D3+K2 = користь більша, ніж подвійна

Ми збираємося розкрити вражаючі корисні сторони одночасного вживання цих двох вітамінів, хоча це може бути й мультивітамінний препарат D3+K2.

Парадокси нутрієнтів

У вигляді вступу ми, не дивуйтеся, почнемо з кальцію. Існує кальцієвий парадокс, який стосується жінок у постменопаузі. У цьому стані спостерігається втрата кісткової маси, але водночас і кальцифікація судин! Як? Адже це звучить нелогічно: в кістках – дефіцит кальцію, коли в артеріях його надлишок. Але є ще одна суперечність, «французький парадокс»: у Франції споживають насичені жири у великій кількості, але водночас мають нижчий рівень серцево-судинних захворювань. Як це може бути? Що ж, обидва парадокси зрештою знайшли свої пояснення.

Про одну з властивостей D3

Більшості людей відомо, що вітамін D3 у 20 разів підвищує всмоктування кальцію в кишківнику. Таким чином, ви можете засвоювати набагато більше кальцію, якщо у вас в організмі достатньо вітаміну D. Куди йде кальцій? Ви вже здогадалися з парадоксу №1 – у кров! Чи це проблема? Чи буде через це надлишок кальцію у крові? Це називається "гіперкальціємія", і на її рахунок існують суперечливі результати досліджень: іноді це так, а іноді ні.

Про багато властивостей K2 (menaquinone)

Нумо знайомитись ближче з вітаміном K2. Не плутайте: не К1, який відповідає за згортання крові, і при дефіциті якого у вас легко з'являються синці. Вітамін К2 має інші функції: він забирає кальцій з крові та транспортує його в кістки та зуби. Він – перевізник кальцію. І він має помічника – білок колостеокальцин, який втягує кальцій у кістку і зв'язує його всередині кістки. Саме в такий спосіб кістки стають дуже міцними. K2 також активовує ще один компонент, званий матриксним зябровим білком, який не обов'язково зв'язується з кальцієм у кістці. Він виганяє кальцій з артерій та з інших м'яких тканин. Тому він не дозволяє кальцію потрапити в артерії, суглоби, очі, нирки, легені, шкіру та тканину молочної залози. Отже, вітамін К2 є активатором обох цих речовин, без цього вітаміну-активатора обидва білки залишаються неактивними. І тоді в людини може початися патологічна кальцифікація, що не зовсім добре, тому що в певних органах надлишковий кальцій абсолютно не потрібен.

 

Але K2 є одним із найсильніших інгібіторів кальцифікації, тому що коли кальцій вживатиме, скажімо, жінка в постменопаузі, намагаючись запобігти втраті кісткової маси, вона наражається на ризик серцевого нападу, якщо у неї в організмі не вистачає K2. Таким чином, цю гіперкальціємію можна стримати, якщо в раціоні достатньо вітаміну K2.

 

Тепер дозвольте пояснити той "французький феномен". Справді, французи споживають багато жирної їжі, і це є абсолютна правда. Тим не менш, у них низький рівень проблем із серцем. Вам цікаво, чому це так? Що ж, відповідь це питання криється у джерелі походження K2. Адже існують дві основні версії вітаміну: МК-4, яку одержують з тваринного жиру, і версія МК-7, одержувана з бактерій, присутніх у французьких сирах та у ферментованих продуктах, таких як квашена капуста та боби "натто".

 

Розуміння механізму дії вітаміну K2 є життєво важливим, оскільки серцеві напади є вбивцею номер один на нашій планеті. І якщо ми зможемо запобігти потраплянню кальцію до артерії, ми збільшимо тривалість життя людства.

 

Чому багатьом людям бракує вітаміну K2? Тому що вони відмовилися від цих продуктів. Вони виключили з раціону масло та пряжене масло з домашнього молока, виключили тверді та м'які сири. Але весь вітамін K2 міститься саме у цьому жирі. Він також міститься в жовтках домашніх яєць, в гусячій, курячій та яловичій печінці, у лососі – виловленому в дикій природі, а не вирощеному на рибній фермі.

 

У 20-х роках минулого століття вийшла книга Вестона Прайса «Харчування та фізична деградація». Містер Прайс вивчав традиційні культури і помітив, що у представників цих народів зуби були майже ідеальними, будова щелепи – симетрична, брекети взагалі не потрібні. З нашою сучасною дієтою брекети потрібні практично кожному. Але він виявив, що в традиційних дієтах міститься вдесятеро більше жиророзчинних вітамінів, а вітамін K2 належить саме до цієї групи. Фактично, у цій книзі автор говорить про вітамін K2 ще до того, як він був відкритий. Тоді не було для нього назви, тому Вестон Прайс назвав відкриту ним речовину "Активатором X", розуміючи, що ця вона активує певні білки та інші сполуки.

 

Вітамін K2 не лише контролює кальцій. Він також допомагає зробити інсулін більш чутливим, що знижує ризик розвитку діабету. Він також має властивості, що допомагають боротися з варикозним розширенням вен, зі зморшками, з ризиком виникнення карієсу, з вадами розвитку щелепи, коли потрібні брекети.

 

Але найважливіший момент, який ми повинні пам'ятати: вітаміну K2 потрібен вітамін D3, щоб допомогти мобілізувати кальцій.

MK-4 та MK-7

Якщо ви вирішили приймати вітамін K2 як харчове доповнення, у вас виникне дилема: купувати версію MK-4, чи MK-7. Яка з них краща? Що ж, варіант МК-4 із тваринних жирів – відмінний вибір. Але проблема в тому, що отримувати цю версію з тваринних жирів занадто дорого. Тому переважно версію MK-4 роблять синтетично з тютюнового листя. Тож навряд чи те, що вам продадуть, буде натуральною версією. Але якщо ви будете їсти продукти, про які було згадано, ви отримаєте хорошу кількість вітаміну K2 у версії MK-4.

 

А щодо БАДів, тут рекомендують версію MK-7. Це природна речовина, а не синтетика. Вона походить від бактерій сиру та інших ферментованих продуктів. Ще однією перевагою версії MK-7 є те, що вона має значно більший термін придатності, тоді як MK-4 зберігається обмежений період.

Дозування

Щодня людському організму потрібно близько 4500 мікрограмів вітаміну K2. Більшість ми черпаємо з їжі, у вигдялі БАДів можна прийняти від 100 до 500 мікрограмів. Але є інше питання: яким має бути співвідношення між вітамінами D3 та K2? Рекомендують на кожні 10000 МО D3 приймати 100 мікрограмів K2. Увага, не міліграмів, а мікрограмів. Це буде розумне співвідношення. Отже, якщо ви приймаєте 20000 МО D3 вам знадобиться 200 мікрограмів K2. Йдеться про версію МК-7.

 

І якщо ви купуєте мультивітамінний препарат D3 + K2, переконайтеся, що склад бодай приблизно відповідає цьому співвідношенню. Інакше доведеться приймати по дві капсули щодня, тоді як капсул іншого виробника було б достатньо в кількості 1 шт на день.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top