Дієта при гострому та хронічному панкреатиті
Дієта при панкреатиті — це життєва необхідність. Але що таке панкреатит? Він буває гострий і хронічний.
Гострий панкреатит — це захворювання, за якого підшлункова залоза різко запалюється і не може нормально функціонувати та виділяти ферменти для травлення. Це небезпечне для життя захворювання, яке може призвести до летального результату.
І щоб цього не сталося, необхідно максимально «розвантажити» підшлункову залозу, щоб вона змогла відновитися і знову нормально працювати.
Підшлункова залоза — це орган травної системи людини, який виробляє травні ферменти та інсулін.
Травні ферменти допомагають розщеплювати вуглеводи, білки та жири з їжі на більш дрібні частинки, які легко засвоюються в організмі.
Тому підшлункова залоза — це надзвичайно важливий орган, до захворювань і проблем якого потрібно ставитися дуже уважно і вчасно їх вирішувати.
Причини панкреатиту
Причини гострого панкреатиту — це найчастіше камені в жовчному міхурі або підвищене споживання алкоголю. Але існують й інші причини.
Основні причини гострого панкреатиту:
- Алкоголь
- Жовчнокам'яна хвороба
- Травми
- Хірургічні операції
- Деякі лікарські препарати
- Інфекції (вірусні та бактеріальні)
- Гіперкальціємія та гіпертригліцеридемія
- Деякі генетичні захворювання
Однак у деяких випадках причина панкреатиту невідома.
Симптоми гострого панкреатиту
Симптоми гострого панкреатиту виглядають так:
- Сильні болі в животі
- Нудота
- Блювота
- Діарея
- Нетравлення
- Підвищена температура тіла
Лікування гострого панкреатиту
Гострий панкреатит зазвичай минає протягом тижня. Але в 15-20% випадків розвивається хронічний панкреатит. Це дуже серйозне захворювання, при якому можуть призначати вживання інсуліну та ферменти підшлункової залози.
У разі гострого панкреатиту лікар зазвичай призначає голодування протягом 2-3 днів. Це необхідно, щоб підшлункова залоза була в спокої й могла відновитися. У деяких випадках застосовується внутрішньовенне введення рідин або ентеральне харчування (тобто за допомогою зонда, що поміщається в шлунок або тонкий кишечник, або прийом спеціалізованих сумішей через рот).
Після поліпшення стану можна знову вживати їжу, але при цьому обов'язково дотримуватися дієти.
Зазвичай у період відновлення лікар дозволяє почати їсти вівсянку, відварну картоплю, рис. Поступово можна додавати нежирні білкові продукти: м'ясо, рибу, молочні продукти, тушковані овочі. Дуже важливо їсти дієтичну домашню їжу, оскільки це більш здорове харчування.
Поради щодо дієти при панкреатиті
У період відновлення після гострого панкреатиту необхідно дотримуватися спеціальної дієти і режиму харчування, щоб дати можливість підшлунковій залозі відновитися.
Зазвичай лікар рекомендує дробове харчування, тобто п'ять-шість разів на день невеликими порціями. Це полегшує роботу травної системи.
Дієтичне харчування є важливою частиною лікування пацієнтів із панкреатитом. Основними цілями дієти за хронічного панкреатиту є:
- Запобігання недоїданню та дефіциту поживних речовин
- Підтримання нормального рівня цукру в крові (уникати як гіпоглікемії, так і гіперглікемії)
- Запобігання або лікування діабету, проблем із нирками та інших станів, пов'язаних із хронічним панкреатитом
- Запобігання гострим нападам панкреатиту.
Щоб досягти цих цілей, важливо харчуватися продуктами з високим вмістом білка та інших поживних речовин. Це включає нежирне м'ясо, рибу, фрукти, овочі, цільні злаки, молочні продукти з низьким вмістом жиру. Необхідно утримуватися від алкоголю, паління, жирної та смаженої їжі, щоб запобігти болю та недоїданню.
Це загальні принципи дієти за панкреатиту. Але оскільки кожна людина унікальна, в кожному випадку дієта призначається з урахуванням індивідуальних особливостей.
