Лише п'ять вітамінів для ясного розуму

Іноді це трапляється з усіма, але слід насторожитися, якщо симптоми повторюються знову і знову. Ви плутаєтеся в датах, відчуваєте занепокоєння, не можете згадати прізвище письменника, не здатні зосередитися, думки в голові плутаються і обганяють одна одну… Якщо ці та інші ознаки «туманного мозку» спостерігаються вже давно і без «ясних» днів – вам слід розповісти про це лікареві. Можливо, він теж порадить вам нашу першу п'ятірку найефективніших у подібних випадках нутрієнтів.

1. Холін

Якщо ви починаєте ставати забудькуватими, не можете зосередитися на читаному і упускаєте фрагменти розмови, якщо відчуваєте, що над вашим розумом нависла густа хмара – можливо, вам бракує важливої хімічної речовини для мозку, званої холіном. Ви можете підвищити його рівень, приймаючи по 250 мг комплексу «Холін + Інозитол» двічі на день: одну капсулу вранці та одну в другій половині дня. Цей препарат допомагає покращити зв'язки між клітинами вашого мозку для поліпшення пам'яті, навчання, концентрації, пильності та мотивації. Ви також можете отримати більше холіну, вживаючи яєчні жовтки, тваринні субпродукти, рибу та чорницю.

2. Вітамін B1

Відомий як тіамін, цей нутрієнт необхідний для вироблення енергії в нервах та нейронах вашого мозку. Це дуже важливо, тому що допомагає вашим клітинам засвоювати глюкозу, тобто цукор у крові, для виробництва енергії, завдяки чому ви можете почуватися зарядженими, бадьорими та енергійними. Однак, якщо ви часто відчуваєте втому та кволість, прокидаєтеся рано вночі або відчуваєте тривожність і занепокоєння, можливо, вам необхідно почати приймати вітамін B1. Ви можете зробити це просто з'їдаючи 2-3 столові ложки незбагачених харчових дріжджів щодня, або щодня приймати БАД, що містить 50 мг тіаміну. Важливо відзначити, що цукор, алкоголь і рафіновані вуглеводи можуть знизити рівень вітаміну B1, тому вам, можливо, доведеться скоротити споживання цієї нездорової їжі і почати їсти більше цілісних продуктів, багатих на вітамін B1, таких як насіння соняшника, органічні продукти, свинина, дикий лосось та насіння льону.

3. Магній

Ваш мозок використовує велику кількість магнію для формування нових зв'язків між клітинами мозку, щоб ви могли ясно та спокійно мислити. Якщо вам важко зосередитись, запам'ятати або зберегти спогади, розгляньте можливість щоденного прийому капсули, що містить 1000 мг треонату магнію. Це один з найкращих БАДів, яка допомагає заспокоїти перезбуджені нервові імпульси, якщо у вас тривожність чи стрес. Магній також міститься в центральній молекулі хлорофілу, зеленого пігменту, що міститься в рослинах, тому ви можете просто збільшити споживання магнію, з'їдаючи щодня більше листових зелених овочів і салатів. Крім того, магній також може зміцнювати гематоенцефалічний бар'єр, захищаючи мозок від шкідливих токсинів, що надходять із крові.

4. Олія криля

Якщо ви тривалий час перебували в стані стресу або їли багато нездорової їжі, такої як солодощі, борошняні або обсмажені на олії продукти, частини вашого мозку можуть почати зменшуватися, особливо в таких областях, як гіпокамп, який відповідає за пам'ять та розуміння речей. І саме тут олія криля може виявитися дуже корисною. Олія антарктичного криля має насичений червоний колір, який обумовлений астаксантином, одним з найпотужніших антиоксидантів, відомих людині, який в 6000 разів сильніший за вітамін С. Це один з небагатьох антиоксидантів, які дійсно можуть долати гематоенцефалічний бар'єр для зцілення вашого мозку, поліпшення пам'яті, пізнання, уваги та обробки інформації. Ви можете приймати до 2000 мг олії антарктичного криля в капсулах щодня. Вона також чудово підходить для захисту серця та артерій, оскільки містить DHA та EPA (кислоти омега-3).

Як невелика примітка: майте на увазі, що вам не обов'язково всі ці харчові доповнення раціону приймати одночасно. Спробуйте один або два препарати з названих протягом 1–2 тижнів та визначте, як вони вплинуть на ваше мислення та настрій. По можливості намагайтеся отримувати поживні речовини з продуктів харчування та скоротите кількість факторів, які порушують роботу вашого мозку, таких як цукор, олії, алкоголь, куріння та стрес.

