Вітаміни від стресу

Вітаміни від стресу — які з них найефективніші та як їх приймати? Та чи допомагають вони у боротьбі зі стресом?

Зміст

Вітаміни від стресу: як допомогти нервовій системі

Найбільш ефективні вітаміни від стресу

Інші речовини від стресу

Вітаміни від стресу: питання, що часто ставляться

Інші методи управління стресом

Висновок

На жаль, стрес - це вже звична частина нашого повсякденного життя. Він підстерігає нас скрізь: на роботі, вдома, під час навчання, особливо якщо складаєш іспити. Але мало хто замислюється про те, як це впливає на наше здоров'я. Але ж стрес чинить значний вплив на організм людини, послаблюючи імунну систему, погіршуючи сон, і навіть впливаючи на емоційний стан і настрій.

Що ж робити, адже повністю уникнути стресу неможливо? Так, але не все так безнадійно. Існують різні способи боротьби зі стресом, і один із них - вітаміни від стресу. Вітаміни відіграють важливу роль в управлінні стресом, допомагаючи нашому організму впоратися з його негативними наслідками.

У цій статті ми з'ясуємо, які вітаміни особливо корисні в боротьбі зі стресом, як вони діють, і як їх правильно приймати. Ми також відповімо на деякі поширені запитання про вітаміни та стрес, які допоможуть вам зорієнтуватися у виборі вітамінів і прийняти правильне рішення.

Вітаміни від стресу: як допомогти нервовій системі

Коли внаслідок стресу ми відчуваємо напругу, і нервова система страждає, наш організм потребує додаткової підтримки. І тут на допомогу приходять вітаміни. Вітаміни - це мікронутрієнти, які не тільки підтримують наш організм у хорошій формі, а й відіграють важливу роль в управлінні стресом.

Особливо важливими для нервової системи є вітаміни групи B. Вони допомагають їй функціонувати правильно, знижуючи рівень стресу і покращуючи настрій. Вітамін C також відіграє важливу роль, діючи як антиоксидант і допомагаючи боротися з негативними наслідками стресу на клітинному рівні. А вітамін D, який утворюється в організмі під впливом сонячного світла, має великий вплив на наш емоційний стан.

Найбільш ефективні вітаміни від стресу

Які ж вітаміни від стресу є найефективнішими? Це вітаміни групи B, вітамін C і вітамін D. Зараз ми розглянемо їх докладніше.

Вітаміни групи B

Вітаміни групи B, такі як B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (ніацин), B5 (пантотенова кислота), B6 (піридоксин), B7 (біотин), B9 (фолієва кислота) і B12 (кобаламін), відіграють найважливішу роль у регулюванні нервової системи. Вони допомагають знизити рівень стресу та напруження і поліпшити настрій та емоційний стан.

А що з цього приводу кажуть фахівці?

«Вітаміни групи B є невід'ємною частиною синтезу нейротрансмітерів, необхідних для регуляції настрою, таких як серотонін, дофамін та ГАМК», — каже Мег Мілл, доктор фармацевтичних наук, практикуючий лікар функціональної медицини, Індіана, штат Пенсільванія, США (Meg Mill , Pharm.D., а функціональний медичний практикатор заснований в Indiana, Pennsylvania, USA). На її думку, при дефіциті вітамінів групи B, таких як ніацин (B3), фолієва кислота (B9), B6 та B12, у людини підвищується ризик виникнення різних стресових розладів, тривоги та депресії.

Дослідження показали, що щоденний прийом комплексу вітамінів групи B протягом місяця може значно знизити рівень стресу у людини. Наприклад, вітаміни від стресу Комплекс для боротьби зі стресом із залізом від Natures Plus, США містять вітаміни групи B, вітамін C, залізо.

Люди, які приймали цей препарат, у відгуках пишуть про поліпшення самопочуття, збільшення енергії та відсутність втоми та депресії.

Вітамін C, або аскорбінова кислота

Вітамін C, або аскорбінова кислота - це знаменитий вітамін, який допомагає боротися із застудою та підвищує стійкість організму до негативних факторів зовнішнього середовища. Але не всі знають, що цей потужний антиоксидант також допомагає впоратися зі стресом та тривогою.

Студенти, які перед іспитами приймали вітамін С, показали зниження рівня стресу та тривожності. Справа в тому, що антиоксидантні властивості вітаміну C допомагають організму контролювати рівень кортизолу, що провокує стрес.

Також вітамін С допомагає відновити рівень вітаміну E в організмі, що зміцнює імунітет та знижує ризик розвитку стресових станів.

