Нейтралізувати тривожність здоровою їжею

Тривога – це постійне перебування вашого тіла в стані "борись або біжи". Ваші нерви перенапружені через страх і занепокоєння. Це може викликати навантаження мислення, постійний потік абсолютно непотрібних думок, через що ви не зможете мислити ясно. Ми відчуваємо себе перевантаженими дрібними життєвими завданнями і не можемо спокійно спати ночами, оскільки постійний процес мислення не дозволяє нам заснути. Постійна тривожність може призвести до депресії, тому дуже важливо знайти способи взяти її під контроль. Тривога зазвичай викликана пригніченими емоціями і високим рівнем гормонів стресу.

 

На щастя, ми можемо розвинути здатність заспокоювати нервову систему і відключати тривогу, що також допомагає контролювати кров'яний тиск, рівень цукру в крові та наші гормони. Але крім того, ми здатні допомогти організму продуктами, що містять вітаміни, мікроелементи та інші поживні речовини для надниркових залоз, мозку та нервової системи – щоб відключити реакцію страху, тобто тривожність.

1. Меліса (розмаринова кислота й терпени)

Якщо ви відчуваєте занепокоєння, затуманеність свідомості чи нервозність у тілі, меліса – один із найкращих доступних рослинних засобів. Просто випивайте щодня одну чашку свіжозавареного чаю з мелісою, і протягом години ви помітите, як на вас накочує хвиля розслаблення, яка може тривати весь день. Меліса містить натуральні інгредієнти, що вивільняють у мозку ГАМК, гамма-аміномасляну кислоту. Це нейромедіатор, який заспокоює надмірно збуджені нерви, допомагаючи вашому тілу та розуму розслабитися та відчути себе умиротвореним.

2. Курячий бульйон (пролін і гліцин)

У мультиварці чи духовці на слабкому вогні приготуйте домашню курку. Варити слід близько восьми годин з овочами та травами на ваш вибір. Пийте курячий бульйон або їжте тушковану курку або не рідше двох разів на тиждень. Курячий бульйон містить гліцин і пролін – амінокислоти, які допомагають заспокоїти стресову реакцію організму та покращити нічний сон, що допомагає позбутися відчуття тривоги.

3. Гарбузове насіння (омега-3, вітаміни B та Е, магній, цинк, залізо)

Коли ви в тривозі, м'язи всього тіла напружуються, особливо в області шиї та плечей. Щоб розслабити напружені м'язи і зняти стрес з тіла, почніть з'їдати по 50 г гарбузового насіння щодня. Воно багате на магній, заспокійливий мінерал, який допомагає розслабити м'язи і відключити реакцію на стрес. Крім того, в ньому також міститься деяка кількість триптофану, який може допомогти відновити цикли сну-роботи тим з вас, хто має проблеми зі сном.

4. Харчові дріжджі (вітамін B1)

Один із найефективніших засобів від стресу – з'їдати три столові ложки харчових дріжджів на день. Ви також можете додавати їх до бульйону, салату, печені або йогурту. Ці деактивовані дріжджі багаті на вітаміни групи B, особливо B1, який дуже швидко засвоюється і приводить вегетативну нервову систему в баланс, розслаблюючи тіло і відключаючи реакцію "бий або біжи".

5. Кефір (пробіотики)

Чи знаєте ви, що у вашому кишківнику мешкає понад 100 трильйонів корисних мікробів, які дуже важливі, оскільки вони природно виробляють вітаміни групи B та нейротрансмітери, які доможуть зберегти вашу нервову систему спокійною, розслабленою та врівноваженою. На жаль, багато людей знищують свої кишкові бактерії, коли п'ють штучні солодкі напої, використовують антибіотики або їдять їжу, оброблену пестицидами. Щоб поповнити запаси бактерій, почніть пити кефір і ферментовані продукти, що містять живі пробіотики. Ви також можете приймати пробіотичні харчові доповнення, щоб досягти цього.

6. Яловичина трав'яної відгодівлі (вітаміни B, мінерали, омега-3)

Коли ви відчуваєте стрес або занепокоєння протягом тривалого часу, рівень цукру в крові зростає, і це може призвести до пошкодження нервів. Якісна домашня яловичина містить величезну кількість вітамінів групи В, кислот омега-3, цинку та вітаміну В12, котрі дуже важливі для відновлення будь-яких ушкоджень нервів, викликаних стресом чи високим рівнем цукру. Спробуйте з'їдати 200 г яловичини щодня протягом одного тижня і ви помітите, як рівень стресу відчутно знижується.

7. Гриби

Вони діють як адаптогени, які допомагають організму реагувати та адаптуватися до різних типів стресу, а також сприяють розслабленню. Дослідження показали, що гриби містять біологічно активні сполуки, які стимулюють чинники росту нервів, допомагаючи їм зцілюватися і відновлюватися. Вони також багаті на вітаміни групи B і містять форму вітаміну D2, яка також допомагає вгамувати занепокоєння за рахунок зниження рівня кортизолу.

