Нутрієнт №1 для жінок і чоловіків під 60

Так, саме "нутрієнт", а не "вітамін" чи "мінерал", а оскільки він містить у собі три поживні речовини, необхідні організму в середньому (зрілому) віці.

 

З початком шостого десятиліття життя ви почнете помічати зміни у своєму тілі, наприклад, посилення болю в кістках та суглобах. У вас може виникнути більше захворювань через ослаблену імунну систему, особливо взимку. Ваша шкіра рано чи пізно почне втрачати колаген та еластичність. Ви можете відчувати холод трохи сильніше, а крім того – будете помічати, що зосередитись вам стало значно складніше. Існує ряд харчових доповнень, які слід приймати, коли вам виповниться 50. Але багато хто був би щасливий, щоб достатньо було прийняти одну на день. І такий нутрієнт існує теж. Він перевершує всі інші у боротьбі з побічними явищами старіння, і це – натуральна олія печінки тріски (cod liver oil).

Що міститься в олії печінки тріски

Це одна з найбільш поживних рідин у світі, яку обережно витягують із риб'ячої печінки, а потім готують на пару. Цю золотисту рідину часто називають еліксиром життя, оскільки вона містить концентровану кількість:

  • натурального вітаміну D,
  • вітаміну A в активній формі, званій ретинолом,
  • та жирних кислот омега-3

У чому унікальність олії печінки тріски

Але чому ці речовини такі важливі для тих, кому за 50?

Вітамін D

Наш нутрієнт містить саме активну форму вітаміну D, відому як D3. Це і справді найважливіша поживна речовина з усіх, що впливає майже на кожну тканину та орган в організмі. Вона незамінна для здоров'я мозку, допомагає краще спати ночами, запобігає занепокоєнню, депресії та поганому настрою, а також допомагає клітинам взаємодіяти, зменшуючи ризик розвитку вікової деменції. Більше того, вітамін D також допоможе запобігти крихкості кісток і слабкості з віком, допомагаючи організму засвоювати більше кальцію в тонкому кишечнику. Вітамін D також прискорює вироблення лейкоцитів, чим сприяє захисту організму від вірусів та інших типів патогенів.

Омега-3

Жирні кислоти омега-3 добре вивчені. Вони показали, що здатні зменшувати запалення та діють як природне знеболювальне, особливо проти болів у кістках чи суглобах. Вони також підтримують синовіальну рідину між суглобами, допомагаючи зберігати їх змащеними, і, відповідно, рухливими з віком. Кислота DHA, основний активний компонент комплексу омега-3, також допомагає відновлювати пошкоджені тканини в організмі. Вона захищає ДНК у ваших мітохондріях, знижуючи ризик розвитку раку, підтримує почуття бадьорості та енергійності, а також бере участь у формуванні структури мозку та нервової системи. На жаль, однією з основних причин смерті людей віком від 50 років є хвороби серця. Омега-3 в олії печінки тріски, допомагає підтримувати слизову оболонку артерій і кровоносних судин, зберігаючи їх еластичність, знижуючи ризик серцевого нападу, утворення тромбу або інсульту.

Ретинол

Як уже було сказано, олія печінки тріски містить саме активну форму вітаміну А, звану ретинолом. Важливо знати, що її можна отримати лише з продуктів тваринного походження. Тип вітаміну A, який ви отримуєте з рослин, називається бета-каротином, і, на жаль, він погано перетворюється на активну форму, прийнятну для організму. Ретинол має властивість зберігатися в печінці живих істот, тому олія печінки тріски є відмінним її джерелом. Споживання більшої кількості ретинолу може допомогти знизити ризик виникнення вікових проблем із зором, таких як дегенерація жовтої плями, катаракта та сухість очей. Спільно вітаміном D і кислотами омега-3 вітамін А справляє потужний вплив на збереження молодості шкіри, оскільки він знижує запалення і підтримує оновлення клітин шкіри, допомагаючи зберегти її природне сяйво і зменшуючи кількість втрат колагену з віком. Крім того, вітамін А допомагає організму виробляти тиреотропний гормон, який підтримує температуру тіла стабільною та запобігає посиленню почуття холоду з віком. І, нарешті, ретинол змащує шлунок, запобігаючи розладу, закрепам та іншим проблемам із травленням, які мають тенденцію виникати з віком.