Вчені з'ясували, що при захворюваннях, пов'язаних зі стресом, спостерігається дефіцит вітаміну С. Хоча ефективність цього вітаміну при стресових розладах менш вивчена, деякі дослідження показали, що прийом аскорбінової кислоти має антидепресивну дію та покращує настрій.

Вітамін D

При нестачі вітаміну D людина може бути більшою мірою схильна до стресу та депресії. Цей вітамін відіграє важливу роль у регулюванні настрою та емоційного стану, особливо в зимові місяці, коли рівень сонячного світла досить низький.

Ось що говорить доктор Мег Мілл про вітамін D, який ще влучно називають «сонячним вітаміном: «Низький рівень вітаміну D пов'язаний із симптомами депресії, погіршенням здатності справлятися зі стресом та порушенням регуляції ритмів кортизолу».

Задовольнити щоденну потребу у вітаміні D (600 МО для чоловіків і жінок віком від 1 до 70 років) можна за рахунок перебування на сонці, вживання таких продуктів, як жирна риба, а також харчових добавок. Все це, на думку доктора Мег Мілл, допоможе суттєво підвищити стійкість до стресу.

Витамин Е

Вітамін Е, який є жиророзчинним, ще називають вітаміном молодості. Він зміцнює імунітет, захищає клітини передчасного старіння, зменшує запальні процеси в організмі. Але вітамін Е допомагає боротися зі стресом, оскільки є сильним антиоксидантом. Справа в тому, що у стресових ситуаціях організм витрачає підвищену кількість поживних речовин, що призводить до утворення вільних радикалів. Вітамін Е пригнічує ці вільні радикали, внаслідок чого рівень стресу знижується та стан здоров'я покращується.

Отже, перелічені вітаміни вкрай важливі для боротьби зі стресом. При правильному застосуванні та поєднанні вони стануть ефективним засобом підтримки емоційної стабільності та психічного здоров'я.

Інші речовини від стресу

5-НТР

5-НТР, або 5-гідрокситриптофан - це амінокислота, яка допомагає організму виробляти серотонін і мелатонін, що забезпечують правильне функціонування нервової системи людини. Якщо в організмі достатньо серотоніну, то він здатний ефективно протистояти стресу та психоемоційним навантаженням.

Завдяки цьому препарат 5-HTP називають натуральним антидепресантом. І, що дуже важливо, він не викликає звикання.

Тому 5-НТР слід приймати за наявності таких симптомів, як занепокоєння, тривожність, депресія, дратівливість, апатія, нервова напруга, безсоння. В результаті нервова система входить у нормальний стан, людина заспокоюється, у неї покращується настрій, працездатність, а також якість сну.

Наприклад, препарат 5-НТР від Now Foods (США) у формі вегетаріанських капсул – ефективний засіб для боротьби зі стресом. Люди, які приймали 5-НТР, у відгуках відзначають покращення сну, підвищення працездатності, концентрації, і рекомендують його як натуральний антидепресант та відмінний засіб від безсоння.

GABA (ГАМК) - гамма-аміномасляна кислота

Гама-аміномасляна кислота, скорочено GABA (ГАМК) - це амінокислота, яка синтезується в організмі людини. Вона підтримує нервову систему, захищає нервові клітини та надає заспокійливу дію. ГАМК - це нейротрансмітер, тобто. вона переносить інформацію між нервовими клітинами. Головна функція GABA (ГАМК) – забезпечення балансу між процесами збудження та гальмування у мозку людини. Якщо баланс порушується, і рівень ГАМК низький, то мозок надто збуджується, і виникає занепокоєння та тривожність.

Прийом GABA (ГАМК) допомагає загальмувати процеси збудження, що заспокійливо впливає на організм і усуває безсоння. Тому GABA є ще одним вірним помічником у боротьбі зі стресом.

Препарат GABA (гамма- аміномасляна кислота) від Source Naturals (США) у формі таблеток для розсмоктування – відмінний засіб від стресу та безсоння.

Люди, які приймали GABA, у відгуках відзначають покращення сну та загальний спокій, і рекомендують його як заспокійливий та засіб від безсоння.

L-теанін

L-теанін - це амінокислота, що міститься в чайному листі, яка допомагає при стресі. "L-теанін допомагає модулювати деякі нейротрансмітери - дофамін, серотонін і ГАМК, які підтримують гарний настрій і спокійний, зосереджений стан розуму", - говорить Аманда Фрік, доктор медичних наук, лікар-натуропат, голкотерапевт і віце-президент з медичних питань Thorne HealthTech у Нью Йорку. (Amanda Frick, N.D., природоохоронець, акупунктурист і vice president of medical affairs at Thorne HealthTech in New York City).