5. Герицій їжаковий

Цей гриб, відомий також як лев’яча грива, тисячоліттями використовувався у традиційній китайській медицині для покращення загального стану здоров'я. Насправді це один з найкращих засобів на сьогоднішній день, що дозволяє розвіяти "туман у голові" і поліпшити вашу здатність ясно мислити. Герицій їжаковий містить натуральні рослинні хімікати, які можуть стимулювати фактор росту нервів. По суті, він активно допомагає відновлювати пошкоджені клітини мозку та вирощувати нові здорові нерви. Дослідження показують, що ці БАДи можуть покращити пам'ять, когнітивні функції та настрій, а також, будучи адаптогеном, допомагає вашому тілу та мозку адаптуватися до стресу, природно послаблюючи тривожність і депресію. Стандартне дозування становить 500 мг препарату двічі на день або 1000 мг одноразово.

Здорове травлення для ясного мислення

І як бонусні доповнення ви також можете розглянути кілька інших корисних речей.

  • Пробіотики. Вісь кишківника і мозку – це нервовий зв'язок між цими двома органами. Для здорового мозку необхідний здоровий кишківник, наповнений корисними бактеріями й іншими мікробами. Збільшення кількості пробіотиків і пребіотиків у вашому раціоні урізноманітнює дружні мікроби, що живуть у вашому кишківнику, і вони допоможуть виробляти в мозку дофамін, серотонін, мелатонін та ацетилхолін.
  • Почніть споживати ферментовані продукти, такі як квашена капуста, кімчі, солоні огірки, кефір та чайний гриб, щоб покращити здоров'я кишківника і, відповідно, мозку.
  • Альтернативно ви можете щодня приймати пробіотичне харчове доповнення, що містить не менше 100 мільярдів колонієутворюючих одиниць. Але переконайтеся, що в списку інгредієнтів є багато різних штамів мікробів, оскільки вам потрібна хороша різноманітність.
  • Крім того, можна збільшити кількість корисних бактерій, вживаючи в їжу дикі культури з числа сирих фруктів, салатів та овочів.

Інші способи позбутися туману в мозку

Регулярні аеробні вправи можуть покращити приплив крові та кисню до мозку, допомагаючи підвищити рівень хімічної речовини під назвою BDNF. Вона збільшує кількість клітин головного мозку та допомагає захистити його від деменції та хвороби Альцгеймера.

Голодування. Вживання всіх щоденних калорій протягом 8-годинного вікна і пиття води тільки в ті години дня, що залишилися, покращує чутливість до інсуліну, допомагаючи мітохондріям – енергетичним фабрикам у вашому мозку – виробляти більше енергії, щоб ви могли мислити більш ясно.

Білки та жири. З'їдайте 2-4 домашніх яйця на день, щоб забезпечити мозок білком, DHA, холіном, каротиноїдами, вітамінами A, D, E, K та іншими. Риба, така як дикий лосось та сардини, яловича печінка й червоне м'ясо, також є відмінними джерелами сировини, необхідної для структури мозку.

Ніякого цукру та олії. Рафінований цукор та рослинні олії є одними із найбільш запаленнєвих продуктів, які можуть викликати затуманення свідомості та погіршити пам'ять. Тож почніть відмовлятися від них і їжте більше цілісних продуктів, таких як овочі, горіхи, риба та м'ясо.

Зелений чай. Припиняйте пити енергетичні напої та обмежте споживання кофеїну, оскільки вони можуть підвищити рівень кортизолу та викликати затуманювання свідомості. Натомість рекомендується випивати 1-2 чашки зеленого чаю щодня. Він забезпечить катехіни, які стимулюють вироблення неотропного фактора мозку та захищають його від окислень та онкологічних проблем.

Оцет. Вживання столової ложки яблучного оцту перед їжею може покращити чутливість до інсуліну та підвищити рівень кетонів, які живлять клітини вашого мозку.

Відпочинок. Якщо ви перебуваєте в стані сильного стресу, це може порушити гормональний баланс і підвищити рівень кортизолу, що призведе до затуманеного мозку. Тривалі прогулянки, медитація, читання книг, більше сну, аромотерапія або навіть розслаблююча музика – все це можна використовувати для зниження стресу та покращення когнітивних функцій.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top