просто поверніть шлунку його здатність перетравлювати.

 

І останній момент. Існує певне генетичне захворювання, при якому людям важко позбутися заліза, у них воно накопичується. І якщо це ви, то можливо червоне м'ясо – не для вас. Вам підходять дичина, курятина, яйця та інші джерела білка з меншою кількістю заліза. А ось решті рекомендується червоне м'ясо. Навіть якщо у жінки менструальний цикл, і вона втрачає багато крові, яловичина буде найкращим способом виправити це. Тому що така ситуація часто викликає легку анемію, а червоне м'ясо містить залізо та вітамін B12 у їх найкращих формах.

 

Сподіваємося, що ви отримали більш ніж достатньо інформації, щоб почати регулярно споживати червоне м'ясо і з часом побачити, наскільки це допомогло вам.

← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top