Цинк для імунітету

Користь цинку для імунітету

Цинк — це найважливіший мікроелемент для зміцнення імунної системи та захисту організму від вірусних інфекцій. Понад 2 мільярди людей у всьому світі відчувають дефіцит цинку, оскільки продукти вирощуються на ґрунтах, не багатих на мікроелементи. Ми пояснимо, як цинк зміцнює імунну систему та захищає організм від вірусних інфекцій.

1. Т-клітини

Коли ми заражаємось вірусами або іншими патогенами, наш організм вивільнює імунні клітини, які знаходять інфекцію і вбивають її. Цинк надзвичайно важливий, оскільки він допомагає загруднинній залозі виробляти цитотоксичні Т-клітини. Вони вистежують заражені клітини вашого тіла і вбивають їх, вводячи своєрідну отруту. Це не дозволить вірусу поширитись по всьому тілу і потім погіршити ваш стан.

2. Природні клітини-кілери

Це ще одна частина вашої імунної системи, яка є ключовим солдатом у боротьбі з вірусним та раковим зростанням в організмі. Клітини-кілери зв'язуються з вірусами в організмі та вводять хімічну речовину під назвою перфорин, що спричиняє загибель інфікованих клітин. Споживання великої кількості цинку в раціоні допомагає організму виробляти перфорин, щоб ви могли швидше боротися з інфекцією.

3. Швидше загоєння

Віруси ушкоджують тканини, викликаючи запалення в організмі та послаблюючи імунну систему. Однак цинк допомагає прискорити загоєння та бере участь у кожному етапі цього процесу. Він зменшує запалення, завдяки чому клітини можуть швидко відновлюватися, а також допомагає відновити клітинні мембрани та сформувати нові кровоносні судини.

4. Імунна відповідь

Коли у нас дефіцит цинку, у нас більше шансів заразитись вірусами та бактеріями. Цинк бере участь у створенні ДНК та білків в організмі, які підтримують імунну систему сильною та здоровою. Якщо у вас дефіцит цинку, ваша імунна відповідь стає набагато повільнішою, що може призвести до швидшого розповсюдження інфекції по організму.

5. Окислювальний стрес

Інфекції та захворювання викликають окислювальний стрес в організмі. Це побічна шкода, яка може прискорити ваше старіння. Окислювальний стрес може викликати всілякі проблеми зі здоров'ям, такі як дегенерація жовтої плями в очах, рак, діабет та хвороба Альцгеймера. Щоб цього не сталося, важливо вживати продукти, багаті на антиоксиданти. Цинк є потужним антиоксидантом, який може допомогти запобігти окислювальному стресу, викликаному вірусними інфекціями.

6. Лімфоцити

Цинк також важливий для передачі сигналів і контролю лімфоцитів. Лімфоцити – це тип лейкоцитів, які розпізнають віруси чи антигени в організмі. Вони змушують віруси та патогени злипатися, після чого інші частини імунної системи можуть їх знищити.

7. Інфекції верхніх дихальних шляхів

Найбільш поширені типи вірусів вражають легені, носові пазухи та дихальні шляхи, викликаючи у вас такі симптоми, як кашель, ускладнене дихання, біль у горлі чи нежить. Дослідження показують, що щоденне приймання цинку може швидко прискорити одужання цієї області. Дефіцит цинку також пов'язаний з пневмонією у легенях, тому важливо отримувати його у великій кількості зі здорової їжі.

Харчові джерела цинку

Отже, це дуже важливий мікроелемент, і нам необхідно споживати його щодня, щоб підтримувати сильну імунну систему. Цинк міститься в багатьох зернових та бобових, проте з них він погано засвоюється через фітати. Найбільш легко засвоюваними та кращими джерелами цинку є домашня яловичина, м'ясо крабів, устриці, печінка, мідії та гарбузове насіння. Також рекомендують щодня вживати авокадо, оскільки вони містять окрім цинку безліч інших поживних речовин, що підвищують імунітет.

Добова доза цинку для чоловіків і жінок

Чоловікам необхідно отримувати з їжею щонайменше 11 мг цинку щодня, а жінкам – щонайменше 8 мг щодня. Вагітним жінкам і матерям, що годують, може знадобитися до 12 мг.

БАДи

Якщо ви не можете отримати достатньо цинку з їжею, рекомендується приймати щоденні біологічно активні доповнення (БАДи). При пошуку продукту обов'язково оберіть той, який містить цинк у вигляді гліцинату або хелату. Це найкращі природні форми цинку, які, на відміну від інших різновидів, засвоюються організмом на 100%. Ми рекомендуємо отримувати цинк у суміші з іншими мікроелементами для підтримки мільярдів інших клітин по всьому тілу.

Чому виникає дефіцит цинку

Як бачимо, цинк — це дуже важлива поживна речовина, коли йдеться про імунну систему та боротьбу з вірусами. Вживання завеликої кількості злаків, таких як хліб, каші, макарони, млинці, печиво та бісквіти може заблокувати засвоєння цинку. Все, що містить борошно, може знизити рівень цинку через фітати і оксалати, що містяться в них.

Відмовтеся від рафінованих продуктів і почніть їсти листову зелень, морепродукти та червоне м'ясо, щоб швидко збільшити споживання цинку. Регулярне вживання алкоголю також знижує рівень цинку. Якщо ви хочете суттєво підвищити свій імунний захист, важливо виключити алкоголь із раціону. Якщо ви годуєте грудьми, вагітні, вегани або приймаєте діуретики, у вас, швидше за все, дефіцит цинку. Тому не забудьте додати більше цієї речовини до раціону, щоб протистояти хворобам.

0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top