7. Артишок ( пребіотики)

Якщо ви не їсте багато листової зелені або у вас є пошкодження кишківника, це може стати причиною вашого занепокоєння. У той час як вживання овочів, багатих на пребіотики, такі як артишок, корінь цикорію, часник і цибуля, здатні живити корисні мікроби в кишківнику. Так вони зможуть виробляти більше вітамінів групи B та ацетилхоліну, які допоможуть у боротьбі із занепокоєнням.

8. Авокадо ( калій і магній, вітаміни K й E, олеїнова кислота)

З'їдайте щонайменше два авокадо на тиждень, щоб стабілізувати рівень цукру в крові та допомогти контролювати сильні емоції. М'якоть авокадо багата на олеїнову кислоту, яку клітини мозку використовують як рідину для передачі сигналів через нервову систему. Авокадо також багате на калій і магній, які допоможуть контролювати рівень цукру в крові і підтримувати ваш настрій більш стабільним і розслабленим з меншою кількістю подразників. Деякі дослідження також показують, що авокадо збільшує нейротропний фактор мозку, допомагаючи йому перебудовуватися та адаптуватися до різних рівнів стресу та емоцій.

Оброблена їжа сприяє тривожності

Після вживання цукру, булок, рафінованих продуктів або газованих напоїв за короткий час вам може стати гірше. Ці продукти позбавляють організм ключових поживних речовин, таких як вітаміни групи B, мінерали та антиоксиданти, через що вашій нервовій системі набагато важче розслабитися. Тому зверніть увагу на те, які продукти змушують вас почуватися гірше, та виключіть їх зі свого раціону. Вже одне це допомагає впоратися з емоціями і зібратися з думками.

Не миріться із тривожністю

Можна зробити й деякі додаткові кроки, щоб справді вирішити проблеми тривоги у вашому житті і знайти більш постійний стан спокою. У сучасному світі ми всі дуже зайняті, і часто виникає спокуса змиритися з тривожністю, оскільки на всіх нас чекають справи і люди. Однак, зрештою це прагнення може призвести до нападів депресії та серйозних проблем зі здоров'ям.

 

Але якщо ви щодня витратите 1 годину на те, щоб зосередитися на розслабленні та заспокоєнні свого тіла, це допоможе вам набути величезної розумової концентрації. Ви почнете встигати більше без необхідності докладати зусиль, а повсякденна діяльність стане приємнішою і протікатиме легше, оскільки ви станете творчими та більш організованими у вирішенні різних проблем.

Змініть звички, які сприяють занепокоєнню

Погляньмо на додаткові кроки, які здатні допомогти назавжди позбавитися занепокоєння.

  1. Виключіть зі свого раціону стимулятори та кофеїн, наскільки це можливо: кава, чай, газовані напої, енергетики та цукор. Кофеїн, що міститься в цих продуктах, підвищує рівень кортизолу, марнує запаси вітаміну B1 і значно посилює ваше занепокоєння.
  2. Обмежте час перебування у соціальних мережах максимум 45 хвилинами на день. Нескінченні стрічки бомбардують ваш розум занадто великою кількістю інформації. Використовуйте програму для обмеження часу використання екрану, щоб виробити цю нову звичку.
  3. Пийте трав'яний чай, який підвищує рівень ГАМК, замість деяких ваших звичних напоїв. Пийте корінь валеріани, мелісу, пасифлору, лаванду, м'яту та розмарин. Підвищуючи рівень ГАМК, ці напої пригнічують збудження та страх у нервовій системі.
  4. Більше фізичної активності на свіжому повітрі! Почніть гуляти на природі не менше 45 хвилин на день у парку або в місцях, де багато дерев та рослин. Ефірні олії, що виділяються деревами, і постійний потік кисню природно заспокоюють нервову систему і відключають режим "боротьба або втеча".
  5. Організуйте своє робоче та житлове приміщення і викиньте зайві предмети, які захаращують і його, і ваш розум. Ми схильні мати емоційні зв'язки, ми психологічно пов'язані з предметами, які оточують нас. Тому, коли ви почнете викидати зайве і наводити лад у своєму інтер'єрі, ви вносите лад у свій розум.
  6. Запаліть вдома заспокійливі ефірні олії, такі як іланг-іланг, чорна вишня, лаванда, хвоя, шавлія та ясмин. Подібно до дерев, ці масла виділяють у повітря вашого будинку ароматичні сполуки, якими легко дихати і які заспокоюють нервову систему.
  7. Зрештою, щоб по-справжньому подолати тривожність, вам потрібно почати спати не менше 8 годин на добу. Спробуйте лягти на годину раніше, вимкніть телефон і зосередьтеся на розслабленні кожного м'яза тіла, доки не заснете. Якщо ви виявите, що забагато думаєте, просто візуалізуйте кожну думку як повітряну кульку, що відлітає в вишину. Згодом думки почнуть сповільнюватися, і ви відчуєте себе спокійнішим. Ніколи не намагайтеся форсувати сон, дайте йому прийти. З часом це збалансує рівень кортизолу, допомагаючи вам досягти глибшого сну та здоровішого тіла.

 

Хоча їжа завжди краща, не забувайте про натуральні БАДи, які допомогають полегшити занепокоєння.

← Попередня Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top