Здуття живота: причини та рішення
Здуття живота - це страшенно некомфортно. Буквально після кожного споживання їжі людина почувається вагітною. Дуже важко спати, важко постійно втягувати живіт, намагаючись приховати це. Але сьогодні ви дізнаєтеся більше і про саме здуття, і про п'ять головних органів, які можуть сприяти цьому явищу.
Здуття має безліч різних причин, якоїсь однієї немає. Ми перелічимо всі, щоб з'ясувати, через що воно з'являється саме у вас.
Перше: подумайте, коли у вас це почалося – вчора чи вже сьогодні, о котрій це почалося, і що ви з'їли прямо перед цим? Відверто шкідливу їжу? Може, напівфабрикати? Може, цукровий спирт? Ви не вживаєте еририт, ксиліт чи маніт? Це могло призвести до здуття, оскільки це було в новинку для вашого травлення. Може, ви завзято взялися за здорову їжу і з'їли незвично велику кількість зелені? Чи це були хрестоцвіті овочі, які принесли у ваш організм надлишок клітковини? Якийсь молочний продукт, або будь-який інший, який ви раніше не їли? Це найчастіша причина здуття. Може, ви купили якийсь снек чи батончик, у якому була, скажімо, кукурудзяна клітковина, що для вашого шлунка в новинку? Що б ви не відповіли, вам потрібно уникати цього продукту або скоротити кількість його споживання – і здуття більше не буде. Загалом треба зрозуміти, коли почалося здуття, що незвичного ви перед цим з'їли і просто уникати цього.
Як полегшити дискомфорт від здуття живота за допомогою масажу
Але, якщо все-таки здуття живота є – чи можна якось його позбутися? Так, можна за допомогою масажу. Намацайте нижнє ребро спереду, праворуч. Помасажуйте. Виконайте те ж з лівого боку. Ви масажуєте два органи системи травлення, відповідальні за здуття. Перший – це жовчний міхур. Він праворуч. Другий (що ліворуч) – підшлункова залоза. Вам потрібно почати масаж праворуч під нижнім ребром. Натискайте на точку в парі сантиметрів праворуч від центру і ще на 4-5 сантиметрів вниз від ребер, натискаючи всередину. Трохи масажуйте ліворуч і праворуч хвилини дві. Повторіть ті ж дії з лівого боку. Масажуючи ці два місця, ви приберете застій у цих двох органах і більша частина здуття пройде. Це допоможе виходу скупчень газу чи рідини.
Один пацієнт зауважив, що постійні здуття переставали його непокоїти після поїздок на пляж. Це було через те, що ця людина переживала сильний стрес. І щоразу, коли він бував під сонцем, у нього знижувався рівень гормону стресу – кортизолу. Живіт зменшувався та практично зникав. Це все тому, що кортизол викликає запалення та набряки в області живота, коли ви переживаєте стресові події. Ваш живіт надувається, особливо ближче до вечора.
Які органи тіла можуть бути причиною здуття живота
Ми з вами пройдемося по всіх органах ШКТ і обговоримо можливі причини здуття. Почнімо зі шлунка.
Шлунок
Якщо в шлунку не вистачає кислоти (тобто в ньому занадто лужний pH), у вас може розвинутися кислотний рефлюкс (він же ГЕРХ), можуть виникнути печія або диспепсія, розлад травлення. Диспепсія – це серйозний сигнал про те, що вам не вистачає кислоти у шлунку. Якщо у вас є і здуття, і диспепсія чи кислотний рефлюкс, то, скоріш за все, причина в шлунку.
Шлунок – це один із перших органів на шляху їжі. І якщо вам, як і багатьом, не вистачає кислоти, то все з'їдене, проходитиме далі по шлунково-кишковому тракту, і, будучи неперетравленим у шлунку, воно в такому вигляді підійде до наступних органів, і їм доведеться складно. Тому важливо, щоб у шлунку вистачало кислоти, щоб розпочати процес розщеплення, насамперед білків. Якщо вам потрібно більше кислоти, ви можете вживати Бетаїн гідрохлорид. Ці капсули дуже допомагають шлунку відновити кислотність. Також можна вживати і яблучний оцет – або на порожній шлунок, або з їжею. Розведіть 1-2 столові ложки у воді, і це допоможе вам із травленням.
Жовчний міхур
Призначення жовчного міхура – концентрувати жовч, яка, подібно до потужного засобу для посуду, допомагає розщеплювати жири. Жовч стає в ньому вп'ятеро концентрованішою. І коли ви їсте, вона виділяється в тонкий кишківник і поєднується з ферментами з підшлункової, щоб розщеплювати різні речовини. Якщо в жовчному міхурі не вистачає жовчі, може виникнути відрижка, здуття, або нудота. Буде багато симптомів, але здуття може виникати при нестачі жовчних солей.
Якщо здуття поєднується з відрижкою, якщо у вас відчуття переповненості праворуч під ребрами, або у вас є біль, що йде через праве плече в шию – підозрюйте жовчний міхур. Тоді вам потрібні очищені жовчні солі для підтримки жовчного міхура. Є ще один спосіб визначити, чи в жовчному справа: просто натисніть праворуч під ребрами і почніть масажувати. Якщо дискомфорт праворуч піде або здуття ослабне, то, ймовірно, вам терміново потрібна підтримка у формі жовчних солей.