Що можна їсти при панкреатиті
При панкреатиті можна їсти такі продукти:
- Нежирне м'ясо: курка, індичка, кролик, телятина (відварне, тушковане, запечене)
- Нежирна риба: хек, минтай, судак, окунь, тріска
- Нежирні молочні продукти
- Картопля (відварна)
- Білий підсушений хліб
- Каші: вівсянка, манна, рисова, гречана
- Овочі (у відвареному, тушкованому або запеченому вигляді)
- Фрукти (некислі): банани, персики, абрикоси, печені яблука
- Напої: неміцний зелений чай, трав'яні чаї, компоти із сухофруктів
Чого не можна їсти при панкреатиті
У період відновлення після гострого панкреатиту необхідно скоротити споживання жирів. Також потрібно відмовитися від таких продуктів:
- Жирне м'ясо
- Смажені продукти
- Копчені продукти
- Фастфуд
- Консервовані продукти
- Міцні бульйони (м'ясні, рибні, грибні)
- Гострі, пряні, мариновані страви
- Картопля фрі та картопляні чіпси
- Жирні соуси, майонез
- Бобові
- Житній хліб, свіжий білий хліб
- Рослинні олії, маргарин і вершкове масло
- Молочні продукти з високим умістом жиру
- Кислі фрукти та ягоди: цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути), кислі яблука, журавлина, смородина та ін.
- Солодощі, здобні вироби, випічка (шоколад, тістечка, торти, печиво, морозиво)
- Приправи: перець, гірчиця, хрін, оцет, гострі соуси
- Алкоголь
- Газовані напої
- Напої з кислих фруктів і ягід
- Куріння
У разі панкреатиту лікарі зазвичай рекомендують повністю відмовитися від алкоголю та куріння. Куріння може стати причиною раку підшлункової залози, тому краще взагалі кинути палити.
Вітаміни при панкреатиті
При хронічному панкреатиті існує ризик недоїдання, оскільки організму важче засвоювати поживні речовини. І найчастіше не вистачає вітамінів A, D, E і K. Нестача вітамінів, своєю чергою, може стати причиною остеопорозу, захворювань шлунково-кишкового тракту тощо.
Щоб цього не допустити, вам може знадобитися додатковий прийом вітамінів. Але спочатку обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.
Прийом вітамінів призначають на підставі аналізів крові. Лікар може призначити прийом таких вітамінів, як кальцій, залізо, фолати, вітамін Е, вітамін А, вітамін D, вітамін В12 або мультивітаміни.
При хронічному панкреатиті підшлункова залоза може не виробляти всі ферменти, необхідні для перетравлення їжі. У цьому разі лікар призначає травні ферменти, які потрібно приймати з кожним прийомом їжі.
Наслідки гострого панкреатиту
Згідно з даними Національного інституту діабету та хвороб органів травлення і нирок (США) (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, USA), гострий панкреатит зазвичай минає через кілька днів після початку лікування. Але в деяких випадках гострого панкреатиту ситуація може бути більш серйозною, що потребуватиме навіть тривалої госпіталізації.
Крім того, гострий панкреатит може призвести до розвитку хронічного панкреатиту.
Хронічний панкреатит — це тривале захворювання, яке може назавжди пошкодити підшлункову залозу. Тому поставтеся до цього дуже серйозно.
У разі панкреатиту потрібно обов'язково звертатися по медичну допомогу, оскільки і гостра, і хронічна форми можуть призвести до серйозних ускладнень.
Хронічний панкреатит також може призвести до того, що підшлункова залоза поступово втратить здатність нормально функціонувати і перестане виробляти інсулін. Тобто існує ризик розвитку діабету 1 типу. Тому пацієнтам із панкреатитом слід уникати цукру і простих вуглеводів.
Дотримання суворої дієти та призначень лікаря допоможе полегшити симптоми панкреатиту, відновити роботу підшлункової залози та прискорити одужання.
Джерела:
www.healthline.com/health/pancreatitis-diet
columbiasurgery.org/pancreas/pancreatitis-diet
www.medicalnewstoday.com/articles/320994#foods-to-eat
dila.ua/blog/pankreatyt-blog.html
Автор: Наталія Руденко