Навіщо нам електроліти

Електроліти – це електрично заряджені мінерали, які потрібні вашому організму для його правильного функціонування. До них відносяться натрій, калій, магній, фосфат, кальцій та хлорид. Перелічені мінерали є важливими будівельними блоками для нервової системи, мозку, м'язів, системи травлення, імунітету та багато іншого. Їх можна купити у вигляді капсул і таблеток, а можна отримувати з їжі – у такому вигляді вони легше засвояться організмом. Нижче ми зібрали найціннішу інформацію про шість продуктів із найвищим вмістом кожного з цих електролітів і пояснимо, які електроліти бувають в природі і в нашому організмі, а також – в яких продуктах вони містяться в найбільшій кількості.

1. Натрій

Це основний мінерал, що міститься в солі, він дуже важливий для здоров'я організму. У крові натрій бере участь у підтримці правильного балансу рідини та у транспортуванні глюкоз . Цей електроліт важливий для м'язових скорочень, передачі нервових імпульсів і надходження поживних речовин у клітини. Основними природними джерелами натрію є морська сіль, кам'яна сіль, селера, буряк та молоко. Важливо, що більшість людей не відчувають дефіциту натрію, оскільки його додають майже у всі комерційні продукти і як підсилювач смаку, і як консервант. Однак вживання завеликої кількості води може призвести до розчинення та "вимивання" натрію з організму і викликати небезпечний для життя стан, відомий як гіпонатріємія. Щоб цього не сталося, ті люди, які п'ють занадто багато води, завжди додають до неї трохи морської солі, зовсім трішки.

2. Калій

Великий відсоток населення Землі відчуває дефіцит калію, життєво важливого електроліту, що працює разом із натрієм. Натрієво-калієві насоси, розташовані в наших клітинах, використовують обидва ці електроліти для вироблення електричної енергії в нервах і м'язах. Натрій важливий для запобігання таким станам, як низький кров'яний тиск, інсульт та втрата кісткової маси. Він також допомагає м'язам рости більшими, дозволяючи більшій кількості поживних речовин проникати у їхні клітини. Калій також бере участь у захисті нирок та зміцненні шлунка. Найкращими харчовими джерелами калію є тунець, авокадо, мангольд, квасоля, листя буряків, гарбуз, брюссельська та китайська (бок-чий) капуста.

3. Магній

Магній є кофактором, який активує понад 300 різних ферментів в організмі. Він використовується невеликими енергетичними фабриками у ваших клітинах, які називаються мітохондріями, для регулювання енергії у всьому організмі. Цей електроліт важливий для того, щоб уникнути запорів, прискореного серцебиття, високого кров'яного тиску, м'язових спазмів, миготливої аритмії, мігрені, болю в спині, інсулінорезистентності і це далеко не повний список! Магній допомагає м'язам і тілу розслабитися, заспокоюючи нервову систему та запобігаючи судомам та спазмам у м'язах. Найкращими харчовими джерелами магнію є темні листові зелені овочі (як то шпинат), а також насіння гарбуза, мангольд, кунжут, кіноа, соняшникове насіння, кеш'ю і зелень буряків. А серед БАДів найбільш біодоступними видами цього незамінного електроліту є гліцинат і глюконат магнію.

4. Кальцій

Цей мінерал – сильний електроліт, який використовується для росту, відновлення та зміцнення зубів і кісток. Він використовується і в мозку для активації гормонів сну, таких як триптофан, щоб допомогти відновити організм у нічний час. Кальцій також важливий для того, щоб ми могли уникнути м'язових судом, високого рівня холестерину, пухлин, тромбів, ламкості нігтів, руйнування зубів, втрати кісткової маси, нервових скорочень, "смикання" м'язів. Найкращі харчові джерела багаті на кальцій – це сардини, насіння кунжуту, фосфатний сир, зелень ріпи, шпинат, капуста та інші овочі. Більшість людей отримують достатню кількість кальцію з їжею, проте іноді організм не може використовувати його належним чином через такі стани, як гіпопаратиреоз, пошкодження нирок, проблеми з кислотністю шлунка або дефіцит вітаміну D. Ви можете допомогти своєму організму мобілізувати кальцій, щодня вживаючи вітаміни D3 і K2 із здорової їжі або харчових доповнень.

5. Фосфат

Ще один дуже важливий мінерал. Він надходить в організм із їжею у вигляді фосфору. Вже потім організм поєднує його з киснем, і так утворюється фосфат. Далі цей електроліт використовується як сировина для утворення АТФ, основної енергетичної валюти у клітинах вашого тіла. Він також використовується для формування мембран клітин та працює з іншими електролітами для відновлення кісток та зубів. Крім того фосфат допомагає м'язам скорочуватися, покращує роботу нервів і важливий для запобігання болю в суглобах, скутості, втомі та ламкості кісток. Кращими харчовими джерелами фосфору є морські гребінці, сардини, гарбузове насіння, тріска, тунець, лосось, креветки, гриби та індичка. Зверніть увагу: багато людей отримують занадто багато фосфору через вживання темних газованих напоїв та нездорової їжі. Надлишок цієї речовини може призвести до пошкодження нирок, серця та крихкості кісток.

6. Хлорид

Останнім електролітом є хлорид, який використовується для підтримки належного об'єму крові, її нормального тиску та підтримує баланс рівня рН в рідинах організму. Більшість хлориду, що ми споживаємо, надходить із солі, яка хімічно відома як хлорид натрію і є сполучною ланкою між цими двома електролітами. На жаль, сучасні дієти з низьким вмістом солі можуть спричинити дефіцит цього електроліту, що може призвести до низького рівня вуглекислого газу в крові. Найкращими харчовими джерелами хлоридів є морська сіль, морські водорості, помідори, салат, селера та оливки.

 

Тепер ви знаєте, чому кожен із цих шести електролітів життєво важливий для здорового функціонування організму. Якщо ви дотримуєтеся здорової збалансованої дієти з великою кількістю овочів, але, як і раніше, страждаєте від описаних проблем, то, скоріш за все, у вас знижена кислотність шлунка. Вам потрібен сильний кислотний шлунок із низьким pH, щоб правильно засвоювати мінерали. На жаль, з віком ми схильні втрачати шлункову кислоту, що заважає нам засвоювати достатню кількість поживних речовин. Щоб зміцнити шлунок, приймайте столову ложку яблучного оцту в склянці води перед їжею або, альтернативно, ви можете приймати його у формі капсул. Це допомагає зміцнити шлунок, щоб він засвоював більше мінералів-електролітів, і природно лікував кислотний рефлюкс, запори та здуття живота. Ми також рекомендуємо бетаїну гідрохлорид – БАД, який теж допомагає зміцнити шлунок і тим самим допомогти вам засвоювати мінерали. І не забувайте про важливість вітамінів D3 і K2 для процесу засвоєння мінералів та інших нутрієнтів.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top