Дієта при гіпертонії

Що можна і чого не можна їсти при гіпертонії

Гіпертонія – це захворювання серцево-судинної системи, що характеризується підвищенням артеріального тиску. Цей стан називають по-різному: підвищений тиск, гіпертонія чи артеріальна гіпертензія.

Нормальний тиск у дорослої людини: 120/80. Якщо ж показники тиску регулярно становлять 140/90 і вище, то це вже гіпертонія. До підвищеного тиску потрібно ставитися серйозно, тому що він може призвести до таких тяжких наслідків, як інфаркт або інсульт.

Дієта – один із важливих чинників боротьби з гіпертонією. Тому ми поговоримо про те, як правильно харчуватися при гіпертонії: що можна їсти, а чого краще уникати.

Що можна їсти при гіпертонії

При гіпертонічній хворобі зазвичай призначають дієту, основні принципи якої можна сформулювати так: поменше солі, тваринних жирів, солодкого і борошняного, побільше продуктів з високим вмістом кальцію, калію і магнію для зміцнення судин і серцевого м'яза. Простіше кажучи, їжте нежирне м'ясо, рибу, овочі та фрукти, нежирні молочні та кисломолочні продукти, каші з цільнозернових круп, горіхи, насіння, і мінімум солі. Для приготування страв продукти відварюють, запікають або готують на пару.

Отже, при гіпертонії можна їсти:

  • Цільнозерновий хліб
  • Нежирне м'ясо: яловичина, телятина, кролик, курка, індичка
  • Риба та морепродукти
  • Овочеві та молочні супи
  • Молоко, кисломолочні продукти, сир, йогурт (сметана, вершки, сир - з обмеженням)
  • Яйця
  • Каші з цільнозернових круп (вівсянка, гречка, рис, перловка, булгур, пшоняна, кукурудзяна)
  • Макаронні вироби
  • Овочі, фрукти, ягоди
  • Бобові
  • Зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля)
  • Сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки)
  • Горіхи (волоські, мигдаль, фісташки, кеш'ю)
  • Солодощі: мед, желе, мармелад
  • Неміцний чай (можна з лимоном або молоком)
  • Напої: компоти, киселі, відвар шипшини, відвар калини

Щоб ефективно боротися з гіпертонією, на додаток до дієти можна вживати вітаміни для нормалізації тиску, мінерали та спеціальні комплекси від підвищеного тиску.

Продукти, корисні при гіпертонії

Якщо у вас підвищений тиск, то корисно включити в раціон картоплю, буряк, кабачки, гарбуз, цитрусові, морську рибу, насіння льону, горіхи, напої з шипшини та калини.

Буряк сприяє розширенню судин, унаслідок чого кровообіг поліпшується, і тиск знижується.

Калина містить багато вітаміну С (на 70% більше, ніж у лимоні), який розширює судини і знижує тиск. Напій із калини – це один із найвідоміших засобів проти підвищеного тиску.

Відварена або запечена картопля сприяє зниженню тиску завдяки тому, що в ній багато калію.

У гарбузі та кабачках також високий вміст калію, що допомагає знизити тиск.

Лимон та інші цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути, лайм) допомагають знижувати тиск за рахунок вітаміну С, калію і гесперидину. Гесперидин зміцнює стінки кровоносних судин і стабілізує тиск.

Шипшина покращує роботу серця, зміцнює судини і знижує тиск. Тому при гіпертонії рекомендують пити настій шипшини. Для цього плоди можна подрібнити в кавомолці, помістити в термос, залити окропом і настояти кілька годин. Отриманий настій процідити, перелити в банку і поставити в холодильник. Якщо настій вийшов дуже концентрований, то для отримання напою можна розбавляти гарячою водою.

Морська риба (лосось, форель, оселедець, скумбрія, сардини) містить Омега-3 жирні кислоти, які допомагають знижувати тиск.

Волоські горіхи сприяють зниженню артеріального тиску, бо теж містять Омега-3 жирні кислоти, які нормалізують тиск.

Броколі містить флавоноїди, які покращують роботу кровоносних судин, що допомагає знизити кров'яний тиск.

Лляне насіння, яке містить альфа-ліноленову кислоту (один із видів Омега-3), допомагає нормалізувати тиск. Насіння можна подрібнити в кавомолці до порошку, і потім додавати до страв.

А також їжте інші овочі, фрукти, ягоди, бобові, листову зелень, горіхи та насіння. Вони містять калій, магній, клітковину, а також вітаміни та мінерали, які не тільки знижуватимуть тиск, а й принесуть користь усьому організму.

Заборонені продукти при гіпертонії

Мета дієти при гіпертонії – знизити вміст холестерину і тваринних жирів, а також звести до мінімуму вживання солі до 3-4 г на день. Тому необхідно відмовитися від жирних, копчених, консервованих, солоних і гострих продуктів, а також збуджувальних напоїв, таких як кава і міцний чай. Виключіть із меню смажені страви, а також приготовані у фритюрі.

Продукти, які не можна їсти при гіпертонії:

  • Алкоголь
  • Жирне м'ясо (свинина, качка, гусак)
  • М'ясні бульйони
  • Копчена і солона риба, рибні консерви, ікра
  • Ковбаси, копчене та в'ялене м'ясо
  • Солоні та жирні сири
  • Соління та маринади
  • Жирні та гострі соуси (майонез, кетчуп та ін.)
  • Оладки, млинці
  • Здобні вироби
  • Солодощі: торти, шоколад, тістечка
  • Кава, какао, міцний чай

Чому потрібно звести до мінімуму вживання солі? Річ у тім, що сіль затримує рідину в організмі, що може призвести до підвищення артеріального тиску. Тому необхідно відмовитися від різних солоних продуктів: сирів, ковбас, солоних горішків, чіпсів, солоної риби, консервів.

Якщо їжа без солі здається вам прісною і несмачною, спробуйте додавати зелень (петрушку, кріп, зелену цибулю) і різноманітні прянощі (запашний перець, куркуму, лавровий лист, кардамон, мускатний горіх, аніс, кмин тощо).

Ви звикли пити чай із тістечками? Спробуйте замінити їх сухофруктами. Це теж смачно, і до того ж дуже корисно!

Як бачите, можна харчуватися смачно й різноманітно, водночас дотримуючись дієти, яка допоможе вам подолати гіпертонію.

Автор: Наталія Руденко

Наступна →
0 Коментарів

Додати коментар

Ім'я

Emails

Напишіть коментар

Back to Top