Підшлункова залоза
Основна частина підшлункової залози знаходиться ліворуч, але вона заходить і до центру. Якщо ваша підшлункова не в порядку, може виникнути діарея. Це означає, що вам не вистачає ліпази – ферменту для розщеплення жиру, що підшлункова не виробляє достатньої кількості цього ферменту. І це часто виявляється ще однією причиною здуття. Потрібно обов'язково споживати БАДи та продукти з ферментами, скажімо, сири, салатне листя, щоб у вас було більше ферментів для травлення. Плюс до того їжте ферментовані продукти, наприклад, квашену капусту. Вона допоможе зняти навантаження із підшлункової залози. Ще підшлункоій стає легше, коли ви знижуєте споживання вуглеводів. Адже що більше цукру ви їсте, то більше потрібно інсуліну, то тяжче працювати підшлунковій.
Отже, для шлунка потрібно більше кислоти, для жовчного – жовч, для підшлункової – ферменти. Ідемо далі по шлунково-кишковому тракту, і наступна станція – тонкий кишківник.
Тонкий кишківник
Він розташувався у центрі. У тонкому кишківнику відбувається 90% всього травлення. Частки їжі у шлунку розщеплюються до амінокислот, жовчний міхур розщеплює жири, а підшлункова допомагає розкласти їжу. І в тонкому кишківнику теж є ферменти, але в ньому не повинно бути бактерій. Корисні бактерії мають бути лише в товстому кишківнику. Він стоїть далі. А тонкий кишківник – це довга трубка, якою проходить їжа. Ферменти та інші речовини діють на цю їжу, розщеплюючи її та допомагаючи їй засвоїтися, щоб усе це надійшло до печінки та інших частин організму.
Але у багатьох людей буває здуття саме у тонкому кишківнику, там у них навіть відбувається ферментація. Це дія мікроорганізмів на їжу, на вуглеводи, клітковину та цукор. Прикладом цього можуть бути кури. Їх ферментують корм, при цьому зерно вимочують у питній воді три дні й бактерії, що у зерні, впливають на вуглеводи, розщеплюють їх. І курям набагато легше перетравлювати таку їжу. Крім того, у процесі ферментації виділяється багато газів, наприклад, вуглекислий газ. Його виробляють мікроорганізми, і він піднімається з води, що ферментує, нагадуючи кипіння.
Але якщо зайва ферментація відбувається у вас у тонкому кишківнику, цей газ справить ефект надування, тобто виникне здуття. У вашому тонкому кишківнику може бути скупчення або рідини, або газу. Адже якщо ви не можете перетравлювати якусь їжу в тонкому кишківнику, ви утримуватимете рідину. Це одна з причин здуття, але там разом із газом може бути й рідина. Такий стан тонкого кишківника називається СНБР – синдром надмірного бактеріального росту.
Це ситуація, коли бактерії, які в нормі мають бути в товстому кишківнику, перебувають у тонкому, де їм не місце. І їжа, що надходить, ферментується не там, де мала б, тому у вас буде велике скупчення газу і рідини. А як розпізнати, що у вас СНБР? У цьому випадку при споживанні пробіотиків, зелені чи клітковини вам стане ще гірше, здуття посилиться. Тому що ці бактерії ферментують їжу на цьому етапі, і від споживання такої їжі вам буде гірше. Це показник того, що у вас може бути СНБР. Що робити у цьому випадку? Потрібно уникати пробіотиків та клітковини. Тимчасово відмовитися від овочів – може, на місяць, щоб перезавантажити ШКТ. У той же час слід споживати орегано та часник, можна включити до раціону гвоздику, чебрець і навіть шавлію. Це природні антибіотики. Ще один дуже важливий захід – інтервальне голодування якомога довше. Це перезавантажить і очистить ШКТ по тонкому кишківнику.
Товстий кишківник
У ньому також може відбуватися зайва ферментація, що дає здуття та гази. Якщо вони утворюються саме тут, то причиною може бути дисбаланс мікроорганізмів: якихось дуже багато, якихось менше норми. У цьому випадку допоможе розширення раціону овочів, потрібно більше клітковини. Мікроби товстого кишківника живляться клітковиною. Але якщо їх регулярно не годувати, вони можуть не розростися до потрібної кількості чи різноманітності. У цій ситуації корисними будуть пробіотики та клітковина. Є добрий спосіб розпізнати дві проблеми. Якщо вам стає краще при вживанні пробіотиків, клітковини або квашеної капусти, то, коріш за все, проблема в товстому кишківнику. Якщо ж вам від цього стає гірше, то проблема – в тонкому кишківнику.
Ми пройшлися по всьому ШКТ, щоб краще зрозуміти різні його органи та можливу причину здуття, щоб якнайшвидше усунути її. Ще два слова – про інтервальне голодування. Вирішувати проблему краще, починаючи саме з голодування, тобто, перш ніж зайнятися чимось із перерахованого вище. Може, вам буде достатньо лише скоригувати схему харчування і час вжвиання їжі, щоб все у шлунково-кишковому тракті налагодилося.