Дослідження показали, що L-теанін полегшує пов'язані зі стресом симптоми тривоги, депресії та безсоння у дорослих, які приймали L-теанін щодня протягом чотирьох тижнів. Щоденний прийом від 200 до 400 міліграмів L-теаніну може зменшити занепокоєння та тривогу у людей, які перебувають у стресовій ситуації.

Вітаміни від стресу: питання, що часто ставляться

Які вітаміни від стресу слід приймати?

Основні вітаміни, рекомендовані при стресі, включають вітаміни групи B (B1, B6, B12), вітамін C і вітамін D. Вони відіграють важливу роль у регулюванні нервової системи та зміцненні імунітету.

У яких дозах слід приймати вітаміни від стресу?

Дозування вітамінів може відрізнятися залежно від індивідуальних потреб організму. Рекомендується проконсультуватися з лікарем або дієтологом для визначення оптимального дозування вітамінів у вашому випадку.

Чи є побічні реакції від перевищення дози вітамінів?

Залежно від виду вітамінів та їх дозування можуть виникати різні побічні ефекти, такі як розлад шлунка, алергічні реакції та інші. Важливо дотримуватись рекомендацій лікаря щодо дозування та не перевищувати встановлених норм.

Чи можуть вітаміни повністю позбавити стресу?

Вітаміни відіграють важливу роль в управлінні стресом, але вони не є панацеєю. Для боротьби зі стресом також важливим є правильне харчування, фізична активність, медитація та інші методи управління стресом.

Як приймати вітаміни від стресу?

Дотримуйтесь інструкції в упаковці вітамінів, або проконсультуйтеся з лікарем, щоб визначити оптимальне дозування саме для вас. В даний час вітаміни випускають у різних формах, таких як таблетки, капсули, порошок чи рідина. Вибирайте ту форму вітамінів, яка є найбільш зручною та прийнятною для вас.

Інші методи управління стресом

Вітаміни від стресу дуже важливі, але не варто покладатися лише на них. Крім прийому вітамінів, важливо впровадити у своє життя інші методи боротьби зі стресом. До них належать правильне харчування, регулярні фізичні вправи, спорт, практика медитації та глибокого дихання, оптимальний баланс між роботою та відпочинком, спілкування родичами та друзями, відсутність шкідливих звичок. Одне слово, треба вести здоровий спосіб життя. Але якщо ви відчуваєте, що не можете самостійно впоратися зі стресом, зверніться за допомогою до психотерапевта.

Правильне харчування

Збалансоване харчування — це важливий чинник не лише зниження стресу, а й підтримання хорошого стану здоров'я. Харчування має бути повноцінним та різноманітним. Тому намагайтеся, щоб ваш раціон включав продукти, багаті вітамінами і мінералами: м'ясо, риба, морепродукти, овочі, фрукти, ягоди, горіхи, злаки, зелень.

Неправильні харчові звички можуть призвести до того, що в організмі не вистачатиме важливих поживних речовин. І якщо у вас через дієту, стан здоров'я або прийом ліків існує дефіцит будь-яких вітамінів, наприклад вітамінів групи B, то наслідком може стати хронічний стрес.

«Дефіцит поживних речовин може ускладнити адаптацію організму до стресу, змінити вироблення та метаболізм гормонів стресу та посилити наслідки стресу», — каже доктор Аманда Фрік.

Звичайно, найкращий спосіб отримати необхідні поживні речовини - це повноцінний збалансований раціон харчування, що включає продукти з високим вмістом поживних речовин. Однак, якщо ви не отримуєте всі необхідні речовини через їжу, це може призвести до дефіциту різних вітамінів і мінералів. У цьому випадку, а також якщо ви відчуваєте хронічний стрес, лікар може порекомендувати вам приймати спеціальні вітаміни від стресу та інші добавки.

«Добавки справді можуть відігравати допоміжну роль в управлінні стресом, але вони найефективніші, коли інтегровані в комплексну стратегію управління стресом», — каже Міранда ЛаБант, доктор медичних наук, лікар-натуропат в онкологічній клініці Brio-Medical у Скоттсдейлі, штат Арізона, США (Miranda LaBant, N.M.D., а також натуропатичний лікар в Бріо-медичному клініку клініки в Скоттсдейл, Арізона, США).

Боротьба зі шкідливими звичками

Якщо ви хочете мати здорову нервову систему, скоротите вживання алкоголю або взагалі відмовтеся від нього. Існує думка, що спиртне допомагає впоратися зі стресом. Справді, у малих дозах алкоголь може надавати заспокійливий вплив. Але алкоголь підступний: звичка розслаблятися за його допомогою може легко призвести до алкогольної залежності.

