Харчова сода і її альтернативи

Сьогодні ми розповімо вам про користь та ризики вживання харчової соди, тобто карбонату натрію (NaHCO3). Про те, скільки можна її вживати, у яких випадках, які побічні ефекти можуть виникнути, і чим безпечнішим можна замінити те, що насправді покликане бути кулінарним інгредієнтом.

 

Які функції виконує карбонат натрію в нашому організмі

Якщо ви не знали, наше тіло, виявляється, саме виробляє цю речовину. Її, завдяки гормонам тонкої кишки, виробляє підшлункова залоза під час надходження кислоти зі шлунка.

 

У шлунку перебуває кисла суміш, її водневий показник (рН) коливається від 1 до 3. Далі вона проходить в тонку кишку, де рН повинен зрости до шести або семи, часом навіть до 7,5. Якщо ви не знали, пояснимо: що менше значення рН, то кислішим є середовище. І на даному етапі дуже важливо нейтралізувати шлункову кислоту – від 1 або 3 знизити до 7 (до нейтрального середовища). Якщо не знизити кислотність, ми ризикуємо отримати сильне подразнення або запалення тонкої кишки. І саме карбонат натрію, вироблений підшлунковою залозою, сприяє цій нейтралізації. Чому це так важливо? Тому що більшість ферментів, необхідних травленню, активуються при значно вищому водневому показнику.

 

Про користь соди

Зазирнімо у шлунок. Пепсин – це дуже сильний ензим (фермент), який розщеплює білки. Він активується, коли значення pH становить від 1 до 1,5. Йому потрібна дуже сильна кислота у шлунку. Але іншим ферментам, що надходять із підшлункової залози в тонку кишку, для їх роботи необхідний більш лужний рН. Наприклад, пепсину потрібен рН від 7,5 до 8. Якщо у вас немає бікарбонатів, щоб компенсувати рН, і в тонку кишку надходить занадто багато кислоти, ферменти не можуть працювати, вони марні. Навіть ферменту підшлункової залози, який розщеплює жири, потрібен рН близько восьми. Як бачимо, знижена кислотність у правильному місці вкрай важлива для травлення, особливо якщо йдеться про ферменти.

 

Отже, рН у тілі різний у різних місцях. Але не лише підшлункова залоза виробляє бікарбонати. Їх також виробляють маленькі трубочки, що з'єднують печінку з жовчним міхуром – жовчні протоки. Але якщо є проблеми із підшлунковою залозою – виробляється недостатньо ферментів. Так буває рідко, адже ресурс підшлункової залози для створення ферментів величезний. Але якщо вже так сталося – лікування при дефіциті ферментів полягає у ... вірно, у вживанні ферментів. Але при цьому рідко вживають або взагалі не вживають бікарбонати. І ось людина ковтає ці ферменти і не замислюється: а що їх активує? Адже в тонкій кишці немає потрібного лужного рН, тому що підшлункова виснажена і не виділяє бікарбонати, які їх (ферменти) активують. Тобто, якщо ви вживаєте ферменти, слід паралельно вживати харчову соду, щоб допомогти їм активуватися.

 

З содою будьте обережні

Отже, користь харчової соди полягає в тому, що вона здатна допомогти травленню, активуючи ферменти. Вживати її слід у кількості від чверті до половини чайної ложки, розчинивши у воді. Вона може бути корисною в деяких випадках, таких як кислотний рефлюкс або печія, за умови, якщо не вживати її дуже часто і протягом тривалого часу. Адже якщо пити її тижнями та місяцями, це призведе до інших проблем. Зазвичай причина печії та кислотного рефлюксу – брак кислоти, а не її надлишок. Ось чому серед побічних ефектів тривалого вживання харчової соди – здуття живота, гази і навіть так званий кислотний відскік, коли тіло виробляє надлишок кислоти, намагаючись компенсувати її нестачу.

 

Отже, пити соду час від часу, при кислотному рефлюксі – це нормально, якщо ви при цьому усуваєте його причину, нестачу кислоти. Але набагато краще приймати спеціальний засіб – це бетаїну гідрохлорид. Також більш щадним до травного тракту є яблучний оцет (ложка на склянку води). Але, скажімо, у людини гастрит, або навіть виразка шлунка. І від бетаїну або яблучного оцту буде страшне подразнення. У цьому випадку можна випити харчової соди, щоб досягти полегшення.

 

Невідомі властивості соди

Ще одна цікава корисна властивість пов'язана з покращенням спортивних результатів. Так – трохи підвищується витривалість. Адже при тренуваннях, особливо інтенсивних, виробляється молочна кислота. Через це змінюється рН певних тканин тіла. Молочна кислота блокує кисень, і в певний момент тренування ви доходите до точки, коли не в змозі більше продовжувати, до межі можливостей. Та згідно з декількома цікавими дослідженнями, якщо пити харчову соду за 90 хвилин до інтенсивного тренування, це може покращити ваші результати, оскільки сода нейтралізує цю кислоту, і у вас буде більше кисню.

 

Але це ще не все. Харчова сода робить ще дещо. При її розпаді утворюється вода і CO2 – вуглекислий газ – який дозволяє кисню надходити в тіло. У СО2 є корисна властивість, протиракова. Вчені-дослідники відзначили значне зниження кількості випадків метастазування під час експериментів на тваринах. З чим це пов'язано? Якщо порівняти нормальну і ракову клітину в плані рН, ми побачимо, що зовні ракова клітина значно кисліша, ніж нормальна. Але всередині вона виявиться більш лужною, ніж нормальна. Якщо зменшити, ніби нейтралізувати рН, то потенційно можна не допустити розростання пухлини. І все це знаходиться в кінці ланцюжка подій, тобто, це свого роду наслідки ланцюгової реакції, яка починається з пошкодження мітохондрії, після чого киснева машина не може працювати, тіло перемикається на інший механізм отримання палива, а нормальна клітина перетворюється на ракову, яка є, так би мовити, запасною системою отримання палива. Тобто, вживаючи харчову соду, ви не впливаєте на первинну причину раку в мітохондрії. Але сода може підвищити рівень СО2, який дозволяє кисню проникати глибше в тканини. Виходить, що СО2 це не просто відходи, а необхідність для кисню. Дані про зв'язок вуглекислого газу і раку, вказують на те, що є терапії, здатні зупинити зростання пухлини просто за допомогою СО2 – продукту розпаду соди.

 

Харчова сода цікава ще й тим, що нею обробляють шкіру задля зменшення висипу чи деяких шкірних алергій. Для цього приймають гарячу ванну, в якій попередньо розчиняють півсклянки соди.

 

Також вона добре допомагає при проблемах із носовими пазухами. А для цього в чайнику, заповненому під носик, розчиняють чверть чайної ложки харчової соди та пучку морської солі. Якщо вдихати в пазухи випари, це може значною мірою зменшити подразнення пазух. Це скоріше промивання пазух носа.

 

І остання корисна властивість харчової соди (хоча ця ситуація – саме з тих, коли її треба приймати час від часу, а не постійно, не кожен день). Сода допомагає знизити ризик нападів подагри. Адже можна блокувати утворення кристалів сечової кислоти, якщо просто трохи підвищити рН тіла. Вам треба відстежувати рН своєї сечі і живати харчову соду, поки рН не підвищиться десь до семи замість, скажімо, п'яти.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top