Пробіотики та пребіотики
Хоча переважна більшість вважає бактерії та інші мікроорганізми «шкідливими мікробами», насправді багато з них несуть організму користь і оздоровлення.
Пробіотики — це живі мікроорганізми, які чинять корисний вплив на здоров’я людини при вживанні або зовнішньому застосуванні. Деякі бактерії допомагають перетравлювати їжу, знищувати хвороботворні клітини і навіть виробляти вітаміни. Багато мікроорганізмів у пробіотичних продуктах такі ж або максимально подібні до мікроорганізмів, що від природи живуть у нашому тілі. Вони містяться в йогурті, кефірі та інших ферментованих продуктах, харчових доповненнях і косметичних засобах.
Типи бактерій, що містяться в пробіотиках
До числа пробіотиків належать різноманітні мікроорганізми. Найбільш відомими є бактерії з числа груп Lactobacillus і Bifidobacterium. Крім того, в якості пробіотиків можуть використовуватися й інші мікроорганізми, наприклад, бактерії дріжджів, таких як Saccharomyces boulardii.
Різні види пробіотиків справляють різні ефекти. Наприклад, якщо певний вид з родини Lactobacillus допомагає запобігти хворобі, це не обов’язково означає, що інший вид з цього ряду діє так само. Те ж стосується і будь-якого з пробіотиків Bifidobacterium.
Пребіотики – чи це те ж саме, що пробіотики?
Ні, це речі, мало в чому подібні. Пребіотики – це неперетравлювані харчові компоненти, які вибірково стимулюють ріст або активність бажаних мікроорганізмів у нашому кишківнику. В природі пребіотики містяться в рослинах – переважно, в їхніх коренях. Та найчастіше їх вживають зі спеціально виготовленими пребіотичними препаратами. Найбільш поширений пребіотик – інулін. Також існують препарати, що поєднують в собі пробіотик і пребіотик, їх називають синбіотиками.
Наскільки популярні пробіотики
Національне опитування в США 2012 року показало, що близько 4 мільйонів (1,6 відсотка) дорослих американців вживали пробіотики або пребіотики протягом останніх 30 днів. Серед дорослих пробіотики або пребіотики були третім за частотою використання харчовими доповненнями після вітамінів і мінералів. Використання пробіотиків дорослими зросло в чотири рази між 2007 і 2012 роками. Було також з'ясовано, що 300 000 дітей віком від 4 до 17 років (0,5 відсотка) вживали пробіотики або пребіотики за останні 30 днів.
Як працюють пробіотики
Пробіотики можуть чинити різну дію на організм, і різні пробіотики діють по-різному. Пробіотики можуть:
- Допомагати нашому тілу підтримувати сукупність здорових мікроорганізмів;
- Сприяти мікроорганізмам нашого тіла у повернення до здорового стану після збоїв в роботі системи травлення;
- Виробляти речовини, які потрібні нашому організму залежно від його стану;
- Впливати на імунну відповідь нашого організму.
Що каже наука про ефективність пробіотиків для здоров’я
Було проведено багато досліджень щодо пробіотиків, але ще багато не вивчено про те, наскільки вони є корисними та безпечними для різних захворювань.
Пробіотики показали перспективні результати для різноманітних галузей охорони здоров’я, включаючи профілактику діареї, спричиненої антибіотиками, профілактику некротичного ентероколіту та сепсису у недоношених дітей, лікування дитячих кольок, лікування пародонтозу та підтримання ремісії при виразковому коліті.
Однак у більшості випадків ми все ще не знаємо достеменно, які пробіотики корисні, а які ні. Ми також не знаємо, яку кількість пробіотиків люди повинні вживати, і хто отримує найбільшу користь. Дослідники все ще працюють над пошуком відповідей на ці питання навіть у найбільш вивчених сферах.
Чи можуть пробіотики нашкодити
Пробіотики мають тривалу репутацію безпечного використання, особливо у здорових людей. Однак небагато досліджень детально вивчали безпеку пробіотиків, тому немає достовірної інформації про частоту і тяжкість побічних ефектів.
Ризик шкідливого впливу пробіотиків може виникнути в людей з тяжкими захворюваннями або ослаблою імунною системою. Ретельно зважувати потенційні ризики пробіотиків слід у тих випадках, коли мова йде про групи високого ризику, такі як недоношені немовлята чи тяжкохворі пацієнти лікарні. Можливі шкідливі наслідки пробіотиків включають інфекції, виробництво небажаних речовин пробіотичними мікроорганізмами та передачу генів стійкості до антибіотиків від пробіотичних до інших мікроорганізмів системи травлення.
Повідомлялося, що деякі пробіотичні продукти містять мікроорганізми, відмінні від зазначених на етикетці. У деяких випадках ця плутанина може становити небезпеку для здоров’я.
Яке майбутнє у пробіотиків
На сьогодні тривають різноманітні дослідницькі проєкти, пов’язані з пробіотиками та мікробіомом. Крім раніше згаданих досліджень взаємодії дієти та мікробіому в травному тракті, нинішні дослідження вивчають:
- Як пробіотики можуть допомогти зменшити втрату кісткової маси в пост менопаузі;
- Чи здатні пробіотики посприяти синтезу природних речовин для дослідження мікробіому мозку;
- Які з пробіотиків можуть полегшити хронічний тазовий біль;
- Як певний штам мікроорганізмів Bifidobacterium впливає на зміни у виробництві жирних кислот у кишківнику, що може полегшити діарею при вживанні антибіотиків.