А алкоголь у великих дозах є депресантом, тобто пригнічує роботу нервової системи. Отже, його вживання лише погіршить стресовий стан. Загалом алкоголь діє як нейротоксин і загальмовує роботу головного мозку та центральної нервової системи. Звідси відбувається порушення координації рухів, погіршення пам'яті та концентрації.

Багато фахівців вважають, що безпечної дози алкоголю не існує, і найкраще не вживати його взагалі.

Те саме можна сказати і про куріння. Курці вважають, що цигарка – це рятівний засіб від стресу. Проте наукові дослідження доводять, що нікотин, навпаки, веде людину до тривожності та депресії.

Фізкультура та спорт

Фізкультура та спорт — це наші надійні помічники у боротьбі зі стресом. Завдяки їм покращується здоров'я всього організму, а також знижується рівень емоційної напруги. Під час занять спортом виробляються ендорфіни, відомі як "гормони щастя", і підвищується рівень серотоніну, внаслідок чого покращується настрій та зникають депресивні стани.

Регулярні тренування зміцнюють організм, підвищують витривалість та покращують здатність справлятися з фізичними та емоційними навантаженнями. Який вид спорту вибрати? Це залежить лише від ваших уподобань. Вибирайте те, що вам більше до вподоби: біг, плавання, йога, баскетбол, футбол, великий теніс та ін. Будь-яка регулярна фізична активність допоможе вам покращити психічне та фізичне здоров'я. Крім того, заняття спортом допомагають покращити якість сну, що є важливим фактором боротьби зі стресом.

Сон, медитація та спілкування

Не забувайте забезпечувати собі достатній відпочинок та сон, оскільки нестача сну може підвищити рівень стресу. Спіть не менше семи годин на добу та дотримуйтесь регулярного графіка сну.

Ще один інструмент для боротьби зі стресом – це медитація. Вона допомагає заспокоїти розум і створити внутрішнє почуття спокою та рівноваги. Регулярна практика медитації сприяє зниженню в організмі рівня кортизолу, гормону стресу, що допомагає зменшити тривожність та покращити настрій. Спробуйте виділяти всього 10-15 хвилин на день на медитацію, і ви помітите позитивні зміни у своєму емоційному та фізичному стані.

Як ще боротися зі стресом? Більше спілкуйтесь!

Не всі знають, яку важливу роль у боротьбі зі стресом відіграє спілкування з сім'єю, друзями та колегами. Спілкуючись, ви можете виговоритись, поділитися переживаннями та отримати підтримку, що сприяє подоланню стресу. Крім того, близькі люди допоможуть вам глянути на проблему з іншого боку і, можливо, знайти рішення. Тому важливо знаходити час для спілкування з оточуючими, щоб успішно впоратися зі стресом.

Висновок

Стрес та боротьба з ним вже стали звичною частиною нашого життя. І ключову роль у цьому відіграють правильне харчування, вітаміни та мінерали. Вітаміни від стресу – це важливі елементи, які допомагають нашому організму впоратися з негативними наслідками нервових перевантажень, підтримуючи імунітет та загальний емоційний стан.

Особливо важливо звертати увагу на вітаміни групи B, вітамін C та вітамін D, які мають доведені властивості у боротьбі зі стресом та підтримці психічного здоров'я. Однак, крім прийому вітамінів, необхідно враховувати й інші аспекти управління стресом, такі як фізична активність, медитація, правильне харчування та дотримання режиму сну.

Використовуйте ці рекомендації, щоб підтримати себе в періоди стресу, успішно подолати його та повною мірою насолоджуватися життям.

Джерела

Chronic stress puts your health at risk (Хронічний стрес наражає на ризик ваше здоров'я). Медичний портал Mayo Clinic, США

Stress (Стрес). National Institute of Health (NIH), США

Stress effects on the body (Вплив стресу на організм). American Psychological Association (APA), США

The role of vitamin C in stress-related disorders (Роль вітаміну С у розладах, пов'язаних зі стресом). PubMed. National Library of Medicine. National Institutes of Health

Stressed Out? 4 Surprising Vitamins To Help Reduce Stress (Стрес? 4 дивовижні вітаміни, які допоможуть зняти стрес)

A Guide To The Best Vitamins And Supplements For Stress (Посібник з найкращих вітамінів та добавкам для боротьби зі стресом). Forbes Health

Автор: Наталія Руденко

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top