Тест на дефіцит кальцію

Ви, мабуть, вже знаєте про важливість кальцію для кісток та зубів. Але навряд чи вам відомі всі інші його функції: запобігання остеопорозу, згортання крові, надсилання і отримання нервових сигналів, скорочення і розслаблення м'язів, вивільнення хімічних речовин і навіть підтримання нормального серцебиття. Як ви самі розумієте, від дефіциту кальцію постраждають усі ці області. Тому дуже важливо переконатись, що ваш організм отримує достатню кількість цього мікроелемента.

Існують певні симптоми, які можуть свідчити про дефіцит кальцію у вашому організмі. Далі йдуть 20 пунктів. Приготуйте папір і олівець, щоб записувати номер пункту і ставити "+" або "-" які означатимуть, відповідно, присутність або відсутність у вас названого симптому.

  1. Проблеми зі сном. Кальцій безпосередньо пов'язаний з циклом сну. Його рівень у кістках підвищується і падає під час сну, досягаючи свого піку, коли ви спите найглибшим сном. Це свідчить про те, що нездатність нормально спати – попереджувальний сигнал про дефіцит кальцію. Існує безліч досліджень, які підтвердили, що підвищення рівня кальцію може відновити нормальний цикл сну. Цей мінерал також пов'язаний з виробленням гормону сну, званого мелатоніном. Коли вміст кальцію в організмі справді низький, цей гормон не виробляється, через що людині важко заснути.
  2. Проблеми зі втратою ваги. Ще одним неприємним аспектом дефіциту кальцію є нездатність скинути зайві кілограми. Кальцій, що зберігається у ваших клітинах, допомагає переробляти та зберігати жир. Таким чином, жирові клітини з високим вмістом кальцію згоряють швидше. Якщо у вас виникли проблеми зі втратою ваги, незважаючи на правильну дієту та регулярні тренування, це ознака того, що вам бракує кальцію.
  3. Карієс. Кальцій є одним із матеріалів ваших зубів, і його брак впливає на них. Ваші зуби можуть почати жовтіти або у вас може виникнути карієс. Дефіцит кальцію в дитинстві може призвести до затримки формування зубів.
  4. Крихкі кістки. Якщо невеликий удар призводить до тріщини в кістки або навіть перелому, будьте впевнені, що у вас небезпечно низький рівень кальцію. Наше тіло перестає будувати нові кістки до того часу, як нам виповнюється 20 років. І вже у 30 років ми сильно залежимо від кількості кальцію в раціоні, який забезпечує наші кістки будматеріалом. Ви повинні час від часу оцінювати стан кісток вашого тіла та вносити необхідні зміни до раціону, щоб отримувати достатньо кальцію.
  5. Сильна втома. Такий стан може бути викликаний кількома причинами, включаючи дефіцит кальцію. Якщо ви відчуваєте загальну нестачу енергії, надзвичайну млявість, або виявили, що ваші м'язи ослабли – вам варто перевірити рівень кальцію. Втома, викликана його браком, також характеризується нудотою, запамороченням, помутнінням та сплутаністю свідомості, відсутністю концентрації, забудькуватістю.
  6. Остеопороз. Це захворювання робить кістки тоншими і менш стійкими до переламів. Його наслідком є біль, проблеми з поставою та навіть інвалідність. Хоча ваші кістки добре зберігають кальцій, та для підтримки їхньої міцності потрібен високий рівень цього мінералу. Дефіцит може призвести до того, що кальцій виводитиметься з кісток, що призведе до їх ослаблення. Остеопороз найчастіше зустрічається у жінок похилого віку, але його профілактику необхідно починати в молодому віці. Остеопороз – це, по суті, втрата кісткової маси, яка може виникнути, якщо ви не отримуєте достатньо кальцію з їжею або з харчовими доповненнями.
  7. М'язові судоми. Одна-єдина м'язова судома не викличе тривоги, але якщо ви відчуваєте досить багато судом на день, є імовірність, що справа в рівні кальцію. Такий стан справ може призвести до болю в м'язах, їх тремтіння та до загального дискомфорту, оскільки цей мінерал допомагає м'язам рухатися.
  8. Оніміння та поколювання. На ранньому етапі, коли дефіцит кальцію незначний, попереджувальним знаком буде оніміння або поколювання в руках та ногах. Це може статися тому, що при дефіциті кальцію м'язи та нерви стають ненормально збудливими, що призводить до так званої нервово-м'язового подразнення. Хоча цей симптом проявляється на ранній стадії, він вважається серйозним. Тому, якщо ви відчуєте оніміння і поколювання, обов'язково повідомте про це лікаря.
  9. Слабкі та ламкі нігті. Коли в організмі протягом тривалого часу спостерігається дефіцит кальцію, можуть уражатися інші ділянки тіла. І такою областю є нігті, які можуть стати сухими, крихкими та легко ламатися. Ви також можете помітити зміни у своєму волоссі. Наприклад, воно почало рости повільніше, ніж зазвичай, або навіть випадати, часто окремими круглими плямами – стан, відомий як алопеція.
