Властивості та джерела вітаміну B3

Цей водорозчинний вітамін, також відомий як ніацин, або ж нікотинова кислота – найважливіша поживна речовина, яка використовується для підтримки здорової шкіри, здоров'я мозку та для виробництва енергії. Він також діє як антиоксидант, який захищає вашу ДНК – генетичний матеріал, що міститься усередині кожної клітини організму. У сьогоднішній статті ми висвітлимо 16 фактів про вітамін B3, пояснимо, як він діє в організмі і як ви можете отримати його зі свого раціону.

1. Здоров'я мозку

Вітамін B3 відіграє важливу роль у підтримці функціонування мозку. Він працює з багатьма іншими коферментами, виробляючи енергію у клітинах вашого мозку. Ті, у кого дефіцит B3 або ж ніацину, можуть страждати на шизофренію, СДВГ і більш високий ризик хвороби Альцгеймера.

2. Рівні холестерину

Люди з дефіцитом B3 можуть мати більш високий рівень холестерину ЛПНГ ("поганий" холестерин) та нижчий рівень холестерину ЛПВГ ("хроший"). Це може бути ризиком для людей із проблемами серця чи гіпертонією. B3 можна приймати у великій кількості для лікування високого рівня холестерину.

3. Здоров'я шкіри

Поширеним симптомом дефіциту B3 є кропив'янка або висипання при виході на сонце. B3 допомагає захистити клітини шкіри від сонячних променів та запобігти реакції на ультрафіолетове випромінювання. Приймання ніацинаміду відмінно вирішує цю проблему.

4. Пелагра

Ті, хто страждають на пелагру, також відчувають дефіцит вітаміну B3. Зазвичай це викликано вживанням завеликої кількості рафінованих продуктів чи продуктів із кукурудзи. БАДи з ніацином вже давно використовується для вирішення цієї проблеми.

5. Виробництво енергії

Усі вітаміни групи B відіграють роль перетворення їжі в енергію, звану АТФ. Вітамін B3 працює з іншими вітамінами групи В, допомагаючи клітинам засвоювати білки, вуглеводи та жири для виробництва палива для організму.

6. ДНК

Ніацин або вітамін B3 відіграє роль у передачі сигналів, що посилаються клітинами, а також у створенні та відновленні ДНК. Крім того, він діє як антиоксидант, захищаючи вашу ДНК від пошкодження та окислення вільними радикалами.

7. Діабет

Якщо ви страждаєте на діабет, ваші клітини мають виражену резистентність до інсуліну. Вітаміни групи B, включаючи ніацин, можуть покращити чутливість до інсуліну. Це допоможе вашим клітинам засвоювати більше палива та поживних речовин, що сприяє запобіганню довгостроковій шкоді від цього захворювання.

8. Пам'ять

Як ми згадували раніше, вітаміни групи B відіграють вирішальну роль у підтримці здоров'я і мозку та нервів. Якщо ви страждаєте на забудькуватість, проблеми з пам'яттю або депресію, приймання більшої кількості вітаміну B3 може допомогти. Ми рекомендуємо щодня приймати щонайменше 2 столові ложки харчових дріжджів, щоб отримати необхідні вітаміни групи В.

9. Артрит

Деякі дослідження показують, що вживання ніацину може допомогти полегшити симптоми остеоартриту. Зменшуючи запалення, B3 допомагає покращити рухливість суглобів та знизити потребу у протизапальних препаратах. Проте необхідні додаткові дослідження ще тривають.

10. Зниження рівня тригліцеридів

Приймання БАДів із вітаміном B3 у високих дозах може знизити рівень тригліцеридів на 20-50%. Це може допомогти тим, хто намагається схуднути, особливо у поєднанні з низьковуглеводною дієтою, такою як кето.

11. Сон

Нещодавні дослідження показали, що ніацин також відіграє роль в керуванні рівнем стресу та в покращенні якості сну. Отримання більшої кількості цієї речовини зі здорових продуктів, таких як домашнє м'ясо, домашні молочні продукти, риба та яйця, може дійсно покращити ваш сон і природним чином боротися з безсонням.

12. Ріст волосся

Цей водорозчинний вітамін поряд з іншими вітамінами групи B відіграє важливу роль у підтримці росту волосся. Він допомагає транспортувати кров та кисень до шкіри голови та волосяних фолікулів, живлячи та захищаючи волосся для його кращого росту.

13. Здоров'я та стан губ

Якщо у вас потріскалися губи, це може бути пов'язано з браком в організмі різних поживних речовин, наприклад, вітаміну А або цинку. Однак найчастіше це дефіцит вітаміну В2 або В3. Ці поживні речовини відіграють роль у захисті губ від розтріскування, посилюючи приплив крові до їхніх клітин.

14. Причини дефіциту

Багато людей відчувають дефіцит вітаміну B3 та інших вітамінів групи B, тому що вони споживають дуже багато рафінованих продуктів. Кукурудза, рафіновані вуглеводи, цукор, рис та алкоголь можуть знизити рівень B3. Крім того, якщо ви страждаєте на хворобу Крона або інші розлади травлення, можливо, ви не засвоюєте достатньо вітаміну B3, який надходить з їжею. Крім того, якщо ви регулярно приймаєте антациди, вони нейтралізують шлункову кислоту, що призводить до дефіциту B3. В цьому разі вам також буде складно перетравлювати білок, мінерали та багато інших поживних речовин. Ми рекомендуємо замінити ці ліки травними ферментами високої якості у поєднанні з жовчними солями та яблучним оцтом. Вони природним шляхом вирішують проблеми кислотного рефлюксу та допомагають засвоювати більше поживних речовин.

15. Джерела вітаміну B3

Найкращими природними джерелами є всі види печінки, грудка домашньої курки, тунець, лосось, індичка, анчоуси та яйця.

16. БАДи

Ви можете не побоюватися приймати ніацин або ніацинамід у великій кількості. Деякі види ніацину викликають почервоніння шкіри, що не несе загрози, проте, якщо забажаєте, ви можете вживати ніацин, що не викликає почервоніння. Причина, через яку це відбувається, полягає в тому, що ніацин діє як судинорозширювальний засіб. Ми рекомендуємо отримувати вітамін B3 з харчових дріжджів, оскільки це одне з найкращих джерел комплексу B, які зустрічаються у природі.

Підводячи риску

Отже, вітамін B3 є неймовірно важливою поживною речовиною, коли йдеться про здоров'я мозку, шкіри та підтримку всього організму. Не забувайте отримувати поживні речовини зі здорових продуктів, оскільки вони містять комплекс нутрієнтів, які взаємодіють в організмі. Ніацин не чутливий до тепла, тому ці продукти можна варити й запікати, не боячись зруйнувати їх, проте цей вітамін водорозчинний і може втрачати кончентрацію у воді при приготуванні їжі.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top