Для чого потрібні електроліти
Електроліти – це електрично заряджені мінерали, які потрібні вашому організму для його правильного функціонування. До них відносяться натрій, калій, магній, фосфат, кальцій та хлорид. Перелічені мінерали є важливими будівельними блоками для нервової системи, мозку, м'язів, системи травлення, імунітету та багато іншого. Їх можна купити у вигляді капсул і таблеток, а можна отримувати з їжі – у такому вигляді вони легше засвояться організмом. Нижче ми зібрали найціннішу інформацію про шість продуктів із найвищим вмістом кожного з цих електролітів і пояснимо, які електроліти бувають в природі і в нашому організмі, а також – в яких продуктах вони містяться в найбільшій кількості.
1. Натрій
Натрій – це основний мінерал, що міститься в солі, він дуже важливий для здоров'я організму. У крові натрій бере участь у підтримці правильного балансу рідини та у транспортуванні глюкоз . Цей електроліт важливий для м'язових скорочень, передачі нервових імпульсів і надходження поживних речовин у клітини.
Натрій у продуктах харчування
Основними природними джерелами натрію є:
- Морська сіль
- Кам'яна сіль
- Селера
- Буряк
- Молоко
Важливо, що більшість людей не відчувають дефіциту натрію, оскільки його додають майже у всі комерційні продукти і як підсилювач смаку, і як консервант. Однак вживання завеликої кількості води може призвести до розчинення та "вимивання" натрію з організму і викликати небезпечний для життя стан, відомий як гіпонатріємія. Щоб цього не сталося, ті люди, які п'ють занадто багато води, завжди додають до неї трохи морської солі, зовсім трішки.
2. Калій
Калій – це мінерал, який регулює водно-сольовий баланс і необхідний нормальної роботи м'язової тканини, зокрема серцевого м'яза. Великий відсоток населення Землі відчуває дефіцит калію, життєво важливого електроліту, що працює разом із натрієм. Натрієво-калієві насоси, розташовані в наших клітинах, використовують обидва ці електроліти для вироблення електричної енергії в нервах і м'язах. Натрій важливий для запобігання таким станам, як низький кров'яний тиск, інсульт та втрата кісткової маси. Він також допомагає м'язам рости більшими, дозволяючи більшій кількості поживних речовин проникати у їхні клітини. Калій також бере участь у захисті нирок та зміцненні шлунка.
Калій у продуктах харчування
Кращими харчовими джерелами калію є:
- Тунець
- Авокадо
- Мангольд
- Квасоля
- Тыква
- Брюссельська капуста
3. Магній
Магній є кофактором, який активує понад 300 різних ферментів в організмі. Він використовується невеликими енергетичними фабриками у ваших клітинах, які називаються мітохондріями, для регулювання енергії у всьому організмі. Цей електроліт важливий для того, щоб уникнути запорів, прискореного серцебиття, високого кров'яного тиску, м'язових спазмів, миготливої аритмії, мігрені, болю в спині, інсулінорезистентності і це далеко не повний список! Магній допомагає м'язам і тілу розслабитися, заспокоюючи нервову систему та запобігаючи судомам та спазмам у м'язах.
Магній у продуктах харчування
Кращими харчовими джерелами магнію є:
- Темні листові зелені овочі
- Насіння гарбуза
- Мангольд
- Шпинат
- Кунжут
- Кіноа
- Соняшникове насіння
- Кеш'ю
- Зелень буряків
А найбільш біодоступним видом цього незамінного електроліту є Гліцинат магнію.
4. Кальцій
Кальцій – це електроліт, який використовується для росту, відновлення та зміцнення зубів і кісток. Він використовується і в мозку для активації гормонів сну, таких як триптофан, щоб допомогти відновити організм у нічний час. Кальцій також важливий для того, щоб ми могли уникнути м'язових судом, високого рівня холестерину, пухлин, тромбів, ламкості нігтів, руйнування зубів, втрати кісткової маси, нервових скорочень, "смикання" м'язів.