  10. Порушення серцевого ритму. Недостатнє споживання кальцію може мати серйозні наслідки для серця. Його брак впливає на ритм вашого серця, викликаючи порушення у його системі електропровідності, яка посилає сигнали серцевим м'язам, щоб вони могли перекачувати кров до інших частин вашого тіла. Це потенційно може викликати такі симптоми, як запаморочення, прискорене серцебиття або відчуття, що серце пропускає удари.
  11. Суха шкіра. Коли шкіра суха або лущиться, це може бути ще одним симптомом дефіциту. Найменш відома роль кальцію в організмі – підтримка здоров'я шкіри. Він знижує pH вашої шкіри та захищає шкірний бар'єр організму. Це запобігає втраті шкірою води, зберігаючи її еластичною та гладкою. Коли рівень кальцію в крові падає дуже низько, шкіра більше не може підтримувати вологість і здоровий рівень pH, що призводить до сухості, а згодом – і до ранніх зморшок.
  12. Важко зупинити кров. Коли ви отримуєте травму, липкі тромбоцити у крові утворюють згустки, закупорюючи рану і зупиняючи крововтрату. Якщо ви марно намагаєтеся зупинити кров, наприклад, порізавшись папером, це може бути ознакою дефіциту кальцію. Хоча малоймовірно, що ви спливете кров'ю через такий поріз, та без достатньої кількості кальцію вашій крові знадобиться більше часу для згортання, тому ви ризикуєте втратити її більше. Кальцій є життєво важливим компонентом того, що лікарі називають коагуляцією чи зсіданням крові.
  13. Посмикування м'язів обличчя. Оніміння і поколювання не обмежуються лише руками та ногами. Хоча вони є найбільш поширеними місцями цього відчуття, той самий механізм може викликати посмикування обличчя у людей із серйозним дефіцитом кальцію. Але на відміну від судом та поколювання в м'язах кінцівок, посмикування обличчя не відбуваються доти, доки не буде задіяний лицьовий нерв. М'язи на вашому обличчі посмикуються при натисканні на лицьовий нерв, але тільки на тій стороні, на яку ви натиснули.
  14. Парестезія. Можливо, ви не знайомі із цим терміном. Це нервовий розлад, що викликає на шкірі поколювання, тремор, заніміння та втрату чутливості. Це може призвести до поганої концентрації, амнезії, сплутаності свідомості, погіршення слуху, нервових тиків та інших фізичних та неврологічних порушень. Так відбувається тому, що низький рівень кальцію в крові пов'язаний із здоров'ям нервів.
  15. Високий кров'яний тиск. Хоча існують інші причини гіпертонії, дослідження, що проводилися ще в 1980-х роках, виявили зв'язок між низьким споживанням кальцію і високим тиском крові, а також те, як підвищення рівня кальцію може знизити цей небезпечний стан. Тому вживайте багаті на кальцій продукти, такі як молочні продукти, мигдаль або бразильські горіхи, а також овочі, такі як броколі, редис або капуста.
  16. Депресія. Дефіцит кальцію пов'язаний із розладами настрою, включаючи депресію. Проте, доказів дуже мало. Одне дослідження показало, що загальне споживання кальцію обернено пропорційно ризику виникнення депресії. Дефіцит кальцію може спричинити певні депресивні симптоми, такі як втома та безсоння. І ризик їх розвитку знижується, якщо рівень кальцію повертається на належний рівень.
  17. Тяжкий передменструальний синдром або ПМС. Якщо у вас тяжка дисменорея чи ПМС, причиною може бути дефіцит кальцію. Одне дослідження показало, що щоденне споживання 500 мг кальцію знижує ПМС: щоденне прийманням кальцію протягом тривалого часу значно полегшує його симптоми. В цілому було висловлено припущення, що лікування БАДами кальцію є ефективним методом зменшення перепадів настрою, що трапляються при ПМС.
  18. Більш виразні гематоми. Якщо випадково отримані синці останнім часом стали чіткішими, темнішими і більшими – скоріш за все, у вас ще одна ознака нестачі нашого мінералу.
  19. Дефіцит вітаміну D. Кальцій потребує вітаміну D, оскільки той допомагає організму його засвоювати. Тому брак одного потягне за собою дефіцит іншого. Постарайтеся збільшити споживання продуктів із високим вмістом кальцію і вітаміну D, або запасіться комплексним препаратом, в якому будуть присутні обидва ці нутрієнти (кальцій та вітамін D). Влітку перебувайте якнайдовше під сонцем – це найдоступніше джерело вітаміну D.
  20. Проблеми з зором. Дефіцит кальцію може спричинити проблеми в нервовій системі, наприклад, підвищений тиск у судинах голови. Цей тиск може призвести до набряку нервів, що з'єднують мозок та очі, відомих як зорові нерви. Наслідком будуть нечіткість або двоїння в очах, найнебезпечніший наслідок – втрата периферичного зору. Розвиток катаракти теж може сприяти нечіткості зору.

Чи помічали ви ці симптоми? Скільки "плюсиків" ви собі поставили? Якщо більше шести – рекомендуємо звернутися до лабораторії для проведення аналізу, який покаже, наскільки низько впав рівень кальцію у вашому організмі, і яку дозу слід приймати щодня для його якнайшвидшого відновлення.

← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top