Яка фолієва кислота краща

Що краще: фолієва кислота, фолат або метилфолат

У заголовок ми винесли типове запитання, з яким звертаються до нас майже щодня. Отже, яка фолієва кислота краща? І що краще - Фолієва кислота, фолат чи метилфолат? Яка фолієва кислота краще засвоюється?

Про головні функції та головні відмінності між видами цього вітаміну ми вирішили коротко розповісти у цій статті. Для тих, хто цікавиться питанням глибше – аж до хімічних формул та біологічних процесів – ми розкрили цю тему з усіма подробицями в нашій попередній статті: Повний посібник з фолатів, фолієвої кислоти та L-метилфолату.

Отже, чим відрізняється фолієва кислота (мається на увазі синтетична форма вітаміну B9) від фолатів – натуральної форми B9. Чи є різниця? Багато вагітних жінок п'ють пренатальні вітаміни, де багато синтетичної фолієвої кислоти. Є безліч даних про те, що це допомагає уникнути таких речей, як ДНТП – дефект нервової трубки плода – коли спинний мозок не до кінця закритий хребцями. Справді, така властивість чи функція притаманна вітаміну B9. Але в наш час усе більше людей дізнається про те, що вони, можливо, мають мутацію одного з генів, пов'язаних з вітаміном B9. І про це варто знати більше.

Є одна дуже поширена проблема, пов'язана з геном MTHFR. Цей ген впливає на фермент, що перетворює фолієву кислоту (початкову форму B9) на активну форму – саме таку, якої потребує наш організм. Тому якщо у вас проблема з цим геном, ваша здатність отримувати активну форму B9 значно знижується. Якщо ви вживаєте синтетичний B9 (фолієву кислоту), це може створити проблеми, тому що фолієва кислота може не засвоюватися і накопичуватись у такому, неактивному вигляді. Скоріш за все, це не стане проблемою, якщо ви не п'єте її у завеликих кількостях. Але якщо у вас є зазначена мутація в гені, у вас буде дефіцит B9, і це факт. У цьому разі треба знайти баланс і отримувати рівно стільки B9, скільки потрібно.

Річ у тім, що цей вітамін має безліч функцій. Він запобігає початку розвитку раку, тому що допомагає захищати ДНК від проблем із генетичним кодом. Якщо у вас правильна кількість вітаміну B9, він захищає ДНК від ушкоджень, які потенційно можуть спричинити рак. Але: вітамін B9 також бере участь у створенні нових ракових клітин! От так протиріччя – з одного боку, він заважає виникненню нових ракових клітин, а з іншого – допомагає цим клітинам рости? Поспішаємо заспокоїти. З того, що відомо науковцям зараз, випливає, що друге трапляється тільки в тому випадку, якщо вживати забагато фолієвої кислоти – початкової форми B9, яку організму ще належить перетворити на активну форму вітаміну.

Але, що ж робити, якщо через присутню мутацію ви потребуєте цього нутрієнту БІЛЬШЕ за звичайну норму, але занадто багато – це шкідливо? Вирішення цієї проблеми полягає в тому, що вам потрібно вживати такий різновид вітаміну B9, який вже не треба перетворювати. Їй не потрібен той фермент, і мутація – не проблема. Тому що B9 у такій формі тіло може використовувати відразу. І назва цієї речовини – метилфолат. По суті, це саме та форма B9, яка легко засвоюється, і в цьому випадку не потрібен фермент перетворення, як для синтетичної фолієвої кислоти.

У деяких дослідженнях стверджується, що навіть із цією мутацією потрібно приймати синтетичну фолієву кислоту, щоб запобігти дефектам нервової трубки. Тому що ніхто не досліджував, чим відрізняються синтетична фолієва кислота та метилфолат, це факт. Таких досліджень і не буде, бо на людях їх проводити надто небезпечно, надто неетично. Тож залишається лише покладатися на здоровий глузд.

Якщо просто порівняти між собою ці дві форми B9, то ефективнішим методом отримати цей вітамін у достатній кількості буде вживання метилфолату. Ще один момент: якщо у вас також є описана мутація, то, згідно з дослідженнями, вживання надмірної кількості фолієвої кислоти під час вагітності може підвищити ризик виникнення аутизму у дитини... в 17 разів! І синтетична фолієва кислота не здатна виправити цей ген, що мутував. Вона може навіть блокувати натуральну форму фолата, підвищуючи ризик захворювання на рак.

Враховуючи все це – як гарантувати, що ви не вживаєте занадто багато синтетичного вітаміну B9? Адже, на жаль, його додають у продукти. Він входить до числа вітамінів, якими збагачують пластівці, які їдять усі діти та дорослі. Його додають у хліб, макарони, крупи, крекери та печиво. Крім того, в енергетиках дуже багато синтетичних вітамінів, а також у збагачених харчових дріжджах. Тому нутриціологи рекомендують купувати незбагачені. І дуже важливо їсти продукти, де багато натурального вітаміну B9. До таких продуктів належать темнозелені листові овочі.

І останнє. Якщо людина має таку генетичну проблему, і вона вживає багато фолієвої кислоти, наприклад, при анемії чи з інших причин – це може створити замаскований дефіцит B12, тому що B9 і B12 працюють разом. А це вже може призвести до проблем зі ще однією речовиною – гомоцистеїном, рівень якого може зрости. Гомоцистеїн – це шкідлива сполука, яка може підвищити ризик інфаркту, а також інсульту. Крім цього, він діє на внутрішню оболонку судин, яка називається ендотелій. Він гальмує дію оксиду азоту, що може призвести до високого тиску та інших проблем, як серцево-судинних, так і в інших областях. Якщо окису азоту не вистачає, можна навіть заробити еректильну дисфункцію.

Отже, тепер ми знаємо: фолієва кислота – це синтетична неактивована форма вітаміну B9. Фолати, Метилфолат – це вже активована, "готова до застосування" організмом форма B9.

0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top