Таурин – альтернатив немає

Це дуже важлива амінокислота, яка міститься у трильйонах клітин вашого тіла. Наприклад, таурин активно використовують клітини вашого серця, корисні бактерії в кишківнику; він підтримує нервову систему, мозок та багато іншого. Найбагатшим природним джерелом таурину є грудне молоко, природа потурбувалася про присутність у ньому цієї речовини, оскільки вона життєво важлива для зростання та розвитку дитини. Коли ми стаємо старшими, наш організм природно починає виробляти таурин самостійно. Однак, якщо у вас є якась травма, ви перенесли операцію, у вас захворювання печінки, проблеми з кишківником, ви вживаєте ліки або алкоголь – цілком ймовірно, що у вас буде менше таурину, ніж вам потрібно. Ми розглянемо 10 унікальних властивостей цієї аміноксилоти для здоров'я, джерела її надходження та способи підвищення її рівня природними методами.

1. Чиста печінка

Першою перевагою таурину є його здатність очищувати печінку. Він є ключовим інгредієнтом, який печінка використовує при виробленні жовчі, яка потім зберігається у жовчному міхурі. Жовч діє як миючий засіб, допомагаючи очищувати печінку від жиру та розщеплювати токсини, отрути, алкоголь та важкі метали на дрібні нешкідливі часточки. Якщо у вас захворювання печінки або проблеми з жовчним міхуром, вживання очищеної бичачої жовчі – чудовий спосіб підвищити рівень таурину.

2. Виробництво енергії

Усередині ваших клітин є маленькі електростанції, які називаються мітохондріями, які генерують енергію. Таурин захищає ці клітини від ушкоджень, стабілізуючи мембрани навколо них. Крім того, він допомагає організму генерувати нові здорові мітохондрії під час тренувань і нарощувати м'язові клітини. Часто спортсмени вживають таурин, щоб підвищити рівень енергії під час нарощування м'язової маси та запобігти спазмам у м'язах.

3. Гострий зір

Таурин незамінний у підтримці здоров'я та стабільності клітин задньої частини ока, сітківки. Його дефіцит може призвести до таких захворювань очей, як ретинопатія, дегенерація жовтої плями і навіть сліпота. Кішки, наприклад, не можуть виробляти таурин у своєму організмі, тому їм доводиться отримувати його з їжею, а без нього вони сліпнуть. У складі харчування вашого улюбленця ви, швидше за все, побачите таурин. На щастя, людський організм може виробляти його, але багато людей все одно відчувають дефіцит через проблеми зі здоров'ям, такі як діабет або резистентність до інсуліну. Регулярне вживання бичачої жовчі або капсул TUDCA допоможе підтримати здоров'я очей, забезпечуючи організм таурином, а також допомагаючи активувати вітамін А в печінці.

4. Щільні стінки кишківника

Таурин зміцнює клітинні стінки кишківника, звані щільні контакти. Він запобігає потраплянню шкідливих токсинів з товстої кишки в кров та виникненню аутоімунних захворювань, таких як гіпотиреоз, хвороба Крона, артрит і т. д. Будучи компонентом жовчі, таурин також змащує товсту кишку, зводячи до мінімуму ризик запорів. Він також живить деякі корисні бактерії в кишківнику, що допомагає організму розщеплювати клітковину та крохмалі. Одне дослідження показало, що таурин може зменшити алергію на молоко, покращуючи здоров'я кишківника.

5. Полегшення болю в шиї та плечах

Якщо у вас з'являється скутість або біль у м'язах правого плеча та шиї, скоріш за все, у вас перевантажений жовчний міхур. Це означає, що жовч не тече належним чином і стає густішою. Це викликає запалення, яке тисне на діафрагмальний нерв, що йде до м'язів на правій стороні плеча. Вживання таурину з жовчних БАДів може допомогти розріджувати цю жовч, зменшуючи біль у шиї, плечах або навіть у грудній клітці. Також він допомагає розчинити невеликі камені, які можуть утворюватися всередині жовчного міхура.

