Секрети гарбузового насіння

Ці крихітні солдатики насправді є багатющими джерелами нутрієнтів для цілющих рецептів і використовуються в народній медицині та кухні протягом тисячоліть. Дослідження показали, що насіння гарбуза має потенціал у лікуванні хронічних захворювань, покращує емоційний стан, зупиняє випадання волосся і неймовірно корисне для чоловічого здоров'я.

 

Вітаміни та мінерали

Насамперед зазирнемо за лаштунки поживності. Насіння гарбуза є справжньою золотою жилою життєво важливих поживних речовин. Якщо ви з'їсте жменю насіння без шкаралупи (близько 30 г, ми будемо називати цю кількість порцією), ви отримаєте 8,6 г білка і 1,7 г клітковини. Це означає, що ці насінини – наші вірні союзники, які допоможуть і вгамувати голод, і досягти цілі зі зниження ваги. Насіння гарбуза також багате на незамінні жирні кислоти, зокрема Омега-3, що зміцнюють серце. Та ж порція містить значну кількість більшості вітамінів В, за винятком В7 і В12, які в основному містяться в м'ясі. Ви також отримаєте дозу вітаміну Е, потужного антиоксиданту. Крім того, гарбузове насіння є багатим джерелом мінералів, таких як магній, цинк та залізо. Як ви знаєте, у половини населення присутній дефіцит магнію. Але ви можете легко досягти денної норми цього мінералу за допомогою двох порцій гарбузового насіння. Вражає! Тепер, коли всі поживні речовини перераховані, давайте подивимося, як вони поєднуються, щоб захистити вас від хвороб.

Від чого допомагає насіння гарбуза

Антиоксиданти в насінні, такі як берберин, вітамін Е та білки, можуть допомогти у боротьбі зі шкідливими чужаками, такими як бактерії, грибок, віруси та паразитичні черви. Вони також можуть сприяти запобіганню запаленням. А вони є основною причиною хронічних хвороб, таких як діабет, серцеві проблеми, ожиріння печінки і навіть онкологічні захворювання. Крім того, насіння допомагає регулювати рівень цукру в крові завдяки клітковині, білку, вітаміну B та жирним кислотам Омега-3. Магній, цинк, вітамін Е, антиоксиданти та корисні жири Омеги-3 допоможуть контролювати кров'яний тиск та рівень «поганого» холестерину. Два великі кроки на шляху до здорового серця способу життя. І якщо хтось ще не вважає, що цих переваг недостатньо, щоб назвати насіння гарбуза найкращим суперпродуктом, ми відкриємо для вас ще один вражаючий факт.

Користь насіння гарбуза для чоловічого здоров'я

У традиційній китайській медицині гарбузове насіння використовується для лікування збільшеної простати, відомої в медичній сфері як доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ). Численні сучасні дослідження підтвердили це, наголосивши на позитивному впливі насіння на здоров'я простати. У дослідженні 2014 року у Німеччині, відомому як GRANU Trial, вивчили 1430 чоловіків зі збільшеною простатою. Пацієнтів розділили на команди і протягом року деяким давали гарбузове насіння, інші отримували екстракт насіння гарбуза, а третя група вживала плацебо. Оцінка симптомів покращилася: на 36% для групи, яка споживала чисте насіння гарбуза, на 33,4% для групи, яка вживала екстракт насіння гарбуза, та на 29,2% для групи, яка отримувала плацебо.

 

Цю властивість насіння можна пояснити наявністю ситостеринів – сполук, які зупиняють перетворення нормального тестостерону на дигідротестостерон, ключовий фактор збільшення простати. Інші клінічні дослідження показали, що крім нормалізації простати, олія гарбузового насіння може також полегшити проблеми гіперактивного сечового міхура. Можливо, воно не таке ефективне, як ліки, що відпускаються за рецептом, але олія має значно менше неприємних побічних ефектів. Крім того, цинк у насінні гарбуза допомагає підтримувати баланс тестостерону. Цинк, а крім того – магній, мідь, клітковина та жирні кислоти Омега-3 впливають також і на вироблення та на якість сперми. Ці факти дуже вражають, але чи знаєте ви, що насіння гарбуза також творить дива з вашим волоссям?

