Колаген: найважливіше, що слід знати

Колаген — це, за великим рахунком, різновид білка, з якого складається близько третини нашого тіла. Назва походить від грецького слова "кола", що означає "клей", оскільки він скріплює, наприклад, суглоби, шкіру та сполучні тканини. У сьогоднішній статті ми розглянемо 16 фактів про функції та користь колагену, а також назвемо харчові джерела, які допоможуть вам збільшити його кількість у своєму організмі.

1. Здоров'я шкіри

Продукти та страви, багаті на колаген, такі як кістковий бульйон, допомагають формувати в шкірі еластин та інші сполучні тканини. Вони покликані запобігти провисанню шкіри та зберігають її пружною та гладкою з віком. Адже з роками ми схильні втрачати колаген, тому приймаючи його як дієтичні доповнення, або вживаючи певні харчові продукти, ми безперечно запобігаємо млявості шкіри та утворенню зморшок.

2. Здоров'я суглобів

Колаген – це основний структурний білок в організмі, з якого складаються суглоби, хрящі, сухожилля, зв'язки та сполучні тканини. Було доведено, що щоденне вживання цього продукту швидко зменшує біль у суглобах, зміцнює хрящі та зменшує запалення в організмі.

3. Продуктивність сну

Багато дорослих страждають від проблем зі сном через те, що їм раптом стає дуже гаряче вночі. Колаген містить амінокислоту гліцин, що допомагає підтримувати ідеальну прохолодну температуру тіла. Це допомагає швидше заснути і вгамувати обтяжливі думки.

4. Здоров'я мозку

Споживання продуктів, багатих на колаген, таких як кістковий бульйон або желатин, допомагає захистити мозок від хвороб Альцгеймера, Паркінсона та інших нейродегенеративних захворювань. Присутній у них особливий колаген запобігає відкладенню амілоїду в нейронах, утворюючи захисний бар'єр.

5. Ріст м'язів

Якщо ви намагаєтеся наростити м'язову масу і регулярно займаєтеся спортом, споживання продуктів-джерел колагену може сприяти швидшому росту м'язів та відновленню після тренувань. Амінокислоти, що містяться в колагені, постачають сировину для побудови м'язової тканини, особливо колаген типу 1 та типу 2.

6. Ріст волосся

Організму властиво використовувати амінокислоти з колагену для побудови одного з найміцніших типів білків – білок волосся, який називають кератином. Він сприяє росту сильного та здорового волосся за рахунок зміцнення шкірної тканини, що оточує як волосяний фолікул, так і корінь.

7. Здоров'я печінки

Однією з найбільш значних переваг колагену є його дивовижний вплив на печінку. Гліцин та амінокислота, присутні в колагені, допомагають виробляти жовч. Ця рідина дозволяє вашому організму розщеплювати жир і засвоювати більше жиророзчинних вітамінів та інших поживних речовин із їжі.

8. Детоксикація

В наш час ми зазнаємо впливу багатьох видів токсинів з навколишнього середовища, а також пестицидів, алкоголю та інших речовин, які завдають шкоди організму. Колаген допомагає очистити печінку та вивести з організму ці шкідливі хімічні речовини. Це сприяє покращенню рівня цукру в крові, гормонального балансу та загального самопочуття.

9. Гормональний баланс

У великого відсотка дорослих спостерігається високий рівень естрогену, що призводить до збільшення ваги та гормонального дисбалансу. Колаген допомагає модулювати рівень естрогену в організмі, особливо у жінок.

10. Здоров'я кишківника

Продукти, багаті на колаген, такі як бульйон з кісток великої рогатої худоби, використовувалися протягом тисячоліть для підтримки травлення, оскільки вони зміцнюють слизову оболонку кишківника. Амінокислоти колагену беруть участь у побудові стінок кишківника та товстої кишки. Це допомагає боротися із синдромом дірявого кишківника, виразковим колітом, синдромом подразненого кишківника та хворобою Крона.

11. Імунітет

Підтримуючи здоров'я кишківника, колаген допомагає вирощувати корисні бактерії, які називають пробіотиками. Вони становлять 70% імунної системи та сприяють засвоєнню більшої кількості поживних речовин із продуктів, які ви споживаєте. Це робить вас більш стійким до інфекцій та вікових захворювань.

12. Целюліт

Ця неприємність часто зустрічається на стегнах та сідницях як у жінок, так і у чоловіків. Це відбувається, коли сполучні тканини руйнуються, внаслідок чого шкіра втрачає природний пружний тонус. Препарати з колагеном та кістковий бульйон зменшують целюліт і відновлюють пружність шкіри, особливо у поєднанні з вправами для ніг, такими як присідання.

13. Здоров'я нігтів

Якщо ви страждаєте на ламкість нігтів, вам слід подумати про те, щоб включити в свій раціон більше колагену. Оскільки це структурний білок, він стимулює ріст більш сильних та здорових нігтів, які з меншою ймовірністю ламаються та розшаровуються. Вони також стануть рівнішими, блискучими та здоровими.

14. Тиск крові

Стінки кровоносних судин та артерій складаються з колагену, який з віком руйнується. Споживання колагену допомагає зменшити їх запалення та покращити кровообіг. Це стабілізовує кров'яний тиск та допомагає захиститися від серцевих захворювань. Вам також знадобиться багато вітаміну C та антиоксидантів із овочів для підтримки нормального кровотоку.

15. Джерела колагену

Щоб допомогти вашому організму виробляти більше колагену, слід вживати продукти, які допомагають забезпечити його сирими амінокислотами, необхідними для вироблення колагену. До них належать кістковий бульйон, курятина, молюски, яловичина, гриби, масло та желатин. Якщо ви прагнете за допомогою колагену підвищити пружність та покращити загальний стан шкіри – ознайомтеся з нашою статтею Колаген для підтяжки шкіри: видобуваємо з їжі.

16. Добавки

Ви можете приймати колаген у порошкоподібній формі або у капсулах. Дехто наполегливо рекомендує порошкоподібну форму з органічних тканин тваринного походження (кістки, шкіра, хрящі), оскільки це найкорисніші джерела колагену. Порошок можна додавати в рецепти багатьох страв, включаючи супи, картоплю фрі та страви з локшини. Ви також можете просто пити його як чай, або змішати з міцною кавою.

 

Отже, колаген є надзвичайно важливим білком, зокрема при зціленні та захисті людського організму від наслідків старіння. Історично люди завжди вживали кістковий бульйон у поживних рагу, що забезпечувало організм такими необхідними йому колагеном та амінокислотами. Вживання кісткового бульйону та тваринних білків відіграло ключову роль в еволюції людини, особливо у розвитку та зміцненні людських рук.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top