Як вибрати олію печінки тріски

Дуже важливо пам'ятати, що більшість БАДів з печінки тріски, що продаються в магазинах, піддаються пастеризації за високих температур, що може зруйнувати деякі з їхніх делікатних, але важливих поживних речовин. Часто до такого продукту додають синтетичний вітамін А, але це не справжня його форма, яку можна знайти в природі. Більшість таких доповнень гіркі, і їх приймання практично не приносить жодної користі. Ось чому дуже важливо вибирати натуральну олію печінки тріски, дбайливо оброблену і нерафіновану. На жаль, вони зазвичай мають вищу ціну, але це питання якості. Якщо ви дійсно хочете почати приймати цей препарат, вибирайте той, що створений із скандинавської чи ісландської сировини.

Дозування олії печінки тріски

Рекомендується приймати від 1 до 2 чайних ложок високоякісної олії печінки тріски щодня, особливо людям старше 50 років. В якості альтернативи можна приймати його у вигляді желатинових капсул, проте вони, як правило, дорожчі, і вам потрібно їх більше, щоб відповідати дозуванням від 1 до 2 чайних ложок. Обов'язково уникайте дешевих капсул, оскільки вони містять синтетичний вітамін А, який може бути шкідливим для вашої печінки. Потім, приймаючи цю потужну живильну рідину протягом 1-2 тижнів, ви можете помітити зміни у своєму загальному стані здоров'я. Наприклад, ваша шкіра почне набувати більш природного сяйва молодості. Ви помітите менше болю поряд з іншими перевагами, про які було згадано вище.

Альтернативи

Якщо ви не можете придбати олію печінки тріски хорошої якості, розгляньте можливість використання замість неї олії антарктичного криля або риб'ячого жиру. Олія криля з Антарктики, наприклад, є екологічно чистою червоною рідиною, виготовленою з креветки, і крім омега-3, вона також містить потужний антиоксидант під назвою астаксантин. За деякими даними, він у 6000 разів ефективніший за вітамін С у боротьбі з вільними радикалами та запаленнями, що робить його ідеальним для людей старших за 50. Також немає жодної шкоди в щоденному прийманні і олії печінки тріски, і капсул з олією криля, якщо ви прагнете запастися цими антивіковими поживними речовинами.

Інші нутрієнти, що уповільнюють старіння

Якщо БАДи занадто дорогі, або ви намагаєтеся знизити витрати, цілком доступною альтернативою можуть бути сардини, консервовані у воді з морською сіллю, для щоденного вживання. Уникайте брендів, у яких використовуються олії чи томатний соус, оскільки в банках вони часто бувають низької якості. Сардини, як і риб'ячий жир, є відмінним джерелом жирів омега-3, вітаміну A і вітаміну D. Вони також мають додаткову перевагу, що полягає у вмісті кальцію, який може засвоюватися і зміцнювати ваші кістки, зуби, а також прискорювати енергетичний обмін. Деякі інші потужні продукти омолодження включають:

  • чорницю, багату червоним веритролом,
  • яйця, які містять усі амінокислоти, здатні зберегти ваші м'язи сильними з віком,
  • яловичу печінку, яка дуже схожа складом на риб'ячий жир,
  • гриби, що містять ерготіонеїн, потужну поживну речовину, що уповільнює старіння.

Не полінуйтеся поряд з вживанням олії печінки тріски включити до раціону перелічені продукти для поліпшення загального стану здоров'я після досягнення 50-річного віку.

← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top