Засіб проти облисіння

У дослідженні цієї властивості взяли участь чоловіки з облисінням за чоловічим типом. Їм щодня давали 400 г олії гарбузового насіння паралельно зі стандартним лікуванням. Через шість місяців кількість їхнього волосся зросла на 40%! Тим часом, у чоловіків із групи плацебо цей показник становив лише 10%. Олія насіння гарбуза може стати вирішенням проблеми випадання волосся ще й за жіночим типом. Ви можете вживати її у формі харчового доповнення, або просто застосовувати чисту олію, наносячи її безпосередньо на шкіру голови, або ж додаючи 3-5 крапель у шампунь.

Підтримка психічного здоров'я

Це золотисто-зелене насіння вже давно є улюбленим засобом підвищення настрою серед китайців. Як ми неодноразово згадали, насіння гарбуза багате магнієм. Можливо, це і є ключ до того, що вони допомагають позбавитися занепокоєння, мігрені і добре виспатися – заснути легко, і не прокидатися від власного хропіння. Насіння також є природним джерелом триптофану, попередника «гормону щастя» серотоніну. Це може допомогти полегшити депресію та соціальний тривожний розлад. Можливо, вам вже варто запасатися гарбузовим насінням, якщо ви хочете впорядкувати і сон, і настрій.

У чому варто бути обережним

Незважаючи на те, що це насіння зазвичай безпечне для більшості з нас, а алергія на нього зустрічається дуже рідко, є кілька порад з безпеки, які вам слід пам'ятати. Насіння гарбуза через вміст ненасичених жирів може згіркнути або окислитися, коли воно починає псуватися. Це означає різкий неприємний смак, втрату поживних речовин і, у деяких випадках – поява токсичних сполук. Тому намагайтеся зберігати його у прохолодному, темному та сухому місці.

 

Дорослим слід наглядати за маленькими дітьми, так як це крихітне насіння може становити для них небезпеку потрапляння в дихальні шляхи. Дітям молодше чотирьох років краще взагалі не давати горіхи та насіння.

 

Сире насіння гарбуза містить багато фітинової кислоти. Ця кислота може порушити роботу наших ферментів травлення та ускладнити засвоєння мінералів. Але є і хороша новина: в очищеному і смаженому насінні значно менший вміст фітинової кислоти.

Чи корисна шкаралупа насіння

Деякі люди вважають, що вживання шкаралупи може збільшити надходження клітковини в 2-3 рази. Але якщо ваш шлунок не звик до такої кількості клітковини (біля 5 г з кожної порції), у вас можуть виникнути проблеми з травленням, такі як здуття живота. Крім того, очищене насіння містить менше натрію, що краще для вашого серця. Для того, щоб легко відокремити насіння від шкаралупи після того, як ви дістали його з гарбуза, просто замочіть його в теплій воді із сіллю на 24 години.

Сире, чи смажене насіння

Коли ви смажите насіння на сильному вогні, шкідливі фітинові кислоти нейтралізуються. Крім того, це відмінний спосіб отримати максимальну користь: не тільки покращити смак, запах та текстуру, але крім того – підвищити вміст антиоксидантів. Обсмажене насіння ефективніше покращує роботу простати та знижує стрес.

З сіллю, чи без

Ви можете легко знайти гарбузове насіння в бакалійному відділі вашого магазину, але воно може містити додаткову сіль і не містити мінералів. Тож, якщо вам потрібен найбільш здоровий варіант, подумайте про те, щоб власноруч діставати їх прямо з гарбуза.

Як приготувати насіння гарбуза

Очистіть та висушіть насіння. Потім злегка приправте його (у шкаралупі). Смажте 15-20 хвилин при температурі 120°C. Щодо приправ – не стримуйте фантазію! Це можуть бути будь-які трави або спеції, такі як куркума, кориця, мускатний горіх, гвоздика, імбир, порошок чилі, орегано, чебрець чи навіть какао-порошок. Виявіть творчий підхід та знайдіть свій смак. Приготоване в такий спосіб гарбузове насіння можна не тільки лускати в цілісному вигляді. Очистіть його від шкаралупи і посипте ним салат, щоб додати йому додаткового хрускоту й смаку. Або приготуйте домашні мюслі, йогурт чи пластівці з цим насінням. А якщо ви любите експерименти – діставайте блендер! Насіння гарбуза може стати інгредієнтом хумусу, песто або гуакамоле.

 

Відмінна новина полягає в тому, що готове насіння можна зберігати до шести місяців.

Чи не переїдайте!

Ми не жартуємо. Хоча офіційної максимальної межі немає, але надлишок може зашкодити. Тому збільшувати споживання слід поступово і стежити за реакцією вашого організму. Незважаючи на крихітність насінин, їх теж можна «переїдати», і тим самим накопичувати зайві калорії.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top