6. Зниження стресу

Ще однією цікавою перевагою таурину є його здатність знижувати в організмі рівень кортизолу та епінефрину (адреналіну). Це може бути корисно для тих, хто страждає від стресу, занепокоєння чи емоційного напруження. Він також може допомогти зменшити високий кров'яний тиск у цих людей. Енергетичні напої містять надзвичайно високий рівень кофеїну – потенційно небезпечного стимулятора, що спричиняє високий кров'яний тиск. Існує думка, що виробники часто додають таурин в енергетичні напої, щоб замаскувати небезпечно високі дози кофеїну в них. Але цей таурин не має тих корисних властивостей, про які було згадано. Уникайте небезпечних енергетичних напоїв.

7. Зниження шуму в голові

З роками багато людей страждають на тінітус – шум у вухах. Це високий писк, чи свист, який неможливо пояснити. Вживання невеликої дози таурину допоможе активувати у мозку рецептори ГАМК – амінокислоти, яка пригнічує високі шуми у слуховому проході.

8. Нормалізація рівня цукру на крові

Таурин також діє як дуже потужний антиоксидант, який може запобігти або навіть залікувати пошкодження підшлункової залози. Він чудово підходить для тих, хто страждає на переддіабет або діабет, оскільки робить інсулін більш чутливим. Це гормон, який регулює рівень цукру в крові. Поліпшуючи роботу інсуліну, таурин допомагає запобігти накопиченню ангіотензину, що викликає високий кров'яний тиск та хвороби серця.

9. Поліпшення репродуктивного здоров'я

Підвищуючи вироблення жовчі в печінці та жовчному міхурі, таурин сприяє організму у засвоєнні та переробці холестерину. Це дуже важливий інгредієнт, який використовується для вироблення статевих гормонів, таких як тестостерон та естроген. Дослідження показують, що таурин покращує зв'язок між мозком та тестикулами у чоловіків, забезпечуючи здоровіше виробництво сперми.

10. Ясний розум

І, зрештою, здоров'я мозку. Таурин у значних кількостях міститься в людському мозку, де він допомагає регулювати використання кальцію, щоб ваш мозок міг посилати сигнали і ясно мислити. Дослідження показали, що таурин допомагає запобігти утворенню бета-амілоїдних бляшок, які пов'язані з хворобою Альцгеймера, Паркінсона, а також із розладами нервової системи. Однак дослідження все ще тривають. Покращуючи роботу ГАМК у мозку, таурин також ефективно зменшує судоми в людей, які страждають на епілепсію. Вживання таурину з БАДів із жовчю також може запобігти інсульту та допомогти у відновленні після нього.

Джерела таурину

Щоб збільшити споживання таурину, слід уникати енергетичних напоїв, оскільки зазвичай це хімічно оброблена версія, що супроводжується надлишком цукру і небезпечно високими дозами кофеїну. Натомість ви можете збільшити споживання таурину, вживаючи БАД, що містить очищену бичачу жовч або кислоту TUDCA. Ці харчові доповнення призначені для покращення травлення, але ваш організм здатний реабсорбувати з них таурин та використовувати його для інших функцій. Можна вживати на день від 1 до 3 капсул бичачої жовчі по 500 мг. Альтернативно ви можете просто отримати таурин, споживаючи цілісні продукти. У перших лавах можемо згадати:

  • морські гребінці,
  • індичку,
  • морські водорості,
  • кальмари,
  • курячу печінку,
  • домашню яловичину.

Інші джерела з різною кількістю таурину включають:

  • тріску,
  • тунець,
  • устриці,
  • мідії,
  • молочні продукти,
  • яловичі серця та печінку,
  • м'ясо кролика.

Для вегетаріанців (втім, не тільки) існує таурин як БАД.

Якщо у вас є якісь захворювання, ви перенесли операцію, страждаєте від занепокоєння, розладів травлення або аутоімунних захворювань, збільшення кількості таурину у вашому раціоні безумовно може покращити якість вашого життя.

 
 

 

 

← Попередня Наступна →
Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top