Кальцій у продуктах харчування
Кращими харчовими джерелами кальцію є:
- Сардины
- Молочні продукти (молоко, сир, сир, йогурт)
- Насіння кунжуту
- Квасоля
- Сочевиця
- Шпинат
- Капуста та інші хрестоцвіті овочі
Більшість людей отримують достатню кількість кальцію з їжею, проте іноді організм не може використовувати його належним чином через такі стани, як гіпопаратиреоз, пошкодження нирок, проблеми з кислотністю шлунка або дефіцит вітаміну D. Ви можете допомогти своєму організму мобілізувати кальцій, щодня вживаючи вітаміни D3 і K2 із здорової їжі або харчових доповнень.
5. Фосфат
Ще один дуже важливий мінерал. Він надходить в організм із їжею у вигляді фосфору. Вже потім організм поєднує його з киснем, і так утворюється фосфат. Далі цей електроліт використовується як сировина для утворення АТФ, основної енергетичної валюти у клітинах вашого тіла. Він також використовується для формування мембран клітин та працює з іншими електролітами для відновлення кісток та зубів. Крім того фосфат допомагає м'язам скорочуватися, покращує роботу нервів і важливий для запобігання болю в суглобах, скутості, втомі та ламкості кісток.
Фосфор у продуктах харчування
Найкращими харчовими джерелами фосфору є:
- Морські гребінці
- Сардины
- Гарбузове насіння
- Тріска
- Тунець
- Лосось
- Креветки
- Гриби
- Індичка
Зверніть увагу: багато людей отримують занадто багато фосфору через вживання темних газованих напоїв та нездорової їжі. Надлишок цієї речовини може призвести до пошкодження нирок, серця та крихкості кісток.
6. Хлорид
Останнім електролітом є хлорид, який використовується для підтримки належного об'єму крові, її нормального тиску та підтримує баланс рівня рН в рідинах організму. Більшість хлориду, що ми споживаємо, надходить із солі, яка хімічно відома як хлорид натрію і є сполучною ланкою між цими двома електролітами. На жаль, сучасні дієти з низьким вмістом солі можуть спричинити дефіцит цього електроліту, що може призвести до низького рівня вуглекислого газу в крові.
Хлориди у продуктах харчування
Найкращими харчовими джерелами хлоридів є:
- Морська сіль
- Морські водорості
- Помідори
- Салат
- Селера
- Оливки
Для чого потрібно пити електроліти
У багатьох часто виникає питання: навіщо потрібно пити електроліти? Як ми вже з'ясували, електроліти необхідні передачі енергії, підтримки водного балансу і забезпечення процесів дихання клітин.
Особливо важливими вони є для спортсменів. Справа в тому, що організм спортсменів втрачає підвищену кількість електролітів у процесі потовиділення, що відбувається внаслідок інтенсивних тренувань. І втрата електролітів може призвести до таких небажаних наслідків, як м'язові спазми та судоми, а також зниження артеріального тиску.
Але навіть якщо ви не спортсмен, то можете зіткнутися з подібними станами. Це відбувається, якщо у вашому раціоні не вистачає електролітів, або якщо ви дотримуєтеся будь-якої дієти. Крім того, потреба в електролітах у організму зростає під час хвороб: при підвищенні температури тіла, а також при діареї та блювоті.
Тепер ви знаєте, чому кожен із цих шести електролітів життєво важливий для здорового функціонування організму. Якщо ви дотримуєтеся здорової збалансованої дієти з великою кількістю овочів, але, як і раніше, страждаєте від описаних проблем, то, скоріш за все, у вас знижена кислотність шлунка. Вам потрібен сильний кислотний шлунок із низьким pH, щоб правильно засвоювати мінерали. На жаль, з віком ми схильні втрачати шлункову кислоту, що заважає нам засвоювати достатню кількість поживних речовин.
Щоб зміцнити шлунок, приймайте столову ложку яблучного оцту в склянці води перед їжею або, альтернативно, ви можете приймати його у формі капсул: Яблучний оцет від компанії Trace. Це допомагає зміцнити шлунок, щоб він засвоював більше мінералів-електролітів, і природно лікував кислотний рефлюкс, запори та здуття живота.
Ми також рекомендуємо Бетаїн гідрохлорид – препарат, який теж допомагає зміцнити шлунок і тим самим допомогти вам засвоювати мінерали.
І не забувайте про важливість вітамінів D3+K2 для процесу засвоєння мінералів та інших нутрієнтів.