Роль і дефіцит вітаміну D в жіночому організмі

Про важливість вітаміну D та небезпеки його дефіциту для здоров'я жінки розповідає доктор Раджешварі Редді – акушер-гінеколог та лапароскопічний хірург з Індії.

Добова потреба у вітаміні D

Цей жиророзчинний стероїдний гормон синтезується у шкірі під впливом сонячного світла. Щоденна потреба людини у ньому становить близько 2000 міжнародних одиниць (МО). Ідея добової дози полягає у тому, щоб вона підтримала належну, здорову концентрацію цього нутрієнту у крові. З цієї причини ми намагаємося давати добову дозу від 1000 до 2000 міжнародних одиниць на день залежно від рівня вітаміну D3. В ідеалі в крові має бути близько 30 нанограмів (mL).

Роль вітаміну D для жінки

Ця поживна речовина є важливою для підтримки здоров'я кісток і зубів, а також для зміцнення імунної системи. Крім того – сприяє кишковій абсорбції кальцію та фосфору, тим самим допомагаючи підтримувати в крові адекватний рівень цих мінералів. У вагітних вітамін D знижує ризик абортів та сприяє розвитку мозку плода. Під час вагітності покриття потреби плода у вітаміні D повністю залежить від матері. Таким чином, дуже важливо підтримувати досить високий рівень вітаміну D у майбутньої матері. Для жінок похилого віку це не менш важливо, оскільки вони дуже схильні до остеопорозу в період постменопаузи.

Ризики дефіциту вітаміну D у жінок

Дефіцит даного нутрієнта призводить до крихкості кісток, м'язових болів (у тому числі гострих), хронічної втоми і млявості, м'язових судом, слабкості, загальних болів у тілі, тугорухливості суглобів. Нестача вітаміну D також спричиняє безпліддю у молодих жінок. У вагітних підвищується ризик пре еклампсії – передчасних пологів, а матерів з дефіцитом спостерігається висока частота гестаційного діабету. Збільшується ймовірність інфекцій статевих шляхів, підвищується ризик серцевих нападів, інсультів та підвищеного артеріального тиску.

Причини дефіциту вітаміну D

Найдоступніше джерело вітаміну D – сонячне проміння. Тому для мешканців різних куточків планети ми рекомендуємо перебувати на сонці від 15 до 30 хвилин на день з 10:00 до 16:00. Але останнім часом ми спостерігаємо дефіцит вітаміну D

  1. через недостатність перебування на сонці, викликану тривалим сидінням на робочому місці, в приміщенні. А у дівчаток, окрім недостатньо тривалих ігор під сонцем, існують й інші причини дефіциту вітаміну D. У тому числі надмірне використання щільних матеріалів в одязі, що повністю покриває шкіру. Спроби зловити сонячні промені в офісі, наприклад, сидячи біля вікна або під час кермування, не дуже допомагають, оскільки скло блокує ультрафіолетове світло.
  2. Дефіцит вітаміну D також може виникнути через його відсутність у дієті.
  3. Але найчастіше жінка все ж отримує його з продуктами, але кишківник погано засвоює нутрієнт із їжі. Так трапляється через запальні або будь-які інші стани кишківника, які порушують нормальне засвоєння речовин. Вітамін D в основному засвоюється в першій частині кишківника – в тонкій – тому дуже важливо, щоб ця частина була в здоровому стані.
  4. І, звичайно ж, неправильне засвоєння жирів теж стоїть у списку причин дефіциту цього жиророзчинного вітаміну – адже він засвоюється разом із жиром.
  5. Люди, які не їдять яйця, молоко, рибу або дотримуються суворої дієти, також піддаються високому ризику нестачі вітаміну D.
  6. Люди з ожирінням теж схильні до ризику дефіциту, оскільки вітамін D накопичується в надлишковій жировій тканині і не доступний для використання в організмі, коли він необхідний.

Харчові джерела вітаміну D

Багатими носіями нутрієнта в раціоні людини є яєчний жовток, сир, печінка, гриби, збагачене молоко, збагачені злаки, лосось та риб'ячий жир. Оскільки вітамін D є жиророзчинним вітаміном, його завжди слід приймати після рясної їжі або з невеликою кількістю жиру, що сприяє кращому засвоєнню.

Чи буває передозування?

Це трапляється вкрай рідко, але надлишок вітаміну D також шкідливий для здоров'я, оскільки призводить до інтоксикації, гіперкальціємії (кальцифікація кісток та суглобів), затвердіння кровоносних судин, відкладення кальцію в нирках та легенях. Також можуть статися прискорене серцебиття та втрата ваги. Іншими побічними ефектами можуть бути втрата апетиту, сухість у роті, металевий присмак у роті, іноді закрепи чи діарея. Тому я порадила б: ніколи не приймати вітамін D без консультації лікаря або без спостереження. Я бачу, що багато людей просто безмірно приймають вітамін D, а потім приходять до нас із токсичністю. Отже дефіцит так само поганий, як і надлишок.

 

Таким чином, підтримування правильного рівня вітаміну D у крові дуже важливе для здоров'я опорно-рухового апарату та міцної імунної системи. Тому щоразу, коли виникає якась інфекція, чи то вірусна, чи будь-яка інша, ми в наші дні доповнюємо всіх вітаміном D. Це необхідно для зміцнення як імунної системи, так і кісток, і м'язів. Тож моя порада: крім вітамінних доповнень, знаходьте час, щоб вийти на вулицю і позасмагати просто неба. Це найкращий спосіб підтримати рівень вітаміну D на оптимальній висоті.

Доктор Раджешварі Редді Ті

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top