Як і коли приймати вітамін D

"Чи може вітамін D впливати на сон?". "Приймати його під час сніданку, чи натщесерце?". "Яка разова доза?". "Що приймають разом із ним?". "Скільки МО можна приймати за день максимально?"

 

Якісні БАДи – це ті, які гарантовано є натуральними. Але для кращого засвоєння речовин нам потрібно знати, коли їх приймати. Розуміти, як і коли слід задуматися про приймання вітаміну K разом із вітаміном D3. Ми розповімо про все це сьогодні, щоб ви заощадили гроші та отримали максимальну віддачу від того, що купуєте. Щоб ви залишалися здоровими та задоволеними.

 

Вітамін D – неймовірно важливий нутрієнт, але він міститься в небагатьох продуктах, тому його важко отримати тільки за допомогою харчування. Тому для себе та своїх пацієнтів лікарі прописують його у вигляді БАДів. Вимірюючи рівень крові, роблячи її біохімічний аналіз, часто не перевіряють рівень вітаміну D. Дехто вважає це дорогим. Але великий відсоток населення світу схильний до дефіциту. Саме через це вітамін D є однією з найпоширеніших харчових доповнень. Для більшості людей рекомендована добова доза становить від 600 до 1000 міжнародних одиниць. Але самі лікарі приймають набагато більше. Чому?

Дозування вітаміну D

На ефективність багатьох БАДів можуть впливати різні чинники, зокрема й те, коли, скільки і як ви їх приймаєте. В якості доповнення до дієти можна приймати 5000 МО (міжнародних одиниць) D3, це найкраща форма вітаміну D. Дехто приймає до 20000 одиниць на день, але для більшості людей це занадто багато. Лікарям же потрібен особливо міцний імунітет, тому їхня денна норма може становити 10000-20000 МО.

Натщесерце, чи…?

Найкращий час для приймання D3 – під час сніданку. Він краще засвоюється із їжею. Вітамін D є жиророзчинним вітаміном, а це означає, що він не розчиняється у воді і найкраще засвоюється в кровотоку у поєднанні з їжею з високим вмістом жирів. Багато хто одночасно приймає омега-3, де містяться максимально корисні для організму жири. У дослідженні 117 осіб, які приймали вітамін D під час багатого сніданку, його рівень у крові підвищувався на 50%. В іншому дослідженні у 15 людей похилого віку, які приймали вітамін D разом з жирною їжею, рівень вітаміну D у крові підвищувався приблизно на 32% через 12 годин порівняно з знежиреною їжею. Є багато корисних жирів, але ідеальний варіант – авокадо, горіхи, насіння, яловичина, молочні продукти та навіть яйця. Яєчні жовтки містять вітамін K. Чому варто приймати вітамін K2 під час приймання D3? Тому що він важливий для рівня кальцію. Вітамін D допомагає кальцію потрапити у кровообіг. А K2 доставляє кальцій у кістки, де саме йому й місце, а не в судинах. Тому багато виробників об'єднали ці два вітаміни в одному препараті – "D3 + K2.
Більш докладно про ці препарати ми розповіли в статті "D3+K2 = користь більша, ніж подвійна".

В який час доби приймати D3

Включення його свого ранку є найпоширенішим явищем. Люди люблять приймати БАДи, такі як вітамін D, в першу чергу після пробудження. Але вам слід приймати його під час сніданку, в якому, як ми вже з'ясували, мають бути жирні страви. Хтось вважає за краще приймати його пізніше протягом дня, оскільки більшість людей з'їдає найжирнішу їжу в обід, або ввечері. Чи правильно це?

D3 і сон

Ні. Бо вечірнє приймання може порушити ваш сон, тож будьте обережні. Дослідження пов'язують рівень вітаміну D з якістю сну. Є кілька досліджень, які пов'язують низький рівень вітаміну D у крові з вищим ризиком порушень сну, непродуктивного сну, і навіть безсоння. Одне невелике дослідження показало, що вищий рівень вітаміну D може викликати зниження рівня мелатоніну. Це гормон, який відповідає за регулювання циклу сну. І доти, доки не будуть проведені остаточні дослідження, можна лише експериментувати. Деякі пацієнти кажуть, що вечірнє вживання D3 справді заважає спати. Дехто заявляє, що він не впливає взагалі. Підсумок: зверніть увагу на власні спостереження, і ви знайдете відповідь самостійно. Так само, як і у випадку із засобами для догляду за шкірою, нам доводиться експериментувати. Але не забувайте про важливість вітаміну K2.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top